Atsiprašinėdama ir vėluodama atskubu į "Oskarų" vakarą
(nuotrauka iš http://moviemarmitem...rland-1951.html )
Ačiū, kad palaukėte
Taigi - pradedame aštuntąjį tradicinį knyginių "Oskarų" vakarą!
2015-uosius pradėjome bebaigdamos 90 temą, o išlydėjome 93 temoje, pavadintoje "nėr gyvenimo be knygų". Daugiausia plepėjome metų pradžioje: 91 temoje teužsibuvome 2 mėnesius, 92 temoje - 4 mėnesius, o 93 temoje - beveik pusmetį.
Intarpas statistikos mėgėjoms:
Visose temose pasisakė 75 narės, bet tik 50 paskelbė daugiau nei vieną žinutę.
9 narės paskelbė daugiau nei 50 žinučių, o 5 narės parašė daugiau nei 100 žinučių.
26 narės paskelbė savo 2015 metų knygines ataskaitas - tai daugelio mėgstamas ir labai laukiamas mūsų temos ritualas.
Vidutiniškai perskaitėme po 58 knygas (pernai - 61), o mediana (vidurinysis imties skaičius) kiek mažesnė - 42 (pernai 54).
Kas labai norite, galite save susirasti grafike
Peržvelgus 91-93 temas susidarė įspūdis, kad daugiausia diskutavome apie šias knygas:
J. Melnikas "Maša ir neofašizmas" (apie ją buvo daug kalbėta ir 2014-aisiais)
"Dom, v katorom"
Vladimir Bartol "Alamutas"
Vanagaitė "Ne bobų vasara"
Olafur Gunnarsson "Kirvis ir žemė"
Trumpa metų apžvalga
Sausį, paskelbusios savo ataskaitas, tęsėme pokalbį apie premijų laureatus. Šįkart tyrinėjome, kiek esame perskaitę "mažuoju Nobeliu" vadinamos H.K.Anderseno premijos laureatų. Taip pat kalbėjome apie skandinavų literatūrą, islandus ir tą garsiąją ... varškę. Brūkšniukas suintrigavo "Kirviu ir žeme", prireklamavo apie varškę, visos užsimanė skaityti
Kitos sausio aktualijos: kiek kieno bibliotekoje vienu metu išduoda knygų, o mirus Coleen McCullough svarstėme, kokias jos knygas rekomenduotumėme.
Vasario pabaigoje tradiciškai dalijomės įspūdžiais iš knygų mugės.
Kovą klopedija provokavo - "geriau prisipažinkite, su kokiu literatūriniu personažu-gyvūnu susitapatintumėt".
Diskutavome apie popierines ir elektronines knygas: kurios labiau prie širdies, kurios greičiau "skaitosi" ir pan.
Svarstėme, kodėl knygos įžeidžia (Rushdie "Šėtoniškos eilės" ir pan.), apie siaubo atmosferą knygose (kad po to sunku užmigti), apie pasakų prasmę, auklėjimą ir simboliką (ar Pelenė buvo "barakuda", ar ne? ).
Balandžio pirmosios proga nihilistė teiravosi: "O jums buvo, kad autorių laikėt vyru/moterimi, o vėliau sužinojot, kad jis/ji ne toks/tokia?".
Balandį svarstėme, ar svarbios rašytojų ir kitų kūrėjų pažiūros, biografija. Paminėjus Lukjanenko pasisakymus, diskutavome apie propagandos ir ideologijos skleidimą literatūroje. Diskusiją užvedusi espresso suveikė kaip tikras stiprios kavos puodelis, bet ji taip pat greitai ir dingo.
Gegužę aptarėme asmeninius antspaudus, kuriais galima žymėti savo bibliotekos knygas.
Patarinėjome, kokios knygos asocijuojasi su atostogomis, saule ir jūra.
Vasarą kalbėjome apie detektyvus, Jo Nesbo, Rubiną.
Lapkritį išbandėme testą-galvosūkį, kur iš paveikslėlio ir poros frazių reikėjo atspėti rašytoją. Vėl plepėjome apie detektyvus, šįkart - apie Frostą.
Daug blevyzgojom, o po to Brūkšniukas užvedė naują diskusiją: "Pakalbėkime - kokios knygos jus yra labiausiai sunervinę?"
Metų apžvalgą baigsiu dviem citatomis:
"oho, kokie literatūrinių pamąstymų zigzagai!" (klopedija)
"pastaruoju metu braidome labai išplėstame malkų, mėsos ir varškės semantiniam lauke" (Alchemie)
Na, o dabar -
2015 metų knygių klubo apdovanojimai:
(nuotrauka iš http://www.dispatch....car-statue.jpg)
Knygų graužikės titulą šįkart dalijasi trys "šimtukininkės" - SOFIJA5 (137 knygos), klopedija (135 knygos) ir nihilistė (115 knygų)
Metų knygų klausytojomis šiemet skelbiamos Shusha ir Alchemie
Knygų klubo metų naujokės: Erendira ir Lina1985
(smagu, kad, nepaisant bandymo tapti "uždara masonų lože", kasmet vis atsiranda kandidačių šiai nominacijai )
Metų temų kūrėja: žinoma, klopedija
Metų aktyviausiųjų dešimtukas (skliausteliuose nurodyta, kiek žinučių parašė 2015-aisiais bei kokią vietą užėmė pernai):
1. Alchemie (308 žinutės; pernai nr. 11)
2. Brūkšniukas (201; nr. 3)
3. klopedija (201; nr. 1)
4. giluze (120; nr. 5)
5. saintlina (117; nr. 2)
6. adija5 (82; nr. 6)
7. Akmenskeltė (67; nr. 4)
8. Helianta (61; nr. 15)
9. langana (57; nr. 9)
10. SOFIJA5 (45; nr. 12)
Lyginant su pernai, iš dešimtuko iškrito nihilistė, Gemma ir Forget.
Dar truputis statistikos:
10 aktyviausiųjų temos narių pernai paskelbė net 70% visų žinučių per metus.
Na, o top-3 (Alchemie, Brūkšniukas ir klopedija) buvo atsakingos net už 40% žinučių!
Metų atsiliepimų rašytoja: Aimma
už tai, kad nepaisant to, į kokią pusę nukrypdavo diskusija, ji aktyviai ir tvarkingai rašo atsiliepimus apie savo perskaitytas knygas - imkime pavyzdį
Metų reklamos projekto "Oskaras" skiriamas Brūkšniukui už suintrigavimą perskaityti jau senokai išleistą Olafur Gunnarsson knygą "Kirvis ir žemė"
Metų miegapelė - Darbinga
(šis "Oskaras" paskirtas be konkurso, pagal išankstinį susitarimą )
Metų pasakų magistrė - Alchemie
(nes kokia gi masonų ložė be magistro!)
Metų poezijos ambasadorė - prieplauka
Specialus "Oskaras" skiriamas giluzei
(na nes taip reikia )
Sveikiname statulėlių laimėtojas, kviečiame žengti raudonu kilimu (atsargiai, statūs laiptai!) atsiimti "Oskarų" ir sakyti padėkos kalbų!
(nuotrauka iš http://ecx.images-am...L._SL1001_.jpg)
Specialus! Oskaras! Man! Vajeeeetau!!! Nors ir nežinau už ką, bet vis tiek dėkui.
Aš pirmoji pražygiuosiu raudonuoju kilimu. Nesitikėjau šiemet jokių apdovanojimų. Labai dėkoju visoms knygėms už malonią kompaniją jau kelintus metus. Širdies atgaiva mūsų tema ir jos pagrindas, apie kurį sukasi kalbos - knyga. Tikiuosi ir šiais metais mes plepėsim, juoksimės, ginčysimės įvairiomis temomis. Ir kuo daugiau, daugiau. O aš stengsiuos daugiau išmąstyt ką parašyt apie knygas. Ir jūs pasistenkit daugiau parašyt.
Helianta, tau ir dar Oskaras už tokius puikius Oskarų vakarus. Tikra šventė, vertėjo laukti.
Aš pirmoji pražygiuosiu raudonuoju kilimu. Nesitikėjau šiemet jokių apdovanojimų. Labai dėkoju visoms knygėms už malonią kompaniją jau kelintus metus. Širdies atgaiva mūsų tema ir jos pagrindas, apie kurį sukasi kalbos - knyga. Tikiuosi ir šiais metais mes plepėsim, juoksimės, ginčysimės įvairiomis temomis. Ir kuo daugiau, daugiau. O aš stengsiuos daugiau išmąstyt ką parašyt apie knygas. Ir jūs pasistenkit daugiau parašyt.
Helianta, tau ir dar Oskaras už tokius puikius Oskarų vakarus. Tikra šventė, vertėjo laukti.
Oho, atsidarau netycia tema, o ten raudonas kilimas ir blykstes.
Na apie metu plepes Oskara reiktu susimastyti, nes daznai jauciu sazines grauzima, kai nubrendame i temos pakrascius, ir sakykim tai butu galima pavadinti tada jau nebe knygu, litraturos, o kulturos semantinio lauko skleidimasi rasytineje/sakytineje literaturoje.
Is tiesu, aciu uz toki auksta laipsni, pasirodo, ne velui studijavau, bent jau tapau ir lozes magistre
Kartais tkrai norisi klabeti, net ir ne visai i tema, nes si tema labai miela, idomi, su geru jumoru ir as ilgiuosi pokalbiu, kai ji buna apsingta be judesio, delto imu plepeti
Kokiu budu Helianta viska sukonspektuoja per metus, as neisivaizduoju, ten jau kazkokie supersugebejimai, kuriuos ji kukliai slepia, bet is tkro, jai priklauso didelis, vertingas ir svytintis apdovanojimas, (gali buti vardu nebutinai Oskaras )
Stengsiuosi skaityti siemet daugiau, kad pakeltume vidurki
Na apie metu plepes Oskara reiktu susimastyti, nes daznai jauciu sazines grauzima, kai nubrendame i temos pakrascius, ir sakykim tai butu galima pavadinti tada jau nebe knygu, litraturos, o kulturos semantinio lauko skleidimasi rasytineje/sakytineje literaturoje.
Is tiesu, aciu uz toki auksta laipsni, pasirodo, ne velui studijavau, bent jau tapau ir lozes magistre
Kartais tkrai norisi klabeti, net ir ne visai i tema, nes si tema labai miela, idomi, su geru jumoru ir as ilgiuosi pokalbiu, kai ji buna apsingta be judesio, delto imu plepeti
Kokiu budu Helianta viska sukonspektuoja per metus, as neisivaizduoju, ten jau kazkokie supersugebejimai, kuriuos ji kukliai slepia, bet is tkro, jai priklauso didelis, vertingas ir svytintis apdovanojimas, (gali buti vardu nebutinai Oskaras )
Stengsiuosi skaityti siemet daugiau, kad pakeltume vidurki
Helianta
Pritariu Gilužei - be jokios abejonės tau atskiras Oskaras už Oskarų organizavimus Kiek čia darbelio įdėjai, temas iš naujo perskaitei, analizę pravedei, žinutes suskaičiavai, statistiškai apdorojai, nominacijas išradingai sugalvojai ir visa tai taip nuostabiai pateikei
Labai prajuokino uždara masonų ložė
Ačiū, Helianta
Pritariu Gilužei - be jokios abejonės tau atskiras Oskaras už Oskarų organizavimus Kiek čia darbelio įdėjai, temas iš naujo perskaitei, analizę pravedei, žinutes suskaičiavai, statistiškai apdorojai, nominacijas išradingai sugalvojai ir visa tai taip nuostabiai pateikei
Labai prajuokino uždara masonų ložė
Ačiū, Helianta
aciu uz ivertinima, tikiuosi siais metais poezijos pus daugiau
------------------------------------------------
neperskaitytos knygos
Neperskaitytos knygos traukia mane iš mano ramybės, tveria kelius nugarėlėm, šuorais krinta į plaukus įšilę jų šriftai.
Neperskaitytos knygos ginčijasi pažindamos mane tik iš rankų, nepažiūrėjusios į akis, švilpdamos leidžiamais pro pirštus šimtais puslapių.
Neperskaitytos knygos sienomis stryksi į viršų, randa gulyklas dulkėse šalti kambarių stalaktitai.
Neperskaitytos knygos stabteli šalia mano karsto.
Navakas, Kęstutis. Pargriautas barokas: Eilėraščiai. Vilnius: LRS leidykla, 1996.
------------------------------------------------
neperskaitytos knygos
Neperskaitytos knygos traukia mane iš mano ramybės, tveria kelius nugarėlėm, šuorais krinta į plaukus įšilę jų šriftai.
Neperskaitytos knygos ginčijasi pažindamos mane tik iš rankų, nepažiūrėjusios į akis, švilpdamos leidžiamais pro pirštus šimtais puslapių.
Neperskaitytos knygos sienomis stryksi į viršų, randa gulyklas dulkėse šalti kambarių stalaktitai.
Neperskaitytos knygos stabteli šalia mano karsto.
Navakas, Kęstutis. Pargriautas barokas: Eilėraščiai. Vilnius: LRS leidykla, 1996.
Heliantai aciu didziausias aciu uz oskarus
Man reikia pasitempti! Iskritau is 10uko!! per sitiek metu, pirma karta
Man reikia pasitempti! Iskritau is 10uko!! per sitiek metu, pirma karta
QUOTE(Helianta @ 2016 01 26, 19:00)
vasario 16d tinka, bet kuriuo metu, patriotinis meetas ...kiniečių restorane, ar ne?
QUOTE(Helianta @ 2016 01 26, 20:00)
vasario 16d tinka, bet kuriuo metu, patriotinis meetas ...kiniečių restorane, ar ne?
ėėė, tradiciškai šią dieną praleidžiu su šeima
QUOTE(Helianta @ 2016 01 26, 22:49)
Metų reklamos projekto "Oskaras" skiriamas Brūkšniukui už suintrigavimą perskaityti jau senokai išleistą Olafur Gunnarsson knygą "Kirvis ir žemė"
Dėkui, dėkui
O šiaip - dėkoju visoms už gyvenimo kokybės gerinimą skaitant ir aptarinėjamt knygas. Be Jūsų gyvenimas būtų pilkėlesnis
QUOTE(Helianta @ 2016 01 26, 23:49)
Trumpa metų apžvalga
Balandį svarstėme, ar svarbios rašytojų ir kitų kūrėjų pažiūros, biografija. Paminėjus Lukjanenko pasisakymus, diskutavome apie propagandos ir ideologijos skleidimą literatūroje. Diskusiją užvedusi espresso suveikė kaip tikras stiprios kavos puodelis, bet ji taip pat greitai ir dingo.
Čia smagiai
(nuotrauka iš http://ecx.images-am...L._SL1001_.jpg)
QUOTE(Alchemie @ 2016 01 27, 09:28)
Šito aš turbūt irgi niekada nesuvoksiu, man čia atrodo sunkiau nei esė ar dar ką sukurpti, su diagramom, su tokiom fiksacijom, detalėm,smulkmenom, man misija neįmanoma būtų, analitikė, statistė ir plius žodį valdanti
Sveikinu visas Ačiū, kad dalinatės, išties padedat sekti literatūrinį pasaulį, keisti manojo pobūdį,plėsti, formuoti plastenį žvilgsnį, iš gilumų į seklumas užplaukti ir vėl nerti ten, kur man įprasta ar net "ant varškės užsirauti"
Na va kaip smagu temą atsidarius tiek komplimentų sau rasti
čia ir genuose, matyt, yra - mano seneliai iš mamos pusės labai daug ką registruodavo, dar ir dabar močiutės galiu paklausti, pvz., kiek jiems kainavo įmoka už kooperatinį butą kokiais 1982m - žinos, iš kurio stalčiaus sąsiuvinį išsitraukti, atsivers puslapį ir parodys.
O dabar kompiuteriai yra, paprasčiau viskas
šios savybės mano profesijoje privalomos
o "Oskarų" vakarus ruošti man žymiai įdomiau ir smagiau nei mokslinius straipsnius rašyti
QUOTE(Alchemie @ 2016 01 27, 08:28)
Kokiu budu Helianta viska sukonspektuoja per metus, as neisivaizduoju, ten jau kazkokie supersugebejimai, kuriuos ji kukliai slepia,
čia ir genuose, matyt, yra - mano seneliai iš mamos pusės labai daug ką registruodavo, dar ir dabar močiutės galiu paklausti, pvz., kiek jiems kainavo įmoka už kooperatinį butą kokiais 1982m - žinos, iš kurio stalčiaus sąsiuvinį išsitraukti, atsivers puslapį ir parodys.
QUOTE(Akmenskeltė @ 2016 01 27, 14:10)
analitikė, statistė ir plius žodį valdanti
o "Oskarų" vakarus ruošti man žymiai įdomiau ir smagiau nei mokslinius straipsnius rašyti
QUOTE(Helianta @ 2016 01 27, 15:26)
Na va kaip smagu temą atsidarius tiek komplimentų sau rasti
Tai tikiu, kad smagiau O aš tavo profesijos gi nežinau, tai tik konstatavau faktą Aš ir turiu kažkokio mokslinio mąstymo šiek tiek, sugebėdavau mokslinius literatūrinius ir kalbinius darbus sukurpti, bet aš - tabalai makalai, išsiblaškiusi, nenuosekli, dundukė matematikoje ir pan, tad man tavo tas skrupulingumas ir pan - kažkas tokio!
QUOTE(Helianta @ 2016 01 26, 22:49)
*2015-uosius pradėjome bebaigdamos 90 temą, o išlydėjome 93 temoje, pavadintoje "nėr gyvenimo be knygų". Daugiausia plepėjome metų pradžioje: 91 temoje teužsibuvome 2 mėnesius, 92 temoje - 4 mėnesius, o 93 temoje - beveik pusmetį.
**Knygų graužikės titulą šįkart dalijasi trys "šimtukininkės" - SOFIJA5 (137 knygos), klopedija (135 knygos) ir nihilistė (115 knygų)
***Lyginant su pernai, iš dešimtuko iškrito nihilistė <...>
****Dar truputis statistikos:
Na, o top-3 (Alchemie, Brūkšniukas ir klopedija) buvo atsakingos net už 40% žinučių!
**Knygų graužikės titulą šįkart dalijasi trys "šimtukininkės" - SOFIJA5 (137 knygos), klopedija (135 knygos) ir nihilistė (115 knygų)
***Lyginant su pernai, iš dešimtuko iškrito nihilistė <...>
****Dar truputis statistikos:
*Metų pradžioj, matyt, jėgų dar pilnos
**Nieko, šiemet jau tiek perskaitytų kažin ar bus - nuo metų pradžios dar tik vieną knygą perskaičiau
***"Protingai" tylėjau
**** Šaunuolės, kad temą palaikot
Heliantai ačiū už nuostabų vakarą
Helianta, Tu nepamainoma!
Šia iškilminga proga norėčiau užminti minklę: kokios knygos yra žudikės?