Ech, baigėsi vaikų atostogos, baigėsi ir mano knyginės atostogos. O perskaičiau visai nemažai neblogų knygų. Nežinau, ar taip supuolė, ar kažkaip patraukė prie lietuviškų ir dar tokių rašytojų emigrantų kūrinių. Tikrai visas šias savaites beskaitydama patyriau didelį malonumą.
Pakartotinai skaičiau E.Umbrasaitės "Vienos krūties istorija" ir tęsinį "Moteris katė ir jaunas mėnulis" Man jos knygose patinka viskas: ir temos (nuo kovos su krūties vėžiu iki emigracijos į Prancūziją), ir herojų charakteriai (požiūris į savo ir mamos ligas), ir veiksmo vieta (daug Prancūzijos

), ir stilius.... Na, gal stilius toks daugiau žurnalistinis, ne meniškas. Bet aš atleidžiu.
Paskui ėmiausi šiuo metu berlynietės Linos Ever "Ruduo Berlyne" ir... įsimylėjau Berlyną. Pati istorija (meilės, emigracijos)- nieko ypatingo, gal net su psichologinėm charakterių spragom man pasirodė, bet autorė moka perteikti savo meilę miestui. Sakyčiau, tobulai perteikia miesto dvasią. Nuo šiol tik tokį Berlyną ir įsivaizduosiu

Ir jau kurpiu planą, kaip čia jį aplankius. Juolab, kad ir mano dičkis mokosi vokiečių k., tai ir jam labai smagu būtų susipažinti su šiuo miestu.
Sekanti į rankas pakliuvo Paryžiuje gyvenančio Valdo papievio "Eiti" .Prieš kelis metus bandžiau skaityti jo "Vienos vasaros emigrantai" , tai spjaudžiausi ir neįveikiau, turbūt, nei kokio 50 psl. garsiai pareiškiau, kad tai ne mano rašytojas ir daugiau jau "never ever", net veiksmo vieta (Paryžius) nesužavėjo. Pati dabar neprisimenu, kaip čia tą "Eiti' pasiėmiau, gal vėl tema sužavėjo (herojus atostogauja Provanse). Bet tokios knygos jau seniai nebuvau skaičius! Visas veiksmas yra sudėtas į žodį "eiti" , nes daugiau nelabai ten kas ir vyksta. Yra kažkokie fabulos rėmai, bet nepavadinčiau to istorija. Bet užtat koks stilius, koks stilius! Poezija prozos pavidale. Dar vaikai juokėsi perskaitę autoriaus pavardę, bet iš tikrųjų, jo tekstai - pievų pievos. Bet labai skoningos Paskui perskaičiau, kad ši knygą net premija 2010 m. gavusi už kūrybiškumą...
Tarp šios ir kitos V.papievio knygos išoko romanas S.Lark knyga Baltojo debesies šalyje, apie XIX a. N.Zelandiją. Moterų trūkumo pasekoje pora išsilavinusių inteligentiškų londoniečių keliauja pas savo būsimus vyrus jų net nemačiusios... na, ir iš visos tos situacijos išplaukiančios laimės nutekėjimo...
Dabar skaitau V.Papievio Odilė arba oro uostų vienatvė. Smagiai skaitosi, tekstas irgi geras, iškart matosi, kad rašytojas papievis . Tema: herojaus santykis su senstančia ponia, kuriai padeda/tarnauja , o tai reiškia, lydi pasivaikčiojimuose po Paryžių, stebi jos santykius su žmonėmis, mąsto apie jos ir savo gyvenimą... Žodžiu, mėgaujuosi.