Bruksniuk, bus labai man idomu tavo komentaras apie Prusijos idombes, ale biblioteka gera kad turi
QUOTE(zis @ 2016 01 19, 14:04)
Bruksniuk, ar Fraju skaitai rusiskai? Jau imu galvoti, kad gal ir man reiketu pabandyt, nors rusu kalbos niekad nesimokiau ir esu visiska savamoksle Ar lengvai skaitosi?
va man irgi tokios mintys kirba, nes laaabai noriu Frajų toliau skaityti... Mokykloje truputį mokiausi kaip antrą užsienio kalbą, bet iš grožinės literatūros tik rusų klasikos ištraukas pamokoms reikėdavo skaityti. Rusiškai nuo-iki nė vienos knygos nesu perskaičiusi.
...
Dar pasitikrinau savo perskaitytų knygų sąraše (iš popierinių archyvų viską į Excel esu susivedusi) - pasirodo, kai buvau 12 metų, rusiškai perskaičiau Pero "Zoluška"
Tai gal tikrai metas ir Frajaus imtis
eilini syki isitikinau, kad kalba moketi yra turtas kazkaip del rusu kalbos, negalvojau, kad zmones nebemoka jos arba as jau labai sena
QUOTE(Alchemie @ 2016 01 20, 08:44)
kazkaip del rusu kalbos, negalvojau, kad zmones nebemoka jos
sunku patikėti mums, kurie užaugo su ta kalba Džiaugiuosi, kad ją moku. Bet va ką pastebiu - jei skaityt man vis dar lengva, tai kai reik kalbėt - jau užsikertu.
Helianta, tai tu labai gerai rusiškai išmokai, jei tik mokykloj kaip antrą kalbą mokeisi Mano sūneliui iš viso to mokymosi išliko tik да, нет, молодец
Papildyta:
QUOTE(Brūkšniukas @ 2016 01 19, 14:15)
Lea Singer "Koncertas kairiajai rankai" (apie Vitgenšteiną)
šitą dabar skaitau. Man lėtai einasi, nes muzikos terminuose aš visiškas abelis Bet įdomu
QUOTE(klopedija @ 2016 01 19, 18:58)
Brūkšniuk, su a.ž. vis dar "pievos", nesupratau, ar atsakymus gavai. Leidimus turi. Tik, jei labai viešai, tai norėčiau būti paminėta.
taip ir supratau. Nors pagal autorines teises...... bet tiek to, parodose nenaudosiu
QUOTE(Alchemie @ 2016 01 19, 20:02)
Bruksniuk, bus labai man idomu tavo komentaras apie Prusijos idombes, ale biblioteka gera kad turi
aha, gerą - beto - tiesiai per gatvę
QUOTE(Helianta @ 2016 01 19, 22:35)
Mokykloje truputį mokiausi kaip antrą užsienio kalbą,
na negi tu net taip jaunesnė?
Kankinuosi su "Karvelėliu" (per saldu man) ir kaifuoju su "Šilko rūmais" teisinga knyga, teisinga
Giluže, gal pasidalintum informacija apie straipsnius apie Jonuškaitę tarpukariu? Atsimenu rašei apie ją darbą
Papildyta:
QUOTE(saintlina @ 2016 01 20, 09:03)
šitą dabar skaitau. Man lėtai einasi, nes muzikos terminuose aš visiškas abelis Bet įdomu
tai paskubėsiu su "Karvelėliais", "Šilkais", Pretorijais ir imsiuos šitos, kad galėtume "ant karšto" apsitarti.
pamaniau, kad "Kervelėlis" tiks metų egzodui , o Pretorijus - metų kam?
QUOTE(Brūkšniukas @ 2016 01 20, 11:14)
Giluže, gal pasidalintum informacija apie straipsnius apie Jonuškaitę tarpukariu? Atsimenu rašei apie ją darbą
Taip, rašiau diplominį. Jau norėjau tau pasiūlyt atsiųst juodraštį, bet dar reikia pasitikrinti, ar jį tebeturiu. Bet žinok, ten apie straipsnius iš švedų spaudos, ir panašiai, ne tik lietuvių.
QUOTE(giluze @ 2016 01 20, 10:32)
Taip, rašiau diplominį. Jau norėjau tau pasiūlyt atsiųst juodraštį, bet dar reikia pasitikrinti, ar jį tebeturiu. Bet žinok, ten apie straipsnius iš švedų spaudos, ir panašiai, ne tik lietuvių.
tai gerai, gerai. Cituoti galėsiu?
Skaitau apie leoną Stepanauską - Dvariono "Žvaigždutės" teksto autorių o maniau, kad čia raudona daina..... pasirodo jaunatviška ir romantiška
http://www.bernardin...yvenimas/136681
Labos
Galėjau rinktis kaip antrą kalbą, bet mokiausi anglų-vokiečių Spėju, kad nelabai man tada įkandama knyga bus
Aš rusiškai išmokau kiemo mokykloje t.y. turėjau kiemioką ruselį vaikystėje, tai taip nesimokius ir išmokau šnekamosios kalbos, o vat skaityt savarankiškai mokiausi, rašyt apskritai nesugebu
Geriausias būdas išmokti kalbą - jos nesimokyti, o bendrauti su ta kalba kalbančiaisiais
QUOTE(Brūkšniukas @ 2016 01 19, 16:15)
O kaip tu čia nesimokei? mokykloje nebuvo? skaitosi kaip.... na... visų pirma, man priklauso nuo leidimo - jeigu minkštai viršeliais ir tankesniu tekstu - iškart skaitosi sunkiau. Kai kuriuos žodžius, išsireiškimus tenka tikrintis, nes kalba turtinga.
Galėjau rinktis kaip antrą kalbą, bet mokiausi anglų-vokiečių Spėju, kad nelabai man tada įkandama knyga bus
QUOTE(saintlina @ 2016 01 20, 11:03)
sunku patikėti mums, kurie užaugo su ta kalba Džiaugiuosi, kad ją moku. Bet va ką pastebiu - jei skaityt man vis dar lengva, tai kai reik kalbėt - jau užsikertu.
Helianta, tai tu labai gerai rusiškai išmokai, jei tik mokykloj kaip antrą kalbą mokeisi Mano sūneliui iš viso to mokymosi išliko tik да, нет, молодец
Aš rusiškai išmokau kiemo mokykloje t.y. turėjau kiemioką ruselį vaikystėje, tai taip nesimokius ir išmokau šnekamosios kalbos, o vat skaityt savarankiškai mokiausi, rašyt apskritai nesugebu
Geriausias būdas išmokti kalbą - jos nesimokyti, o bendrauti su ta kalba kalbančiaisiais
QUOTE(Brūkšniukas @ 2016 01 20, 11:14)
tai paskubėsiu su "Karvelėliais", "Šilkais", Pretorijais ir imsiuos šitos, kad galėtume "ant karšto" apsitarti.
pamaniau, kad "Kervelėlis" tiks metų egzodui , o Pretorijus - metų kam?
Pretorijus istorijos metrasciai, baltu kulturos liudijimai, religijos vertumo svarstymai, mano mamai jis buvo detektyvas, nes labai idomiai sededama namie sugebedavo rasti liudijimus, dokumentus kitose Europos bibliotekose
na sakykim gyvi mitlogijos saltiniai
As rusu pramokau budama 6 metu kryme, kur mama mane veze gydymo tikslais..kazkaip mistiskai mokausi kalbu..girdziu kalba ir galvoje lyg kokia juoda skyle atsiranda, kuri suvirskina visa kitos kalbos info ir ismeta man suvokima, apie ka zmogus sake, nors kalbos nemoku. Paskui Ciurlionkeje moke mus nuo 1 klases rusu paskui nueme, veliau mokykloje mokemes padalintose klases, mazomis grupemis, na po 12-16 vaiku, nes klases buvo ir po 32 vaikus ir...turejau labai gerus mokytojus, kurie tiek sudomino litetaratura, kad norejosi skaityti (be to turiu tki bjaurusazines jausma, kad jei liepta per vasara perskaityti privaloma literatura, tai ir perskaitydavau, visa ) Tiesa, esu mamai apskaiusi, kodel turime mokytis ta rusu kalba, kai jie grobikai ir tai ne musu gimtoji, mama man atsake:
-Rusu kalba yra didele, plati ir ja mokedama gali atrasti didele kurltura, o be to ir "kaimynu" nepakeisi, o mokedama ju kalba, geriau suprasi, kaip jie masto. tada mokiausi rusu kalba jau be vidiniu priestaravimu.
Dabar tiesa kalbu daugiau ansliskai ir rasau daugiau ispaniskai tai klausydama rusiskai labai dziaugiuosi, nes tada atgyja ir gebejimas kalbeti rusiskai neuzsikertant
QUOTE(zis @ 2016 01 20, 12:33)
tai aš visapusiškai mokiausi - ir mokykloj nuo antros klasės, ir kieme, ir parduotuvėse, ir tv žiūrėdama Užtat ir skaitau, ir rašau laisvai. Tik kalbėt primiršau
Su kalbejimu, buna taip, drauge mano Svedijoje studijavo, parvaziuoja namo ir..nepamena nei zodzio rusiskai. Sako, zinau, prisiminsiu bent viena zodi, visa kalba atsigamins...galvojo, galvojo ir staiga "Lenin!" kalba prisimine
QUOTE(zis @ 2016 01 20, 12:33)
o tu pabandyk
QUOTE(Alchemie @ 2016 01 20, 12:56)
Paskui Ciurlionkeje moke mus nuo 1 klases rusu
aš irgi iš tos kartos, kuri nuo pirmos klasės rusų turėjo. Dar tetos antras vyras rusas, lietuviškai kalbėti moka, tik juokingai, bet su juo man smagu rusiškai pakalbėt, kad "liežuvis nesukietėtų" specialybinė literatūra konservatorijoje ir akademijoje daugumoje buvo rusų kalba (žinoma, labai prašom ir anglų ir vokiečių, bi tik noras), dar kursinę turėjau rusę, sentikę , ir kambarį nuomavausi Vilniuje pas rusus - taip, kad pas mane "vokrug do okolo" o lenkiškai, kad kalbėčiau, reikia paklausyti bent pusvalandį, kitaip liežuvis nė iš vietos. Bet skaičiau paskutinį kart tik akademijoje.... o reiktų gal kada ką
QUOTE(Alchemie @ 2016 01 20, 13:07)
Su kalbejimu, buna taip, drauge mano Svedijoje studijavo, parvaziuoja namo ir..nepamena nei zodzio rusiskai. Sako, zinau, prisiminsiu bent viena zodi, visa kalba atsigamins...galvojo, galvojo ir staiga "Lenin!" kalba prisimine
aha, galima pagalvoti raktinis rusų kalbos žodis
Beje, eksperimento dėliai, šiandien aš su gintariniais (pramaišiui su kitais akmenimis) papuošalais - sakyčiau energijos atplūdis