Įkraunama...
Įkraunama...

Namo vidaus apšvietimas

Temą apie namo išorės apšvietimą radau. Apie vidaus neužmačiau. Jei suklydau ir tokia tema jau yra tikiuosi, kad administratoriai sutvarkys.

O grįžtant prie temos...

Kokias lemputes rinktis vidaus apšvietimui? Mano supratimu ateitis priklauso LED apšvietimui. Kokio gamintojo LED'ai geriausi, kaip atskirti?

Aš į šviestuvų vidų įtaisiau GU-10 kištukus. Jie yra universalūs ir į juos galima įstatyti tiek halogenines, tiek LED lemputes. Ar LED'ai tinkami viso namo apšvietimui? Galbūt juos geriau naudoti tik akcentiniai šviesai (LED juostos perimetru ir pan.), o kaip pagrindines lemputes dėti halogenus.

Kokio gamintojo rozetes ir jungiklius susidėjote? Dizainerė rekomendavo Jung gaminius. Nuvažiavau pažiūrėti į saloną. Labiausiai patiko su stiklo rėmeliais, tačiau pasirodo, kad tokia produkcija visam namui man kainuotų apie 4500 eurų. Tikrai nesuklydau dėl sumos. Name yra apie 130 taškų (rozetės ir jungikliai). Siemens ir ABB šiek tiek pigiau, bet dizainas prastas.

Tada nuvykau į Vilmos firminę parduotuvę. Pasirodo, kad jie turi analogą su stiklu. Kaina tikrai gera - apie 620 eurų visam namui. Be to Vilmos salone sakė, kad Vilma gamina Jungui kažkokias detales. Dabar bute apie 10 metų turiu Vilmos jungiklius ir rozetes ir viskas kuo puikiausiai veikia. Kiti sako, kad jiems pasitaikė gedimų. Gal ten kokia pigiausia serija buvo ar dar kažkaip.

Atsakyti
Svarbiausia yra led sviesos spalva. Tikrai eile esu bandes ivairiu gamintoju bet artimiausia silta spalva kaitrinei buvo philips gamintojo lemputem. 4w pilnai uztenka. Pirkau ermitaze.

Kas del jungikliu tai svarbiau uz isvaizda yra pats veikimas. As visam name susidejau shneider ir labai gailiuosi. Kartais neisijungia sviesa, sumirga lyg butu oksidavesi kontaktai, atrodo jog taip intensyviai pamaigius net sukibirksciuotu. Teko megint kelis jung baltus, tikrai ypac kokybiskas jungilis daro ta ka turi daryt smile.gif

Tarkim katilineje kelis jungiklius sudejo ne horizontaliai o vertikaliai, shneideriui reik specialiu remeliu skirtu vertikaliam montavimui, junga gali montuot kaip nori..

Sita teko megint. Juodi labai brangus..
http://www.jung.de/l...rija-ls/ls-990/
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ble: 21 gruodžio 2015 - 18:38
QUOTE(*** @ 2015 12 21, 18:35)
Svarbiausia yra led sviesos spalva. Tikrai eile esu bandes ivairiu gamintoju bet artimiausia silta spalva kaitrinei buvo philips gamintojo lemputem. 4w pilnai uztenka. Pirkau ermitaze.

4 W lemputės kam užtenka, kokiam plotui? O ta artimiausia kaitrinei turi kažkokį spalvos spektrą ar kaip jis ten vadinasi? Žymimas kažkokiais skaičiais. Kaimynas sakė, kad perka iš Gariūnų ir viskas labai gerai.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2015 12 21, 18:35)
Tarkim katilineje kelis jungiklius sudejo ne horizontaliai o vertikaliai, shneideriui reik specialiu remeliu skirtu vertikaliam montavimui, junga gali montuot kaip nori..

Aš irgi turėjau du taškus, kur jungikliai ėjo vertikaliai (trys rėmeliai turėjo būti). Tokių su stiklo rėmeliu Vilma neturi, nes rėmelis yra ne kvadratas, o stačiakampis. Elektrikas perdarė į du horizontalius, viename jungiklyje bus du mygtukai ir problemos neliko. Jung tikrai labai maloniai jungiasi, bet mokėti visam namui už jungiklius, rozetes su stiklo rėmeliu 4500 eurų kažkokia nesąmonė. Jei neklystu Jung net su plastikiniais rėmeliais būtų brangesni už Vilmos su stiklo rėmeliu. O kiek tavo rozetės, jungikliai kainavo?
Atsakyti
2700-3500K skaitos silta.
5000 dienos sviesa, bet buityje ji jau butu salta
6000 jau stipriai salta, melsva..

Bent jau mano projekte yra nurodytas sviesos poreikis kiekvienai patalpai ar tai liuxu ar liumenu ir taip isivedziau watus.

Tos pagrindines sviesos praktiskai niekad nenaudoju (na nebent rengtumeis vakare, siurbliuotum kambarius ar panasiai smile.gif ). Pvz miegamajame turiu 6 x 4w, pagrindine sviesa. 4m x 13w led virs uzuolaidu gipso nisoje lubose. Ir dar turiu ijungiama virs galvos skaitymui ir panasiai ~4 x 1w.

Salionas staciakampis 40m2 viso yra 8dvigubi remeliai tai 16 x 4w. Perimetru 25m juosta x 13w.
Papildyta:
As kazkada bute buvau sudejes tuomet madingus ir brangius jungiklius (kai pagrinde buvo pirkt tik vilma is senuku) tai zinok sitoi vietoi kazkokiu pagyru nesulauksi, be to ju net nematysi pagyvenes kelis menesius. Skonio reikalas, bet as rinkciaus klasika, svarbu rimtas gamintojas, baltus geros plasmases (pigiausi vilmos geltonuoja su laiku).

Man geras kainas dave SLO, dar jie prekiauja siemens bet jie pasirode ypac brangus. Visam namui kainavo kokie 2,5k litu..

Teko pirkt jung tai pvz balti is LS serijos gal 15LT be remelio, kai tuo tarpu juodas 50Lt..

QUOTE(cibulis @ 2015 12 21, 18:41)
Aš irgi turėjau du taškus, kur jungikliai ėjo vertikaliai (trys rėmeliai turėjo būti). Tokių su stiklo rėmeliu Vilma neturi, nes rėmelis yra ne kvadratas, o stačiakampis. Elektrikas perdarė į du horizontalius, viename jungiklyje bus du mygtukai ir problemos neliko. Jung tikrai labai maloniai jungiasi, bet mokėti visam namui už jungiklius, rozetes su stiklo rėmeliu 4500 eurų kažkokia nesąmonė. Jei neklystu Jung net su plastikiniais rėmeliais būtų brangesni už Vilmos su stiklo rėmeliu. O kiek tavo rozetės, jungikliai kainavo?

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 12 21, 18:41)
O ta artimiausia kaitrinei turi kažkokį spalvos spektrą ar kaip jis ten vadinasi? Žymimas kažkokiais skaičiais.

Aš tai skeptiškai vertinu led. Efektyvumas yra panašus į gerų liuminescencinių ar HID lempų, o spalvų atkūrimas prasčiausias. LED spalvų atkūrimo indeksas (CRI) nesiekia 85, arba paprasčiau sakant, "baltas" led šviečia gelsvą ir mėlyną šviesą. Žiūrint į šviesą nieko nepaskysi, reikia žiūrėti kaip atrodo led apšviesti spalvingi daiktai. Sodriai raudonos ir sodriai žalios spalvos nesitikėkite. LED prastai atkuria spalvas. Pažiūrėkite į savo kairiąją ranką apšvietą kaitrine lempute ir į dešiniąją apšvietą LED. Skirtumas bus akivaizdus. Ne kartą tai dariau. Gal tai ir ne problema daugeliui, bet jeigu norite matyti daiktus tokių spalvų, kokie jie yra, reikėtų atsargiau vertinti LED, nes jų CRI prastas. Aišku, čia skonio reikalas. Aš asmeniškai ieškau liuminescensinių lempų su aukštu 96-98 CRI.
Yra dar gerų metalo halogeninių (HID) lempų, bet jų negalima dažnai įjungti ir išjungti. Gal kai kur ir jų įsidėsiu, nes labai patiko.
Atsakyti
Liumiscensines mirga, dideli gabaritai, trumpai tarnauja, ijungimo uzvelinimas, nuodingas turinys ir tt

O del led manau neteko susidurt su rimtais gamintojais todel taip ir galvoji...
Atsakyti
QUOTE(*** @ 2015 12 21, 18:52)
pigiausi vilmos geltonuoja su laiku

Mano per 10 metų nepageltonavo. Tik nuo pirštų čiupinėjimo greičiau pajuodavo. Bet šiaip jokių priekaištų Vilmai neturiu: viskas veikia.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2015 12 21, 20:46)
Aš tai skeptiškai vertinu led.

Gal ir klystu, bet A su pliusu namas turi būti apšviestas vien (arba beveik vien) LED'ais. Nemanau, kad kitos lemputės tiek sutaupytų elektros, kiek jas sutaupo LED. Be to man atrodo, kad yra tikrai gerų LED lempučių, bet viena gali kainuoti vos ne 20 eurų.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2015 12 21, 20:46)
Yra dar gerų metalo halogeninių (HID) lempų, bet jų negalima dažnai įjungti ir išjungti.

O kokių iš viso šiais laikais yra lempučių? Kokia jų klasifikacija, koks energijos taupymas, ilgaamžiškumas, spalvų atkūrimas?
Atsakyti
QUOTE(*** @ 2015 12 21, 21:05)
Liumiscensines mirga, dideli gabaritai, trumpai tarnauja, ijungimo uzvelinimas, nuodingas turinys ir tt

O del led manau neteko susidurt su rimtais gamintojais todel taip ir galvoji...

Mirgėjimas būna dėl pigaus droselio. Gabaritų būna visokių, yra compact versijų, bet tai ne bėda pagrindiniam apšvietimui, lubose integruotiems šviestuvams. Įjungimo vėlinimas taip pat tik blogo valdymo pavyzdys. "Skaitmeniniai" droseliai viską išsprendžia. Leidžiama naudoti net griežčiausiai kontroliuojamuose statiniuose, todėl nuodingumas ne problema. LED tada taip pat nuodingas, nes jis turi galio arsenido, kuris yra realus nuodas, bet LED nesmulkini ir nevalgai todėl tai ne problema.

Neteko girdėti, nes tokių nėra. Lietuvoje negausi LED su didesniu nei 87 CRI. Nei Phillips, nei Osram neturi nieko gero. Kokie dar rimtesni gamintojai?
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2015 12 21, 23:15)
Mirgėjimas būna dėl pigaus droselio.  Gabaritų būna visokių, yra compact versijų, bet tai ne bėda pagrindiniam apšvietimui, lubose integruotiems šviestuvams.  Įjungimo vėlinimas taip pat tik blogo valdymo pavyzdys. "Skaitmeniniai" droseliai viską išsprendžia. Leidžiama naudoti net griežčiausiai kontroliuojamuose statiniuose, todėl nuodingumas ne problema. LED tada  taip pat nuodingas, nes jis turi galio arsenido, kuris yra realus nuodas, bet LED nesmulkini ir nevalgai todėl tai ne problema.

Neteko girdėti, nes tokių nėra. Lietuvoje negausi LED su didesniu nei 87 CRI. Nei Phillips, nei Osram neturi nieko gero. Kokie dar rimtesni gamintojai?

Kazin kiek teko sudauzyt gyvenime led lempuciu ir kiek liumiscensiniu? smile.gif labai trapios jos. Nenoreciau tokios lubose neapsaugotos kokiu dangteliu arba sviestuve ant spinteles prie lovos gal vaikai numes, sukes, nuodai...

Liumiscensines nesviecia tolygiai bendrai, dar ir keicias temperatura nuo naudojimo trukmes.. Sklaida i sonus o ne koncentruota i prieki.. Labai ikaista net 35w lempute.

Naudoju kokybiskas 5500K fotografijoi, tokiu pas mus net pirkt nera..
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 12 21, 22:19)
O kokių iš viso šiais laikais yra lempučių? Kokia jų klasifikacija, koks energijos taupymas, ilgaamžiškumas, spalvų atkūrimas?

Kaitrinės lemputės ir halogeninės lemputės - neefektyvios, bet geras CRI.
Liuminescensinės - efektyvios ir vidutiniškai efektyvios, CRI įvairus.
LED - efektyvios (ne visos), bet žemas CRI.
Žemo slėgio metalo halogeninės (gatvų apšvietimas) - efektyvios, bet prastas CRI. Negalima dažnai junginėti arba reikia specialaus valdymo.
Aukšto slėgio metalo halogeninės (automobiliniai Xenonai) - įvairaus efektyvumo, įvairaus CRI.
Daugiausiai naudojamos studijose, prabangiose ir šiaip kokybišką apšvietimą mėgstančiose parduotuvėse, įvairiam architektūriniam apšvietimui lauke. Taip pat negalima dažnai junginėti arba reikia specialaus valdymo.
Atsakyti
Kai kurios IKEA ledines jau deklaruojamos kaip CRI 90. LED'ai tikrai ateitis, jau ir kine apsvietimas naudoja, o ten prastu CRI neprakisi.. Bet reikia ieskot bent su CRI 90.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 12 21, 18:21)
O grįžtant prie temos...

Kokias lemputes rinktis vidaus apšvietimui? Mano supratimu ateitis priklauso LED apšvietimui. Kokio gamintojo LED'ai geriausi, kaip atskirti?

Aš į šviestuvų vidų įtaisiau GU-10 kištukus. Jie yra universalūs ir į juos galima įstatyti tiek halogenines, tiek LED lemputes. Ar LED'ai tinkami viso namo apšvietimui? Galbūt juos geriau naudoti tik akcentiniai šviesai (LED juostos perimetru ir pan.), o kaip pagrindines lemputes dėti halogenus.

Aš kažkaip irgi maniau, kad LED šiuo metu yra geriausia. Bet kai va pradėjote klausinėti, BangaS dar priminė apie spalvų atkūrimo gebėjimus, jau suabejojau. Abejonės apėmė dėl kelių dalykų.

Pirma, efektyvumas. Palyginus su įprastomis liuminescencinėmis lempomis, LED pagal šviesos srauto/galingumo santykį efektyvesnės geriausiu atveju iki 1,5 karto. Santykis atrodo nemažas, bet absoliučia prasme sutaupymas jau nėra įspūdingas - pvz., 12W liuminescencinė vs 8W LED. Antra, minėtas spalvų atkūrimo indeksas. Liuminescencinių lempų minusai - jau minėtas trapumas, garų toksiškumas. Mirgėjimo ir pan. nelaikau minusu - jau dešimt metų bute, kur galiu, naudoju liuminescencines lempas, pirkau tada probangiausius Philipsus kokius tik Senukai turėjo (o tada dar nebuvo jie totalinė pigaus šlamšto su retomis išimtimis parduotuvė) ar ne po 35Lt/vnt, tai iki šiol visos veikia ir nei mirga, nei perdegė. T.y. mano nuomone, jei gamintojas normalus, tos lempos yra kokybiškos ir ilgaamžės.

Taip kad kol kas manau, kad LED lemputes dėsiu į visokius pagalbinius, taškinius ir pan. šviestuvus - pvz., jau minėtus koridoriaus, laiptų, nišų ar pan. pašvietimus, lauko šviestuvus ir pan. - ten, kur 'bele šviestų', šviestų ilgai ir pigiai. Pagrindiniam apšvietimui vis tik dėsiu liuminescencinius šviestuvus, ir tik ten, kur yra sudaužymo pavojus ar problemos dėl dydžio - LED'us ar halogenus.

Atsakyti