Ar suprantamai paaiškiti. Arba jie nieko verti...
Neteisingai suprantat:) Linkstu link PVC dangos visur - ir sanmazguose, nes plokščiasis pamatas vienodame lygyje ir visai nepagalvojau, kad įprastiem kilimėliam reikia maždaug 4 mm. sluoksnio jų paskandinimui. Tuo tarpu PVC dangai reikia superminimalaus klijų storio. Sanmazguose noriu šilumos kojoms ir visų pirma ne pas menedžerius, kurie pvz. pas mamą bute gyvena, noriu kreiptis, o pas žmones, kurie naudoja tuos kilimėlius:)
Neteisingai suprantat:) Linkstu link PVC dangos visur - ir sanmazguose, nes plokščiasis pamatas vienodame lygyje ir visai nepagalvojau, kad įprastiem kilimėliam reikia maždaug 4 mm. sluoksnio jų paskandinimui. Tuo tarpu PVC dangai reikia superminimalaus klijų storio. Sanmazguose noriu šilumos kojoms ir visų pirma ne pas menedžerius, kurie pvz. pas mamą bute gyvena, noriu kreiptis, o pas žmones, kurie naudoja tuos kilimėlius:)
Na dar variantas butu truputi "skusti" betona san mazguose ir deti standartini kilimeli viska uzpilant isliginamuoju. Bet cia juodas darbas...
Tiesa tu gi el. kabeliuka vedziojai visur, kodel jo "nesutankinai" san mazguose? Dar butum atskira valdikli pastates ir nebutu dabar jokiu bedu
Kilimėlį po grindimis lengviau suvaldyti nei kabelį plokščiame pamate. Jei sugalvotum nešildymo metu įsijungti, tai nežinau, kiek laiko ir kiek kvadratų aplink sanmazgą reiktų šildyti. Skusti labai labai nesinori. Variantas dar nuolydi kelių mm daryti.
Bet AŪ - gal kas turi infrared kilimėlius?
Atspindinti plėvelė neduos naudos patiesta po betonu. Ten buvo kažkieno išsakyta mintis, kad atspindės visą šilumą aukštyn, tai esminė klaida. Pirmiausiai tai plėvelės atspindi tik IR spindulius, o ne šilumą, tad šiluma kondukciniu būdu per plėvelę praeis, tarsi jos ir nebūtų ir tai bus pati didžiausia šilumos dalis. Antras dalykas, kad IR plėvelė veiktų, reikalingas oro tarpelis, nebus oro tarpelio, nebus sulaikyta ir likusi šilumos dalis sklindanti IR pavidalu. Na ir trečias dalykas, kiek čia teko diskutuoti, išsiaiškinom, kad betonas yra gana agresyvi terpė aliuminio plėveles "suėdanti" momentaliai.
Po laminatu ir jei dedamos, šilldančių plėvelių, atspindinti plėvelė geresnis pasirinkimas, nei po betonu.
Keista bet čia nerandu kitų aprašytos patirties su el kilimėlių šildymu.
Viskas, apie ką kalbėjai aukščiau, matosi, kad gaudaisi pakankamai neblogai ir mano visi paaiškinimai, gal labiau tik mano ankščiau išsakytų minčių tuo klausimu patikslinimas, o vat ties šiuo punktu, jau akivaizdu, kad tamsta nepasigilinęs.
Taip, rezervinį maitinimą turėti labai gerai, bet įsivaizduoti, kad tuomet neverta investuoti į o/o yra labai klaidinga. Vertinant tiktai finansinę pusę galiu pasakyti, kad tiesioginio šildymo atveju per elektrinius kilimėlius reikalaus akumuliatorių už gerokai didesnę sumą, kad atpirkti dešimtis o/o siurblių, lyginant su bendra kaina sprendimo, kai parenkamas o/o tai pačiai galiai, kaip ir elektrinio kilimėlio atveju, bei akumuliatorių kiekis reikalingas tik tam o/o.
Autonominio elektros maitinimo atveju, kai elektros energija saugoma akumuliatoriuose, dėl žvėriškos akumuliatorių kainos, bet kokios, atrodytų net milžiniškos investicijos mažinančios elektros energijos vartojimą realiai yra labai mažos, lyginant su sutaupytomis lėšomis sumažėjus reikalingam akumuliatorių kiekiui.
Papildyta:
Nesvarbu, kaip konkretūs grindinio šildymo kabeliai pavadinti, visi jie absoliučiai identiškai spinduliuoja IR. Net ir vandeninis grindinis šildymas identiškai spinduliuoja IR, kaip ir betone palaidoti tipo IR elektriniai kabeliai.
Bet AŪ - gal kas turi infrared kilimėlius?
Nepatinka man susiklosčiusi situacija pas tave . Bet kokiam šildymo kilimėliui bedirbant, milžiniškas energijos kiekis nueis į grindų betoną, o ne į san. mazgą. Realiai reikėtų kad ir mažo šilumą izoliuojančio sluoksnio nuo betono.
Dabar konkrečiai apie taip vadinamus IR kabelius. Jie plonesni, tad kontaktinis paviršius su betonu mažesnis, tai reiškia, kad tos pačios energijos kiekio išskyrimui reikia aukštesnės kabelių temperatūros. Taigi, betono ar klijų sluoksnis bus labai mažas, o pačių kabeliukų temperatūra aukštesnė, nei standartinių elektrinių kabelių, taigi, man ploni kabeliukai tavo atveju žiūrisi prastokai.
O dabar atsakymas į klausimą. Neturiu tų kabelių, bet ne per seniausiai buvau Vilniaus Depo ar kaip ten tas naujas prekybos centras prie Gariūnų vadinasi, ir ten prie santechnikos ir atrodo plytelių man rodos buvo veikiantis maketas su plonu ir storu elektriniu kabeliu. Galėsi pats palyginti kaip nuo jų sklinda šiluma. Kaip sakiau, tiek teoriniais pamąstymais, tiek gyvai čiupinėjant, kas liečia šilumos skleidimą, aš galutiniam rezultate nematau jokio skirtumo.
Na šitoje vietoje gal tu ir sutirštini - juk nemažai senesnių būstų, nepriklausomai nuo šildymo būdo yra įsirengę elektrinius kilimėlius sanmazguose dėl komforto.Vaikis savo name šalia oras-vanduo visose namo grindyse, sanmazguose papildomai įsirengė el. kilimėlius ar kabelius tik tam, kad rytais ir vakarais kojos ant plytelių nejaustų šalčio. Kažkiek nukeliauja į betoną, bet čia gi ne iš būtinybės, bet dėl papildomo komforto. Primenu - pas mane visur - ir sanmazguose- pamate yra pagrindinis šildymo šaltinis - el. kabelis.
Pasikalbėjau su porą žmonių. Mane įtikino, kad pajausiu kojomis šilumą - t.y. įšils ta mano PVC danga, nenuskris iki lubų Be to ją ir šildyti mažiau reiks, nes jos neduoda tokio šalčio kojoms, kaip plytelės. www.sips.lt visuose namuose deda tokius kilimėlius gyvenamosiose erdvėse ir papildomai stato oras-oras, danga - tarkim laminatas. Viskas veikia keli metai be nusiskundimų.
Klausimas, ar termiškai atskyriai kilimėlius nuo grindų betono?
Kad šildymas jausis, tai vienareikšmiškai, bet kadangi betonas labai laidus šilumai, o grindų danga, jei ne plytelės, o sakykim laminatas, ar panašaus šilumos laidumo, mano supratimu, ženkliai didesnis šilumos kiekis nueis į betoną, nei pasieks grindų paviršių.
Taigi, šiluma tikrai turės jaustis, bet ji turės būti keleriopai brangesnė, nei termiškai atskyrus nuo betono. Mano įsivaizdavimu, jei grindų danga - plytelės, tai 50% elektros kabelių pagamintos šilumos nueis į betoną ir 50% pasieks grindų paviršių, jei grindų danga turės didesnę šiluminę varžą, tai santykis bus mažiau palankus.