QUOTE(Berulė @ 2017 07 17, 22:28)
Ši programa braižyt kilpom nėra labai patogi, nes ji suskaičiuoja kilpos ilgį automatiškai ir nesvarbu, kad darau kažkokius koregavimus rankomis (pvz. norėdama apeit kažkokias konstrukcijas), ilgis nebūna pagal tai perskaičiuojamas.
Negaliu komentuoti, programos nenaudojau, paišiau ant popieriaus
.
Didžiausia dilema, su kuria dabar susiduriu, kaip parinkti kilpų žingsnį, kad sistema būtų kuo efektyvesnė.
Efektyvesnė kuria prasme? Jei NVK šildymo metu, tai kuo ji bus labiau perteklinė, kuo tankiau ir stambesni vamzdeliai bus suvedžioti, tuo efektyviau ir didesniu naudingumo koeficientu dirbs šilumos siurblys. Kaip sakant ŠS COP bus geresnis. Problema tik su vonia, kurioje norima palaikyti aukštesnę temperatūrą, visur kitur nereikėtų per daug pritankinti, kad būtų vamzdžių tankumo skirtumas lyginant visas kitas patalpas su vonia. Pas mane visose patalpose pravedžiota 20mm vamzdis 20cm žingsniu, o vonioje 15cm žingsniu, tai skirtumas per mažas, man reikėjo vonioje žingsnį mažinti iki 10cm. Bet reikalas tame, kad mano namo šilumos poreikis niekingai mažas (pagal energijos šildymui suvartojimą, atsižvelgiant į viename žurnalę išspauzdintą lentelę, galėčiau pretenduoti į A++ energinę klasę), tad man ir skirtumas turi būti ryškesnis, namuose su didesniu energijos šildymui suvartojimu, tas skirtumas gali būti ir mažesnis, kad jaustūsi labiau.
Dėl tankio, visose patalpose, kuriose nori palaikyti tą pačią temperatūrą, šildymo vamzdelius vedžioji identišku žingsniu, patalpose, kur norima palaikyti aukštesnę temperatūrą, vedžiojama tankiau, aš gal net dvigubai tankiau vedžiočiau. Palei šaltas patalpų sienas su vitrininiais langais, be to, tai bus prastai apšiltinta siena su garažu, vamzdeliai turėtų būti tankinami, palei šiltesnes sienas, pavyzdžiui, kitų patalpų besiribojančių su vonia, vamzdeliai gali būti retinami, bet kad kas retintų, dar negirdėjau.
Tiesa, šios rekomendacijos, jei vamzdžio ilgiai vienodi. Vamzdžių ilgiui skiriantis atsiranda tam tikrų korekcijų, bet kadangi vis tiek visko iki smulkmenų nesužiūrėsi, reikės viską patikėti kolektoriaus balansavimui/reguliavimui su termopavaromis
.
Taigi, vamzdelių braižymas ranka bus labai paprastas ant popieriaus lapo be kompo pagalbos. Paimi languotą lapą, primeti kokie vieno langelio išmatavimai, nusibraižai ten patalpas ir braižai vamzdelius. Pagal langelius, po to labai nesunkiai primeti sunaudotą vamzdžio ilgį.
Su kompu jau dabar daugiau laiko sugaišai, nei aš visam aukštui nubraižiau
.
Stengiuosi daryti, kad būtų kuo panašesni kontūrų ilgiai, bet labiausiai gąsdina įspėjimas, kad kelių kilpų debetas per mažas (paveikslėlyje jos apibrėžtos geltonai). Ar tai gali būti tvarkoma kolektoriaus reguliavimu, ar būtina prasivesti visas kilpas taip, kad būtų suskaičiuotas pakankamas debetas?
Debitas skiriasi, kai skiriasi vamzdžių ilgiai, kitu atveju jis būtų identiškas. Jei jau programa keikiasi, tai net jei ir konkretus kolektorius turėtų pakankamą reguliavimo diapozoną, bendrai visos kitos kilpos būtų prisukamos labai stipriai, dėl ko stipriai sumažėtų šildomų grindų efektyvumas ir dėl ko ŠS COP turėtų padidėt juntamai.
Koks visų kilpų ilgis nurodytas ir dėl kokio ilgio kilpų programa keikiasi?
Taip pat programa meta perspėjimą, kad WC, rūbinės, skalbyklos, vonios ir miegamojo patalpų šilumos kiekis nėra padengiamas. Bus per šalta?
Jei vonioje, tai pas mane konkreti situacija, kaip minėjau, visur 20cm žingsnis, o vonioje 15cm, tai vonioje tikrai norėtūsi aukštesnės temperatūros. Aišku aš galėčiau ją užkelti prisukdamas visų likusių patalpų vamzdžius, bet tada jau stipriai kristų ŠS COP`as ir konkrečiai mano atveju, kai šildomos grindys vos padengia reikalaujamą užtikrinti ŠS galingumą, bijau, kad prisukant kontūrus išeisiu už ŠS rekomenduojamų debito ribų.
Vienareikšmiškai, šildomų grindų galingumas turi būti perteklinis, kad nekiltų tokių problemų su ŠS reikalaujamu debitu, be to, tada mažiau bus problemų prisukinėjant kontūrus. Bet ir vėl, kam stipriai prisukinėti kontūrus, kai galima iš karto viską gerai suprojektuoti
.
Dėl kitų patalpų, tokių, kaip WC, skalbyklė, ar tuo labiau rūbinė galvos labai nesukčiau, jei ten ir bus 1C mažesnė temperatūra, realiai to nepajusit
.
Konkrečiai mano name, kuriam šilumos reikia labai mažai, visame name yra beveik identiška temperatūra ir be jokių termopavarų, net ir be profesionalaus sistemos balansavimo. Čia kaip ir pliusas, bet minusas, kad ir vonioje beveik ta pati temperatūra
. Realiai norint ten turėti aukštesnę temperatūrą, aš savo likusios namo dalies turėčiau visai nešildyti
. Reikiamas energijos kiekis likusioms patalpoms prišildyti iki 20C laipsnių pritekėtų per vonios sienas, bet kaip jau minėjau, didelė apkrova gautųsi, mano galingam ŠS šildant labai mažą plotelį per vieną kilpą.
Pagal įmestus paveiksliukus, deja nieko nesimato, tad komentuoti nėra galimybės.