QUOTE(Gidka @ 2016 05 23, 22:33)
Mano statybininkams ir man nelabai patinka toks suprojektuotas pamatų variantas,
kai rostverkas baigiasi ir blokeliu muras prasideda ~12cm. zemiau lauko paviršiaus
Bet kostruktorius ramiai aiškina, kad viskas tvarkoje: bus hidroizoliacija, drenuojanti membrana ir t.t.
Gal kol ne vėlu, patartumėt sukelti rostverką kokį 20 aukščiau?
Jūsų cokolio mazgas tikrai netipiškas ir keistokas. Klasikiniuose mazguose tikrai nėra tokio varianto, kad vidinėje pusėje rostverko plokštuma nesutaptų su sienos. Kolegų pastabas šioje vietoje laikau teisingomis. Kuo konstruktorius grindžia tokį sprendimą? Tegul parodo šaltinį, iš kur toks mazgas paimtas. Cokolio detalė nėra kažkas tokio, kur būtų galima labai improvizuoti, mazgai yra senų seniausiai nusistovėję praktikoje ir tam matyt yra pagrindo.
Man ir kita vieta kelia abejones, tai būtent dėl grunto lygio išorėje. Kad namas iš esmės bus be cokolio (išorėje matomos pamato dalies) tai dar toleruotinas dalykas, tai lemia architektūriniai sprendimai, tačiau vienareikšmiškai - rostverkas turi būti bet kiek aukščiau grunto lygio. Atitinkamai ir rostverkas yra hidroizoliuojamas ir šiltinimas skirtingai nei siena. Tiek teptinė hidroizolioacija, tiek membrana yra pamato atributai, ne sienos. Dar neteko girdėti, kad kas hidroizoliacija teptų sieną. Pas jus problematiškiausia vieta tampa kampukas tarp rostverko ir pirmo sienos blokelio - įsivaizduokime pasekmes ten patekus vandeniui, o jam patekti aš nematau didelių kliūčių, didelių liūčių ir nors laikino vandens lygio pakilimo atveju turėsite didelę riziką. Nesuklyskite dėl membranos savybių - jis tikrai 100 proc. neapsaugos nuo drėgmės patekimo ant polistirolo, nes dažniausiai nebūna vientisa, yra jungiama, o ir atsakingai priglausti ją prie roztverko yra darbo. O palikus drėgmės barjerą tik teptinei hidroizoliacijai būtų neatsakinga.
Galbūt kažkas iš konstrukcinės pusės galėtų "apginti" tokį mazgą, tačiau aš siūlau labai rimtai pasvarstyti jo korekciją, jeigu tam dar turite galimybę.