Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 13 tema

QUOTE(korida @ 2015 11 19, 22:54)
Viskas pastave gerai
jei norejei stebeti teigiamas temp. reikejo pystelt dar 30m ,bet ar tai del stebejimo finansiskai tas apsimoketu smile.gif

Gal ir gerai. Laikas parodys. O šiaip reikėjo daryti ne +30 m, o +10 m. 100 metrų gręžinys būtų buvęs kaip tik.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2015 11 20, 07:41)
Lauke siltas ruduo o dirba 3-6 h. Tai kiek valandu dirbs kai silumos is tikro reiks? Gal vertetu pamegint ir karsta vandeni paleist smile.gif

Ne noriu be reikalo švaistyti pinigus. Kam šildyti, jei nenaudosiu. Geriau paeksperimentuosiu su šildymu.
Atsakyti
QUOTE(darius333 @ 2015 11 20, 10:37)
Ir kaip suprantu tokiu atveju ir turetu pasimatyti kambario termodaviklio privalumas:
saulute pakele kambario vid temperatura - siurblis nors pagal griztama kaip jau ir turetu jungtis pagal kreive, bet del kambario termodaviklio stovi, kai tik t nukrito - siurblys iskart pradesda dirbti  g.gif ar teisingai suprantu ?

Taip, turėtų. Bet jei jo nėra, galima ir kreivę pareguliuoti. Dar galima su termostatais ir pavaromis ant grindinio kolektoriaus bandyti, bet man kažkaip dėl grindinio inertiškumo neatrodo patikima. Bevelyčiau statyti tiesiog viena ar du daviklius ant sienų ir, kambario oro temperatūrai padidėjus, išvis stabdyti ŠS bei visas cirkuliacijas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Verteris: 20 lapkričio 2015 - 11:02
QUOTE(Verteris @ 2015 11 20, 09:29)
Histerezės reikšmė, kaip jau rašiau, jūsų namo ir siurblio deriniui dėčiau 1 ar 0,5C. Dėl kreivių reikšmių dabar sukti galvos neverta - nusistatysit reikšmes, kai jau gyventi pradėsite.

Vakar namo temperatūrą buvau sumažinęs 2 laipsniais, t.y. kad name būtų ne 22-23, o 20-21. Šiandieną vėl pakėliau tuos +2. Dabar palikau tik iki 1 sumažintą histerizę. Vėliau dar iki 0,5 sumažinsiu. Ir nusiimsiu duomenis kas 48 val. Tada bus aišku, kuri histerizė tinkamesnė. O vėliau gal ir su šildymo kreive pažaisiu. Jau ir "Tenko" uždaviau klausimą, kad greičiausiai šiltam namui netinka eiliniai nustatymui. Paprašiau, kad vokiečių užklaustų kaip jie siūlytų nustatyti šildymą pasyviame name. Bet greičiausiai čia reikia viską pačiam išsiaiškinti.
Atsakyti
Kiek tu pinigu išnaudosi 1 k užšildyt boileri - 0,5 eur???

Bet butu aisku, kaip veikia DHW sildymas

QUOTE(cibulis @ 2015 11 20, 09:58)
Ne noriu be reikalo švaistyti pinigus. Kam šildyti, jei nenaudosiu. Geriau paeksperimentuosiu su šildymu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo arkava: 20 lapkričio 2015 - 11:03
QUOTE(Verteris @ 2015 11 20, 11:01)
Bevelyčiau statyti tiesiog viena ar du daviklius ant sienų ir, kambario oro temperatūrai padidėjus, išvis stabdyti ŠS bei visas cirkuliacijas.

Stabdyti ŠS bet ne grindų cirkuliaciją - jei saulė šildo grindis, tegul išnešioja ir kitur g.gif

Atsakyti
Abejoju, ar jis veiks ir pagal kambario T ir pagal kreive vienu metu... g.gif
Bent jau orinukams - nustatymas arba/arba

QUOTE(Verteris @ 2015 11 20, 10:01)
Taip, turėtų. Bet jei jo nėra, galima ir kreivę pareguliuoti. Dar galima su termostatais ir pavaromis ant grindinio kolektoriaus bandyti, bet man kažkaip dėl grindinio inertiškumo neatrodo patikima. Bevelyčiau statyti tiesiog viena ar du daviklius ant sienų ir, kambario oro temperatūrai padidėjus, išvis stabdyti ŠS bei visas cirkuliacijas.

Atsakyti
Man vis dar įdomu, kodėl pas mane siurblys dirba 3-6 val., o tada 24-48 val. ilsisi. Mano supratimu tai lemia kelios priežastys.

1. Namas tikrai šiltas ir sandarus.
2. Namas masyvus.
3. Per galinga grindų šildymo sistema.
4. Standartiniai siurblio nustatymai netinka šiltam namui.

Wavino pirmas projektas buvo su 16 mm vamzdeliais, kuriuose tilpo 95 l vandens. Vėliau paklausiau SM patarimų ir nieko nekeisdamas padidinau tik vamzdžių diametrą iki 20 mm. Tokiu būdu grindyse atsirado 160 l vandens. Padidėjimas siekia 78 proc., t.y. beveik dvigubai.

Namas masyvūs, mūrinis (keraminių plytų mūras, pertvarinės sienos irgi iš keraminių plytų, betoninės grindys, kalkių-cemento tinkas ir t.t.), todėl gali sukaupti daug energijos, šilumos. Papildomai dar 78 proc. padidinta grindų vandens talpa. Nenuostabu, kad siurbliui reikia beveik dvigubai ilgiau dirbti, kad užkrautų sienas, grindis ir grindų sistema šiluma.

Su esamais 160 l vandens grindyse (pagal faktą yra apie 150 l) reikėjo tikrai kokiais 30 metrų gilesnio gręžinio arba reikėjo daryti mažesnę, silpnesnę grindų sistemą.

Šiandieną paleidau siurblį. Darbo pradžioje rodė, kad iš gręžinio ateina +7,5, po 40 min. +3,8, po 50 min. +3,4, po valandos +3,1. Per tą valandą siurblys pagamino apie 6 kWh šilumos. Man atrodo, kad labai normalūs duomenys (kažkas panašaus vyksta ir pas kitus), bet siurblys veiks ir toliau, nes dar nepasiektos reikiamos temperatūros grindyse ir namo sienos dar neįkrautos.

Jei grindų sistema nebūtų per galinga, tai namas reikiamas temperatūras pasiektų daug greičiau. Šiuo atveju galiu tik eksperimentuoti su siurblio nustatymais, t.y. juos kiek įmanoma pritaikyti esamai situacijai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 20 lapkričio 2015 - 11:23
QUOTE(cibulis @ 2015 11 20, 11:22)
Jei grindų sistema nebūtų per galinga, tai namas reikiamas temperatūras pasiektų daug greičiau.

manau ne namas greičiau pasiektu, o gryžtamas grindų vanduo
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2015 11 20, 11:02)
Kiek tu pinigu išnaudosi 1 k užšildyt boileri - 0,5 eur???

Bet butu aisku, kaip veikia DHW sildymas

Pabaigsiu aiškintis su šildymu, tada bus galima pagalvoti ir apie karšto vandens ruošimą. Kol nereikia ruošti karšto vandens, labai gerai stebėti tik šildymo reikalus.
Papildyta:
QUOTE(mariuzs @ 2015 11 20, 11:24)
manau ne namas greičiau pasiektu, o gryžtamas grindų vanduo

Taip, grįžtamas vanduo. Bet kartu reikia įkrauti ir namo sienas. Aš čia tai bendrai išsireiškiau, nors ir ne visai tiksliai.
Atsakyti
Niekaip nesuprantu, kam reikejo "stiprint" grindini ir taip PN g.gif doh.gif
Mano grindyse - 53-54 ltr, namas toli grazu nepaveja tavojo biggrin.gif
Kiek zinau, ŠS nepatartina naudot grindu termoreguliavimo (siekiant isvengt ju visisko uzsidarymo), tada ŠS nebezino ka daryt , srautai stringa ir t.t.

[/quote=cibulis,2015 11 20, 10:22]
Wavino pirmas projektas buvo su 16 mm vamzdeliais, kuriuose tilpo 95 l vandens. Vėliau paklausiau SM patarimų ir nieko nekeisdamas padidinau tik vamzdžių diametrą iki 20 mm. Tokiu būdu grindyse atsirado 160 l vandens. Padidėjimas siekia 78 proc., t.y. beveik dvigubai.
[/quote]
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo arkava: 20 lapkričio 2015 - 11:34
QUOTE(arkava @ 2015 11 20, 11:33)
Niekaip nesuprantu, kam reikejo "stiprint" grindini ir taip PN  g.gif  doh.gif

Paklausiau SM patarimų. Ypač Minto. Jei nori susirask grindų šildymo temą ir paskaityk. Aš nenoriu knaisiotis.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 20, 11:37)
Paklausiau SM patarimų. Ypač Minto. Jei nori susirask grindų šildymo temą ir paskaityk. Aš nenoriu knaisiotis.

Viskas čia gerai, sumažinta histerezės vertė kompensuos tą termofikato tūrio padidėjimą.
Atsakyti