Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 13 tema

QUOTE(cibulis @ 2015 11 17, 15:19)
Kad keli siurblio įsijungimai per parą ne problema, tą aš jau supratau. Mano atveju kiek suprantu yra tik vienas kabliukas: ilgas įsijungusio siurblio darbas, todėl stipriai iškraunamas gręžinys. Paprasčiau sakant - per stipriai iškraunamas gręžinys. Įdomu, kokios ribinės reikšmės yra gręžinio grįžtamam ir paduodamam propilengliukoliui. Siurblys pagal gamintojo nustatymus išsijungs, jei iš gręžinio ateidinės -9, jei neklystu. Bangas sako, kad iš gręžinio -1 jau gali užšaldyti gręžinį. Tai man ir įdomu, kur ta riba.

Nes kaip suprantu, tai stipriai atvėsęs gręžinys turi tik du trūkumus: krenta siurblio COP (prisukama daugiau elektros) ir yra tikimybė, kad gręžinys gali užšalti.
Papildyta:

Duomenis ėmiau iš šio grafiko. Grindų paduodamas pačiame viršuje, raudonos spalvos.

Paduodant į gręžinį mažiau nei 0C glikolį aplink zondą gali formuotis ledas, o ledas prastas šilumos laidininkas, plius stabdo pačios drėgmės judėjimą (kiek ten to judėjimo grunte yra), taigi pernešamas energijos kiekis pradeda mažėti, kas sąlygoja dar greitesnį glikolio temperatūros žemėjimą.

O dėl raudonos linijos nesuvokiu, kas neaišku. Mėlyna, kaip suprantu, įeinantis į ŠS termofikatas, raudona - išeinantis. Kai ŠS įsijungia, jis pradeda šildyti termofikatą ir jis palieka ŠS 5-6C didesnės temperatūros, nei įeina. Kai ŠS išsijungia, niekas termofikato nešildo, temperatūra momentaliai sumažėja iki įeinančio srauto. Mane labiau domintų, kodėl tuo metu, kai ŠS neveikia tos dvi linijos ne vienos vertės... Negi pačio siurblio budėjimo režimu + cirkuliacinio išskiriamos šilumos užtenka ta skirtumą padaryti? Ar čia tik atvaizdavimo metodas (kad aiškiau matytusi grafike), o realiai temperatūros vienodos?
Atsakyti
Man "Tenko" štai ką parašė: Problema yra pas tuos, pas ką taip dirba siurblys, jei dirba 30min tokiu atvėju jis per daug taktuoja, o tai reiskia yra per galingas arba nespeja grindys nuimti silumos, del taktu pasekoje laukia greitas remontas. Teisingas darbas toks, kaip pas Jus, tai yra puikus pavyzdys kaip turi dirbti tinkamai sistema, dziugu tureti toki pavyzdi.
Papildyta:
QUOTE(saaba @ 2015 11 17, 16:09)
Na bent 40% sprendimo lėmė tamstos vargai, pas NIBE daugiau info apie elektroniką ir valdiklius, pajungimo/aprišimo patogumas bei aiškumas, galimybių išplėtimas, nerūdijančio plieno boileris, bla bla... Na gal dar ramybės priduoda patikimumas. Tik kažkodėl mūsų rinkai yra skirtumas nei pvz. vokiečių rinkai.

Bet mano vargai yra dėl montuotojų broko. Pats "Alpha Innotec" siurblys veikia gerai. Buvo problemos su išskiriama drėgmę, bet paskutiniu metu jos beveik nėra. Šį vakarą buvau nuvažiavęs pažiūrėti siurblio, tai drėgmės gal ir buvo keli lašai, bet ir tai tik pajudinus tą drenažinį vamzdelį. Mano supratimu viską išsprendė padidėjusi histerizė, nes vakar ją pakėliau iki 2. Kai atvažiavau rodė, kad siurblys stovi apie 11 ar 12 val. Tai reiškia, kad jis mažiau išsijungia ir įsijungia, todėl gal mažiau kondensuojasi ir per ilgesnį laiko tarpą drėgmė spėja išgaruoti, išdžiūti. O tai taip pat reiškia, kad gamintojai turėjo izoliuoti papildomai varinius vamzdelius (ar ir kitas detales) kompresoriaus bloke. Bet kuriuo atveju dėl drėgmės atstovai dar atvažiuos aiškintis.

O kodėl Nibe patogiau pajungti? "Alpha Innotec" boileris lyg tai irgi nerūdijančio plieno. Be to vokietis mano žiniomis ir yra surinktas Vokietijoje, o dėl Nibe nežinau. Negiriu "Alpha Innotec", nes jei ne "Alpha Innotec", tai būčiau ėmęs irgi Nibe.
Papildyta:
QUOTE(tėtis66 @ 2015 11 17, 16:42)
pritariu dėl buferinės. Pas mus 200 litrų, tai sustojus kompresoriui dar gerą valandą (jei ne daugiau) cirkuliacinis po grindis varinėja šiltą vandenį.

Nesupratau. Pas mane irgi varinėja ir be akumuliacinės. Dar jei gerai pamenu, tai "Tenko" sakė, kad vokiečiai vis dažniau atsisako akumuliacinių. Bet čia gal ir klystu.
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2015 11 17, 16:47)
Paduodant į gręžinį mažiau nei 0C glikolį aplink zondą gali formuotis ledas, o ledas prastas šilumos laidininkas, plius stabdo pačios drėgmės judėjimą (kiek ten to judėjimo grunte yra), taigi pernešamas energijos kiekis pradeda mažėti, kas sąlygoja dar greitesnį glikolio temperatūros žemėjimą.

Jau dabar šildymo ciklo pabaigoje iš gręžinio ateina vos +0,7 laipsnio. Jau kaip ir artėju prie dugno. Įtariu, jei būtų pajungtas ir karšto vandens ruošimas, tai temperatūros iš gręžinio būtų priartėję prie 0.

Grįžtamas jau dabar yra -2. Jis neturi įtakos gręžinio užšalimui?
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2015 11 17, 16:47)
Mane labiau domintų, kodėl tuo metu, kai ŠS neveikia tos dvi linijos ne vienos vertės... Negi pačio siurblio budėjimo režimu + cirkuliacinio išskiriamos šilumos užtenka ta skirtumą padaryti? Ar čia tik atvaizdavimo metodas (kad aiškiau matytusi grafike), o realiai temperatūros vienodos?

Štai čia vienas iš variantų, kai šilumos siurblys jau tuoj turi įsijungti, nes skirtumas tarp grįžtamo ir grįžtamo numatyto jau siekia 2 laipsnius. Tuo metu paduodamas 0,1 laipsniu šiltesnis už grįžtamą. Tos kreivės tą patį ir rodo, kad temperatūros jau beveik suvienodėja ir vėl šiek tiek skiriasi dalimi po kablelio.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 17 lapkričio 2015 - 18:25
QUOTE(cibulis @ 2015 11 17, 18:40)
Man "Tenko" štai ką parašė: Problema yra pas tuos, pas ką taip dirba siurblys, jei dirba 30min tokiu atvėju jis per daug taktuoja, o tai reiskia yra per galingas arba nespeja grindys nuimti silumos, del taktu pasekoje laukia greitas remontas. Teisingas darbas toks, kaip pas Jus, tai yra puikus pavyzdys kaip turi dirbti tinkamai sistema, dziugu tureti toki pavyzdi.

Aš esu vienas iš tų, pas ką SS dirba 30min. Bijau garantuoti, bet manau tokiu režimu SS dirba pas daugeli. 30min. ne esmė ar 10 min ilgiau, ar trumpiau. Bet pats laiško tonas , iš tolo atsiduoda demagogija. Labai primena sovietų laikus ir pagyras per kojaunuoliškus susirinkimus. "Mums labai džiugu, kad savo gretose turime tokį komjaunuoli ir t.t" .
P.S. gal ne į tema bet nesusilaikiau
Atsakyti
Sveiki,
Evacon pateikė pasiūlymą dėl geoterminio šildymo ir gal kas galėsite pakomentuoti, vertas dėmesio ar nelabai. Čia 150kv.m, 2 aukštų namui.

user posted image
Atsakyti
Ar dedate termostatus kambariuose? Musu meistrai teigia, akd nereikalinga, nes pasiekus reikiama temperatura atsijungia grindys ir buna vaikscioti vesu, kaip jus darote?
Atsakyti
Atsakymas gal ir teisingas, bet argumentas tai visiškai ne į temą. Tarkim kambarys pasiekia reikiamą 21C temperatūrą, bet kad grindys būtų šiltos, šildymas toliau veikia. Toliau kyla iki 25C, 30C... Tai normalu?
Termostatai kambariuose tam, kad temperatūrą būtų galima valdyti individualiai kiekviename kambary. Prastai apšiltintame name tai reikalinga. Gali būti kad tai bus vienintelis būdas palaikyti komfortą ir ekonomiją. Bet jei namas gerai apšiltintas, visose patalpose ir taip laikysis panašios temperatūros. O jei norėsit skirtingų, tai net termostatai nelabai padės. Labiau įkaitinta patalpa savo šilumą labiau atidavinės į kitus kambarius, o ne į lauką. Ir grindys bus gan vėsios dėl mažo šildymo poreikio, todėl vietoj plytelių geriau rinktis "šiltesnę" dangą, kaip pvz. kamštį, pvc, linoleumą.
QUOTE(knopke* @ 2015 11 18, 08:32)
Ar dedate termostatus kambariuose? Musu meistrai teigia, akd nereikalinga, nes pasiekus reikiama temperatura atsijungia grindys ir buna vaikscioti vesu, kaip jus darote? <{POST_SNAPBACK}>
Atsakyti
Beja ŠS išsijungus, grindų cirkuliacinis kiek dar laiko dirba? Jį reiktų išmokint, kad išsijungus ŠS, sumažėtų našumas iki minimumo ir ne ilgiau nei pusvalandį.
Atsakyti
QUOTE(saaba @ 2015 11 18, 10:33)
Beja ŠS išsijungus, grindų cirkuliacinis kiek dar laiko dirba? Jį reiktų išmokint, kad išsijungus ŠS, sumažėtų našumas iki minimumo ir ne ilgiau nei pusvalandį.

Iki minimumo - sutinku, kad išsijungtų yra niuansas. Jei ŠS valdymas pagal termofikato temperatūrą (ir termofikato temperatūra pagal lauko temperatūrą), tai cirkuliacijos neišvengsi.
Atsakyti
Minėjau, kad pirmadienį pakeičiau histerizę nuo 1,5 iki 2. Kol histerizė buvo 1,5, siurblys jungėsi po kelis kartus per parą (kažkurią dieną lyg tai net ir 3 kartus). Tačiau pakeitus histerizę į 2, siurblys išsijungęs stovi nuo lapkričio 17 d. 04:59 val. O tai daugiau nei 28 val. Ir panašu, kad dar ilgai stovės, nes skirtumas tarp grįžtamo ir grįžtamo numatyto kol kas siekia 1,5 laipsnio, o siurblys įsijungs, kai skirtumas bus 2 laipsniai. Kažkodėl man atrodo, kad mano atveju didesnė histerizė labiau apsimoka.

Vakar vakare name lygtai buvo 22,5 laipsnio. Aukščiausia temperatūra prieš kelias dienas buvo +22,9 laipsnio. Šį rytą radau +21,9 laipsnio. Kaip matyti drėgmė name nesikeičia, nors pravėdinti būtų gerai. Tik kad labai lyja. Siurblys vis mažiau siusioja, bet labai maža balutė tiesiai po juo vis dar būna (už siurblio jau neišbėga).

Vakar vakare elektros skaitliukas rodė 62,87 kWh (16:07 val.). Šį rytą buvo 63,21 kWh (9:34 val.). Visą tą laiką siurblys neveikė. Vadinasi, grindų cirkuliacinis per 17 val. ir 30 min. prisuko 0,34 kWh elektros. Per valandą išeina apie 0,02 kWh. Cirkuliacinių siurblių suvartota elektrą įtraukiama ar ne, kai skaičiuojamas siurblio COP?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 18 lapkričio 2015 - 11:13
....ir prasideda sioks toks grindu vesinimas, nes momentaliai per grindis varo grindu temperaturos termofikata, kuris sekanciuose cirk. ratuose dar dalinai pravėsta ir t.t..
Reiktu siurbliukui kad jis veiktu su delta T laike (min), pries /po ŠS veikimo, bet tai turbut neimanoma g.gif doh.gif

QUOTE(Verteris @ 2015 11 18, 09:38)
Iki minimumo - sutinku, kad išsijungtų yra niuansas. Jei ŠS valdymas pagal termofikato temperatūrą (ir termofikato temperatūra pagal lauko temperatūrą), tai cirkuliacijos neišvengsi.

Atsakyti
QUOTE(saaba @ 2015 11 18, 10:33)

Jei čia klausimas man, tai nežinau. Man sakė tik tiek, kad kai siurblys veikia grindų cirkuliacinis dirba 45 proc. našumu, kai nedirba, našumas nukrenta iki 40 proc. Taip pat kiek esu pastebėjęs, tai cirkuliacinis dirba praktiškai visą laiką. Gal tik kelis kartus esu radęs, kai jis nedirbo. Nežinau ar toks reguliavimas įmanomas. Greičiausiai, jei sumažinsiu cirkuliacinio našumą, tai kai siurblys nedirbs bus viskas gerai. Bet kai gamins šilumą, grindys labai prastai nuiminės šilumą, nes cirkuliacinis dirbs prastu našumu. Kiek suprantu skirtumas tarp dirba/nedirba siurblys gali būti tik apie 5 proc.

Taip pat nesupratau paskutinio sakinio?
Papildyta:
QUOTE(miodei @ 2015 11 18, 07:35)
Evacon pateikė pasiūlymą dėl geoterminio šildymo ir gal kas galėsite pakomentuoti, vertas dėmesio ar nelabai. Čia 150kv.m, 2 aukštų namui.

Kaina labai gera. Bet ar kiti daug plešia, ar Evacon moka dirbti optimizavę kaštus, kad siurblį su boileriu ir 140 m gręžiniu padaro kokiais 3000 eurų pigiau. Ir dar garantiją 5 metų duoda. Geras pasiūlymas, jei viskas veiks ir bus padaryta, kaip parašyta. Įdomu tik koks jų servisas? Nebūna problemų? Aš, kai rinkausi siurblį, irgi buvau nuvažiavęs pas juos. Šiaip lyg ir nieko vyrai, bet neatlaikė mano ilgų klausinėjimų ir pasidavė dėl kainos.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 18, 12:23)
... padaro kokiais 3000 eurų pigiau. Ir dar garantiją 5 metų duoda.

Tai šitas momentas ir yra didžiausias klaustukas, ar gali būti pigiai ir kokybiškai g.gif
Atsakyti