Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 13 tema

man montuotojai sake kad uztenka 1.2m gylyje ir negiliau 1.5m (net keli tai rekomendavo).
montuotoju argumentai del gylio: - kiek kartu/laiko buvo LT 1.4m gylio isalas?
(kas idomiausiai vieni pardavejai isitikine kad siluma i kolektoriu ateina is zemes gelmiu, kiti - kad is saules, tai ir apsprendzia kolektoriaus gyli. bendravau gal su koki 6-8 pardavejais,
tai buvo varientai del klojao gylio:1.2 -1.5 , 1.5-1.8 ir 2m)
- as kolekoriu klojaus pats, tai montuotojams jokio intereso nebuvo siulyti kloti sekliau.
dar pries klojant buvau nusitekes kasti i 1.8m gyli.
- ir mano nurodytam uponor nuorodoje/straispsnyje (zinute auksciau, 26puslapis) 'sakoma':
' ...Installation depth [m] 1.2 – 1.5 ...'
- veikia ir kiti 'parametrai': koks atsumas tarp kolektroiu, koks ilgis , koks gruntas
- kad kita sezona buvo geriau (replika i FIEDZIAos argumenta), gali buti, kad sukrito zemes aplink
kolektoriu, nebeliko oro plysiu - kas pasekoje gavosi geresni silumos mainai...

p.s. pas mane 100m kolektoriaus - grunte ir 200m kudroje - tai ir negaliu pasakyti
ar geras/blogas varientas kloti kolektoriu i 1.2-1.5m gyli
p.s.s kudroje guli 1.8m gylyje (kai buvo ledas), dabar bus - 2.5m.
zemiasia griztama T is kolektorius per visa 15/16 sildymo sezona buvo +6.9C
dabar gryzta +9.1C (po 25minuciu SS darbo)

QUOTE(FIEDZIA @ 2016 04 14, 09:13)
Kas rekomenduoja toki gyli? Silumos siurbliu pardavejai ar gamintojai?
Pazistamas turejo kolektoriu 1,2m gylyje. Sildesi praktiskai elektra. Darant gerbuvi uzpyle apie 30cm zemes. Kita ziema elektros saskaitos sumazejo apie 2 kartus.
Ochsner (Austrija) rekomenduoja 2m gyli. Kitokiu gamintojo rekomendaciju dar nesu sutikes. Kalbame apie Lietuva, o ne "siltuosius" krastus.

Atsakyti
QUOTE(well'as @ 2016 04 14, 09:09)
man montuotojai sake kad uztenka 1.2m gylyje ir negiliau 1.5m (net keli tai rekomendavo).
(kas idomiausiai vieni pardavejai isitikine kad siluma i kolektoriu ateina is zemes gelmiu, kiti - kad is saules, tai ir apsprendzia kolektoriaus gyli. bendravau gal su koki 6-8 pardavejais,
tai buvo varientai del klojao gylio:1.2 -1.5 , 1.5-1.8  ir 2m)
- as kolekoriu klojaus pats, tai montuotojams jokio intereso nebuvo siulyti kloti sekliau.
-  ir mano nurodytam uponor nuorodoje/straispsnyje (zinute auksciau, 26puslapis) 'sakoma':
' ...Installation depth [m]  1.2 – 1.5 ...'
- veikia ir kiti 'parametrai': koks atsumas tarp kolektroiu, koks ilgis , koks gruntas
- kad kita sezona buvo geriau (replika i FIEDZIAos argumenta), gali buti, kad sukrito zemes aplink

p.s. pas mane 100m kolektoriaus - grunte ir 200m kudroje - tai ir negaliu pasakyti

Na įšalas tai tikiu kad tokiam gylyje nebūna, bet kuo sekliau tuo gruntas labiau atvėsta ir tarkim gali būti ne +10 o +2 ir pan... smile.gif nesiskaito, kad įšalas bet ir naudingumas krenta. smile.gif
Aš pats ir dabar pamastymuose apie geoterminį, gilinčiau iki gruntinio vandens, bet manau nemažiau nei 1,5m. Didelis kiekis gruntinio vandens manau puikiai tinka pašildyti vamzdį ir gliukolį jame.
Atsakyti
QUOTE(well'as @ 2016 04 14, 09:09)
-  ir mano nurodytam uponor nuorodoje/straispsnyje (zinute auksciau, 26puslapis) 'sakoma':

Atsimenu atveji kai viena ziema buvo uzsales vandentiekis 2 metru gylyje. Geoterminio kolektoriaus atveju yra kitaip. Pats silumos siurblys saldo zeme. Beje, siluos siurbliai paprastai nustatyuti, kad griztama butu ne zemiau 5 laipsniu salcio. Kai tik krenta zemiau - kompresorius stabdomas ir kaitinama elektra.
Pas mane grezinys. Nustatyta, kad prie 0 kompresorius butu stabdomas ir nesijungtu elektra. Kadangi kolektorius 10-20m pozeminiuose vamzdziuiose tai man, issijungus kompresoriui, toliau 15 minuciu veikia cirkuliacinis siurblys, kad pozeminis vanduo atsildytu likusius kokius 50m grezinio. Per ta laika griztamas pakyka nuo nulio iki beveik 5 laipsniu. Ir taip kiekviena cikla.
Nibe vienu metu siule SS, kurie atsildydavo kolektoriu su ismetamu vedinamu oru. Gal ir dabar tokie yra, bet zenkliai brangesni.
Atsakyti
QUOTE(well'as @ 2016 04 14, 10:09)

well'ai man idomu kiek pas tave SS darbo valandu pradirbo per metus?
Atsakyti
tai kad ne metu ner smile.gif
pradejo dirbt 2015 lapkridio vidury
SSe yra Siemens valdiklis/kontroleris
gruodis,vasaris - po 360 val/men sildymui, karstam vandeniui per men gaunasi apie 40val
sausis - 550 val sidymui
(itariu rodo truputi suapvalinta i didziaja puse)

QUOTE(honda15i @ 2016 04 14, 12:18)
well'ai man idomu kiek pas tave SS darbo valandu pradirbo per metus?

Atsakyti
QUOTE(well'as @ 2016 04 14, 13:14)
tai kad ne metu ner smile.gif
pradejo dirbt 2015 lapkridio vidury
SSe yra Siemens valdiklis/kontroleris
gruodis,vasaris - po 360 val/men sildymui, karstam vandeniui per men gaunasi apie 40val
sausis  - 550 val sidymui
(itariu rodo truputi suapvalinta i didziaja puse)

kažkaip daugokai gaunasi, sausį pridėjus karšto vandens ruošimą apie 20 val/parai išeitų, beveik non stop unsure.gif Pas mane sausį apie 10 val/parai, o kai nėra minuso tai 6-7 val/parai. Namie apie 23 laipsnius. SS 7kw kinietis, vienas gręžinys 120 metrų.
Atsakyti
Pradedu jau dvejoti dėl geoterminio, vieni už kiti prieš, kad dideli elektros suvartojimai bus.\ Kaip praktikoje?Kiek mokate per mėnesį: šildymas ir karšto vandens paruošimas ir atskirai visa kita...? ax.gif smile.gif
Namas 150 kva. nėra pasyvus, bet nėra ir kiauras... biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Ingese @ 2016 04 23, 14:03)
Pradedu jau dvejoti dėl geoterminio, vieni už kiti prieš, kad dideli elektros suvartojimai bus.\ Kaip praktikoje?Kiek mokate per mėnesį: šildymas ir karšto vandens paruošimas ir atskirai visa kita...? ax.gif  smile.gif

Namas 1auksto 145m2 šildomo ploto . Šiltinimo storiai :sienos 25cm neps ,grindys 25eps , stogas 40cm neps ,pamatai 15neps+2cm ekstrudinis polistirolis .
Praeito sezono 2014-2015m. sunaudotos elektros energijos kiekis šildymui ,karštam vandeniui ruošti ir vasarą pasivėsinti per grindis - 1808kWh . Esu pastatęs atskirą skaitliuką .
Lapkritis-192kWh
Gruodis-315kWh
Sausis-352kWh
Vasaris-268kWh
Kovas-189kWh
Balandis-174kWh
Geguzis-72kWh
Birzelis,Liepa,Rugpjutis,Rugsejis-188kWh
Spalis-58kW
Namuose palaikoma 21-22lC temperatūra .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo korida: 23 balandžio 2016 - 12:20
QUOTE(Ingese @ 2016 04 23, 13:03)
Pradedu jau dvejoti dėl geoterminio, vieni už kiti prieš, kad dideli elektros suvartojimai bus.\ Kaip praktikoje?Kiek mokate per mėnesį: šildymas ir karšto vandens paruošimas ir atskirai visa kita...? ax.gif  smile.gif

Jei namas šaltesnis, tai su visais šildymo šaltiniais šildymas kainuos brangiau, jei šiltesnis, kaip pas koridą, tai ir mokėsite kapeikas, kaip korida.

Šeip tai geoterminis vienas pigiausiai šildančių šilumos šaltinių. Pigiau tik malkos iš nuosavo miško, bet geotermnio ŠS atveju brangus šilumos šaltinio įrengimas.
Atsakyti
QUOTE(FIEDZIA @ 2016 04 14, 10:26)
... Pats silumos siurblys saldo zeme...
Reikia sakyti iš kitos pusės (pagal tikslą): šilumos siurblys iš žemės atima šilumą, todėl net ir kolektoriaus klojimas kuo giliau yra reikšmingas.
QUOTE(Ingese @ 2016 04 23, 12:03)
Pradedu jau dvejoti dėl geoterminio, vieni už kiti prieš, kad dideli elektros suvartojimai bus....

Čia vėl iš pradžių: paaukosi gręžinio gyliui- mažiau reiks mokėti už elektrą. Va pvz.:
QUOTE(tėtis66 @ 2016 04 14, 13:36)
... SS 7kw kinietis, vienas gręžinys 120 metrų.
O pas mane ŠS 6kW inverterinis, o gręžinys 2x120m. Nors pagal vadybininkus rekomendacijos buvo 160m bendro gręžinio gylio (tai 2x80m). Bet tada dar taikiausi į 7-7,5kW ŠS galingumą. Investuojant svarbu nereikia skaičiuoti jokių atsipirkinėjimų, tai tikrai galima pigiai šildytis.
Atsakyti
QUOTE(saaba @ 2016 04 26, 10:26)
.

O pas mane ŠS 6kW inverterinis, o gręžinys 2x120m.

Na cia jau uzriebinot blink.gif ... Kas tai itakojo ar siaip is lemputes kalet 2x120m grezinius blink.gif
Papildyta:
QUOTE(saaba @ 2016 04 26, 10:26)
Investuojant svarbu nereikia skaičiuoti jokių atsipirkinėjimų, tai tikrai galima pigiai šildytis.

Investuojant skaiciuoti reikia ,bet ne sitoje vietoje atsipirkinejima skaiciuoti .
Gal kas skaiciavo kada atsipirks visas namas ,masina ,vaikai ... ?
Atsakyti
QUOTE(korida @ 2016 04 26, 10:52)
Gal kas skaiciavo kada atsipirks visas namas ,masina ,vaikai ... ?

Aš skaičiavau, namas apsimoka wink.gif

Nuoma Vilniuje kainuoja ~400Eurų per mėnesį, banko paskola namo statybai kainuoja 399 Eurai per mėnesį plius, po baigimo mokėti paskolą lieka namas.

Namas labai apsimoka, atsiperka jau nuo pirmo mėnesio wink.gif.

Mašina apsimoka, kai perkama užsidirbimo vardan, pavyzdžiui perki sunkvežimį versiesi krovinių gabenimu. kitais atvejais mokama už komfortą, bet šiuo atveju mes ir dirbame tam, kad galėtume sau leisti į darbą nuvažiuoti komfortabiliau smile.gif.

O vaikai Afrikoje, pagrindinė senelių pensija.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 26 balandžio 2016 - 10:21