robertuxas,horizontalaus kolektorio ilgis labai priklauso nuo SS galingumo. vidutiniskai skaicuoja kad 100m horizontalus kolektoriaus isgauna apie 2kW silumos. nerokeomenduojama daryti ilgesnio kaip 300m vienos sakos kai 40mm vamzdis. pvz pas mane 7.5kw silumines galios SS (kompresorius surija 1.7kW prie 0/35 salygu). tai grubiai butu 300m kolektorius (3 * 2kW = 6kW + 1.7kW_kompresoriaus). man instliave minejo kad idialu dregnas smelis horizontlam kolektoriui.
rekomenduojama kloti 1.2m-1.5m gylyje nuo zemes pavirsiaus.
reikalauja kad tarp kolektoriaus atsaku butu 1m atstumas. jei kasama transeja - tai kausas buna 80cm plocio, - siaip ir to pakanka. jei turima laiko galima transejus dugne dar pagremzti abu sonus - kad padidinti atsuma tarp kolektoriu.
jei reiktu daryti kelias kilpas lauke, jei imanoma geriau atvesti visus galus i 'katiline' (ne uzkasti kolektoriu lauke).
per pamata vedant ikisti kolektoriu i siltala 2-3cm.
300m kolektorius 40mm x 2.4mm 2015m kainavo beveik 250eur.
+ gliukolis (1kg apie 1.8eur)
jei leidzia gruntas geriau darbus daryt etapais.
1 iskasama transeja.
2 ramiai paguldomas kolektius, atvedami jo galai i katiline
siaip gal tai padsryti gali 1 asmuo (vyriskam pavidale),
jei dirbti su 300m rite truputi yra ka veikti tampant
reikia ziureti nepalesiti - nes isvyniota ir tapusi laisva 'slanga' greit susisuka, ir buna ka veikti kol isvyniuoji
3 uzverciam transeja, pacia slanga uzvesti rankiniu budu koki 10-15cm
(uzpildyma gliukoliu dariau jau kai pajunginejo SS)
p.s. del sventos ramybes pasidaryti slegio bandymna slangoje
QUOTE(robertuxas @ 2016 04 11, 16:44)
Mieli forumieciai, padekit pasimetimo kryzkelej ir atsakykit i klausima. Nes sildymo sistemoje metausi nuo vieno prie kito... granules, oras-vanduo, geoterminis...
Domina horizontalaus konturo irengimas. Kadangi pas mane gruntiniai vandenys aukstai, o kontura ikasus zemiau gruntinio vandens manau jis bus efektyvus. Bet tik siandien sove tokia mintis tad nieko neismanau. Tad... kokio ilgio konturas turetu buti? Ar kelia atskirus kolektorine sistema daryti? Koks vamzdis jam naudojamas? Domina kiek kainuotu medziagos isirengti toki varianta...