Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 13 tema

QUOTE(cibulis @ 2016 03 22, 16:38)
Tenko nieko nemato ir nieko nedaro. Tenko net katilinės nemontavo ir nemontuoja. Kai jau turėsite gręžinį ir pajungtą siurblį, Tenko atvažiuos tik paleisti patį siurblį ir apmokys, kaip juo naudotis. Jie taip pat vykdo garantinį servisą.

Tenko prieš darant gręžinį gali paskaičiuoti, kokio gylio reikia, bet man neskaičiavo. Sakiau, kad skaičiavo Artva, tai jie jais pasitikėjo. Šiaip gręžinys nėra labai prastas, bet būna ir geresnių.

Nieko aš visai jau nebesuprantu.
TENKO siurblys bus, ir jie jo nepajungs? Tai kas man jį pajungs?Visos įmonės kurioms rašiau įtraukia į samatą ir katilinės įrengimą.
TENKO man aiškino, kad darbai vyks trims etapais. Pirma gręžiniai, tada katilinės montavimas, ir trečias paleidimas.
Atsakyti
QUOTE(Ingese @ 2016 03 22, 15:47)
Nieko aš visai jau nebesuprantu.
TENKO  siurblys bus, ir jie jo nepajungs? Tai kas man jį pajungs?Visos įmonės kurioms rašiau įtraukia į samatą ir katilinės įrengimą.
TENKO man aiškino, kad darbai vyks trims etapais. Pirma gręžiniai, tada katilinės montavimas, ir trečias paleidimas.

Taip, gręžinys, montavimas, paleidimas.

1. Gręžinį turi daryti tuo užsiimančios firmos. Pvz., Artva, Kauno hidrogeologija ir pan.
2. Sumontuoti siurblį katilinėje gali santechnikai arba tuo užsiimančios firmos. Tenko turi sąrašą firmų, kurias rekomenduoja. Jūs galite susirasti ir patys. Viena tokių firmų yra Alternatyvi sistema (ją rekomenduoja Tenko). Siurblį katilinėje gali sumontuoti ir Artva.
3. Siurblio plaeidimą vykdo tik Tenko.

Taigi jūs pirmas dvi operacijas galite pirkti iš Artvos. Jie padarys gręžinį ir sumontuos siurblį katilinėje. Tada jį paleis Tenko. Arba pirmas dvi operacijas galite patikėti dviem skirtingoms firmos. O trečią operaciją vis tiek vykdys Tenko. Paprasta.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 22 kovo 2016 - 16:30
QUOTE(cibulis @ 2016 03 22, 15:38)
Šiaip gręžinys nėra labai prastas, bet būna ir geresnių.

Užtenka jums to gręžinio. Gavosi optimalus variantas.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 03 22, 14:05)
Pasidalinsiu, kokios temperatūros vaikšto šildymo sezono pabaigoje. Šiandieną kaip tik užtikau bebaigiantį dirbti siurblį. Jis buvo pradirbęs 1 val. ir 47 min. Temperatūros tuo metu buvo tokios:  įtekantis gliukolis +0,7, ištekantis -1,7. Čia yra paskutinių dviejų parų siurblio darbo grafikas. Jis rodo, kad siurbliui pradedant dirbti iš gręžinio ateina +6/+5,4, o baigus šildymą iš gręžinio ateina +0,8/+0,1. Tik grįžtantis minusinis. Kaip suprantu ne itin galingas gręžinys. Būna ir geresnių.

Per paskutinės paros šildymą siurblys pagamino 20,3 kWh šilumos, sudeginęs 3,99 kWh elektros. COP išeina 5,09. Pastaruoju metu siurblio COP svyruoja tarp 5,1-5,2. Geriausia reikšmė buvo 5,25. Mano elektros tarifas dieną naktį yra 0,127 euro. Išeina, kad viena kWh šilumos kainuoja 0,025 euro (arba vos 9 lietuviški centai). Tikrai pigus šildymas. O jei dar paimti vieną geriausių naktinių tarifų (0,0899), tai 1 kWh kaina būtų 0,017 euro (arba vos 6 lietuviški centai). Ar gali būti pigiau?

Viskas teisingai. Kai pradesi naudoti karsta vandeni ir pasikursi rekupa kWh kaina padides. Kokia temperatura dabar vonios kambariuose? Ar stovint basomis jauciasi, kad grindys ne saltos?
Atsakyti
QUOTE(Pupcis @ 2016 03 22, 20:45)
Viskas teisingai. Kai pradesi naudoti karsta vandeni ir pasikursi rekupa kWh kaina padides. Kokia temperatura dabar vonios kambariuose? Ar stovint basomis jauciasi, kad grindys ne saltos?

Basas nestovėjau, nežinau (dar name negyvenu). Kokia temperatūra vonioje irgi nežinau. Turiu du termometrus: vienas pirmame aukšte svetainėje, kitas antro aukšto kambaryje. Greičiausiai ir vonioje tokia pati temperatūra kaip visur, nes dar nėra vidinių durų. Name 20-21 laipsnis.
Atsakyti
Na lyg apsistojau tie šilumos siurbliu Alpha Inotec su firma Tenko, tik ieškosiu pigiau dėl gręžinių įrengimo.
Atsakyti
Mieli forumieciai, padekit pasimetimo kryzkelej ir atsakykit i klausima. Nes sildymo sistemoje metausi nuo vieno prie kito... granules, oras-vanduo, geoterminis...
Domina horizontalaus konturo irengimas. Kadangi pas mane gruntiniai vandenys aukstai, o kontura ikasus zemiau gruntinio vandens manau jis bus efektyvus. Bet tik siandien sove tokia mintis tad nieko neismanau. Tad... kokio ilgio konturas turetu buti? Ar kelia atskirus kolektorine sistema daryti? Koks vamzdis jam naudojamas? Domina kiek kainuotu medziagos isirengti toki varianta... wink.gif
Atsakyti
QUOTE(robertuxas @ 2016 04 11, 16:44)
Mieli forumieciai, padekit pasimetimo kryzkelej ir atsakykit i klausima. Nes sildymo sistemoje metausi nuo vieno prie kito... granules, oras-vanduo, geoterminis...

Kalbą reikėtų pradėti nuo projektinio namo šilumos poreikio.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 11 balandžio 2016 - 17:59
robertuxas,horizontalaus kolektorio ilgis labai priklauso nuo SS galingumo. vidutiniskai skaicuoja kad 100m horizontalus kolektoriaus isgauna apie 2kW silumos. nerokeomenduojama daryti ilgesnio kaip 300m vienos sakos kai 40mm vamzdis. pvz pas mane 7.5kw silumines galios SS (kompresorius surija 1.7kW prie 0/35 salygu). tai grubiai butu 300m kolektorius (3 * 2kW = 6kW + 1.7kW_kompresoriaus). man instliave minejo kad idialu dregnas smelis horizontlam kolektoriui.
rekomenduojama kloti 1.2m-1.5m gylyje nuo zemes pavirsiaus.
reikalauja kad tarp kolektoriaus atsaku butu 1m atstumas. jei kasama transeja - tai kausas buna 80cm plocio, - siaip ir to pakanka. jei turima laiko galima transejus dugne dar pagremzti abu sonus - kad padidinti atsuma tarp kolektoriu.
jei reiktu daryti kelias kilpas lauke, jei imanoma geriau atvesti visus galus i 'katiline' (ne uzkasti kolektoriu lauke).
per pamata vedant ikisti kolektoriu i siltala 2-3cm.
300m kolektorius 40mm x 2.4mm 2015m kainavo beveik 250eur.
+ gliukolis (1kg apie 1.8eur)
jei leidzia gruntas geriau darbus daryt etapais.
1 iskasama transeja.
2 ramiai paguldomas kolektius, atvedami jo galai i katiline
siaip gal tai padsryti gali 1 asmuo (vyriskam pavidale),
jei dirbti su 300m rite truputi yra ka veikti tampant
reikia ziureti nepalesiti - nes isvyniota ir tapusi laisva 'slanga' greit susisuka, ir buna ka veikti kol isvyniuoji
3 uzverciam transeja, pacia slanga uzvesti rankiniu budu koki 10-15cm
(uzpildyma gliukoliu dariau jau kai pajunginejo SS)
p.s. del sventos ramybes pasidaryti slegio bandymna slangoje

QUOTE(robertuxas @ 2016 04 11, 16:44)
Domina horizontalaus konturo irengimas. Kadangi pas mane gruntiniai vandenys aukstai, o kontura ikasus zemiau gruntinio vandens manau jis bus efektyvus. Bet tik siandien sove tokia mintis tad nieko neismanau. Tad... kokio ilgio konturas turetu buti? Ar kelia atskirus kolektorine sistema daryti? Koks vamzdis jam naudojamas? Domina kiek kainuotu medziagos isirengti toki varianta... wink.gif

Atsakyti
QUOTE(robertuxas @ 2016 04 11, 17:44)

Kuo slapesnis gruntas tuo geriau vyksta silumos mainai . Imetu lentele kiek galima isgauti galios is vieno metro priklausomai nuo grunto https://www.dropbox.....43.04.jpg?dl=0
Pirmiausiai tai reiktu zinoti ar paskaiciuoti jusu namo siluminius nuostolius ,o kad juos paskaiciuoti reikia zinti apsiltinmo medziagas ju storius ir kokie ju plotai ribojasi su lauku ir gruntu .Reikia zinoti koks bus vedinimas ir tai ivertinti . Vamzdis gali buti naudojamas DN 40 x 2,4 mm; PN 8 pvz. http://www.stadema.l...-vamzdziai.html .
Vamzdi patartina gulduti 1,5 gylyje ir ji uzpilti apie 20cm smulkiu smeliuku-zvuriuku kuri naudoja drenazui .
Atsakyti
pagal Uponor kiek galima silumos isgauti pagal grunto tipa (zr. 26p)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo well'as: 11 balandžio 2016 - 23:40
QUOTE(well'as @ 2016 04 11, 22:11)
rekomenduojama kloti 1.2m-1.5m gylyje nuo zemes pavirsiaus.

Kas rekomenduoja toki gyli? Silumos siurbliu pardavejai ar gamintojai?
Pazistamas turejo kolektoriu 1,2m gylyje. Sildesi praktiskai elektra. Darant gerbuvi uzpyle apie 30cm zemes. Kita ziema elektros saskaitos sumazejo apie 2 kartus.
Ochsner (Austrija) rekomenduoja 2m gyli. Kitokiu gamintojo rekomendaciju dar nesu sutikes. Kalbame apie Lietuva, o ne "siltuosius" krastus.
Atsakyti