Išbandžiau siurblį su histerize 0,5. Taip pat nuėmiau nustatymą "+2". Bandžiau nuo pirmadienio 13 val. iki ketvirtadienio 10 val. (beveik 3 paros išeina). Per tas tris paras pagamino 59,2 kWh šilumos ir sudegino 11,75 kWh elektros. COP išeina 5,038, t.y. 5,04. COP'ą tikriausiai blogina pirmas įsijungimas, kurio metu pagamino 4,2 kWh šilumos ir sudegino 1,03 kWh elektros (COP išeina vos 4,08). Antro mano nuėmimo COP išeina 4,89. Toliau COP gerėjo: 5,1, 5,4, 5 ir 5,17. Čia vis mano ranka rašyti
duomenys.Kai pakeičiau histerizę ir nuėmiau nustatymą temperatūrai "+2", name buvo 22,9 laipsniai šilumos ir 44 proc. drėgmė. Nuėmus nustatymą "+2" temperatūra vis tiek laikėsi apie 23 laipsnius. Tik išvėdinus namą ji nukrito iki 22 laipsnių. Aš kas dieną ar dvi vis 5-10 min. pravėdinu namą, bet temperatūra laikosi apie 22.
O štai čia
histerizės 0,5 grafikas. Atstovai apie grafiką parašė, kad pradžioje įteka +7,1, pabaigoje išteka +3,1. Bet čia tik pirmų dviejų šildymo ciklų ateinantis iš gręžinio virš 7. Kitų matyti, kad nesiekia 7 laipsnių ir yra apie 6,7-6,9. Tiesa, pats paskutinis vėl buvo gerokai virš 7. Įdomu tai, kad net grįžtantis į gręžinį gliukolis buvo teigiamos temperatūros. Tik vieno šildymo ciklo metu buvo -0,1 ar -0,2. Taip pat matyti, kad įsijungęs siurblys dirba iki 50 minučių, o tada 2-3 val. prastova. Nors viena prastova siekė beveik 5 val. Su histerize 0,5 siurblys per parą įsijungia 5-6 kartus.
Vakar histerizę pakėliau iki 1, šilumos nustatymas liko tas pats. Per tą parą laiko duomenis nuėmiau du kartus.
Štai jie. Mano galvoje nesueina du dalykai. Kai histerizė 0,5 šilumos siurblys per vieną įsijungimą pagamina 3,7, 4,2 ar 4,6 kWh šilumos, t.y. apie 4,2 kWh šilumos. Arba per tas beveik tris paras pagamino 59,2 kWh šilumos. Realiai apie 20 kWh per parą. Kai histerizė 1 per vieną įsijungimą siurblys pagamino lygiai 12 kWh šilumos, t.y. tris kartus daugiau šilumos. Arba per parą išeina 38,1 kWh šilumos, t.y. dvigubai daugiau nei su histerize 0,5. Abiem atvejais name laikosi panaši apie 22 laipsnius siekiant temperatūra.
Turiu tik vieną paaiškinimą. Aš rytą išvėdinau namą, nukrito temperatūra, tačiau tuo pat metu pakėliau histerizę nuo 0,5 iki 1. Namas ilgiau vėso, todėl reikėjo daugiau šilumos grįžti prie numatytų temperatūrų. Dar man vakar reguliavo lauko duris, todėl jos apie 10 minučių buvo praviros. Aišku lauke šiek tiek labiau atvėso, bet man atrodo, kad ne taip ir ženkliai.
Kodėl uždėjus didesnę histerizę namui reikia daugiau energijos nei su mažesne? Kuri histerizė geresnė: 0,5 ar 1? Su 0,5 ateina ir grįžta teigiamos temperatūros iš gręžinio. Su histerize 1 vakar mačiau, kad šildymo pabaigoje ateidinėjo apie +1,7, o grįžinėjo apie -1,3. Su histerize 0,5 per tas tris dienas COP išėjo 5,04, su histerize 1 per pirmą parą COP išėjo 5,09. Aišku su histerize 0,5 COP blogina pirmi du įsijungimai ir toliau gal COP būtų tik gerėjęs. Gręžiniui lyg ir histerizė 0,5 geriau, bet COP lyg ir su didesne histerize geresnis išeina.