Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 13 tema

QUOTE(Verteris @ 2015 11 25, 19:38)
Man tiesiog įdomu, kokiais sumetimais remdamiesi pirkote elektrinį katilą, o ne vieną ar du paprastus tepalinius radiatorius? Čia, kaip suprantu, tiesiog peržiemojimui, paskui vis tiek išmetinėsite? Radiatoriai dar galėtų pastovėt kur sandėliuke - būtų atsarginis variantas, jei ŠS sugestų, o šito katilo gi nepajungsite vietoje ŠS į sistemą...

todel, kad grindinis silymas isvedziotas ir labai noriu tu sildomu grindu blush2.gif
dabartiniam name radiatoriai tai apie siluma kojoms tik ir svavoju smile.gif

Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2015 11 25, 23:14)
Nu vienu žodžiu, kokiai Prancūzijai ar Ispanijai tinkanti šildymo sistema.

bet mano ziniomis jie labai populiarus skandinavuose, ten jie ir pigesni gerokai nei pas mus g.gif
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2015 11 26, 10:48)
Užkaskite 30cm stambesnių betoninių blokelių eilę ir turėsite 600-700 m3/val pralaidumą su mažu pasipriešinimu. Nebus problema ir 1500W išgauti. Ilgio taip pat reikėtų bent 25-30m. Tik bus daug darbo su atvedimu į patalpą ir išvedimu iš patalpos. Viską reiks idealiai apšiltinti. Geriau jau šalia namo tokį įrenginį daryti, o ne name. Taip išeina, kad reikia tik mažo galingumo oras-vanduo ŠS, o ne boilerio su integruotu ŠS.
Ar tie 3kW baseino šildytuvai oras-vanduo galintys dirbti pliusinėje temperatūroje jūsų visai nedomina?

Tiesa sakant baseino sildytuvas nedomina. Toks saves prievartavimas pasidaryti "idealiai" labiau man uzsiemimas. Kaip irodymas tai vos ne pries 10 metu irengtas pozeminis oro paemimas del kuruio mane forume visaip durnino. Pinigais saves neriboju ir, jeigu nebusiu tikras, kad sistema veiks tai ir vel statysiu kokiu 5kW SS su 100m greziniu ir nesuksiu galvos. Boilerio noriu su integruotu SS, nes bet kokiu atveju boileris uzima vieta, o su baseino SS reikia dar gerai pasukti galva kaip ikomponuoti. O as to nenoriu.
Pozeminiu oro paemimui pas mane labai gerai isipaiso 3x12m oro vamzdziai. Tai gali buti ir blokeliai. O siaip tai as ketinupirkti aliuminio ortakius ir juos apipilti betonu. Namas taip suprojektuotas, kad labai lengvai butu irangiami vedinimo ir SS oro ortakiai.
Atsakyti
QUOTE(FIEDZIA @ 2015 11 26, 10:04)
o visi langai bus i pietu puse.

Mano beveik visi (~90% langų ploto) nukreipti į pietinę pusę, bet pritekėjimų beveik negaunu, dėl to, kad iki 12val-13 val mano namo langai būna šešėlyje. Taip, kad ne tik langų pusė svarbi, bet ir kad niekas saulės neužstotų.
Atsakyti
.. ir tu seseliu neimanoma pasalint? biggrin.gif

II a sesėliu gal nera

QUOTE(mintas @ 2015 11 26, 14:23)
Mano beveik visi (~90% langų ploto) nukreipti į pietinę pusę, bet pritekėjimų beveik negaunu, dėl to, kad iki 12val-13 val mano namo langai būna šešėlyje. Taip, kad ne tik langų pusė svarbi, bet ir kad niekas saulės neužstotų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo arkava: 26 lapkričio 2015 - 15:32
QUOTE(arkava @ 2015 11 26, 16:31)
.. ir tu seseliu neimanoma pasalint?  biggrin.gif

II a sesėliu gal nera

pas mus apie 70% pietiniai langai, namas dviejų aukštų, šešėlio 0, geoterminio šildymui nereikia visą dieną, kai saulutė pašviečia.
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2015 11 26, 15:31)
.. ir tu seseliu neimanoma pasalint?  biggrin.gif

II a sesėliu gal nera

visas namas šešėliuose. Pašalint galima, medžiai aukšti ten.
Atsakyti
QUOTE(FIEDZIA @ 2015 11 26, 13:50)
Tiesa sakant baseino sildytuvas nedomina. Toks saves prievartavimas pasidaryti "idealiai" labiau man uzsiemimas. Kaip irodymas tai vos ne pries 10 metu irengtas pozeminis oro paemimas del kuruio mane forume visaip durnino. Pinigais saves neriboju ir, jeigu nebusiu tikras, kad sistema veiks tai ir vel statysiu kokiu 5kW SS su 100m greziniu ir nesuksiu galvos. Boilerio noriu su integruotu SS, nes bet kokiu atveju boileris uzima vieta, o su baseino SS reikia dar gerai pasukti galva kaip ikomponuoti. O as to nenoriu.
Pozeminiu oro paemimui pas mane labai gerai isipaiso 3x12m oro vamzdziai. Tai gali buti ir blokeliai. O siaip tai as ketinupirkti aliuminio ortakius ir juos apipilti betonu. Namas taip suprojektuotas, kad labai lengvai butu irangiami vedinimo ir SS oro ortakiai.

Mėgstate eksperimentuoti tai ir padarykite kaip norite ir kaip planavote. Aš tik bandžiau optimizuoti. Blokeliai paprasčiau už liejamą betoną, bet ne blogiau. Aliuminio gofros folija tikriausiai subliukštų užpylus betonu jeigu būtų pakankamai ištempta. Aliuminis bijo šarmų, todėl ta gofra būtų tik kaip liktinis klojinys betonui, iš jos nieko neliktų.
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2015 11 27, 08:51)
Mėgstate eksperimentuoti tai ir padarykite kaip norite ir kaip planavote. Aš tik bandžiau optimizuoti. Blokeliai paprasčiau už liejamą betoną, bet ne blogiau. Aliuminio gofros folija tikriausiai subliukštų užpylus betonu jeigu būtų pakankamai ištempta. Aliuminis bijo šarmų, todėl ta gofra būtų tik kaip liktinis klojinys betonui, iš jos nieko neliktų.

Labai aciu uz pastaba. As juk dar nebuvau parases, kad vonios vandeni isleidineciau ant aliuminio ortaliu... Blokeliai nera pigiau uz kanalizacijos vamzdi ir juo labiau, kad as ant to vamzdzio pilciau dar silta vandeni is vonios.
Padavimui i rekuperatoriu taipogi turiu abejoniu del blokeliu. Gasdina, kad valyti reikia nors is kitos puses gal filtras toki poreiki ir panaikina? O su kanalizacijos vamzdziais nesijaucia paimamo oro gaivumas. Geriausias variantas - kazkada gaminti keraminiai vamzdziai.
Atsakyti
Išbandžiau siurblį su histerize 0,5. Taip pat nuėmiau nustatymą "+2". Bandžiau nuo pirmadienio 13 val. iki ketvirtadienio 10 val. (beveik 3 paros išeina). Per tas tris paras pagamino 59,2 kWh šilumos ir sudegino 11,75 kWh elektros. COP išeina 5,038, t.y. 5,04. COP'ą tikriausiai blogina pirmas įsijungimas, kurio metu pagamino 4,2 kWh šilumos ir sudegino 1,03 kWh elektros (COP išeina vos 4,08). Antro mano nuėmimo COP išeina 4,89. Toliau COP gerėjo: 5,1, 5,4, 5 ir 5,17. Čia vis mano ranka rašyti duomenys.

Kai pakeičiau histerizę ir nuėmiau nustatymą temperatūrai "+2", name buvo 22,9 laipsniai šilumos ir 44 proc. drėgmė. Nuėmus nustatymą "+2" temperatūra vis tiek laikėsi apie 23 laipsnius. Tik išvėdinus namą ji nukrito iki 22 laipsnių. Aš kas dieną ar dvi vis 5-10 min. pravėdinu namą, bet temperatūra laikosi apie 22.

O štai čia histerizės 0,5 grafikas. Atstovai apie grafiką parašė, kad pradžioje įteka +7,1, pabaigoje išteka +3,1. Bet čia tik pirmų dviejų šildymo ciklų ateinantis iš gręžinio virš 7. Kitų matyti, kad nesiekia 7 laipsnių ir yra apie 6,7-6,9. Tiesa, pats paskutinis vėl buvo gerokai virš 7. Įdomu tai, kad net grįžtantis į gręžinį gliukolis buvo teigiamos temperatūros. Tik vieno šildymo ciklo metu buvo -0,1 ar -0,2. Taip pat matyti, kad įsijungęs siurblys dirba iki 50 minučių, o tada 2-3 val. prastova. Nors viena prastova siekė beveik 5 val. Su histerize 0,5 siurblys per parą įsijungia 5-6 kartus.

Vakar histerizę pakėliau iki 1, šilumos nustatymas liko tas pats. Per tą parą laiko duomenis nuėmiau du kartus. Štai jie.

Mano galvoje nesueina du dalykai. Kai histerizė 0,5 šilumos siurblys per vieną įsijungimą pagamina 3,7, 4,2 ar 4,6 kWh šilumos, t.y. apie 4,2 kWh šilumos. Arba per tas beveik tris paras pagamino 59,2 kWh šilumos. Realiai apie 20 kWh per parą. Kai histerizė 1 per vieną įsijungimą siurblys pagamino lygiai 12 kWh šilumos, t.y. tris kartus daugiau šilumos. Arba per parą išeina 38,1 kWh šilumos, t.y. dvigubai daugiau nei su histerize 0,5. Abiem atvejais name laikosi panaši apie 22 laipsnius siekiant temperatūra.

Turiu tik vieną paaiškinimą. Aš rytą išvėdinau namą, nukrito temperatūra, tačiau tuo pat metu pakėliau histerizę nuo 0,5 iki 1. Namas ilgiau vėso, todėl reikėjo daugiau šilumos grįžti prie numatytų temperatūrų. Dar man vakar reguliavo lauko duris, todėl jos apie 10 minučių buvo praviros. Aišku lauke šiek tiek labiau atvėso, bet man atrodo, kad ne taip ir ženkliai.

Kodėl uždėjus didesnę histerizę namui reikia daugiau energijos nei su mažesne? Kuri histerizė geresnė: 0,5 ar 1? Su 0,5 ateina ir grįžta teigiamos temperatūros iš gręžinio. Su histerize 1 vakar mačiau, kad šildymo pabaigoje ateidinėjo apie +1,7, o grįžinėjo apie -1,3. Su histerize 0,5 per tas tris dienas COP išėjo 5,04, su histerize 1 per pirmą parą COP išėjo 5,09. Aišku su histerize 0,5 COP blogina pirmi du įsijungimai ir toliau gal COP būtų tik gerėjęs. Gręžiniui lyg ir histerizė 0,5 geriau, bet COP lyg ir su didesne histerize geresnis išeina.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 27 lapkričio 2015 - 10:43
QUOTE(FIEDZIA @ 2015 11 27, 09:55)
Labai aciu uz pastaba. As juk dar nebuvau parases, kad vonios vandeni isleidineciau ant aliuminio ortaliu... Blokeliai nera pigiau uz kanalizacijos vamzdi ir juo labiau, kad as ant to vamzdzio pilciau dar silta vandeni is vonios.
Padavimui i rekuperatoriu taipogi turiu abejoniu del blokeliu. Gasdina, kad valyti reikia nors is kitos puses gal filtras toki poreiki ir panaikina? O su kanalizacijos vamzdziais nesijaucia paimamo oro gaivumas. Geriausias variantas - kazkada gaminti keraminiai vamzdziai.

Pas mane yra mintis šiltą vandenį iš vonių ir dušų nuleisti į bačkutę ir ją atšaldyti su vanduo-vanduo ŠS perjungus į karšto vandens ruošimą, kur labai praverstų šiltesnis glikolis. Atšalus vandeniui iki +4C nuleisti viską į kanalizaciją. Virtuvės karšto vandens negalima šaldyti dėl riebalų kaupimosi ant vamzdžių.
Karštas vanduo momentaliai nutekės nuo ortakių ir mažai ką sušildys.
Blokeliai gal ir ne pigiau, bet skerspjūvio plotas ir šiluminis laidumas daug geresnis.
Valyti reikia, jeigu kažkas ten pradės veistis. Nereikia leisti orui ten užsistovėti ir viskas bus gerai. Dar vasarinis vėsinimas galėtų ten kondesuoti daug vandens ir su tuo reikėtų susitvarkyti, bet galima jo nenaudoti ar naudoti labai saikingai. Filtras reikalingas, bet daugiau tam, kad visokia gyvastis ten nebūtų įtraukta ar nesumanytų peržiemoti šilumokaityje.
Mano įsitikinimu oro gaivumo nėra dėl menko oro srauto. Jeigu vamzdžiai dar švieži, tai iš jų garuoja visokio brudo, bet mažai tikėtina, kad jis užsiuodžia.
Keraminiai glazūruoti, aišku, gerai, bet tokių nėra arba nebėra.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 27, 10:39)
Kai pakeičiau histerizę ir nuėmiau nustatymą temperatūrai "+2", name buvo 22,9 laipsniai šilumos ir 44 proc. drėgmė. Nuėmus nustatymą "+2" temperatūra vis tiek laikėsi apie 23 laipsnius. Tik išvėdinus namą ji nukrito iki 22 laipsnių.  Aš kas dieną ar dvi vis 5-10 min. pravėdinu namą, bet temperatūra laikosi apie 22.

Nori sumažinti temperatūrą turi mažinti kreivę. Tik kreivę sumažinęs sumažinsi patalpų temperatūrą.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2015 11 27, 11:00)
Pas mane yra mintis šiltą vandenį iš vonių ir dušų nuleisti į bačkutę ir ją atšaldyti su vanduo-vanduo ŠS perjungus į karšto vandens ruošimą

Mintis sąkyčiau racionali, bet juk yra daug racionalesnių šilumos rekuperacijos variantų, panaudojant ženkliai paprastesnį pasigaminti ir atitinkamai pigesnį šilumokaičio variantą.

Šilumokaičio gamyba
Dar šiek tiek info.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 27 lapkričio 2015 - 11:38
QUOTE(mintas @ 2015 11 27, 11:35)
Nori sumažinti temperatūrą turi mažinti kreivę. Tik kreivę sumažinęs sumažinsi patalpų temperatūrą.

Mano siurblyje nebūtina mažinti šildymo kreivės. Galiu nustatyti, kad į grindis būtų paduodama "-2" laipsniai žemiau nuo apskaičiuotos temperatūros pagal šildymo kreivę. Pagrindiniame ekrane dabar yra nustatytas 0 laipsnių. Prieš tai buvau uždėjęs "+2".

Bet mažinti temperatūros aš nenoriu. Kalbėjau apie tai, kad nuėmus nustatymą "+2" name temperatūra nepakito. Tik gerokai išvėdinus ji krito 1 laipsniu, nors į grindis paduodama 2 laipsniais žemesnė temperatūra.

Taip pat kalbėjau apie tai, kad su skirtingomis histerizėmis name telpa skirtingas kiekis šilumos, nors lauko oro temperatūra nelabai pasikeitė.
Atsakyti