Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 13 tema

QUOTE(korida @ 2015 11 20, 17:54)
Ne temofikato o surimo,kur gliukoli varineja

Termofikatas - reikškia specialiai paruoštą šilumą perduodančią medžiagą, dar kitaip vadinamą šilumnešiu, kuria paprastai būna vanduo, bet puikiausiai gali būti ir vanduo maišytas su glikoliu. Tiesa, orinėje šildymo sistemoje šilumnešiu gali būti ir oras, tad termofikato terminą aš siečiau su skystais šilumnešiais. Taip, kad mano manymu, termofikato pavadinimas taikytinas ne tik radiatoriuje ar grindinio šildymo vamzdeliuose cirkuliuojančiam skysčiui, bet ir esančiam lauko kontūre, įvardinti.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 11 20, 18:00)
Gal mano namas iš esmės masyvesnis nei kitų,

Ne, skiriasi tik šildymo sistemos kilovatų kiekis namo konstrukcijos termomasės svoriui, todėl standartiniuose namuose, su galingomis šildymo sistemomis labai nesudėtinga kaitalioti namo vidaus patalpų temperatūrą.

Pasyvaus namo, su mažo šilumos šaltinio galingumo atveju, temperatūros kaitaliojimas yra kritinis, todėl namo temperatūros rekomenduojama nekeisti net išvažiuojant atostogauti iš namų ilgesniam laikui. Teigiama, kad namo šildymui per tą laiką bus sunaudota labai nedidelis energijos kiekis, kad vertėtų kaitalioti temperatūrą, o sugrįžus, su mažo galingumo šilumos šaltiniu, namas prišildomas būtų per į jokį komforto apibrėžimą netelpantį laiko tarpą (kelias dienas). Šilumos siurblio atveju, šilumos šaltinį riboje ne tik pats šilumos siurblys, bet ir gręžinys ar horizontalus lauko kolektorius, toks ekstremalus temperatūros užkėlimas tampa dar problematiškesniu.

Cibuli, pasiskaitinėk truputį apie pasyvių namų šildymo teoriją.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 11 20, 18:00)
Turi įtarimą, kad per greitai gręžinyje varinėja propilengliukolį? Koks greitis nustatytas pas tave?

Reikia ne cirkuliacinių siurblių nustatytus galingumus žiūrėti, o temperatūros skirtumą tarp paduodamo ir gryžtamo. ŠS atveju, lauko kontūre šis skirtumas turi būti ne didesnis, nei 4C laipsniai, grindinio šildymo, ne didesnis nei 5C. Kuo mažesnis skirtumas, tuo ŠS geriau, bet prastėja COP, dėl didesnių cirkuliacinių siurblių sąnaudų, todėl ir nustatyti šie dydžiai, kaip optimalūs.

Cirkuliacinių siurblių greičiai turi būti parenkami taip, kad tilptų į šiuos temperatūrų skirtumus, tad net to pačio ŠS atveju, skirtinguose namuose bus skirtingi cirkuliacinių siurblių galingumai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 20 lapkričio 2015 - 23:57
Siurblys ir saulė šiandieną pasidarbavo kaip reikiant. 9 valandą vakaro name radau net 23 laipsnius šilumos. Katilinėje beveik pirtis. Tas temperatūros nustatymas "+2" akivaizdžiai per didelis mano namui. Palauksiu dar sekmadienį ir sumažinsiu.

O tuo metu katilas varinėjo tokias temperatūros. Ir kaip nesusidarys kondensatas. Bet nuo ketvirtadienio, kai išvalėme kiek galėjome drėgmę, jokio vandens nei po siurbliu, nei šalia siurblio. Gal kaupiasi siurblio apačioje?

Pastebėjau, kad su histerize 1 siurblys jungiasi 3 kartus per parą. Maždaug 2-2,30 val. dirba ir tada apie 5 val. pertrauka. Palauksiu dar parą ir nuimsiu duomenis į USB. Taip pat grubiai primečiau, kad lyginant 1, 1,5 ir 2 histerizes geriausias COP išeina su histerize 1. Bet kol kas tai ankstyvos išvados. Net ir palaikant name pirtį su histerize 1 COP siekia apie 4,96, t.y. 5. Su 1,5 ir 2 histerize COP lygtai išeina 4,65-4,70.
Atsakyti
Klausimas šiek tiek ne į temą. Ar galima tokias parketlentes naudoti šildomoms grindims, kai šilumos šaltinis - šilumos siurblys? Ir ką reiškia tie +27 laipsniai? Grįžtamas +27 bus tik prie -20 ir didesnio šalčio. Ar čia nėra jokio skirtumo: ar grįžtamas, ar paduodamas, - esmė kad nebūtų grindys (betonas ar parketlentės) įšilę daugiau nei 27 laipsniai. Realu grindis įšildyti iki tokios temperatūros?

Aišku, kad grindys geriau atidavinės šilumą, jei parketlentes klijuosiu. O jei dėti ant specialaus paminkštinančio pakloto? Kokį variantą rinktis? Koks geresnis siurbliui?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 22, 19:31)
Klausimas šiek tiek ne į temą. Ar galima tokias parketlentes naudoti šildomoms grindims, kai šilumos šaltinis - šilumos siurblys? Ir ką reiškia tie +27 laipsniai? Grįžtamas +27 bus tik prie -20 ir didesnio šalčio. Ar čia nėra jokio skirtumo: ar grįžtamas, ar paduodamas, - esmė kad nebūtų grindys (betonas ar parketlentės) įšilę daugiau nei 27 laipsniai. Realu grindis įšildyti iki tokios temperatūros?

Aišku, kad grindys geriau atidavinės šilumą, jei parketlentes klijuosiu. O jei dėti ant specialaus paminkštinančio pakloto? Kokį variantą rinktis? Koks geresnis siurbliui?

Galima suprasti kaip nori (27C - paviršiaus, ar kurio dedamos parketlentės ar pačių parketlenčių maksimali temperatūra), bet jei pažiūrėti į skaičius, tai 60 W/kv.m. tamstos namo atveju yra daugiau, nei dvigubai didesnė riba, nei realiai reikės prie didžiausių šalčių.

Siurbliui, aišku, geriau kai priklijuota, bet jei yra variantas su 'plaukiojančiomis' parketlentėmis, tai man jis praktiškesnis - ir triukšmo geresnė izoliacija (dėl pakloto), ir pakeisti mažiau problemų, jei kas susigadins.
Atsakyti
Aciu uz pastabas biggrin.gif , bet jei as prie siurblio nustatymu praleisciau tiek kiek vienas is musu - nieko visai nerasyciau. Buciau patenkintas nusireguliaves kaip belgas (pries saugumo sustiprinimo paskelbima).
Dabar, maniskis realiai dirba po -2 -3 val per para, isildo grindis ir komfortine temperatura issilaiko iki kitos paros.
Ir betonui (isilus iki termofikato temperaturos|), pilnai isnyktu poreikis buferinei talpai. Taciau iki šio ciklo dar nedaeita. Laukiamas rimtesnis minusas.
Kompensuojantis šilumos pliupsnis i grindis dar savotiskai dar gaunamas persijungiant (letai) trieigiui is DHW ruosimo i grindini...

QUOTE(mintas @ 2015 11 20, 21:36)
  o nesupratimą, kaip su turima technika reikia elgtis, ir ne džiaugtis mažu savo grindinio šildymo vandens kiekiu, bei galingumu, bei keiktis nekokybišku ŠS darbu be buferinės talpos, bet būtent, keiktis, dėl per mažo galingumo įrengtos grindinio šildymo sistemos ir dabar laužyti galvą, kaip išspręsti iškilusią problemą. Gal vis tik reikės "sutaupytus" pinigus ant grindinio šildymo sistemos, dasimetus išleisti ant buferinės  g.gif . Nors aišku keista, kad inverteris dirba kaip start/stop ŠS.
Papildyta:

Tavo atveju, kai betonas beveik tokios pat temperatūros, kaip ir termofikatas, niekada nebus tokios situacijos, kaip pas Arkavą, pas kurį tik nustojo dirbti ŠS ir termofikatas iškarto vėl šaltas. Jam kaip tik histerezės temperatūrų skirtumą reikia didinti dar labiau, kas aišku neš didesnius nuostolius ir mažesnį COP`ą.
Papildyta:

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo arkava: 23 lapkričio 2015 - 08:21
QUOTE(arkava @ 2015 11 23, 08:20)
bet jei as prie siurblio nustatymu praleisciau tiek kiek vienas is musu

Nereikia visko hiperboliziuoti. Aš prie siurblio nemiegu ir daug laiko tikrai nepraleidžiu. Pakeisti nustatymus trunka kelias minutes. O pakeitus nustatymus vieną kartą į parą atvažiuoti ir užsirašyti duomenis tikrai nėra sunku. Man dar padeda duomenų perkėlimas į USB. Tiesa, kartais prie siurblio praleidžiu kokią valandą, bet tai būna prie progos, kai turiu ką veikti name.
Atsakyti
Turejau omeny info nuskaityma, reguliacija, konsultacijas, info perkėlima mums ir t.t. mirksiukas.gif Siurblio birbinima ivairiais rezimais

QUOTE(cibulis @ 2015 11 23, 10:06)
Nereikia visko hiperboliziuoti. Aš prie siurblio nemiegu ir daug laiko tikrai nepraleidžiu. Pakeisti nustatymus trunka kelias minutes. O pakeitus nustatymus vieną kartą į parą atvažiuoti ir užsirašyti duomenis tikrai nėra sunku. Man dar padeda duomenų perkėlimas į USB. Tiesa, kartais prie siurblio praleidžiu kokią valandą, bet tai būna prie progos, kai turiu ką veikti name.

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2015 11 23, 11:08)
Turejau omeny info nuskaityma, reguliacija, konsultacijas, info perkėlima mums ir t.t.  mirksiukas.gif Siurblio birbinima ivairiais rezimais

Gal tik atrodo, kad tam reikia daug laiko, bet iš tiesų taip nėra.
Atsakyti
Toks pastebėjimas Cibuliui iš šono: vietoj "rodė tokias temperatūras", "buvo tokie srautai" ir panašiai (kur padaromos nuorodas į nuotraukas ar video) geriau būrų iš karto įrašyti skaičiukus, nes visa ši info po kokių metų, kai nebeliks įkeltų nuotraukų (kaip jau buvo prieš kelias savaites su dalimi įkeltos tamstos medžiagos), bus nulio verta.
Atsakyti
QUOTE(Giords @ 2015 11 23, 11:29)
Toks pastebėjimas Cibuliui iš šono: vietoj "rodė tokias temperatūras", "buvo tokie srautai" ir panašiai (kur padaromos nuorodas į nuotraukas ar video) geriau būrų iš karto įrašyti skaičiukus, nes visa ši info po kokių metų, kai nebeliks įkeltų nuotraukų (kaip jau buvo prieš kelias savaites su dalimi įkeltos tamstos medžiagos), bus nulio verta.

Tikra tiesa, bet mes čia nekuriame enciklopedijos, kuri turi išliekamąją verte. Be to kartais nuotrauka parodo daug aiškiau nei aprašyti viską tekstu.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 23, 12:49)
Tikra tiesa, bet mes čia nekuriame enciklopedijos, kuri turi išliekamąją verte. Be to kartais nuotrauka parodo daug aiškiau nei aprašyti viską tekstu.

Tai koks tikslas menesiui ikelti goto ? (apart savanaudisku tikslu) Kirk girdejau labai sukavai kad tu geradaris,svietejas.. Nesididziuok,rasyk skaiciukus. bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(well'as @ 2015 11 17, 01:52)
truputis mano SS duomenu:
2015.11.16 18val-21val  SS dirbo be sustojimo
(pagalaiu prijungiau ir 2a grind.kolektoriu)
griztama T is lauko kolektporiaus:    +9.6C
i lauko kolektoriu:    +6.3C
(per tas 3val faktiskai nekito)
Temp lauke: +2.4C
paduodamas i grindis :  27-28C
griztamas is grindu 25-26C
1a - 150m2 visur grindinis, 560m wavin PB20
2a - 75m2 , 240m wavin PB20
namie 1a +20C, antram buvo +16C (buvo atjungtas sildymas, dabar arteja prie +20C)
yra tik lauko Temp jutiklis pagal kuri SS bando palaikyti nustatyta +20C
jokio kambario termostato nera (ir panasu  kad tiksliai palaiko nustatyta T kambariuose)
Temp kreive 0.34 (dar nelabai zaidziau su ja, kaip supratau siltam namui turi buti kuo mazesne , minimumas 0.25 lygtais)
grindu cirkuliacinis 0.07kw , lauko konuro 0.17-0.2kw galios (nezinau kiek kubu abu prastumia  g.gif )
p.s. SS tiekejai siule imti tiesiai vandeni is grezinio i SS, sake kad buna kad paduodamo vandens T siekia +14C (nesake kokia buna ziema smile.gif ), siam atvejui yra kazkokie beslegiai siurbliai dedami i grezini, apie 0.35kW galios ir cop buna  5-5.5, mano atveju butu buve brangiau 200Eur (lyginant visos sistemos diegimo kastus).

Pas mane 180m2 grindinio palaikoma 19-20 laipsniu
SS 10kW su 80+90 greziniais. vanduo 70m gylyje

1. pirma sezona buvo palaikoma 18-19 laipsniu. perejus prie 19-20 elektros sanaudos padidejo iki 1,5 karto

2. pirma sezona buvau isaldes grezini iki nulio. Dabar, pries pasileidziant kompresoriui, cirkuliacinis prasuka 5 minutes glikoli grezinyje. Sustojus kompresoriui vel 15 minuciu. Po 7 minuciu sukimo jau griztama temperatura pakyka keliais laipsniais. Tokiu budu pozeminiu vandeniu atsildomas grezinys. Sezono pabaigoje, paleidus, is grezinio vis dar buvo 5 laipsniai. Baigus sildyti grezinyje zemiausia temperatura buvo 1 laipsnis.

3. Kai karta nakti buvo 20 salciu tai ta para SS rode, kad pagamino 75kW silumos, iskaitant 10-12kW karstam vandeniui. Todel mano poreikius butu tenkines minimaluas galingumo SS - 6kW.

4. Iki salciu, kai lauke pliusas, mano silumos siurblys jungiamas nuo 5:00 ik1 6:00 ir sildymo rezime dirba 1 valanda. Si penktadieni buvau 16:00 ijunges papildomai 1 valanda.

Automatikos sureguliuoti nemoku.
Siuo metu temp kreive nustatyta 0.8 ir sildymas diena 26 laipsniai, o nakti - 19 laipsniu. Cia tam, kad SS nesugalvotu tarp 5:00 ir 6:00 padaryti pertrauka. Jeigu paleisciau pilnai automatiniame rezime tai tektu dienine temperatura nustatyti 20. Tokiu atveju man SS junginetusi keliolika kartu per para, o rezultatas butu tas pat.

Kai temperatura nukrenta zemiau 0 tai tuomet pereinu i automatini rezima, bet dieninne temperatura nustatau 20 laipsniu ir temp kreive nustatyta 0.8.

Kai temperatura nukrenta zemiau 10 laipniu tuomet tenka temp kreive nustatyta 0.4, nes su 0,8 temperatura keliama virs 20 laipsniu.

Taigu, pas mane pusiau automatinis rezimas, nes nesugebejau sureguliuoti. Jeigu matau, kad temperatura gali kristi zemiau 19 tai paspaudziu mygtuka valandai, kad pasildyti papildomai.

Atsakyti