Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 13 tema

Jei BangaS ir rekomendavo, tai ta rekomendacija buvo orientuota į įrengimo ekonomiją, o ne į maksimaliai efektyvų veikimą. Pakaktų tikriausiai ir perimetru. Būtų pigiau įrengti, bet dabartinė grindų sistema tikrai yra geriau nei minimalus ekonominis variantas. Ir ypač jei šilumos šaltinis ŠS. Kuo daugiau vandens sistemoje, tuo geresnis šilumos perdavimas betonui, vadinasi galima dirbti žemesnėmis temperatūromis (mažinti kreivę ir histerizę) ir aukštesniais COP. Kuo storesni vamzdeliai ir kuo daugiau klipų, tuo mažesnės cirkuliacinio siurblio sąnaudos. Vien tik privalumai, ir jokių minusų.
Nebūna per daug grindinio šildymo vamzdžių. Nebūna per storų. Nebūna per daug vandens sistemoje. Ypač jei naudojamas ŠS. Būna nebent per brangu.
Analogiškai kaip nebūna per daug polistirolo ar nebūna per daug termomasės, gali būti tik per brangu ar per mažai vietos.

Cibuli, likai ko gero vienintelis, kuriam niekaip nedaeina - sistema veikia geriau nei pas daugumą kitų, bet kažkodėl sieki kad ir pas tave veiktų taip, kaip kiauruose namuose. Nepakenks pažaisti su histerizėm, kreivėm, paieškoti optimalaus varianto, bet ne dabar, o kai šildymo sezonas prasidės. (sako, gali tekti kitos žiemos palaukti smile.gif )

Kas galėjo būti padaryta geriau nei yra - tai tik gilesnis ir tvarkingiau išgręžtas gręžinys. Tiek gilesnis, kad kilpos apačia būtų garantuotai bent 5 metrais giliau nei vandeningo sluoksnio apačia. COP būtų kiek didesnis. Bet tikrai užteks ir dabartinio. Tikriausiai dar ir rekuperatoriaus pašildymą galima pasikabinti ant to paties, ir pakaks galingumo. Kol kas visos neigiamos išvados padarytos ne iš praktikos, o tik iš pirmo įspūdžio.

Aš dar ir už mažiau galingą siurblį būčiau, bet sutinku, kad galingesnis siurblys turi ir privalumų - pvz greitesnis DHW ruošimas, dėl ko pakanka mažesnio boilerio.
QUOTE(cibulis @ 2015 11 20, 13:00)
Gal Bangas ir rekomendavo, nepamenu (aišku klausimas kas būtų išėję su pavingiavimu tik perimetru, greičiausiai būtų atvirkštinis efektas nei su perviršiu - 150 l). Kuo daugiau vandens grindyse gal tinka dujiniam ar kieto kuro katilui, o ne geoterminiam su negiliu gręžiniu ir silpnu siurbliu.

Bet kuriuo atveju aš nieko nenorėjau kaltinti, nors kai kam gal taip ir atrodo. Aš tik norėjau pasidalinti savo patirtimi ir mano manymu pridarytomis klaidomis. Jei kiti pasimokys iš mano klaidų ir jų išvengs, aš tik pasidžiaugsiu. Reikia visiems kuo daugiau eksploatacijos patirtimi dalintis (ne tik apie geoterminį), o ne tik teorija.

Galbūt kiti, kurie statys A ir aukštesnės klasės namus atkreips dėmesį, kad reikia labiau subalansuoti grindų šildymo sistemą, gręžinį ir teisingai parinkti geoterminį siurblį. Ir tai turėtų mokėti padaryti ne statytojas, o projektuotojai. O jiems mano galva dar tikrai trūksta kompetencijos. Ypač su šiltais namais. <{POST_SNAPBACK}>
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2015 11 20, 14:12)
g.gif  Jei 1 laipsniu 200 ltr pakelt - reikia 0,166 kwh,
jei 40 laipsniu - ?   g.gif
is kur 9,6

Tos 0,078kWh buvo 65ltrams biggrin.gif

į 1 kg vandens, jo temperatūrą pakėlus 1 laipsniu "telpa":4188 Džiauliai(J),arba 4188 Vatai per sekundę(Ws),arba apytiksliai 0,0012 kilovatvalandės (kWh).

200ltr x 40C(temperatūrų skirtumas) x 0,0012kWh viso gaunasi 9,6kWh
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo silainiai: 20 lapkričio 2015 - 14:30
aciuks.gif
supratau. dimensijas supainiojau

QUOTE(silainiai @ 2015 11 20, 13:18)
Tos 0,078kWh buvo 65ltrams  biggrin.gif

į 1 kg vandens, jo temperatūrą pakėlus 1 laipsniu "telpa":4188 Džiauliai(J),arba 4188 Vatai per sekundę(Ws),arba apytiksliai 0,0012 kilovatvalandės (kWh).

200ltr x  40C(temperatūrų skirtumas) x 0,0012kWh  viso gaunasi 9,6kWh

Atsakyti
o tai pas tuos kurie turi šiltus namus, nustojus siurbliui dirbti, per kiek laiko grindų termofikato temperatūra nukrenta 1 laipsniu ?
Atsakyti
Cibulio histereze - apie 1.
siurblys miega 1-2 paras. Vadinasi 1-2 paras nekrenta 1 laipsniu (mazdaug)

QUOTE(balbiesas @ 2015 11 20, 13:49)
o tai pas tuos kurie turi šiltus namus, nustojus siurbliui dirbti, per kiek laiko grindų termofikato temperatūra nukrenta 1 laipsniu ?

Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2015 11 20, 14:17)
Cibuli, likai ko gero vienintelis, kuriam niekaip nedaeina - sistema veikia geriau nei pas daugumą kitų, bet kažkodėl sieki kad ir pas tave veiktų taip, kaip kiauruose namuose.

Jei siurblys veikia 3-5 val. ir iškrauna gręžinį, tai čia gerai? Jei standartiniame name reikiamą šilumą pagamina per 40 min., tai man atrodo būtų puiku, kad mano name pagamintų bent jau per 2 val. Aš apie tai, kad siurblys dirba per ilgai, todėl iškrauna gręžinį.
Papildyta:
QUOTE(silainiai @ 2015 11 20, 14:14)
6cm storio 150kv.m ploto betoną pašildyti 1C reikės 5,8kWh.

O tai standartiniuose namuose nėra 5-7 cm storio betono grindyse? Jiems jį įšildyti nereikia?
Papildyta:
QUOTE(Milao @ 2015 11 20, 14:17)
Kas galėjo būti padaryta geriau nei yra - tai tik gilesnis ir tvarkingiau išgręžtas gręžinys. Tiek gilesnis, kad kilpos apačia būtų garantuotai bent 5 metrais giliau nei vandeningo sluoksnio apačia.

Aš lygiai tą patį pagalvojau. Tik reikėjo 10 m giliau gręžti nei vandeningo sluoksnio apačia. Dar reikėjo, kad gręžinį būtų užpildę bentonitu, o ne skalda ir galėjo prieš supildami propilengliukolį į gręžinį parodyti jo užšalimo temperatūrą.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 20, 18:09)
Jei siurblys veikia 3-5 val. ir iškrauna gręžinį, tai čia gerai? Jei standartiniame name reikiamą šilumą pagamina per 40 min., tai man atrodo būtų puiku, kad mano name pagamintų bent jau per 2 val. Aš apie tai, kad siurblys dirba per ilgai, todėl iškrauna gręžinį.
Papildyta:

O tai standartiniuose namuose nėra 5-7 cm storio betono grindyse? Jiems jį įšildyti nereikia?
Papildyta:

Aš lygiai tą patį pagalvojau. Tik reikėjo 10 m giliau gręžti nei vandeningo sluoksnio apačia. Dar reikėjo, kad gręžinį būtų užpildę bentonitu, o ne skalda ir galėjo prieš supildami propilengliukolį į gręžinį parodyti jo užšalimo temperatūrą.

Cibuli mazink paduodamo termofikato temp. kreiveje ir histereze mazink
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo korida: 20 lapkričio 2015 - 16:17
QUOTE(balbiesas @ 2015 11 20, 14:49)

Greitai. Šį rytą padidinau siurblio gaminamą termofikatą 2 laipsniais. Siurblys iš karto įsijungė. Histerizė 1. Tai buvo gal 9:05 val. Apie 15 val. vėl buvau nuvažiavęs pažiūrėti. Siurblys nebedirbo apie 1 val. (iš viso pradirbo 4:55 val.) Per tą laiką rodė, kad grindų grįžtamas buvo nukritęs 0,3 laipsnio žemiau už numatytą, t.y. per 1 val. atvėso 1,3 laipsnio.

Taip galbūt buvo todėl, kad daugiau nei parą buvau sumažinęs temperatūrą į grindis 2 laipsniais, termofikatas atvėso ir padidinus į grindis temperatūrą 2 laipsniais reikėjo aukščiau užkelti termofikato temperatūrą. Taip pat reikia laiko įšildyti visą namą, ne tik grindis.
Papildyta:
QUOTE(korida @ 2015 11 20, 16:12)
Cibuli mazink paduodamo termofikato temp. ir histereze.

Bent jau mano siurblyje histerizės ribos yra nuo 0,5 iki 6. Šiuo metu esu nustatęs 1. Taip pat užkėliau 2 laipsniais temperatūrą, t.y. name yra +22,5. Bandau padaryti tas pačias sąlygas kaip ir tada, kai bandžiau siurblio šildymą su histerize 1,5 ir 2. Tegul siurblys įšildo namą su naujais nustatymais ir po kelių dienų pamatysiu ar sumažinta histerize padeda.

Beje, su histerize vienetu pirmo šildymo ciklo COP pagerėjo. Bet į jį dar negalima žiūrėti, nes reikia, kad namas įšiltų, nes buvo atvėsęs iki 21 laipsnio.

O kaip mažinti paduodamo termofikato temperatūrą? Palaikyti name ne +22/+23, o +20/+21? Vėliau žadu sumažinti, nes +22/+23 yra žiauriai per karštą. Kol nėra vėdinimo vos pajudi ir visas šlapias. Bet jei sumažinsiu name palaikomą temperatūrą, tai negalėsiu gerai palyginti histerizės 1 su 1,5 ir 2, nes kai buvo 1,5 ir 2 name palaikiau +22/+23. Dar kelios dienos ir eksperimentas baigsis.
Atsakyti
1. Gerai. Reiškia yra geras šilumos paskirstymas, akumuliavimas į grindis. Sistema efektyviai perdavinėja šilumą į grindis, dėl to grindyse jos sutelpa tiek, kad uženka kelioms dienoms.
2. Nelabai, bet tai tik keleto artimiausių centimetrų aplink zondą nusodinimas, sprendžiant iš to, kaip greitai vėl atsistato.
3. Negerai. Vadinasi šildymo sistema ne taip efektyviai skirsto šilumą. ŠS trumpai padirbęs nebeturi kur dėti šilumos, dėl to išsijungia, ir netrukus turi vėl įsijungti.
4. Mažink histerizę, kreivę, rasi ir tokį rėžimą. Viso labo tik nustatymų klausimas.
QUOTE(cibulis @ 2015 11 20, 16:09)
1. Jei siurblys veikia 3-5 val.
2. iškrauna gręžinį
3. Jei standartiniame name reikiamą šilumą pagamina per 40 min
4. puiku, kad mano name pagamintų bent jau per 2 val. <{POST_SNAPBACK}>

Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2015 11 20, 18:27)

4. Mažink histerizę, kreivę, rasi ir tokį rėžimą. Viso labo tik nustatymų klausimas.

Butent ,kad isgauti max cop tai reikia padaryti, ka pries tai ir minejau
O tai tik bandymu budu surandi.

Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 11 20,)

O kaip mažinti paduodamo termofikato temperatura

Nustatymuose smile.gif
Skaityk instrulcija!
Atsakyti
cibili, kokiu greiciu dirba surymo cirkuliacinis?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo korida: 20 lapkričio 2015 - 17:14
QUOTE(cibulis @ 2015 11 20, 16:09)

Papildyta:

Čia retorinis klausimas ar priekaištas man ? g.gif
Aš tik parodžiau tau, kad šilumos kiekis reikalingas sušildyti keliasdešimt litrų H2O yra niekingai mažas, lyginant su šilumos kiekiu, reikalingu sušildyti keliasdešimt tonų betono...
Atsakyti