Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 13 tema

QUOTE(cibulis @ 2015 11 20, 11:55)
Bet kitų namai gal ne tokie šilti. Aš manau, kad visur turi būti balansas. Mano atveju yra šiek tiek išbalansuota sistema: gręžinys ir siurblys lyg ir atitinka vienas kitą pagal galią (nors gal gręžinys galėtų būti 10 m gilesnis), bet grindinė sistema per daug talpi. Silpnas siurblys ilgai krauna 150 l vandens, todėl dirba ilgai ir iškrauna gręžinį.

Šią teoriją pagrindžia faktas, kad kai namas įšyla, jam šildymo nereikia 24-48 val. O tai reiškia, kad sistema nesubalansuota. Prie esamo vandens grindyse reikėjo gilesnio gręžinio + galingesnio siurblio (pasyviam namui neapsimoka finansiškai), todėl reikėjo mažinti grindų termofikato tūrį. Įtariu pirmi Wavino suprojektuoti 95-100 l būtų pats tas. Gal net galėjo būti kokie 80 l. Tada būtų subalansuota sistema.

Cibuli, viskas pas jus gerai ir ieškot problemų, ten kur jų nėra. ŠS parinktas pagal namo energetines sąnaudas, o jos nedidelės. ŠS negalingas. Grindinio vamzdelių privyniota daug ir energijos į betoną iš vamzdelių nuimama daug. Sprendimas - mažinti iš ŠS siurblio imamas energijos 'porcijas', nes dabar, kai su didele histereze per vieną darbo seansą pripompuojama 20-24kwh energijos į namus, jų užtenka padengti namo nuostolius beveik 2 paroms. O mažinti tas porcijas galima nustatant mažą histerezės vertę - ŠS įsijunginės dažniau, dirbs trumpiau.

Jei ten būtų ne D20, o D16 vamzdeliai, situacija neturėtų per daug skirtis - ne esmė tas bemaž dvigubai didesnis vandens kiekis, esmė betono kiekis (kuris vienodas) ir vamzdelių paviršiaus plotas (kuris šiuo atveju didesnis tik 20-25%), per kurį šiluma atiduodama į keliolika tonų grindų betono.

Ir dar pasikartosiu - na pamirškit tą ŠS dabar, viskas su juo gerai. Pradėsite gyventi, tada ir pamatysit realią situaciją, kiek realiai reikia šilumos ir kokias vertes (šilumos kreivės, histerezės ir t.t.) reikia nustatyti, kad jis dirbtų efektyviausiai.

Atsakyti
... dvigubai mazesni vandens kieki ŠS dvigubai greiciau išildys ir išsijungs.
Tada tas 2-bai mazesnis silumos kiekis perneštas i betona atiduos 2-bai maziau energijos, - ir ŠS isijungs ne po 2, o po paros. Automatiskai trumpiau dirbantis ŠS maziau vėsins grezini
Viskas susije mirksiukas.gif

QUOTE(Verteris @ 2015 11 20, 11:34)
neturėtų per daug skirtis - ne esmė tas bemaž dvigubai didesnis vandens kiekis, esmė betono kiekis (kuris vienodas) ir vamzdelių paviršiaus plotas (kuris šiuo atveju didesnis tik 20-25%), per kurį šiluma atiduodama į keliolika tonų grindų betono.

Atsakyti
Tau berods Bangas rekomendavo tik po pora kilpu 20tuko perimetru prasukt ale uzteks ir tiek smile.gif Turetum dabar sistemoi koki 30L vandens.

QUOTE(cibulis @ 2015 11 20, 11:37)
Paklausiau SM patarimų. Ypač Minto. Jei nori susirask grindų šildymo temą ir paskaityk. Aš nenoriu knaisiotis.

Mano galva kuo daugiau vandens turi grindyse tuo zemesne temp gali leist kad pasiekt tapati efekta..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ble: 20 lapkričio 2015 - 12:51
QUOTE(Verteris @ 2015 11 20, 12:34)
Sprendimas - mažinti iš ŠS siurblio imamas energijos 'porcijas', nes dabar, kai su didele histereze per vieną darbo seansą pripompuojama 20-24kwh energijos į namus, jų užtenka padengti namo nuostolius beveik 2 paroms. O mažinti tas porcijas galima nustatant mažą histerezės vertę - ŠS įsijunginės dažniau, dirbs trumpiau.

Tą dabar ir bandau. Pažiūrėsiu kas bus su histerize 1 ir 0,5.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2015 11 20, 12:50)
Tau berods Bangas rekomendavo tik po pora kilpu 20tuko perimetru prasukt ale uzteks ir tiek smile.gif Turetum dabar sistemoi koki 30L vandens.
Mano galva kuo daugiau vandens turi grindyse tuo zemesne temp gali leist kad pasiekt tapati efekta..

Gal Bangas ir rekomendavo, nepamenu (aišku klausimas kas būtų išėję su pavingiavimu tik perimetru, greičiausiai būtų atvirkštinis efektas nei su perviršiu - 150 l). Kuo daugiau vandens grindyse gal tinka dujiniam ar kieto kuro katilui, o ne geoterminiam su negiliu gręžiniu ir silpnu siurbliu.

Bet kuriuo atveju aš nieko nenorėjau kaltinti, nors kai kam gal taip ir atrodo. Aš tik norėjau pasidalinti savo patirtimi ir mano manymu pridarytomis klaidomis. Jei kiti pasimokys iš mano klaidų ir jų išvengs, aš tik pasidžiaugsiu. Reikia visiems kuo daugiau eksploatacijos patirtimi dalintis (ne tik apie geoterminį), o ne tik teorija.

Galbūt kiti, kurie statys A ir aukštesnės klasės namus atkreips dėmesį, kad reikia labiau subalansuoti grindų šildymo sistemą, gręžinį ir teisingai parinkti geoterminį siurblį. Ir tai turėtų mokėti padaryti ne statytojas, o projektuotojai. O jiems mano galva dar tikrai trūksta kompetencijos. Ypač su šiltais namais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 20 lapkričio 2015 - 13:02
Cibuli - o koks grindų betono storis?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 20, 11:55)
Silpnas siurblys ilgai krauna 150 l vandens, todėl dirba ilgai ir iškrauna gręžinį.
....

Įtariu pirmi Wavino suprojektuoti 95-100 l būtų pats tas. Gal net galėjo būti kokie 80 l.

Cibuli, tie 50ltr vandens yra tokie niekiniai, palyginus su bendru betono sluoksniu biggrin.gif .
50ltr vandens pakelti temperatūrą 10C reikia apytiksliai 0,5kWh mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo silainiai: 20 lapkričio 2015 - 13:44
QUOTE(Giords @ 2015 11 20, 13:31)
Cibuli - o koks grindų betono storis?

6-7 cm. Pernai, kai darė grindis, keliose vietose matavau. Gerai užstrigo, kad vienoje vietoje radau 6,5 cm. Kai kur buvo 6 cm. Ar radau 7 cm nepamenu, bet matavau tik keliose vietose (kur darė temperatūrinę siūlę ar kaip ji ten vadinama). Pagal projektą turėjo būti 7 cm.

Taip pat gerai pamenu, kad buvau užsakęs vieną mašiną smėlio (gal 12 kubų ar kiek ji ten veža). Tai vienos neužteko, teko skubiai dar vieną vežti. Aišku smėlio gerokai liko, bet supylė jo tikrai daug. Cemento suvarė apie 45-50 maišų, lyg ir 48 maišus.
Papildyta:
QUOTE(silainiai @ 2015 11 20, 13:42)
Cibuli, tie 50ltr vandens yra tokie niekiniai, palyginus su bendru betono sluoksniu  biggrin.gif .
50ltr vandens pakelti temperatūrą 10C reikia apytiksliai 0,5kWh  mirksiukas.gif

Jei tiksliai, tai projektinis vandens skirtumas: 160-95=65 l. Kiek jiems sušildyti reikės ne W, o kWh?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 20, 13:46)
Jei tiksliai, tai projektinis vandens skirtumas: 160-95=65 l. Kiek jiems sušildyti reikės ne W, o kWh?

Jei visai tiksliai: 65/1000x1,2=0.078kWh pakelti temperatūrą +1C
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo silainiai: 20 lapkričio 2015 - 13:50
200 boileri susildyt nuo 10 iki 50 reiks apie 6,6 kwh? grubiai ?

QUOTE(silainiai @ 2015 11 20, 12:49)

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2015 11 20, 13:53)
200 boileri susildyt nuo 10 iki 50 reiks apie 6,6 kwh?  grubiai ?

200/1000*(50-10)*1,2=9,6kWh
Atsakyti
g.gif Jei 1 laipsniu 200 ltr pakelt - reikia 0,166 kwh,
jei 40 laipsniu - ? g.gif
is kur 9,6

jau geriau tada VV karsta vandeni naudot biggrin.gif

QUOTE(silainiai @ 2015 11 20, 12:56)
200/1000*(50-10)*1,2=9,6kWh
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo arkava: 20 lapkričio 2015 - 14:17
QUOTE(silainiai @ 2015 11 20, 13:49)

Papildant:
6cm storio 150kv.m ploto betoną pašildyti 1C reikės 5,8kWh.
Atsakyti