Įkraunama...
Įkraunama...

Orchidėjų priežiūros XXII tema

QUOTE(denaxa @ 2016 11 25, 11:14)
Sakyčiau, pjaukit visą apačią su tom negražiom šaknim,paliekant tik orines sveikas, pamirkyti stiprokos koncentracijos "margancovkėj" šiek tiek tai kas liks), nudžiovinti, gausiai apipilti cinamonu  nupkautas vietas ir kišti į žievių substratą(pakasant orines šaknis pagal galimybes), pageidautina perkaitintą orkaitėje (nes tuose pirktiniuose visokio š... irgi būna), pradėti saikingai laistyti po kokios savaitės. Netyčia buvau nupūdžiusi savo pačią gražiausią orchę, tai būtent tokiu būdu pavyko išgelbėti, dabar jau išleidus gana nemažą žiedstiebį, prisiauginusi nemažai šaknų. Laistau tik tada, kai pilnai išdžiūna žemės, daugiau orientuojuosi pagal šaknis- jos tada pasidaro pilkos.

O kuom pirktinės blogos aš pirkau ir patenkintas esu nes daba jos ruošiasi žydėt. Niekada nekaitinu. Prietaras kažkoks nu nebent jei iš miško pūšies žievė rinkta tik tada orkaitej palaikyčiau. O toliau jau sakiau pamokėle kaip ka daryti denaxa pakartojo smile.gif
Atsakyti
Na viska taip ir padariau, kas bus, tas smile.gif O tikrai tik po savaites laistyti, ne anksciau? Ir ta lapa parudavusi nuimti, ar palikti?
Atsakyti
QUOTE(Shalimar @ 2016 11 25, 15:15)
Na viska taip ir padariau, kas bus, tas smile.gif O tikrai tik po savaites laistyti, ne anksciau? Ir ta lapa parudavusi nuimti, ar palikti?

Nu aš laiščiau po 3-4 dienų kadangi kaip iš parduotuves parsinešiau nebuvo šaknys supuvusios ir nudžiuvusios nu gal viena nudžiuvus bet kitos sveikos tai pasodinau palaukiau 3-4 dienas ir tik poto pradėjau laistyti. O dar vėliau ir su skystom trąšom kurios turi tiek pat kalio ir fosforo. Tai labai aktyviai augo ir auga iki šiol net su žiedstiebiu. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(LEXUS14 @ 2016 11 25, 15:57)
O kuom pirktinės blogos aš pirkau ir patenkintas esu nes daba jos ruošiasi žydėt. Niekada nekaitinu. Prietaras kažkoks nu nebent jei iš miško pūšies žievė rinkta tik tada orkaitej palaikyčiau. O toliau jau sakiau pamokėle kaip ka daryti denaxa pakartojo  smile.gif

Ne prietaras dėl pirktinių, o patirtis - tiesiog porą kartų buvau "užsirovusi" ir turėjau labai daug bėdos, tai dabar kaitinu bet kokią žemę gėlėms. Nekaitinu tik smėlio iš karjero, jei iš pajūrio- irgi kaitinu.
Atsakyti
QUOTE(denaxa @ 2016 11 25, 18:36)
Ne prietaras dėl pirktinių, o patirtis - tiesiog porą kartų buvau "užsirovusi" ir turėjau labai daug bėdos, tai dabar kaitinu bet kokią žemę gėlėms. Nekaitinu tik smėlio iš karjero, jei iš pajūrio- irgi kaitinu.

Prašau pasakykite apie kokia žeme kalbate? Aš kalbu apie stambų substratą orchidėjoms ,,Phalaenopsis" štai nuoroda: http://www.orchidejo...rsodinimui/i838 jame tikrai nėra jokių vabaliukų ar grybų tai jau paruoštas naudojimui substratas priešingu atvėju jei bus žemės tada šaknys papraščiausiai uždus nes žemes ilgainiui sukrenta ir negavusios oro šaknys jos pradės pūti ir tada jau kažin kas orchidėjai padės ja teks manau išmesti smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo LEXUS14: 25 lapkričio 2016 - 18:48
QUOTE(Shalimar @ 2016 11 25, 16:15)

Nelaistyt po persodinimo siūloma tam, kad neįsimestų puvinys per zaizdas - nukarpytų šaknų galiukus arba sodinant aplauzytas šaknis, kol zaizdos neapdziūvo (liausiškai sakytume "neapsitraukė").
Aš laistau ir nekreipiu dėmesio, viskas man gerai būna. Siūlyčiau ir jums. Nes jūsų gėlės ir taip nudziūvusios, o jūs dar nelaitysite jų 7 dienas... Po 7 dienų, mano nuomone, jau gali ir nebebūti ką laistyti...
Jums rinktis.
Jei pasirinksite nelaistyti - siūlau apipurkšti vandeniu substrato paviršių ir pačią gėlę (nepalikite varvančių lašų ant lapų). Jei nebado akių - laikinai (iki pradėsit normaliai laistyti) apmačiau permatomais celofaniniais maišiukais, kad aplink gėlę susilaikytų drėgmė (a la laikinas šiltnamis drėgmei palaikyti).
Papildyta:
QUOTE(Shalimar @ 2016 11 25, 16:15)

Lapą galite kirpti - jis negyvas ir gėlės nebemaitina.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Emila: 25 lapkričio 2016 - 19:44
QUOTE(LEXUS14 @ 2016 11 25, 19:43)
Prašau pasakykite apie kokia žeme kalbate? Aš kalbu apie stambų substratą orchidėjoms ,,Phalaenopsis" štai nuoroda: http://www.orchidejo...rsodinimui/i838 jame tikrai nėra jokių vabaliukų ar grybų tai jau paruoštas naudojimui substratas priešingu atvėju jei bus žemės tada šaknys papraščiausiai uždus nes žemes ilgainiui sukrenta ir negavusios oro šaknys jos pradės pūti ir tada jau kažin kas orchidėjai padės ja teks manau išmesti smile.gif

Nėra, jei pasiseka. bet kartais pasitaiko. tai jau geriau nusipirkus prakaitinti, negu paskui išmesti visą gėlyną. Jos tikrai nėra sterilizuojamos prieš pakuojant į maišus, ir būtent medyje gali veistis absoliučiai viskas. Nėra skirtumo, kokias perki žemes, nemalonių staigmenų gali būti bet kur. Aš anksčiau irgi maniau, kad nesąmonė kaitinti, ir niekada gyvenime to nedariau, bet užteko to vieno nesėkmingo karto, kad mikliai persigalvočiau ;)

Šito nurodyto substrato neperku, jo užtenka tik vienai gėlei, ir man jis per brangus. galima rasti labai neprastų pigesnių alternatyvų smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo denaxa: 26 lapkričio 2016 - 15:36
QUOTE(denaxa @ 2016 11 26, 15:33)
Nėra, jei pasiseka. bet kartais pasitaiko. tai jau geriau nusipirkus prakaitinti, negu paskui išmesti visą gėlyną. Jos tikrai nėra sterilizuojamos prieš pakuojant į maišus, ir būtent medyje gali veistis absoliučiai viskas. Nėra skirtumo, kokias perki žemes, nemalonių staigmenų gali būti bet kur. Aš anksčiau irgi maniau, kad nesąmonė kaitinti, ir niekada gyvenime to nedariau, bet užteko to vieno nesėkmingo karto, kad mikliai persigalvočiau ;)

Šito nurodyto substrato neperku, jo užtenka tik vienai gėlei, ir man jis per brangus. galima rasti labai neprastų pigesnių alternatyvų smile.gif

Bet brangesniam substrate yra visko daugiau ir tikrai yra sterilizuojama patikrinau labai nesunkiai paemiau žievės gabaliuka kol drėgna ir padėjau šiltai kad grybas augtu jam reikia dregmės ir silumos tai vat taip ir padariau tai tikrai laikiau kokius 2-4 mėnesius rezultatas: Jokių grybų nei visokių gyvių. 4u.gif Žinau kad ne paskiekvienus pinigine išneša visi darom pagal savo galimybes skirtingai kaip įmanoma. Pigiausias varijantas nueiti į mišką ir nuo nukirstos pušies žieve nujimti vistiek medelis jau skausmo nebejaucia nes iskeliaves į medziu roju biggrin.gif Tai galima parsinešti ir pasigaminti iš pūšies gabaliukų substrato tik jau tikrai tada reiktu iškaitinti ir dar galima keramzito, vermikulito nežinau kaip rašosi biggrin.gif Ir viskas manau gautusi kaip parduotuvinis brangus bet pačiam žymiai pigiau pasidaryti smile.gif
Atsakyti
Sveikos,

Nupudziau savo graziausia orchideja persodinus i didesni vazona verysad.gif Buvo gausybe saknu, dabar va kas beliko...
Patarkite ka dabar daryti ...

vartotojo įkelta nuotrauka

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Laimė: 20 sausio 2017 - 22:17
QUOTE(Laimė @ 2017 01 20, 23:07)
Sveikos,

Nupudziau savo graziausia orchideja persodinus i didesni vazona verysad.gif Buvo gausybe saknu, dabar va kas beliko...
Patarkite ka  dabar daryti ...

Gerai neatrodo verysad.gif
Gėlė turi daug lapų, būtina jų skaičių sumazinti, siūlyčiau palikti tris (max 4) - nėra šaknų, nėr kas juos maitina. Ir tai nebus garantijų, kad ir iš likusių lapų nepradės kazkuris vysti.
Kazkokių stebuklingų priemonių gelbėt orchidėjoms nėra:
- Apdziovinat kokią vieną dieną
- Sodinat atgal (įsodinat iki nenukirptų lapų) į apydrėgnį (ne šlapią) substratą ir laikot šiltai (ant šaltos palangės - nereškia šiltai)
- apgaubiat maišiuku ir tikitės, kad pradės leisti naujas šaknis.
- karts nuo karto apipurškiat lapus(lengvai) ir substratą(smarkiau), jei manot, kad drėgmės per mazai.

Nenumanau, kokį substratą naudojot, kai gėlė supuvo, bet turbūt zinot, kad reiketų sodint į nesukritusius zievės gabaliukus, durpių, zemių ir pan priemaišų ten neturėtų būti (kai kuriuose parduotuviniuose spec. orchidėjoms skirtuose mišiniuose jų yra).

Lapus turite šalinti labai atsargiai - po jais jau gali būti naujų šaknų uzuomazgos, negalite jų pazeisti. Galbūt nuspresite tiesiog lapus nukirpti (nebus pazeisto po jais besimezgančios šaknys), paliekant stagariukus prie kamieno, bet teks kazkaip stebėti, ar jie nepradeda pūti.

Tuos likusius nuo šaknų siūliukus, turbūt ir taip zinote, galite šalinti.

Jei turite noro visokiems zaidimams, galite pasiskaityti ir sukonstruoti šiltnamiukus, išbandyt karštą dušą ir pan. Bet aš tada dazniausiai klausiu, ar ne papraščiau nusipirkti naują ir grazią gėlę.
Atsakyti

O iki kiek pacias saknis kirpti?

Maisiuku apgaubti tik lapus ar visa kartu su vazoneliu?
Atsakyti
QUOTE(Laimė @ 2017 01 21, 17:03)

Šaknis kerpat iki sveikos/zalsvos vietos, bet stenkitės jos išsaugot kuo daugiau. Prieš sodinant - apdziovinam, kad apdziųtų nukirpti galiukai, beje, juos galite proilaktiškai apibarstyti cinamonu.

Maišiukau kaip uzdengsite - taip gerai. Svarbu, kad jis sulaikytų drėgmę, garuojančią iš substrato. Jei uzdengsite aklinai, be oro tarpų - tada teks dazniau pravėdint. Improvizuokite - galit prakirpt skylutes, tada uzteks atitdengt geliom minutėm tkeletą kartų per savaitę, bet čia jau reikia jums vietoj spręst su tais pravėdinimais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Emila: 21 sausio 2017 - 20:27