Įkraunama...
Įkraunama...

Orchidėjų priežiūros XXII tema

QUOTE(LEXUS14 @ 2016 02 16, 22:47)
Sveiki norėjau paklausti reanimuoju savo orchidėja ir pamačiau kad naujos šaknytės galiukas juodas pasidarė kas galėjo jam nutikti?

Dėkoju už atsakymą.

Ar tiesa kad gali buti nuo per didelės dregmės?
Atsakyti
QUOTE(LEXUS14 @ 2016 02 16, 22:58)

manau, buvo šlapia ir per vėsu. taip pat gali nuo temperatūrų skirtumo paruduoti, pvz, laikėte prie radiatoriaus (bent jau aš taip daryčiau, jei reanimuočiau) ir ištraukėte pasižiūrėti kur vėsiau, arba po karšto dušo įdėjote į reanimatorių ir padėjote ant palangės, kur yra vėsu (bent jau pas mane).

mačiau "braškėse" klausėt dėl orchidėjų daiginimo iš sėklų,
"...Greičiausiai nesat susipažinę su orchidėjų dauginimu iš sėklų, aš labai trumpai:
Orchidėjų sėklos paprasčiausiai pasėtos nesudigs, kad sudygtų reikalingas tam tikras grybas kuris įsigauna į orchidėjos sėklą ir kol ji sudygsta aprūpiną ją tam tikromis medžiagomis, šie ryšiai priklausomai nuo gegužraibinio augalo išlieka skirtingą laiką. Vieni augalai šiuos ryšius nutraukia kai užsiaugina pirmą lapą, ( bet reikalui esant juos atnaujina ) kiti juos palaiko visą savo gyvenimą. Todėl gegužraibiniai augalai išaugina daug labai smulkų sėklų, kurioms pasklidus natūraliai gamtoje, būtų kuo daugiau šansų nukristi ten kur auga reikiamos rūšies grybas.
O šis reiškinys vadinamas mikorize. Kad sėklos sudigtų dirbtiniu būdu mokslininkai dirbo ilgus metus ir tik 1922 metais amerikiečių mokslininkui L. Knudsonui pavyko sudaiginti orchidėjų sėklas be grybelių pagalbos sterilioje maistingoje terpėje, susidedančioje tik iš cukraus bei mineralinių medžiagų. Ši terpė irgi ruošiama ypatingai tiksliomis proporcijomis, per daug metų keitėsi, tobulėjo, bet netapo tokia paprasta kad galėtume kiekvienas pasigaminti namie, negana to, kad nevisada galime gauti reikiamas medžiagas dar reikalinga ir kai kuri laboratorinė įranga. Nesakau kad visiškai neįmanomas dalykas, tik manau kad tam reikia sąlygų, kai kuriuose užsienio forumuose galima pasiskaityti kaip tą galima daryti namie - tiesiog virtuvėje.
Kolkas mes čia forume, turime tik vieną forumietį kuriam šis procesas yra prieinamas, negana to jis jau turi nemažai praktikos, ir netgi parodos metu buvo galima įsigyti čia Lietuvoje pasėtų ir užaugintų, žydinčių phalaenopsių.
Todėl labai abejoju kad pasėjus sėklas šiltnamyje, Jūs pataikysit būtent ten kur toks grybas yra..."

orchids lt forumo
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zuzla: 17 vasario 2016 - 12:38
QUOTE(LEXUS14 @ 2016 02 16, 22:58)

Gal trąšom nudeginot?
Atsakyti
QUOTE(ziv @ 2016 02 17, 14:26)
Gal trąšom nudeginot?

Netrešiu laikau prie radiatoriaus 3-4 kartus per diena vedinu. Laikau maišelyje ant drėgnų kiminų.

Net nežinau ką blogai darau.
Atsakyti
man kartais atrodod, kad orchidejos mirsta nuo per didelio rpescio. pas mane, pas kuria net kaktusai sugeba numirt, orchidejos bujoja kaip reikalas, zydi auga ir ka tu jom biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(LEXUS14 @ 2016 02 17, 18:08)
Net nežinau ką blogai darau.

per daug dėmesio skiriate.
Atsakyti
QUOTE(zuzla @ 2016 02 17, 20:37)
per daug dėmesio skiriate.

Tai tada reikės man kas 4 dienas vedinti augala?
Atsakyti
QUOTE(mama berta @ 2016 02 16, 17:34)
Ir dar klausimas del tu kimanu,neturiu galimybes nusipirkti ,o va tik ka gryzom is pusyno,tai ten tu samanu pilna tik va jos zalios,gal negerai reanimatoriui dar labiau puvinys isimes

Aš kiminų visada prisirenku raiste ar kokioj pelkėtoj vietoj (ne visos samanos yra kiminai, nežinau, ar paprastos tinka), nemanau prasmės mokėti tokius pinigus už kiminų kuokštelį, kai miške galima kiek nori prisirinkti smile.gif

Sveikos, mergaitės (ir berniukai smile.gif ), panašu, kad prisijungsiu prie temutės, nes skaitinėju jau labai seniai, o orchidėjos tampa liga, tik nelabai išgyvena jos pas mane smile.gif Radau čia per tuos kabėjimo metus labai daug naudingos informacijos smile.gif ir va- neiškenčiau ir įkišau trigrašį biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(LEXUS14 @ 2016 02 17, 21:31)

Palikti pastoviam vėdinimui nedidelį tarpelį ir pamiršti ją kokiai savaitei. Bet kokios gėlės labai nemėgsta, kai yra per daug "tampomos" mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(denaxa @ 2016 02 17, 21:48)
Aš kiminų visada prisirenku raiste ar kokioj pelkėtoj vietoj (ne visos samanos yra kiminai, nežinau, ar paprastos tinka), nemanau prasmės mokėti tokius pinigus už kiminų kuokštelį, kai miške galima kiek nori prisirinkti smile.gif

Sveikos, mergaitės (ir berniukai smile.gif ), panašu, kad prisijungsiu prie temutės, nes skaitinėju jau labai seniai, o orchidėjos tampa liga, tik nelabai išgyvena jos pas mane smile.gif Radau čia per tuos kabėjimo metus labai daug naudingos informacijos smile.gif ir va- neiškenčiau ir įkišau trigrašį biggrin.gif
Papildyta:
Palikti pastoviam vėdinimui nedidelį tarpelį ir pamiršti ją kokiai savaitei. Bet kokios gėlės labai nemėgsta, kai yra per daug "tampomos" mirksiukas.gif

O kaip man ta tarpeli palikti su adata pradurti skylute nedidelę? Ar kaip?
Atsakyti
QUOTE(LEXUS14 @ 2016 02 17, 22:24)
O kaip man ta tarpeli palikti su adata pradurti skylute nedidelę? Ar kaip?

Nežinau, nes neįsivaizduoju, kas ten per reanimacijos "palata"- aš tam reikalui į jokius maišus nekišau, ir taip šaknys išaugo. Maišelis juk turi kažkokią angą tikriausiai, ne aklinas, nes kaip kitaip vėdini? Ją gal ir galima būtų palikti pravirą šiek tiek.
Atsakyti
QUOTE(LEXUS14 @ 2016 02 17, 20:31)

kodėl kas 4 dienas? užtektų ir karto per dieną, o ne 3-4 kaip kad aukščiau rašėte.

QUOTE(denaxa @ 2016 02 17, 20:48)

Sveikos, mergaitės (ir berniukai smile.gif

tikrai ne visos samanos yra kiminai, ne kiminai reanimavimui netinka, tik kiminai turi baktericidinių savybių. kas dėl savarankiško rinkimo, tai čia jau sąžinės reikalas, nes kiminai įrašyti į Raudonąją knygą.

sveika prisijungus smile.gif
Atsakyti
Ne visos rūšys įtrauktos į raudonąją knygą. Anksčiau juos dėdavo statant namus, apšiltinti sienas, todėl grėsė išnykimas. O dabar jų tikrai yra daug ir jie sparčiai dauginasi. Tai manau jei kas pasirauna kokį maišelį gėlėms, tikrai žalos nepadaro mirksiukas.gif
Atsakyti