QUOTE(JUSTE* @ 2009 08 09, 19:52)
as taipat mastau koki cia pyraga iskepus turiu daug grietines ir saldytos uogienes (reikia sunaudoti, jog butu vietos naujam derliui)
Na aš galiu pasiūlyti vieną visai paparastutį tortuką, kur skaniai susinaudos ir uogienė, ir grietinė
![mirksiukas.gif](https://www.supermama.lt/forumas/public/style_emoticons/default/mirksiukas.gif)
Kepiau jį pernai kai irgi nebesugalvojau kaip sunaudot juoduosius serbentus
![lotuliukas.gif](https://www.supermama.lt/forumas/public/style_emoticons/default/lotuliukas.gif)
Tortukas visai lengvutis, greit padaromas, ne iš prašmatniųjų, bet tikrai laaabai skanus
TORTAS "NEGRAS PUTOSE"
originalas
Biskvitui:
2 kiaušiniai
1 st. cukraus
1 st. grietinės arba kefyro
1 st. uogienės
2 st. miltų
1 valgomasis šaukštas sodos
0,51 st. graikinių riešutų.
jei norit razinų arba pjaustytų džiovintų slyvų, arba džiovintų abrikosų.
Grietininiam kremui:
0,5 l grietinės arba grietinėlės (35%)
1 st. cukraus (sumalto į pudrą).
[autorė rekomenduoja sumaišyti 1/4 litro naminės grietinės ir 1/4 litro 15-20% parduotuvinės, bet tirštos grietinės]
Sumaišyti kiaušinius, cukrų, uogienę ir riešutus. Įmaišyti sodą. Mišinys pabals ir kelis kartus padidės apimtis.
Greitai įmaišyti grietinę ir miltus. Dėti į įkaitintą iki 220° C orkaitę. Kepti 15 min., po to sumažinti karštį iki 200° C ir baigti kepti (~20 min.).
Grietininis kremas.
Stiklinę cukraus sumalti į pudrą. Išplakti atšaldytą grietinę arba grietinėlę su cukraus pudra iki standžių, netekančių putų.
Biskvitą ataušinti, perpjauti į 2 dalis ir pertepti grietininiu kremu. Torto viršų galima papuošti riešutais, uogomis arba šokolado drožlėmis.
***
Autorės patarimai:
*Kuo uogienė rūgštesnė tuo geriau, pvz., pertrinta aviečių, serbentų, agrastų, braškių ir pan. Galima dėti ir nepertrintą uogienę su uogomis, pvz., juodųjų serbentų, bet tada nereikia dėti razinų.
*Sodos gesinti nereikia, nes bus audringa reakcija su rūgščia uogiene apimtis padidės apie 3 kartus.
*Geriausia kepti 2426 cm skersmens torto formoje.
*Riešutus galima dėti bet kokius arba visai jų nedėti.
*Jei viršus pradeda degti, o viduje tešla dar neiškepusi formą uždengti su folija.
*Jei nėra rūgščios uogienės imkite tokią, kokia yra ir į tešlą papildomai įdėkite 1,52 a. š. kepimo miltelių.
*Šiam tortui
svarbu dėti rūgščią uogienę ir būtent sodą, o ne kepimo miltelius, jei dėsit tik kepimo miltelius, jie reaguos patys su savimi ir nebus kam reaguot su rūgštimi, biskvitas bus sunkus ir neiškils. Kai į tešlą su uogiene įmaišoma soda, tešla labai pabąla ir smarkiai pakyla ~34 kartus.
***
Mano komentaras:
Aš kai kepiau dėjau ~1 st. pertrintų per sietą (be odelių) juodųjų serbentų uogienės (buvo šaldyti, sutrinti su cukrumi). Spalva gavosi kokia matote - jokios kakavos nedėjau
![schmoll.gif](https://www.supermama.lt/forumas/public/style_emoticons/default/schmoll.gif)
kokia gautųsi su kitkiom uogom - nežinau
![blush2.gif](https://www.supermama.lt/forumas/public/style_emoticons/default/blush2.gif)
Tešlai kiaušinius su cukrumi plakiau ilgai (apie 7-8 min.). Dėjau graikiškų riešutų. Biskvitas gerai iškilo, iškepa beveik visai lygus. 26 cm formai reiktų imti apie 1,5 normos produktų (arba bent trečdaliu daugiau), nes man gavosi biškį per žemas tortas, norėjosi dar vieno lakšto
![ax.gif](https://www.supermama.lt/forumas/public/style_emoticons/default/ax.gif)
(jei iš 1,5-os normos - tada geriau kept per 2 kartus 2 biskvitus, po to juos perpjaut pusiau - kremo atitinkamai reiks daugiau
![ax.gif](https://www.supermama.lt/forumas/public/style_emoticons/default/ax.gif)
)
Saviškiam grietinės sunaudojau 700 ml, bet taip kaip recepte nurodyta man buvo saldoka, tai įtarkavau citrinos žievelės ir įspaudžiau sulčių
![blush2.gif](https://www.supermama.lt/forumas/public/style_emoticons/default/blush2.gif)
Biskvitą perpjoviau į 3 lakštus, juos vos vos sudrėkinau virinto vandens+cukraus+amareto sirupu, nes pats grietininis kremas gerai įsigeria ir sudrėkina lakštus. Šitą tortą man norėjosi sušokoladinti todėl apliejau šokoladine glazūra ir apibėriau tarkuotu šokoladu (žodžiu, "persistengiau" biškį
![blush2.gif](https://www.supermama.lt/forumas/public/style_emoticons/default/blush2.gif)
užtenka vien tik glazūros
![lotuliukas.gif](https://www.supermama.lt/forumas/public/style_emoticons/default/lotuliukas.gif)
). Tortas gavosi drėgnas, skanus, gerai jautėsi šokolado skonis
![wub.gif](https://www.supermama.lt/forumas/public/style_emoticons/default/wub.gif)
Na čia galima prisigalvot - aptept visą kaip originale "putomis", t.y. kremu ir abibert uogomis, galima į kremą dėt želatinos, o lakštus sulaistyti su sirupu, bet labai skaniai gaunasi ir kai grietine permikęs. Galima daryti kremą su virtu kondensuotu pienu+sviestu ir t. t. Pamėginkit, tikiuosi patiks