QUOTE(brashke77 @ 2006 08 23, 17:31)
patarkit, kaip iskepti skanu pyraga su slyvom
Turiu tokį receptą, bet man jis sudėtingas:
Slyvų pyragas su vaniliniu kremu
Rupių miltų tešlai:
250 g liesos varškės, 250 g kvietinių miltų (parašyta rupiai maltų, bet kaži ar pas mus tokių yra), 250 g sviesto, žiupsnelio druskos.
Vaniliniam kremui:
45 g miltų, 125 g cukraus, 5 trynių, 1/2 l pieno, 1 vanilės lazdelės (arba vanilės esencijos), 50 g kapotų migdolų.
Įdarui:
2 kg slyvų, 100 g cukraus, 50 g kapotų migdolų.
Varškę labai gerai nuspausti (ji turi būti sausa). Sviestą atšaldyti. Varškę išminkyti su miltais ir druska. Iš tešlos sukočioti volelį, susukti į foliją ir 30 min. laikyti šaldytuve, kad tešla išbringsta. Pagaminti sluoksnuotą tešlą, t.y. tešlą išimti iš šaldytuvo ir iškočioti. Sviestą supjaustyti į keturias lygias keturkampes plokštes ir jas dėti į iškočiotos tešlos vidurį. Sviestas turi būti labai šaltas. Tešlos kraštus užlenkti ant sviesto ir gerai prispausti. Iš sulankstytos tešlos atsargiai (kad nesuplyštų tešla) iškočioti keturkampį lakštą. Abu jo kraštus užlenkti vieną ant kito taip, kad gautųsi trys tešlos sluoksniai. Lakštą dar kartą iškočioti ir sulankstyti į tris dalis. Taip paruoštą tešlą uždengti folija ir 20 min. laikyti šaldytuve. (Tokį tešlos kočiojimą ir lankstymą reikėtų pakartoti 2-3 kartus. Nuo to priklauso, kiek sluoksnių turės iškepęs pyragas. Po kiekvieno kočiojimo ir lankstymo tešlą reikia atšaldyti.)
Sluoksnuotą tešlą iškočioti ant šaltu vandeniu apšlakstytos skardos, tešlos kraštus šiek tiek patempti į viršų. Palikti pastovėti 15 min. Pyrago pagrindą kepti 15 min. 225C elektrinėje orkaitėje (180-200C dujinėje).
Trynius su cukrumi išsukti iki purios, baltos masės, po truputį berti miltus. Į pieną dėti išilgai perpjautą vanilės lazdelę ir užvirinti. Nukelti nuo ugnies ir, kai truputį pravės, pieną įmaišyti į trynių masę. Viską užvirinti (maišyti) ir 2 min. kaitinti ant silpnos ugnies. Nukaisti, išimti vanilės lazdelę, kremą pertrinti per sietelį. Indą su juo įstatyti į šaltą vandenį.
Slyvas nuplauti, nusausinti, supjaustyti puselėmis, išimti kauliukus.
Į šiltą vanilinį kremą suberti migdolus ir užpilti ant apkepusios tešlos. Lygiomis dalimis išdėlioti slyvas, pabarstyti cukrumi ir kapotais migdolais.
Kepti 25 min. 200C elektrinėje orkaitėje (170C dujinėje).