Įkraunama...
Įkraunama...

Norvegijos pleputės

QUOTE(mamce13 @ 2016 04 06, 18:17)
? Jus cia rimtai?  g.gif  blink.gif

Nu NO tikrai yra pigesniu dalyku smile.gif
Atsakyti
QUOTE(artemide23 @ 2016 04 06, 20:44)
Nu NO tikrai yra pigesniu dalyku smile.gif

Tarkim elektra....
Atsakyti
Sveikos, ar yra mamyciu dirbanciu sykepleier? smile.gif
Atsakyti
Labuka,
kelias dienas niekaip negalejau prisijungti cia, vis meta kad manes tokios nera ir vsio doh.gif
Gavau skersvejo, sedziu susukta visa verysad.gif
Kas gali paaiskinti kas per velnias skatteklasse 2F? blink.gif
Atsakyti
QUOTE(crumpett @ 2016 04 04, 20:33)
Būtent... Mąstau blaiviai, bet vis tiek kyla daug klausimų ir baimių.
O kokie dar ypatumai, pagrindiniai skirtumai tarp LT ir NO vaikų auginimo?

Tokie patys kaip ir visam pasauly, MYLETI JUOS REIKIA 😀
O jei rimtai gyvenam taip pat kaip ir Lt. Buna ir pabaram jei negero kazka daro ir nuobaudos yra, pvz kompiuterio paemimas. Su kiek norvegu esu kalbejusi tai ir pas juos viskas taip pat. Su darzelio sukletojom ir SFO esu kalbejusi apie auklejima. Tai nieko naujo jie nepasako.

Vasara grize buvom Druskininkuose, tai uz 3 paras sveciu namuose sumokejom ta pati ka velyku savaitgali Ålesund, Radison Sas 4zvaiduciu viesbuti. Tai buvau soke. Uz 10 min akumutorine masinele sumokejau 10 euru. Buciau zinojus kaina net nebuciau leidusi, cia garaze stovi net neidomu.
Atsakyti
QUOTE(jovitaj @ 2016 04 09, 16:54)
Tokie patys kaip ir visam pasauly, MYLETI JUOS REIKIA 😀
O jei rimtai gyvenam taip pat kaip ir Lt. Buna ir pabaram jei negero kazka daro ir nuobaudos yra, pvz kompiuterio paemimas. Su kiek norvegu esu kalbejusi tai ir pas juos viskas taip pat. Su darzelio sukletojom ir SFO esu kalbejusi apie auklejima. Tai nieko naujo jie nepasako.

Vasara grize buvom Druskininkuose, tai uz 3 paras sveciu namuose sumokejom ta pati ka velyku savaitgali Ålesund, Radison Sas 4zvaiduciu viesbuti. Tai buvau soke. Uz 10 min akumutorine masinele sumokejau 10 euru. Buciau zinojus kaina net nebuciau leidusi, cia garaze stovi net neidomu.

Na, dėl mylėjimo tai problemų nėra biggrin.gif
Žinot, kai visa žiniasklaida varo ant NO, tai atrodo, jog tiems vaikams išvis nieko negali pasakyti.
O tai kokios nuobaudos pagal norvegus jau yra vertinamos kaip smurtas prieš vaikus? Nekalbu apie mušimą. Pvz. ar galima vaiką nuvesti į jo kambarį ir palikti ten, kol nusiramins? Jei vaikas parduotuvėje pradeda rėkti, jei ko nors negauna, kaip tai atrodo jų akimis? Jeigu vaikas dažnai serga ar tai jau būtų vertinama kaip netinkama priežiūra? biggrin.gif Ar vaikai namuose turi padėti tėvams, pvz. susitvarkyti savo kambarį, plauti indus ir pan.
Dar kažkur girdėjau, kad negalima vaikų bučiuoti, berniukai negali sėdėti tėčiui ant kelių?
O kaip jūsų vaikai adaptavosi naujoje aplinkoje, darželyje/mokykloje? Mūsiškei 3,5 metų, baisu, kad patirs didelį stresą dėl pokyčių ir dėl kalbos nemokėjimo...
Dėl kainų, tai Lietuvoje visiškas kosmosas, tikrai kuo toliau tuo darosi labiau neįmanoma gyventi. Tiksliau gal ne tai, kad neįmanoma, bet iš principo atrodo nesąmonė draskytis darbe, kai negali daug ko sau leisti už tokias algas.
Atsakyti
QUOTE(crumpett @ 2016 04 10, 08:49)
Na, dėl mylėjimo tai problemų nėra biggrin.gif
Žinot, kai visa žiniasklaida varo ant NO, tai atrodo, jog tiems vaikams išvis nieko negali pasakyti.
O tai kokios nuobaudos pagal norvegus jau yra vertinamos kaip smurtas prieš vaikus? Nekalbu apie mušimą. Pvz. ar galima vaiką nuvesti į jo kambarį ir palikti ten, kol nusiramins? Jei vaikas parduotuvėje pradeda rėkti, jei ko nors negauna, kaip tai atrodo jų akimis? Jeigu vaikas dažnai serga ar tai jau būtų vertinama kaip netinkama priežiūra? biggrin.gif Ar vaikai namuose turi padėti tėvams, pvz. susitvarkyti savo kambarį, plauti indus ir pan.
Dar kažkur girdėjau, kad negalima vaikų bučiuoti, berniukai negali sėdėti tėčiui ant kelių?
O kaip jūsų vaikai adaptavosi naujoje aplinkoje, darželyje/mokykloje? Mūsiškei 3,5 metų, baisu, kad patirs didelį stresą dėl pokyčių ir dėl kalbos nemokėjimo...
Dėl kainų, tai Lietuvoje visiškas kosmosas, tikrai kuo toliau tuo darosi labiau neįmanoma gyventi. Tiksliau gal ne tai, kad neįmanoma, bet iš principo atrodo nesąmonė draskytis darbe, kai negali daug ko sau leisti už tokias algas.

Maniskiai buvo 3 ir 4.5 metu kai pradejo lankyti. Adaptavosi labai greit. Aukletojos rupinosi jais labai, turejo spec pamokeles kur mokesi No kalbos. Namie papildomai nieko nemokem.
Parduotuvej ir dabar dar cypia ir tegul 😅
Namie padeda, savo kambari, indaplove, siuksline ir kt smulkus darbeliai.
Teciui sedi ant keliu ir bucki duoda 😀
Sirgo daznai ir visi sake normalu nes adaptacija.
Jei reikia buna ir savo kambari pabuna kol oziai praeina, zinoma ne visa diena.
Atsakyti
Ačiū Jums labai 4u.gif
O atsikrausčius geriau patiems daugiau "lįsti į akis", domėtis, rodyti iniciatyvą?
QUOTE(jovitaj @ 2016 04 10, 10:17)
Maniskiai buvo 3 ir 4.5 metu kai pradejo lankyti. Adaptavosi labai greit. Aukletojos rupinosi jais labai, turejo spec pamokeles kur mokesi No kalbos.  Namie papildomai nieko  nemokem.
Parduotuvej ir dabar dar cypia ir tegul 😅
Namie padeda, savo kambari, indaplove, siuksline ir kt smulkus darbeliai.
Teciui sedi ant keliu ir bucki duoda 😀
Sirgo daznai ir visi sake normalu nes adaptacija.
Jei reikia buna ir savo kambari pabuna kol oziai praeina, zinoma ne visa diena.

Atsakyti
Labadiena, gal kuri padėtų susigaudyti: mano vyras pernai dirbo Norvegijoje. Neseniai gavome preliminarią mokesčių deklaraciją. Norėtume sužinoti ar mano vyrui gali būti taikoma mokestinė lengvata-neapmokestinamas pajamų dydis, nes šeimoje auga trys vaikai iki 12 metų? Jei taip, kokį ten punktą reikia žymėti, nes toje deklaracijoje gan daug punktelių, susijusių su vaikais. nes šiuo metu deklaracijoje nematyti, jog vyras išlaiko vaikus LT
Dėkui, kurios pakomentuos šį klausimą...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Faustyte: 10 balandžio 2016 - 17:19
QUOTE(crumpett @ 2016 04 10, 14:13)
Ačiū Jums labai  4u.gif
O atsikrausčius geriau patiems daugiau "lįsti į akis", domėtis, rodyti iniciatyvą?

Vaikui pradejus eiti i darzeli ne nepajusit kaip kasdien pati klausit daugybes klausimu pas aukletojas. Tai normalu, nes viskas nauja. O aukletojos visad labai maloniai atsako ir pataria, pvz del aprangos ar avalynes. Lisit i akis pati to ne nejausdama 😆.
Atsakyti
QUOTE(jovitaj @ 2016 04 10, 21:23)
Vaikui pradejus eiti i darzeli ne nepajusit kaip kasdien pati klausit daugybes klausimu pas aukletojas. Tai normalu, nes viskas nauja. O aukletojos visad labai maloniai atsako ir pataria, pvz del aprangos ar avalynes.  Lisit i akis pati to ne nejausdama 😆.

Bet aš nesuprantu, kaip mokina kitakalbį norvegų kalbos, jei vaikas supranta tik lietuviškai ir darželyje, tarkim, nėra lietuviškai šnekančio žmogaus (kiek žinau, tai didesnėse komunose, kuriose gyvena daug lietuvių, tai ir daržely būna lietuviškai šnekančių)...
O Norvegijoje mokykla/darželis ne nuo 7 val. ryto prasideda? Kaip tuos vaikus prikelti ir suruošti tokiu laiku biggrin.gif
Ir į mokyklą, kaip suprantu, eina nuo 6 metų? Mes planavome su vaiku NO būti iki kol reikės eiti į mokyklą Lietuvoje, t.y. 7 metų.
Atsakyti
QUOTE(crumpett @ 2016 04 11, 10:53)
Bet aš nesuprantu, kaip mokina kitakalbį norvegų kalbos, jei vaikas supranta tik lietuviškai ir darželyje, tarkim, nėra lietuviškai šnekančio žmogaus (kiek žinau, tai didesnėse komunose, kuriose gyvena daug lietuvių, tai ir daržely būna lietuviškai šnekančių)...
O Norvegijoje mokykla/darželis ne nuo 7 val. ryto prasideda? Kaip tuos vaikus prikelti ir suruošti tokiu laiku biggrin.gif
Ir į mokyklą, kaip suprantu, eina nuo 6 metų? Mes planavome su vaiku NO būti iki kol reikės eiti į mokyklą Lietuvoje, t.y. 7 metų.

I darzeli spresite pati nuo kelintos val eis vaikas smile.gif kol nedirbau, vezdavau 9 valandai, dabar 8 jau bunam darzelyje, o darzelis musu dirba nuo 6:45 smile.gif Kiti vaikus atveza 10 val.
Tarkim mano vaikas i mokykla prades eiti 5 metu 8 menesiu smile.gif Ziurima kelintais metais vaikui sueis 6 metai, tais metais ir pradeda eiti, nesvarbu ar gimtadienis sausio 1 diena, ar gruodzio 31 smile.gif vaikai eis tais paciais metais i mokykla.
O kaip jus vaika mokinot lietuviu kalbos? Juk kudikiai jokios kalbos nemoka. Taip ir darzelyje, rodys pirstais ir sakys zodi. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo artemide23: 11 balandžio 2016 - 20:03