QUOTE(Tybuka @ 2015 11 27, 17:42)
Upse, o kas pasikeis nuo to, jei pradėsim dabar visi panikuoti ir į bunkerį sulysti vistiek negalim
nu betgi bijai? ir as bijau, ir tu bijai ir tie begantys pabegeliai bijo,- todel ir bega
siaip begantis nuo karo zmogus karo nekels....
cia kazkoks demesio nukreipinejimas gaunasi.....
Galvoju apie ta anuku nesusinekejima su seneliais. Mano vaikas irgi nekalba laisvai lietuviskai, bet supranta. Kai ka sako, kartoja. Kartais graziai lietuviskai atsako. Jeigu jam duodi pasirinkima: Nori pieno silto ar salto,- tada pasakys: Silto/pasildyk ir pan.
Bet bet kuriam vaikui reikia aplinkos, kurioje jis girdetu viena ar kita kalba.
As ana diena nuvedu vaika i darzeli ir persirenginejant drabuzinej sakau: "O kokie tavo raudoni zandukai ir raudona nosyte". O jis perklausia: Mano nosis raudona?". Salia persirenginejo kitas berniukas ir nugirdes klausia savo mamos: "Mama, was ist raudona?" As jam pasakiau: "rot". Tada mama sako: "Cia rusiskai, ane?". Ne, cia lietuviskai, - atsakau.
-Ai, tai beveik kaip rusiskai, juk jus rusiskai kalbat.
- Ne, mes kalbam lietuviskai ir kalba nieko bendro su rusu neturi.
- Bet tai slaviska kalba.
- Ne, ne slaviska. Lietuviu yra artima lotynu kalbai. Tai sena indoeuropietiska kalba.
- Ar tu esi tikra, kad lietuviu tai ne rusu??? Kad tai tikrai indoeuropietiska kalba?
Va, po tokiu pokalbiu pradedu galvoti, ar as tikrai noriu viesumoj su savo vaiku lietuviskai bendrauti. Per pastarasias dvi-tris savaites turejau 4 (!) panasius pokalbius. Ir uzsknisa, ir erzina, ir skaudina.
Nezinau, ar tai issilavinimo trukumas, nenoras pripazinti, kad kazko nezinojai, ar tiesiog visu nepazistamu kalbu nurasymas: rusu arba turku.
Beje, uzsienieciam vokietijoje kazkodel nekyla noras vokieciu kalba su olandu ar prancuzu palyginti.
Manes nestebina nei seimos, nei vaikai, kurie neismoksta tevu gimtosios kalbos. Labai lengva sneketi: darykit taip, darykit anaip. Kol nesi nezinai, nebuvai konkrecioj situacijoj, nera kaip teisti. O ir seneliai kartais (gal net labai daznai) jokiu pastangu nededa savo kalba supaprastinti ir ne ilgiausiom tiradom su mazais vaikais sneketi.
Mano mama kartais Luko per skypa klausia: "Ar pasiilgai mmociutes?" Nu, ka tas vaikas gali atsakyti? As pamenu, manes mociutes tokiu dalyku klausinedavo: ar pasiilgai, ar myli mociute ir pan. Nu, blyn, as lietuviskai nezinodavau, ka atsakyti. Nu kaip cia sakysi "ne". Tai ir tyledavau. Tyli ir mano vaikas. O mano mama jau rekia: "Jis manes nesupranta". Nu nereikia vaiku durnai klausineti.
Nu, issiliejau.
Bet bet kuriam vaikui reikia aplinkos, kurioje jis girdetu viena ar kita kalba.
As ana diena nuvedu vaika i darzeli ir persirenginejant drabuzinej sakau: "O kokie tavo raudoni zandukai ir raudona nosyte". O jis perklausia: Mano nosis raudona?". Salia persirenginejo kitas berniukas ir nugirdes klausia savo mamos: "Mama, was ist raudona?" As jam pasakiau: "rot". Tada mama sako: "Cia rusiskai, ane?". Ne, cia lietuviskai, - atsakau.
- Ne, ne slaviska. Lietuviu yra artima lotynu kalbai. Tai sena indoeuropietiska kalba.
- Ar tu esi tikra, kad lietuviu tai ne rusu??? Kad tai tikrai indoeuropietiska kalba?
Va, po tokiu pokalbiu pradedu galvoti, ar as tikrai noriu viesumoj su savo vaiku lietuviskai bendrauti. Per pastarasias dvi-tris savaites turejau 4 (!) panasius pokalbius. Ir uzsknisa, ir erzina, ir skaudina.
Nezinau, ar tai issilavinimo trukumas, nenoras pripazinti, kad kazko nezinojai, ar tiesiog visu nepazistamu kalbu nurasymas: rusu arba turku.
Beje, uzsienieciam vokietijoje kazkodel nekyla noras vokieciu kalba su olandu ar prancuzu palyginti.
Manes nestebina nei seimos, nei vaikai, kurie neismoksta tevu gimtosios kalbos. Labai lengva sneketi: darykit taip, darykit anaip. Kol nesi nezinai, nebuvai konkrecioj situacijoj, nera kaip teisti. O ir seneliai kartais (gal net labai daznai) jokiu pastangu nededa savo kalba supaprastinti ir ne ilgiausiom tiradom su mazais vaikais sneketi.
Mano mama kartais Luko per skypa klausia: "Ar pasiilgai mmociutes?" Nu, ka tas vaikas gali atsakyti? As pamenu, manes mociutes tokiu dalyku klausinedavo: ar pasiilgai, ar myli mociute ir pan. Nu, blyn, as lietuviskai nezinodavau, ka atsakyti. Nu kaip cia sakysi "ne". Tai ir tyledavau. Tyli ir mano vaikas. O mano mama jau rekia: "Jis manes nesupranta". Nu nereikia vaiku durnai klausineti.
Nu, issiliejau.
QUOTE(RasaZFR @ 2015 11 27, 19:29)
As pamenu, manes mociutes tokiu dalyku klausinedavo: ar pasiilgai, ar myli mociute ir pan. Nu, blyn, as lietuviskai nezinodavau, ka atsakyti. Nu kaip cia sakysi "ne". Tai ir tyledavau. Tyli ir mano vaikas. O mano mama jau rekia: "Jis manes nesupranta". Nu nereikia vaiku durnai klausineti.
Nu, issiliejau.
Nu, issiliejau.
nu,- as irgi i tokius durnus klausimus tyledavau
Isivaizduoju, kad skaudi tema. Be to, viena yra misri seima, kita- lietuviu pirmos kartos emigrantu, ty, tautines tapatybes klausimas.
Is kitos puses,- tulam seneliui visai irgi nepakenktu kokios svetimos kalbos pasimokyt,- smegenis palavint, Alshaimeri atitolint . Nesakau kaip Uzkalnis,- nesupranti anuko,- mokykis angliskai, bet kazkiek pastangu irgi galima idet.
Nepamirsiu, kaip kelios mamytes, suvezusios atzalas i lietuviska stovykla Vasario 16 gimnazijon tarp saves kavinej vogravo vokiskai Turbut irgi kad aplinkiniams klausimu nekiltu.... nu bet whatever...kiekvienam savos priezastys....
Manes irgi darzelyje klause, lietuviu kalba i ka panasi - i lenku ar i rusu ?
As pati stengiuosi kalbet lietuviskai, bet seimoj vistiek kalbam vokiskai, darzelyje irgi kalba vokiskai ir viso to pasekoje jai yra kur kas paprasciau kalbet vokiskai. O vokiskai jau kalba gerai, net aukletojos gyre, kad ne kiekvienas penkiametis taip kalba kaip ji. Siaip lietuviskai supranta gerai, paskaitom ir knygeles lietuviskai, bet sneka irgi tik pavieniais zodziais. Siemet visa menesi Lietuvoj atostogavom, tai labai teigiamai atsiliepe jos kalbai. Gaila, kad siemet Kaledoms mociute neatvaziuoja, bet gal pavasari iseis atvaziuot. Man tai truputi stovi ant sirdies, kad nepavyksta mums susisneket lietuviu kalba.
As pati stengiuosi kalbet lietuviskai, bet seimoj vistiek kalbam vokiskai, darzelyje irgi kalba vokiskai ir viso to pasekoje jai yra kur kas paprasciau kalbet vokiskai. O vokiskai jau kalba gerai, net aukletojos gyre, kad ne kiekvienas penkiametis taip kalba kaip ji. Siaip lietuviskai supranta gerai, paskaitom ir knygeles lietuviskai, bet sneka irgi tik pavieniais zodziais. Siemet visa menesi Lietuvoj atostogavom, tai labai teigiamai atsiliepe jos kalbai. Gaila, kad siemet Kaledoms mociute neatvaziuoja, bet gal pavasari iseis atvaziuot. Man tai truputi stovi ant sirdies, kad nepavyksta mums susisneket lietuviu kalba.
Mes kartais seimoj kalbam lietuviskai. Mano vyras siek tiek pramoko klausydamasis, kaip as su vaiku kalbu. Ana vakara girdziu, vyras sako Lukui prie miega: "Nu einam sysiulia (= sysioti)". Bet siaip pagrindine bendravimo kalba - vokiskai. Pasakas as kuri laika skaiciau lietuviskai, bet dabar Lukas jau skaito galaktiku karus ir lietuviskai cia ne labai ir paskaitysi. Man atrodo, kad mano vaikas greiciau angliskai graziai prasnekes nei lietuviskai, nes mes kartais angliskai seimoj bendraujam. Vasara vos savaite Lietuvoj Lukui labai pramuse kalba, bet kai mes ten tik karta per metus, o seneliai iki musu per tiek metu dar nebuvo atvaziave ir tikrai neatvaziuos.
As vis galvoju kitais metais vasara Luka Lietuvoj i dienos stovykla porai savaiciu isleisti. Su vaikais kalba greitai "pramustu".
As vis galvoju kitais metais vasara Luka Lietuvoj i dienos stovykla porai savaiciu isleisti. Su vaikais kalba greitai "pramustu".
QUOTE(RasaZFR @ 2015 11 27, 19:29)
Tada mama sako: "Cia rusiskai, ane?". Ne, cia lietuviskai, - atsakau.
Man kiekviena karta taip buna ir atrodo issilavine zmones, nors gal tokiais apsimeta, nezinau gi tiksliai bet kai manes paklausia ar tikrai ne slavu kalba, nes skamba panasiai, as atsakau ''ar jus mokat rusiskai?'', atsakymas buna neigiamas, tada sakau, kad as moku ir tikrai znau , kad tos kalbos near giminingos. Mane tas ziauriai nervina.
QUOTE(uups @ 2015 11 27, 19:51)
Nesakau kaip Uzkalnis,- nesupranti anuko,- mokykis angliskai, bet kazkiek pastangu irgi galima idet.
ne tik del kalbos, bet ir siaip seneliai galetu daugiau demesio tiems anukams rodyti, pasisveciuoti ir pan.
Maniskei irgi lietuvoj kalba atsiriso, net vokiskai geriau kalbejo grizus po menesio atostogu, nors lt su ja tik lietuviskai visi bendravom
aisku idealu kuomet vaikas kalba ir ta ir ta kalba, bet.... musu atveju kalba lietuviskai, bet blogai kalba vokiskai. tada mastai, kad vistik vokieciu butu prioritetas. juk vaikui cia gyvent reikia, cia mokykla lankyti, cia su vaikais ir suaugusiais susikalbet. lietuviu jau lieka antrame plane ir daugiau tik delto, kad norisi ta tautiskuma islaikyti. ir aisku del seneliu, del kitu giminiu.
musu atveju siek tiek gaila vaiko, kai matai kaip laisvai kalba su lietuviu vaikais ir kaip sunkiai su vokieciu. na darzelyje tai ten visi savi tie vaikai. susisneka jie ten gerai, bet va lauke sunkoka. kai mano vaikas kalba vokiskai, tai visi vaikai raukia antakius klausydami arba nieko jam neatsako... neseniai stotelej mano vaikas man kalbejo vokiskai kazka. aisku su klaidom, taip kaip moka ir t.t. salia stovejo du vaikai. klause klause ir tada savo mamai su mociute sako ''jis kalba vokiskai''. per visa ta mano sunaus makalyne, jie izvelge vokieciu kalba nustebo, kad vistik cia vokiskai
bet siaip, man vistiek butu labai gaila, jei jis nekalbetu lietuviskai.
man dabar daugiau geda gatvej kalbet vokiskai. nes vaikas netaisyklingai kalba ir as. tai visada galvoju ''ka zmones pagalvos'', mazdaug, kad cia as ji taip blogai numokius. bet be vaiko - nesigedyju.
Rasa labai skaniai viskas atrodo. as siandien prisiminus tavo nuotrauka siaip troskinau visokias darzoves. cukinijas, pievagrybius, morkas ir t.t. ir su vistos krutinele. neieskojau jau recepto, nes 3val si karta niekaip neturejau. buvau alkana kaip vilkas teko greit suktis. dziaugiuos, kad vyra prie cukiniju pripratinau, nes anksciau nemego. vasara tai vis grilinom. pamarinuota su cesnaku. skanumelis o dabar i troskinius dedu ar orkaitej pakepu.
musu atveju siek tiek gaila vaiko, kai matai kaip laisvai kalba su lietuviu vaikais ir kaip sunkiai su vokieciu. na darzelyje tai ten visi savi tie vaikai. susisneka jie ten gerai, bet va lauke sunkoka. kai mano vaikas kalba vokiskai, tai visi vaikai raukia antakius klausydami arba nieko jam neatsako... neseniai stotelej mano vaikas man kalbejo vokiskai kazka. aisku su klaidom, taip kaip moka ir t.t. salia stovejo du vaikai. klause klause ir tada savo mamai su mociute sako ''jis kalba vokiskai''. per visa ta mano sunaus makalyne, jie izvelge vokieciu kalba nustebo, kad vistik cia vokiskai
bet siaip, man vistiek butu labai gaila, jei jis nekalbetu lietuviskai.
man dabar daugiau geda gatvej kalbet vokiskai. nes vaikas netaisyklingai kalba ir as. tai visada galvoju ''ka zmones pagalvos'', mazdaug, kad cia as ji taip blogai numokius. bet be vaiko - nesigedyju.
Rasa labai skaniai viskas atrodo. as siandien prisiminus tavo nuotrauka siaip troskinau visokias darzoves. cukinijas, pievagrybius, morkas ir t.t. ir su vistos krutinele. neieskojau jau recepto, nes 3val si karta niekaip neturejau. buvau alkana kaip vilkas teko greit suktis. dziaugiuos, kad vyra prie cukiniju pripratinau, nes anksciau nemego. vasara tai vis grilinom. pamarinuota su cesnaku. skanumelis o dabar i troskinius dedu ar orkaitej pakepu.
nu, jau visas vejas nupute, ar vyno mugese prisniojot?
ieskau draugei veganei dovanu (tiksliau, ieskojau veganisku zvakiu, bet nieko grazaus neradau , nezinau, gal nemoku ieskoti..noreciau ko nors prabangaus..), ir ko nesuprantu - na kodel veganai/vegeratarai nevalgo gyvuliniu produktu, bet daro tieeeeeek daug ju atitikmenu, na pvz visokios ten desros, "mesos", net dabar Kaledoms - "Entenbrust"..wtf?..
ir dar siaip klausimas kilo. Ar visos krikstijot savo vaikus? ir visus dar kudikius?
ieskau draugei veganei dovanu (tiksliau, ieskojau veganisku zvakiu, bet nieko grazaus neradau , nezinau, gal nemoku ieskoti..noreciau ko nors prabangaus..), ir ko nesuprantu - na kodel veganai/vegeratarai nevalgo gyvuliniu produktu, bet daro tieeeeeek daug ju atitikmenu, na pvz visokios ten desros, "mesos", net dabar Kaledoms - "Entenbrust"..wtf?..
ir dar siaip klausimas kilo. Ar visos krikstijot savo vaikus? ir visus dar kudikius?
QUOTE(moocho @ 2015 11 30, 01:27)
nu, jau visas vejas nupute, ar vyno mugese prisniojot?
taigis nevalgys tu zvakiu, koks skirtumas is kokiu jos riebalu... Geriau nupirk kokios prabangios arbatos, kur 100 gr. 27 e kainuoja
as abudu kudikius krikstijau, bet ne naujagimius. Apie 6 menesius buvo
QUOTE(moocho @ 2015 11 30, 00:27)
Musu dar nekrikstyta, o uz poros men. bus trys metukai. Noriu Lietuvoj krikstyti, nes draugo puse netikintys, tai nei sis, nei tas cia krikstyti. Tevas sutiko, bet nori irgi dalyvaut krikstynose, tik kad paskutinius du metus nepavyko mums visiems kartu i Lietuva grizti.
Kiek pamenu, siemet berods Orkinta savo sunu krikstijo, tai jau jos irgi ugtelejes vaikis
---
Ieskojau mergytei elementaraus saliko prie kaklo ir neradau niekur pirkt