SMARAGDINĖ
AGRASTŲ UOGIENĖ
1 kg agrastų
Nuovirui ir sirupui: 100 g vyšnių
lapų, 1 kg cukraus, 3 stiklinės
vandens
Beveik visus vyšnių lapus
nuplaukite, užpilkite vandeniu,
užvirkite, o tada ataušinkite.
Agrastus nuvalykite, nuplaukite,
įpjaukite ir išimkite sėklytes.
Uogas užpilkite atvėsusiu nuoviru
ir šaltai laikykite 12 valandų.
Išsiskyrusias sultis nupilkite, iš jų
virkite sirupą. Agrastus užpilkite
karštu sirupu, užvirkite ir
kaitinkite 15 minučių.
Supilstykite į paruoštus
stiklainius, ant kiekvieno viršaus
dėkite po šviežią gerai nuplautą
vyšnios lapą ir uždarykite.
AGRASTIENĖ
SU RIEŠUTAIS
1 kg mažų agrastų, 100 g graikinių
riešutų branduolių
Sirupui: 1 kg cukraus,
1-1,5 stiklinės vandens
Agrastus nuplaukite, subadykite
mediniu pagaliuku. Iš vandens ir
cukraus virkite sirupą, dar karštu
užpilkite uogas. Užvirkite,
kaitinkite 20 minučių, paskui
nakčiai arba 12 valandų nukelkite
nuo ugnies. Kitą rytą uogienę vėl
užvirkite. Riešutus nuplikykite
verdančiu vandeniu ir sukapokite.
Gabaliukus berkite į agrastienę ir
virkite dar 20 minučių.
Dar karštą uogienę dėkite j
paruoštus stiklainiukus ir
uždarykite.