Įkraunama...
Įkraunama...

80m2 namo sildymas

jei bendrai - tai ir namas- Neapsimoka, vien vargas ir rupesčiai likusiam gyvenimui.
Dėl ŠS atsipirkimo - Mitsas uz 6-7T e gal ir niekada neatsipirks, bet kiti, eco klases, nebrendiniai - kodel ne?
Viskas nuo namo siltumo priklauso, kompleksinis klausimas, priklausantis tik nuo šeimininko pasirinkimo ir žinių. smile.gif

QUOTE(mintas @ 2016 03 10, 08:52)
Kaip jau parašė, karštas vanduo ŠS pagalba ruošiamas su COP 2,5-3. Tai pakankamai aukštas COP, ir vertinant kuom geriau ruošti karštą vandenį, aš jau ne kartą rašiau, kad ŠS pagalba jau turint jį, apsimoka ruošti iki pat aukščiausių norimų karšto vandens temperatūrų.

Tačiau labai taikli pastaba, dėl "niekas nevertina silumos siurblio darbo valandu ir amortizacijos". Taip, Šiltame name, tuo labiau nedideliame iki 80m2 pločio name, kai šilumos poreikis nedidelis, investicija į ŠS iš vis yra kelianti abejonių. Kiek aš dariau skaičiavimų, tai net mano didesniame name investicija į ŠS niekada neatsipirks. Todėl ir teigiu, kad šiltam, nedideliam namui ženkliai tesingiau šildymą patikėti tiesiogiai elektrai suportinant oras-oras šilumos siurbliui (nukritus oras-vanduo ŠS kainoms, gal ir į jį verta investuoti, nesigilinau nekomentuosiu), o siekiant atpiginti karšto vandens ruošimą galima pasitelkti beslėgį saulės kolektorių už 290Eurų (pirmas pasitaikęs iš google).

Aš jau suinvestavau pinigus į ŠS, tad niekur nedingsiu, reikia leisti ŠS atidirbinėti bent dalį suinvestuotų pinigų, tad reikia jam patikėti ir namo šildymą ir karšto vandens ruošimą, o tiems, kas dar neįsigijo ŠS, siūlau pasiskaičiuoti savo namo šilumos ir karšto vandens poreikį ir įvertinti ar investicija į ŠS tikrai apsimoka. Jei apsimoka, tai būtinai ŠS reikia patikėti ir karšto vandens ruošimą iki pageidaujamų temperatūrų. Perdarinėjimas ŠS pajungimo sistemos pagal Tėvelio/Feidzios siūlymą yra tikrai nuostolinga. Tokiam mažam namui, net ir B energinės klasės investiciją į geoterminį ŠS tik namo šildymui yra niekada neatsiperkanti investicija. Tik su pilnu karšto vandens ruošimu gal dar ištemps iki apsimokėjimo lygio.

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2016 03 10, 10:01)
jei bendrai - tai ir namas- Neapsimoka,

Esu visai kitos nuomonės, bet čia yra investicijų atsiperkamumo nagrinėjimo - finansų sritis, o mes čia apie 80m2 namus bendraujam, tad tolimesnis šios temos eskalavimas poster_offtopic.gif

P.S. Arkava, kaip senam ir patyrusiam forumų dalyviui, žinančiam forumo taisykles, nevertėtų cituoti viso laiško, kurio didžioji dalis visai ne į tavo komentaro temą, kai cituojamas laiškas gal dešimteriopai didesnis už tavo komentarą. Ar manai, kad Dembeliams viskas galima wink.gif?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 10 kovo 2016 - 10:16
Ir logiškai citata turėtų būti prieš atsakymą, o tai iš pradžių skaitai atsakymą, o po to žiūri, apie ką čia buvo rašyta smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Giords @ 2016 03 10, 09:40)
Ir logiškai citata turėtų būti prieš atsakymą, o tai iš pradžių skaitai atsakymą, o po to žiūri, apie ką čia buvo rašyta smile.gif

Yess. drinks_cheers.gif
Nu, veltui parasiau sakini, iškreipianti temą doh.gif . Kaltas.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo arkava: 10 kovo 2016 - 10:56
QUOTE(mintas @ 2016 03 10, 09:52)
Kaip jau parašė, karštas vanduo ŠS pagalba ruošiamas su COP 2,5-3. Tai pakankamai aukštas COP, ir vertinant kuom geriau ruošti karštą vandenį, aš jau ne kartą rašiau, kad ŠS pagalba jau turint jį, apsimoka ruošti iki pat aukščiausių norimų karšto vandens temperatūrų.

Tačiau labai taikli pastaba, dėl "niekas nevertina silumos siurblio darbo valandu ir amortizacijos". Taip, Šiltame name, tuo labiau nedideliame iki 80m2 pločio name, kai šilumos poreikis nedidelis, investicija į ŠS iš vis yra kelianti abejonių. Kiek aš dariau skaičiavimų, tai net mano didesniame name investicija į ŠS niekada neatsipirks. Todėl ir teigiu, kad šiltam, nedideliam namui ženkliai tesingiau šildymą patikėti tiesiogiai elektrai suportinant oras-oras šilumos siurbliui (nukritus oras-vanduo ŠS kainoms, gal ir į jį verta investuoti, nesigilinau nekomentuosiu), o siekiant atpiginti karšto vandens ruošimą galima pasitelkti beslėgį saulės kolektorių už 290Eurų (pirmas pasitaikęs iš google).

Aš jau suinvestavau pinigus į geoterminį ŠS, tad niekur nedingsiu, reikia leisti ŠS atidirbinėti bent dalį suinvestuotų pinigų, tad reikia jam patikėti ir namo šildymą ir karšto vandens ruošimą, o tiems, kas dar neįsigijo ŠS, siūlau pasiskaičiuoti savo namo šilumos ir karšto vandens poreikį ir įvertinti ar investicija į ŠS tikrai apsimoka. Jei apsimoka, tai būtinai ŠS reikia patikėti ir karšto vandens ruošimą iki pageidaujamų temperatūrų. Perdarinėjimas ŠS pajungimo sistemos pagal Tėvelio(bangos forume)/Feidzios (SM forume) siūlymą yra tikrai nuostolinga. Tokiam mažam namui, net ir B energinės klasės investiciją į geoterminį ŠS tik namo šildymui yra niekada neatsiperkanti investicija. Tik su pilnu karšto vandens ruošimu gal dar ištemps iki apsimokėjimo lygio.

Pradeti butina nuo rekuperatoriaus. Pas mane yra pozeminis oro padavimas ir salciausiomis dienomis as ismesdavau i lauka apie 10 laipsniu silumos ora. Todel si karta nusprendziau statyti rekuperatoriu su imontuotu silumos siurbliu. Rekuperatorius sildytu nama pusdamas ora nasumu kiek yra namo kubatura ir padengtu puse silumos nuostoliu. Tai reiskia, kad iki nedidelio minuso sildymui uztektu tik rekuperatoriaus.
Krosnis/zidinys man vienareiksmiskai reikalingas kaip rezervinis saltinis. Ir salciu metu jis bus naudojamas. Turiu. Jauciu dideli malonuma per salcius.
Jeigu karstam vandeniui pastatysi elektrini boileri tai to ir uztektu.

Bet norisi komforto su sildomomis grindimis. Todel ir gvildenu kaip papildyti tai ka parasiau:
1. Jeigu daryti grezini geoterminiui tai 100 metru - 2,000 euru jau samatoje net jeigu statytum silumos siurbli tik 1kW galingumo. Bet ir silumos siurblys dar - 2,000 euru.
2. Todel zvilgsnis nukrypo i mazo galingumo silumos siurbli su nedideliu variniu kolektoriumi. 150 metru. Atitinkamai atsirado buferinis boileris.
3. Statyti orini karsto vandens silumos siurbli. 1,000 euru. O per salcius pakenteti su elektra.

Daugiau kaip ir nera variantu, jeigu atmesti koki 0,5kW grynos elektros poreiki grindu pasildymui. Geriausiai tam tiktu elektrinis boileris. Tuomet imi galvoti apie varianta su iprastu rekuperatoriumi nuo pozeminio oro paemimo sukergta su 300 litru talpos oras-vanduo karsto vandens silumos boileriu.

Labiausiai linkes buciau prie 2 varianto su saldytuvo galios pakaitomis veikianciais kompresoriasi su variniu kolektoriumi. Problema, kad nezinau santechniko kas galetu igyvendinti.

Taigi, tema 80m2 namo sildymas sena, o sprendimo neturiu.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2016 03 10, 11:52)
Todėl ir teigiu, kad šiltam, nedideliam namui ženkliai tesingiau šildymą patikėti tiesiogiai elektrai suportinant oras-oras šilumos siurbliui (nukritus oras-vanduo ŠS kainoms, gal ir į jį verta investuoti, nesigilinau nekomentuosiu), o siekiant atpiginti karšto vandens ruošimą galima pasitelkti beslėgį saulės kolektorių už 290Eurų (pirmas pasitaikęs iš google).

Panagrinek ,kad ir pagal savo namo paskaiciavimus . Tikriausiai zinai savo namo praeitu metu islaidas sildymui ir karstam vandeniui . Zinai savo investicijas i silumos uki smile.gif ... .
SS oras vanduo 6kW apie 1700E Eur .
Atsakyti
QUOTE(FIEDZIA @ 2016 03 10, 11:15)
Bet norisi komforto su sildomomis grindimis. Todel ir gvildenu kaip papildyti tai ka parasiau:

Jei kalba eina apie papildomą grindų pašildymą, elektra šildomam namui, tai kam išradinėti dviratį? Imi bet kokį tiesiogiai elektra grindis šildantį kilimėlį, jungi termostatą ir išspręstas grindinio šildymo klausimas.

Grindinis šildymas išspręstas pigiausiai, antras dalykas, vertinant mažą šilumos poreikį ir investicijos dydį, kitaip sakant investicijos atsiperkamumą, tai pats geriausias sprendimas. Tikrai gerokai lenkiantis bet kokio ŠS, kad ir pačio mažiausio galingumo ir pačios mažiausios kainos variantą, su papildomai įrengiamomis šildomomis termofikatu grindims. Vien vandeniu šildančių grindų įrengimas bus keleriopai brangesnis, o naudos absoliučiai neduos.

Vis tik, norėčiau atkreipti dėmesį, į tavo pačio paminėtą dydį 0,5kW. Apie kokias šiltas grindis galima kalbėti esant tokiam šilumos išskyrimui? Kad tokį šilumos kiekį išskirtų grindys, jos turės būti gal 0,2C laipsniais šiltesnės už oro temperatūrą.
Atsakyti
QUOTE(korida @ 2016 03 10, 11:25)
Panagrinek ,kad ir pagal savo namo paskaiciavimus . Tikriausiai zinai savo namo praeitu metu islaidas sildymui ir karstam vandeniui . Zinai savo investicijas  i silumos uki smile.gif  ...  .
SS oras vanduo 6kW  apie 1700E Eur  .

Žinau, savo 130m2 namo šildymui 2015m sunaudota~3600kWh energijos, per 2015 m. Per šį šildomo sezoną šildymui iki kovo mėnesio sunaudota ~3700kW. Kovo mėnesis turėtų būti paskutinis ir nemanau, kad šildymui sunaudosiu daugiau nei 300kW.

Čia be karšto vandens ruošimo.

Tai jau vaikis minėjo, kad oras-vanduo stipriai atpigo, todėl aš jau taip kategoriškai oras-vanduo sistemų neatmetinėju, bet man vis tik nepatinka, tai, kad šios sistemos kainą didina grindinio šildymo vamzdelių sistema.

Vis tik pasiliksiu prie savo sukomplektuotos sistemos iš elektrinių grindų, rekuperatoriaus su oras-oras kanaliniu ŠS ir beslėgiu saulės kolektoriumi karšto vandens ruošimui atpiginti.

Jei dar įrengiamas židinukas, ypač name iki 80m2 atkrenta poreikis iš vis investuoti net ir į kanalinį oras-oras ŠS, nors aš židinio neįrenginėčiau smile.gif. Jis su kaminais ir papildomais pamatais atsižvelgiant i investicijas šilumos tiltelių nutraukimui tikrai ženkliai brangiau kainuos už oras-oras kanalinį ŠS.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 10 kovo 2016 - 11:52
QUOTE(mintas @ 2016 03 10, 11:51)
Vis tik pasiliksiu prie savo sukomplektuotos sistemos iš elektrinių grindų, rekuperatoriaus su oras-oras kanaliniu ŠS ir beslėgiu saulės kolektoriumi karšto vandens ruošimui atpiginti.

As irgi buvau labai susidomejes kanaliniu oras-oras, bet... liko neatsakytas klausimas, kaip ji "sukergti" su rekuperatorium, kad vienas kitam ne trukdytu, o dirbtu isvien. O vedziot atskirus ortakius ŠS jau nebeapsimoka.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2016 03 10, 13:51)
bet man vis tik nepatinka, tai, kad šios sistemos kainą didina grindinio šildymo vamzdelių sistema.

Man asmeniskai ,kad ir grindys apie 22lC daug konfortabiliau nei 19-20 lC . Vaiksciodamas ,kad ir basas nejauti diskonforto ,jauciasi siluma gal , kad ,,is saves silta danga ''kaip pvz PVC .
Daugelis zmoniu renkasi grindini del konforto ir dar del kai kuriu grindinio sildymo privalumu ...
Kaip tik dabar darau samata 90m2 namuko sildomom grindim su SS oras-vanduo irengimui .
Kolektorius ,vamzdukai ,jungtys isbrangina smata 447Eur ir tai cia be nuolaidos . Del konforto as asmeniskai tikrai to nepagaileciau .

Atsakyti
QUOTE(balamūtas @ 2016 03 10, 12:25)
As irgi buvau labai susidomejes kanaliniu oras-oras, bet... liko neatsakytas klausimas, kaip ji "sukergti" su rekuperatorium, kad vienas kitam ne trukdytu, o dirbtu isvien. O vedziot atskirus ortakius ŠS jau nebeapsimoka.

Reikia daryti su recirkuliacija, tiktai su recirkuliacija. Į kanalinį ŠS ateis ortakis iš rekuperatoriaus ir oro paėmimo iš švarios zonos namo viduje ortakis su sklende, kuri užsidaro nedirbant ŠS. Už kanalinio ŠS jau reikės numeriu didesnių ortakių nei tik ventiliacijai.
Papildyta:
QUOTE(korida @ 2016 03 10, 13:21)
Del konforto as  asmeniskai tikrai to nepagaileciau .

Komforto atžvilgiu tai nėra skirtumo ar elektra tiesiogiai šildo grindis, ar vamzdeliais pratekantis skystis.

Niuansas tas, kad tavo grindinis kainavo gerokai pigiau, nei mano, nors ir su didele nuolaida įsigytas Uponor Pex, kurį pats vedžiojau todėl papildomai už darbą nemokėjau. Su tavo kainom, grindinis neatrodo taip baisiai, vis tik asmeniniai blogi įspūdžiai dėl didelių kainų savo duoda, dabar iki grabo lentos būsiu įsitikinęs, kad grindinis brangus wink.gif.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 10 kovo 2016 - 13:55
QUOTE(mintas @ 2016 03 10, 13:39)
Reikia daryti su recirkuliacija, tiktai su recirkuliacija.

Tai cia savaime aisku, bet kaip seksis rekupui prastumt ora, kai ŠS stovės? Reikia konstruot kazkoki bypass'a ar pan.
Atsakyti