QUOTE(COSMO @ 2005 04 18, 01:22)
ir kokiems patiekalams ruosti tinka kalendra, kardemonas ir gelsve( beje kaip gelsve yra angliskai?)?
Dar pagauta azarto Amalijai ir COSMO bei kitoms prieskonių mėgėjoms parankiojau faktų apie minėtus prieskonius
Kardamonas (cardamom; cardamon; green cardamom)
Kardamonas dažnai sutinkamas Indijos, Vidurio Rytų, Šiaurės Amerikos ir Skandinavijos virtuvėse.
Kardamonas - tai šviesiai žali vaisiai, turi saldų ir stiprų prieskoninį kvapą su silpnu kamparo aromatu. Dažniausiai dedami į gėrimus arba saldiesiems patiekalams aromatizuoti, taip pat į marinadus, kompotus švelnesniam aromatui išgauti. Stiprus kvapas išlieka net kepant aukštoje temperatūroje. Vakarų Europoje jo dedama į ryžių patiekalus, bulvių salotas, žirnių sriubas, mėsos faršą. Kardamoną reikia vartoti saikingai, nes tai aštrus prieskonis, 1 kg tešlos užtenka 3 sėklų. Jei vartojame sėklas, tai dedame likus 5 min. iki virimo pabaigos, o sumaltos - baigus virti. Kardamonas sumaišytas su muskatų riešutais, vartojamas padažams ir žuviai aromatizuoti.
Kardamonas pavadintas vieno Indijos kalnagūbrio vardu.
Kardamonas yra sudėtinė arabiškos bei turkiškos kavos dalis.
Kurkuma (curcuma)- imbierinių šeimos augalų šaknis. Ji dažniausiai yra sutrinta, ryškiai geltonos spalvos milteliai. Vartojama nedideliais kiekiais ryžių patiekalams dažyti, suteikia šviežią ir aštrų aromatą tiek sriuboms tiek daržovėms.
Kario lapai - sausi kario medžio, augančio pietvakarių Azijoje, lapai. Šis prieskonis dedamas į daržovių patiekalus, sriubas, kruopų patiekalus.
žodis karis kilo iš Pietų Indijos žodžio kari (padažas)? Anglai pažino šį prieskonį XVIII a. Indijoje ir suformavo iš indiško kari anglišką Curry.
Kalendros sėklos (vokiškai Koriander) - labai kvepiančio augalo Coriandrum savitum sėklos. Tai vienas pagrindinių prieskonių naudojamų indų virtuvėje ir dedami beveik į visus patiekalus. Kalendros sėklų aliejus turi gaivų pavasarišką aromatą.
O šafranas yra labai brangus prieskonis, nes gaunamas iš labai retos pavasarinės Indijos gėlės Kroko purkų. Panašius krokus, manau, ne viena auginate savo darželiuose ar bent esate matę.
Krokų nuotraukos:
http://www.rojaussod.../tema.php?s=118
Dėl šafrano krokai auginami daugelyje Europos ir Azijos šalių, Azerbaidžane, Dagestane ir Kryme. Maisto pramonėje vartojamos prieš saulę arba džiovyklose išdžiovintos kroko žiedų purkos. Jose daug dažų medžiagų, eterinio aliejaus (0,34%), flavonoidųr vitaminų ir kitų medžiagų. Šafranu skaninami įvairūs mėsos bei daržovių patiekalai, dažomi sūriai, sviestas, likeriai, duonos ir kiti maisto pramonės gaminiai.
Informacijos šaltinis: http://www.rojaussod.../tema.php?s=118
Viduramžiais grėsė bausmė už šafrano klastojimą Kadangi ši vertinga žolelė buvo tris kartus brangesnė už pipirus, ją dažnai klastodavo. 1357 metais Niurnberge atsirado valdiški šafrano prižiūrėtojai, vadinamieji maisto produktų kontrolieriai, kurių vienintelis darbas buvo testuoti šafranus?
Daug įdomių faktų apie prieskonius galite rasti šiuo adresu:
http://www.gastro.lt...&ArticleID=1639
Tikiuosi, pasitarnavau prieskonių mylėtojams, nes pati tokia esu