del zuvies prieskoniu: as daznai naudoju paprasta citrina (isspaudziu sultis ant zuvies ir palaikau arba kelias valandas arba net visa nakti galima laikyti), juoduju pipiriuku ir druskos. man toks variantas skaniausias.
o siaip naudoju mairuna bulviu patiekalam, bazilika troskiniam ir sriubom, o megstamiausi salotu prieskoniai "Alvo" tikrai labai niam niam.
Naudoju Santa Marijos prieskonius bulvems, zuviai, cesnakine druska ir kt. Tik vat dabar sprendziu, ka daryt su tais citrininiais zuvu prieskoniais, pasirodo juose yra kenksmingas E330, o as juos labai megstu...
QUOTE(Alexandra.R. @ 2005 02 23, 12:41)
Naudoju Santa Marijos prieskonius bulvems, zuviai, cesnakine druska ir kt. Tik vat dabar sprendziu, ka daryt su tais citrininiais zuvu prieskoniais, pasirodo juose yra kenksmingas E330, o as juos labai megstu...
Rimtai, ten daug E???O bulviu prieskoniuose irgi? Man jie skaniausi is visu, nerealus tiesiog!!! Man irgi tie zuviai labai skanus. Dar labai patiko tie kur kiniski zuvupr., tokiuose raudonuose pakiukuose, bet gal ten irgi E???Ot, negi nesugeba jie ka gero be E padaryt...
QUOTE(Alexandra.R. @ 2005 02 23, 12:41)
dabar sprendziu, ka daryt su tais citrininiais zuvu prieskoniais, pasirodo juose yra kenksmingas E330, o as juos labai megstu...
Kiek as zinau, E330 yra citrinos rugstis , tai be citrinos rugsties nebus citrininio prieskonio...
Pastaruoju metu as labai pamegau bazilika - nerealus prieskonis toms, kurios megsta grudeta varske, makaronus. As kartais pasidarau toki paprastuti uzkandi. Ant duonos uzsitepu kokios svelnios varskes (cottage cheese arba net Mascarpone...) ir apibarstau baziliku...mmm , labai paprasta ir skanu. Taip pat krapai visada buvo nerealus dalykas ... jei kepu zuvi ar krabu lazdeles tesloje, tai i tesla visada daug krapu pripjaustau, suteikia gaivumo ir tinka prie zuvies tas pavasariskas skonis. .
Siaip prieskoniu misisniai lieka misiniais...kartais gal labiau norisi pagal savo skoni pasiprieskoniuot...
Siaip prieskoniu misisniai lieka misiniais...kartais gal labiau norisi pagal savo skoni pasiprieskoniuot...
Beje ne visi tie E yra kenksmingi, kaip Amalia sako E330 yra citrinos rugstis, bet pamenu, kai delfyje buvo straipsnis, jog Saldvos kario prieskoniuose rastas neleistinas chemikalas ( jei teisingai pamenu tai del spalvos kokie tai dazai)
QUOTE(dani @ 2003 07 22, 21:51)
Kokie prieskoniai dazniausiai vartojami jusu virtuveje? Gal turite tokiu, kuriuos visur dedate, be ju neisivaizduojate savo firminio patiekalo
Pati labai megstu misinius, kurie skirti tam tikram mesos rusies, zuvies, paukstienos, bulviu, picos, salotu pagardinimui. Visada perku "Santa Maria" ir "Saldva" prieskonius. Labai megstu mairuna, bazilika, juodus pipirus, kvapnius pipirus, lauro lapus. "Vegeta" naudoju tik "ant greitukiu" darant kiausiniene, taciau paskutiniu metu atradau spec. misini butent kiausinienei, labai patiko.
Tie ivairiausi misiniai labai pravercia marinuojant mesa/zuvi pries gaminant. Uztenka apibarstyti, itrinti ir valanda palaikyti, ir jau geresnis skonis. Na kiti zmones nemegtsa prieskoniu, jiems geriau naturalus mesos/zuvies ar sriubos skonis..
Pati labai megstu misinius, kurie skirti tam tikram mesos rusies, zuvies, paukstienos, bulviu, picos, salotu pagardinimui. Visada perku "Santa Maria" ir "Saldva" prieskonius. Labai megstu mairuna, bazilika, juodus pipirus, kvapnius pipirus, lauro lapus. "Vegeta" naudoju tik "ant greitukiu" darant kiausiniene, taciau paskutiniu metu atradau spec. misini butent kiausinienei, labai patiko.
Tie ivairiausi misiniai labai pravercia marinuojant mesa/zuvi pries gaminant. Uztenka apibarstyti, itrinti ir valanda palaikyti, ir jau geresnis skonis. Na kiti zmones nemegtsa prieskoniu, jiems geriau naturalus mesos/zuvies ar sriubos skonis..
Eilinį kartą dėdama lauro lapą į verdamas bulves, apgalvojau, kad tai - mano mėgstamiausias prieskonis Be jo aromato neįsivazduoju sriubų, ypač žuvienės, juo + kitų prieskonių mišiniu trinu marinuojamą mėsą...
ir aš taip pat naudoju labai daug ir labai įvairių prieskonių. Man patinka rozmarinas, tamsus bazilikas, kalendra, malti raud. pipirai, juodi pipirai, lauryno (aš juos taip vadinu ) lapeliai, oreganas (raudonėlis berods), petražolių šaknys, mairūnas, karis, cinamonas, kardamonas, imbieras ir t.t. Visus šitus paminėtus prieskonius aš naudoju natūralius (džiovintus) be jokių E..... Ir be abejo turiu Santa Marija, Saldva prieskonių. Taip pat naudoju sojų padažą. Žuviai labai tinka rozmarinas, raud. pipiro dž. sėklos, balti pipirai, druska, šviežios citrinos sultys. Kartais kitam žuvies skoniui išgauti naudoju sojų padažą.
Prieskonių yra begalės, tik aišku reik žinot, kas prie ko dera arba daryt eksperimentus ir išgaut naują savitą produkto sakonį. Visoms sėkmės gardinat savo pateikalus......
P.S mano pažystama atsivežė labai puikių natūralių prieskonių mėsai, žuviai, ir paukštienai iš Graikijos, davė pabandyt, galiu pasakyt jie tikrai labai puikūs. Būsit Graikijoj nepagailėkit pinigėlių nusipirkit prieskonių.
Prieskonių yra begalės, tik aišku reik žinot, kas prie ko dera arba daryt eksperimentus ir išgaut naują savitą produkto sakonį. Visoms sėkmės gardinat savo pateikalus......
P.S mano pažystama atsivežė labai puikių natūralių prieskonių mėsai, žuviai, ir paukštienai iš Graikijos, davė pabandyt, galiu pasakyt jie tikrai labai puikūs. Būsit Graikijoj nepagailėkit pinigėlių nusipirkit prieskonių.
kazkaip vis labiau pradedu dometis prieskoniais, nes jie suteikia vis kitokio skonio patiekalams. dauga valgau darzoviu ir vistienos, sakykit kokie prieskoniai labiausiai jiems tiktu??? as naudoju raudoneli, ciobrelius, krapus, bazilika, o kas dar tiktu?salotoms? sriuboms?
ir kokiems patiekalams ruosti tinka kalendra, kardemonas ir gelsve( beje kaip gelsve yra angliskai?)?
ir kokiems patiekalams ruosti tinka kalendra, kardemonas ir gelsve( beje kaip gelsve yra angliskai?)?
QUOTE(COSMO @ 2005 04 18, 01:22)
Kokiems patiekalams ruosti tinka kalendra, kardemonas ir gelsve( beje kaip gelsve yra angliskai?)?
Jei aš neklystu, gelsvė turėtų būti CURCUMA , bent jau vokiškai.Mano Mama ją vadino šafrano šaknele. Ji dedama daugiau nudažymui, pvz.ryžių.Per daug pridėjus bus aitru, neperdaugink. Kalendros grūdeliai Lietuvoje vartojami marinatams, pvz. silkei.Neseniai nužinojau, kad jie dedami ir duoną kepant..Kaukazo virtuvėje kaledros lapeliai dedami į tikrus čenachus (aviena, bulvės, baklažanai, pomidorai, cibuliai, česnakai+kalendros žalumynai). Grūdeliai vartojami kulinarijoje, dedami į actą aromatizavimui, troškinant mėsą, gaminat žvėrieną. Kardamonas vartojamas kulinarijoje kepinių (sausainių, bandelių) aromatizavimui. Jo galima dėti farširuojant žuvį ar vištą,, avienos kkūtinėlę, paskaninti mėsos ar žuvies padažą. Jis ypač mėgstamas arabų virtuvėje, kur jis dedamas į gaivinamuosius gėrimus ir net į kavą.Jo irgi negalima padauginti.
curcuma i lietuviu kalba verciama kaip cicerzole... o tai gelsve = ciberzole??? Dekui Amalija. O kokie tavo megstamiausi prieskoniai darzoviu troskiniams, salotoms ir vistienai???
QUOTE(COSMO @ 2005 04 18, 01:22)
gelsve( beje kaip gelsve yra angliskai?)?
nepatingėjau ir paieškojau Tau informacijos apie gelsvę
Gelsvė tikrai ne ciberžolė. Curcuma (kurkuma) lietuviškai yra ciberžolė. (cia daugiau Amalijai skirta)
Gelsvė skėtinių šeimos kvapus vaistinis, prieskoninis augalas.
Sinonimai: libistras, lipštokis, lipštukas, liubysta, liubystas, liubystra, liubystras
Lotyniškai levisticum, Levisticum officinale, angliškai - Lovage, vokiškai: Liebstöckel
Paveiksliukas:
http://caliban.mpiz-.../tafel_059.html
dar apie gelsvę:
Kulinarijoje
Daugelis specialistų teigia, jog vaistinė gelsvė yra viena vertingiausių prieskonių. Kaip prieskoniai dažniausai naudojami žali ir džiovinti lapai. Vertinama dėl stipraus, salierus bei grybus primenančio kvapo, kuriuo pasižymi ne tik lapai, bet ir šakniastiebiai, šaknys bei sėklos.
Šviežia ir džiovinta žolė bei šaknys labai tinka mėsiškoms sriuboms, mėsos, žuvies, paukštienos, daržovių ir ryžių patiekalams, padažams, įvairioms salotoms paskaninti. Ypač skanus sultinys su vaistine gelsve. Čekijoje vaistinė gelsvė naudojama, gaminant žaliąją sviestą bei marinatus. Iš stiebų gaminami cukatai.
Vaistine gelsve patariama skaninti patiekalus mišinyje su petražolėmis, čiobreliais bei rozmarinu.
Gelsvės šaknys bei eterinis aliejus vartojami konditerijos gaminiams, marinatams, likeriams bei antpilams aromatizuoti.
Informacijos šaltinis:
Parengė R. Miklušytė 2004.11.02
http://www.botanikos.../index....lsvÄ