Kurkuma, tai yra ciberzole labai megstu pabarstyti kai kepinu svogunus ir morkytes pries dedama i sriuba. Esu skaiciusi, kad ciberzole geriausiai atsiskleidzia, kai jos uzberi ant ikaitinto aliejaus ar jame kepinamu produktu.
bet dabar esu atradusi dar geresni prieskoni nei ciberzole - safrana. Jis irgi nudazo patiekalus panasiai kaip ciberzole ir suteikia tikrai super skoni. Beda, tik, kad pas mus brangokas. Bet jei kas planuoja keliauti i siltus krastus, gali pigiau atsivezti. Mes Ispanijoje uz dezute mokejom apie 3 eurus nepilnai, o pas mus tokia apie 40 lt. kainuoja...
Peledziuk, pritariu aš,tau,kad ciberžolė yra labai efektingas prieskonis,jis ne,tik nudažo gražiai sriubą,bet,ir,suteikia sriubai gerą skonį.
Aš,jau bandau,po truputį dėti į kotletus,ypač iš paukščių paruoštos mėsos.
Pakepinu svogūną,ar porą su česnaku ant sviestuko,ir,bebaigiant užbarstau ciberžolės.
Dar dedu į avinžirnių,ar pupelių sriubas,{ji,duoda organizmui,didelę reikšmę,valgant ankštinius}
Dėl šafrano,sutinku,kad,jis nėra iš pigiųjų prieskonių,jį garima priskirti prie tos grupės,kur eina kardamonas.
Man,teko matyti šafrano IKI prekybos centre,tai sukelė didelę nuostabą,kad pagal šafrano kiekį,tai daugiau kainavo pati pakuotė.
Ydomu,kokia šafrano kokybė importuojant į Lietuvą.
ankstesnėse nuorodose aš ,rašiau apie šafraną.
Aš,jau bandau,po truputį dėti į kotletus,ypač iš paukščių paruoštos mėsos.
Pakepinu svogūną,ar porą su česnaku ant sviestuko,ir,bebaigiant užbarstau ciberžolės.
Dar dedu į avinžirnių,ar pupelių sriubas,{ji,duoda organizmui,didelę reikšmę,valgant ankštinius}
Dėl šafrano,sutinku,kad,jis nėra iš pigiųjų prieskonių,jį garima priskirti prie tos grupės,kur eina kardamonas.
Man,teko matyti šafrano IKI prekybos centre,tai sukelė didelę nuostabą,kad pagal šafrano kiekį,tai daugiau kainavo pati pakuotė.
Ydomu,kokia šafrano kokybė importuojant į Lietuvą.
ankstesnėse nuorodose aš ,rašiau apie šafraną.
Regna, manau, kad safrano, kaip it kitu importuojamu prieskoniu kokybe priklauso nuo tiekeju. As asmeniskai Lietuvoje jo nesu pirkusi, taciau drauge, kuri man ir parekomendavo si puiku prieskoni, sake, kad pirko kazkurioj is specializuotu prieskoniu parduotuviu ir kokybe yra patenkinta. As, turbut jei pirkciau, tai noreciau, kad bent jau pakuote butu tokia, kad matytusi, kokie ten tie safrano siulai. Nes maciau Rimi, Santa marios safrano pakuote, kuri buvo uzdara ir kur nesuprasi kas ideta, tai tokio, manau, kad nepirkciau.
O siaip, gailiuosi, kad budama Ispanijoje nenupirkau daugiau, nes ir kokybe jo puiki ir kaina su lietuviska nesulyginsi. Na, bet, nors ir naudoju ji beveik kasdien, panasu, kad kokiems metams turimos dezutes uzteks, mat jo labai nedaug reikia. O per tiek laiko, tai jei ne patys, tai gal bent kas is pazistamu issiruos i siltus krastus ir gal atves lauktuviu
O siaip, gailiuosi, kad budama Ispanijoje nenupirkau daugiau, nes ir kokybe jo puiki ir kaina su lietuviska nesulyginsi. Na, bet, nors ir naudoju ji beveik kasdien, panasu, kad kokiems metams turimos dezutes uzteks, mat jo labai nedaug reikia. O per tiek laiko, tai jei ne patys, tai gal bent kas is pazistamu issiruos i siltus krastus ir gal atves lauktuviu
Peledziuk,
Safranas ,pas mus dar nėra plačiai naudojamas,viena ,jis nėra pigus,antra,gal mažai kas juo domisi.
Man,būnant kitose šalyse,teko jo matyti ,kaip jis yra įpakuotas,Ir kokybė skiriasi.
Man,patinka arbata.
Su vištiena esu valgiusi kartu su ryžiais.
Man,labai ydomu,juk šafranas,yra pas mus augančio kroko {gelės,žydi iš po sniego},ar jos tos pačios ,ar yra tam tikra atskira veislė,tai,tos gėlės viduj esantys plaukeliai.
Safranas ,pas mus dar nėra plačiai naudojamas,viena ,jis nėra pigus,antra,gal mažai kas juo domisi.
Man,būnant kitose šalyse,teko jo matyti ,kaip jis yra įpakuotas,Ir kokybė skiriasi.
Man,patinka arbata.
Su vištiena esu valgiusi kartu su ryžiais.
Man,labai ydomu,juk šafranas,yra pas mus augančio kroko {gelės,žydi iš po sniego},ar jos tos pačios ,ar yra tam tikra atskira veislė,tai,tos gėlės viduj esantys plaukeliai.
Gera safrana parduoda cia
http://uzupiokrautuve.lt/
http://uzupiokrautuve.lt/
QUOTE
Man,labai ydomu,juk šafranas,yra pas mus augančio kroko {gelės,žydi iš po sniego},ar jos tos pačios ,ar yra tam tikra atskira veislė,tai,tos gėlės viduj esantys plaukeliai.
Turiu tokia S.M.Kalasauskienes knygute "Prieskoniu pasaulyje", tai stai ka cia raso apie safrana, kitaip tariant darzini kroka:
"Darzinis krokas (crocus sativus L.) - labai grazus, daugiametis augalas, daznai vadinamas safraniniu kroku. Jo tevyne Balkanų pusiasalis. Paplites Mazojoje Azijoje, Artimuosiuose Rytuose, Indijoje. Placiai auginamas ir Vidurzemio juros pakrantese, ypac Ispanijoje ir Prancuzijoje, bei Irane, Pakistane, Kinijoje ir Japonijoje. I Ispanija darzini kroka 10 a. atveze arabai. Auginamas ir Lietuvoje.
(...)
Renkamos zydinciu augalu purkos, greitai isdziovinamos. Is tikrojo kroko ziedu gautas safranas yra geltonai oranzines spalvos, aromatingas prieskonis. Safrano verte yra artima aukso vertei. Is 80 000 - 100 000 ziedeliu gaunamas 1 kg safrano. is vieno ha darzinio kroko plantacijos pirmaisiais metais surenkami 6 kg safrano, o antraisiais - 20 kg."
Knygeleje ideta nuotrauka, labai panasi i ta musuose auganti kroka, kur vienas pirmuju islenda is po sniego. Taciau ar tai tikrai visai tas pats krokas nesu tikra
Beje, esu anksciau kazkur skaiciusi, kad nesciosioms su safranu reikia elgtis atsargiai, o stai jau mano minetoje knygeleje radau parasyta, kad: "Safrano antpilas vartojamas akuserijoje kaip gimdyma skatinanti medziaga...", taigi, matyt tame yra tiesos, turbut nestukems patariama safrano nepadauginti, kad nepaskubint ivykiu...
QUOTE(vygantas @ 2009 01 16, 19:29)
gal atsimeni kaina? na ir koks kiekis uz ta kaina
neisivaziduoju savo patiekalu be smulkintos juoduotos druskos ir santa maria penkiu rusiu pipiru
Aš,visai nesenai išdžiovinau aitriosio paprikos,ir laimo citrinos,baigiu išdziovinti nemažą dalį imbiero.Manau ,kad gausis neblogas derinys marinuojant žuvį mėsą,bet druskos aš nebedėsiu tarp jų.
Galima pasiimti cielų pipirų[kelių rūšių ir susimalti su malūnėliu virtuviniu},nebereiks naudoti tų įvairiausių chidratų ,kurių apstu kiekvienuose prieskoniuose.
Tuo pačiu noriu padėkoti už išsamią šafrano nuorodą
Galima pasiimti cielų pipirų[kelių rūšių ir susimalti su malūnėliu virtuviniu},nebereiks naudoti tų įvairiausių chidratų ,kurių apstu kiekvienuose prieskoniuose.
Tuo pačiu noriu padėkoti už išsamią šafrano nuorodą
QUOTE(mama_Greta @ 2009 01 19, 14:43)
gal atsimeni kaina? na ir koks kiekis uz ta kaina
Speju apie 10-15 Lt uz 1 grama. Bet jo ilgam uztenka.
O galbut kas zinot, kur Vilniuje galima nusipirkti kokybiskos dziovintos gelsves?
Mat man nepaprastai skanus prieskoniu derinys bazilikas-kmynas-gelsve. Ivairioms sriuboms ir troskiniams nepakeiciamas dalykas. Bet stai, anytos sode uzauginta ir mano susidziovinta gelsve labai greitai pasibaige , o pirkta Prieskoniu pasaulyje (nors kiti ju prieskoniai man visai neblogi) sveriama dziovinta gelsve ne is tolo neprimena sode uzaugintos. Tisiog sienas kazkoks
Mat man nepaprastai skanus prieskoniu derinys bazilikas-kmynas-gelsve. Ivairioms sriuboms ir troskiniams nepakeiciamas dalykas. Bet stai, anytos sode uzauginta ir mano susidziovinta gelsve labai greitai pasibaige , o pirkta Prieskoniu pasaulyje (nors kiti ju prieskoniai man visai neblogi) sveriama dziovinta gelsve ne is tolo neprimena sode uzaugintos. Tisiog sienas kazkoks
QUOTE(Peledziukas @ 2009 01 21, 17:28)
O galbut kas zinot, kur Vilniuje galima nusipirkti kokybiskos dziovintos gelsves?
Mat man nepaprastai skanus prieskoniu derinys bazilikas-kmynas-gelsve. Ivairioms sriuboms ir troskiniams nepakeiciamas dalykas. Bet stai, anytos sode uzauginta ir mano susidziovinta gelsve labai greitai pasibaige , o pirkta Prieskoniu pasaulyje (nors kiti ju prieskoniai man visai neblogi) sveriama dziovinta gelsve ne is tolo neprimena sode uzaugintos. Tisiog sienas kazkoks
Mat man nepaprastai skanus prieskoniu derinys bazilikas-kmynas-gelsve. Ivairioms sriuboms ir troskiniams nepakeiciamas dalykas. Bet stai, anytos sode uzauginta ir mano susidziovinta gelsve labai greitai pasibaige , o pirkta Prieskoniu pasaulyje (nors kiti ju prieskoniai man visai neblogi) sveriama dziovinta gelsve ne is tolo neprimena sode uzaugintos. Tisiog sienas kazkoks
o kur tas Prieskoniu pasaulis? As tai gelsve pirkau pries koki menesi Delonoje. tik nesu didi specialiste, kad galeciau ivertinti kokybe - iki tol gelsve man is vis nepazistamas daiktas buvo..
Papildyta:
nors siaip man Delonoje tikrai ne visi prieskoniai patinka. pvz peletruno ten daugiau nepirksiu - ir atrodo baisiai, ir visiskai nekvapnus.. teko ir dar keliom zolelem nusivilti parsinesus namo. o va "sekliniai" prieskoniai berods ir normalus