Įkraunama...
Įkraunama...

Prieskoniai

O mano "būtinasis" prieskonis - kmynai smile.gif Dedu visur - į sriubas, troškinius, marinuodama mėsą, vištieną. Ir skanu ir sveika thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Lung @ 2008 11 30, 13:35)
O mano "būtinasis" prieskonis - kmynai  smile.gif Dedu visur -  į sriubas, troškinius, marinuodama mėsą, vištieną. Ir skanu ir sveika  thumbup.gif


labai smagu, kad dabar galima rasti ivairiausiu kmynu - ir mums ipastiniu, ir Romos kmynu (kumino), ir Egipto kmynu (azgon). Suteikia pikantiskumo iprastiniams patiekalams thumbup.gif
Atsakyti
Mielos virtuvės moterytės, tai ką?nei viena iš čia rašančių neruošiate cukatų.
Ar turite įdėjų,kaip jas ruošiate.Pasidalinkite,ką?Būsiu dėkinga.
Atsakyti
QUOTE(regna @ 2008 11 30, 14:55)
Mielos virtuvės moterytės, tai ką?nei viena iš čia rašančių neruošiate cukatų.
Ar turite įdėjų,kaip jas ruošiate.Pasidalinkite,ką?Būsiu dėkinga.

O iš ko gamintas cukatas turite omenyje?

Aš pati tai nedarau - daug darbo su jomis blush2.gif Bet mama labai skanias daro iš moliūgų ir cukinijų bigsmile.gif Pjausto daržoves pailgomis juostelėmis, verda cukraus sirupe, džiovina, kartais apvolioja kokoso drožlėse. Labai skanu, visada dubenėlis virtuvėje stovi - vaikai mėgsta smile.gif
Atsakyti
QUOTE(regna @ 2008 11 30, 14:55)
Mielos virtuvės moterytės, tai ką?nei viena iš čia rašančių neruošiate cukatų.
Ar turite įdėjų,kaip jas ruošiate.Pasidalinkite,ką?Būsiu dėkinga.


Karta dariau cukatas is apelsinu zieveliu, bet ten tiek darbo, kad net tingisi rasyt smile.gif na bet suradau recepta. reikia 6 vidutinio dydzio apelsinu, apie 200 g cukraus sirupui paruosti ir 200 g apvoliojimui. Zieveles nulupti su baltu sluoksiu ir supjaustyti istrizai 4-5 mm plocio juostelemis. jei baltoji zieveles dalis stora ir puri, reikia siek tiek ja paploninti astriu peiliuku. sudeti juosteles i storadugni puoda, uzpilti vandeniu tiek, kad apsemtu ir kaitinti ant silpnos (!) ugnies kol uzvirs. taciau nevirinti. vos uzvirus vandeni nupilti per sieteli, zieveles atgal i puoda ir vel uzpilti vandeniu. procedura kartoti 5 kartus. uzvirinus 5-ta karta, zieveles pasverti ir uzpilti tiek cukraus, kiek jos svers. (is 6 apelsinu gaunasi apie 200g). Cukru ir zieveles sudeti i puoda, uzpilt verdanciu vandeniu, maisyti, kol istirps cukrus, tada pastatyti ant ugnies ir palaukti kol uzvirs. karsti reguliuoti taip, kad sirupo pavirsius vos vos judetu. taip pavirti apie 30 min ar kiek ilgiau, kol zieveles ims prarasti spalva. nukelti nuo virykles ir palaikyti, kol visiskai atves. tada suversti i tanku sieta ir palikti, kol visiskai nuvarves. tada i sriubos lekste pripilti storu sluoksniu cukraus ir pincetu jame apvolioti zieveles. sudeti ant kepimo popieriaus ir palikti 12-24 valandoms dziuti. plonais sluoksniais sudejus i sandarias dezutes (tarp sluoksniu perkloti kepimo popieriumi) galima laikyti spinteleje 2-3 men.
tai va, sekmes ir kantrybes jei susigundysi isbandyti! as darbo eigoj, menu, dariausi vis piktesne ir piktesne, nes is ties nemazai laiko reikia doh.gif
Atsakyti
MamaGreta,ir Lung, didelis,didelis Ačiū Jums už,šį nuostabų receptuką 4u.gif,kurio aš ,su nekantrumu laukiau.
Reiks apsišarvuoti kantrybe ir kibt į darbus,juk ne už kalnų Kalėdos.
Ačiū ,jums dar kartą.
Atsakyti
Mergaitės, gal kuri turite nuorodą kur būtų surašyti kokie prieskoniai kam tinka 4u.gif
Atsakyti
Nimfa,yra ankstesnėse nuorodose,aš vakar pati ieškojauir radau labai daug i
nformacijos.Aišku,man daug kas žinoma,bet suradaug ir daug naujovių.
Jaigu,pradedant nuo pradžių domėtis prieskonių paskirtim,ten yra.
Atsakyti
bazilikas
Sis vienmetis prieskoniu karalius turi daugybe eteriniu alieju, kurie kartu sudaro ta fantastiska skoni ir kvapa, kuris yra tiesiog nepakartojamas. Bazilikas palengvina riebalu virskinima, stiprina kraujagysles bei isvalo organizma nuo slaku. Jis yra naudojamas su surio ir pomidoru salotomis, pomidoru padazuose, is jo galima virti arbata, kuri turi padeti nuo pilvo skausmu ir nemigos, bei nervingumo. Saldytuve maiselyje laikosi trumpai, todel geriausiai naudoti svieziai nuskintus lapus arba dziovintus. Taip pat galima ji uzpilti alyvu aliejumi ar actu. Geriausia ji naudoti baigiant ruosti patiekalus. Tinka kartu su rozmarinu, ciobreliais.

ciobreliai
Ypac persisaldzius greitai padeda ciobreliai. Be to jie padeda suvirskinti sunku maista, stiprina sirdi bei zarnyna. Jie yra daugiameciai. Skinami nuo geguzes iki lapkricio. Galima naudoti sviezius bei dziovintus, kai tuo tarpu dziovinti yra dar aromatingesni. Tinkami naudoti salotose, sriubose, darzoviu kratiniuose bei padazuose.

citrinine melisa
Jos eteriniai aliejai pagyvina kraujo apytaka bei virskinima, padeda pries nervines skrandzio bei zarnyno ligas. Ji auga ant palanges visus metus, lapai ypac aromatingi nuo liepos iki spalio menesio. Jos lapeliai yra naudojami svieziai nuskinti, bet juos galima ir dziovinti bei uzsaldyti: smulkiai supjaustyti, paskirstyti po ledu gabaliuku saldymo inda ir uzpilti vandeniu. Ja galima naudoti prie visu patiekalu, kurie yra gaminami su citrina

estragonas
Sis priskonis tinka kiausiniu, zuvu, vistienos ir jautienos patiekalams. Karciosios medziagos pagerina skrandzio sulciu gamyba, pagyvina zarnyno darba ir tuo paciu pagerina apetita.Taip pat veikia pries uzdegimus bei gleiviniu istinimus.

krapai
Jau nuo viduramziu jie buvo naudojami nuo viduriu putimo ir burnos kvapo. Eteriniai aliejai skatina tulzies ir kepenu darba. Taip pat krapai skatina slapumo issiskyrima bei zindancioms motinoms pieno gamyba. Darze jis auga nuo balandzio iki birzelio-liepos menesiu. Juos galima keleta dienu laikyti saldytuve arba uzsaldzius ir keleta menesiu. Skinami jie sveikos zalios spalvos. Naudojami su agurkais, cukinija, pomidorais, zuvim, paukstiena, salotomis ir padazams. I valgius dedami dazniausiai jiems jau isvirus.

lauras
Juose esantys eteriniai aliejai ir karciosios medziagos skatina apetita, pagerina virskinima bei grazina oda. Is svieziu vaisiu yra spaudziami ir vertingi aliejai, kurie naudojant isoriskai gerina kraujo apytaka. Dazniausiai yra naudojami dziovinti lapai, kurie laikosi neribota laika, svarbu laikyti vesioje, sausoje ir tamsioje vietoje. Kad jie visapusiskai atsiskleistu skoniu ir nauda, reikia juos kartu su maistu virti. Naudojami taip pat ir marinatuose, prie zuvies, mesos, idarant agurkus bei moliugus.

mairunas
Jau nuo senoves jis garsejo kaip Afrodites zole, ir siandien jis yra naudojamas seksualiniams sutrikimams gydyti. Virtuveje jis yra naudojamas mesos, desru gamybai, riebius patiekalus jis padaro lengvesnius virskinimui. Jis turetu visada nuo pat pradziu dedamas i patiekala, nes atsiskleidzia tik gerai ikaites. Ji galima maisyti su ciobreliais, rozmarinu, baziliku. Veikia zarnyna pagyvinanciai, pakelia apetita, padeda pries viduriu putima bei viduriavima. Jo tepalas padeda maziems vaikams bei kudikiams nuo slogos, suaugusiems ir nuo nervu skausmo. Mairuno arbata padeda nuo persisaldymo, skrandzio ligu, astmos, dantenu kraujavimo bei burnos gleiviniu uzdegimu.

mairunas
Jau nuo senoves jis garsejo kaip Afrodites zole, ir siandien jis yra naudojamas seksualiniams sutrikimams gydyti. Virtuveje jis yra naudojamas mesos, desru gamybai, riebius patiekalus jis padaro lengvesnius virskinimui. Jis turetu visada nuo pat pradziu dedamas i patiekala, nes atsiskleidzia tik gerai ikaites. Ji galima maisyti su ciobreliais, rozmarinu, baziliku. Veikia zarnyna pagyvinanciai, pakelia apetita, padeda pries viduriu putima bei viduriavima. Jo tepalas padeda maziems vaikams bei kudikiams nuo slogos, suaugusiems ir nuo nervu skausmo. Mairuno arbata padeda nuo persisaldymo, skrandzio ligu, astmos, dantenu kraujavimo bei burnos gleiviniu uzdegimu.

nasturtai
Jie turi daug vitaminu A, B ir C, taip pat kalio, kalcio, magnio ir fosforo, kelia apetita ir isvalo zarnyna. Ju lapus galima naudoti nuo birzelio iki spalio menesiu, o ziedai yra aromatingiausi birzelio-liepos menesiais. Naudojami yra tik sviezi. Ziedais galima papuosti bet kokias salotas, bei tortus, nes jie yra lygiai tokie skanus, kaip ir atrodo. Lapai daugiau tinka varskes produktams paskaninti, bei salotose.

oregano (raudonelis)
Jo lapeliuose yra daug eteriniu alieju ir karciuju medziagu, kurie skatina virskinima ir riebalu issiskyrima. Taip pat jis ramina nervus, bei atpalaiduoja. Padeda pries nemiga, bronchita, galvos skausmus bei nuo vemimo. Sis prieskonis geriau isskleidzia savo aromata dziovintas. Naudojamas gaminant pica, zuvi, pomidoru padazus, grilio produktu marinavimui, skanu prie zasies ar kiaulienos kepsnio. Zali lapeliai dedami ir i salotas. Sakeles idejus i alieju ar acta, jie igauna ypatinga skoni ir kvapa. Gerai tinka vartoti su rozmarinu ir ciobreliais.

petrazole
Nesvarbu ar paprasta ar garbanota, jos visos turi daug vitamino A, C, didina apetita bei pagyvina kepenu darba. Saldytuve jin laikosi keleta dienu, bet ja galima ir uzsaldyti. Lapai ir keteliai naudojami sriuboms ir padazams paskaninti, patiekalams papuosti, bei mesos idarams.

pienes
Jau senu senoveje buvo zinoma, kad pieniu lapuose esancios karciosios medziagos ypac padeda sergant inkstu bei kepenu ligomis. Ju sviezios sultys isvalo nuodus bei padeda suvirskinti sunku, riebu maista, mazina cholesteroli, isvalo krauja. Skinami jauni dar pries zydejima uzauge dar geltoni lapeliai. Neprazyde ziedai, uzpilti druskos tirpalu yra taip pat valgomi. Nuskinti lapai turi buti ta pacia diena sunaudojami. Sveizi lapai gali buti naudojami salotoms su lasinikais, galima juos ir patroskinus valgyti. Is lapu galima virti ir arbata. Is ziedu galiama daryti sirupa, zele ar snapsa.

rozmarinas
Jis yra garsus savo kamparo aliejumi, taciau turi ir kitokiu geru dalyku, kurie padidina apetita, pagerina virskinima, pasalina ora is zarnyno bei turi antiseptiniu savybiu. Saldytuve laikosi keleta dienu, galima naudoti ir dziovinta. Naudojamas saikingai. Is padazu pries patiekiant issimamas. Geriausia ji virti ipakavus i arbatos maiseli, kad butu lengviau po to isimti. Jis puikiai tinka prie darzoviu ir mesos, zuvies ir grybu patiekalu. Pica be jo neisivaizduojama.

salavijas
Jis veikia dezinfekuojanciai, nuramina traukulius, stimuliuoja skrandzio ir zarnyno darba, padeda riebalu virskinime, stiprina imuniteta. Jo arbata gerai nuo prakaito pylimo ypac klimakso metu. Sviezi yra skinami geguzes-rugsejo menesiais. Saldytuve laikosi apie keturias dienas, o dziovinti sandariai ipakuoti laikosi iki metu. Naudojami jie mesos, zuvies ir surio gaminiams. Ypac riebus valgiai geriau virskinasi, idejus salavijo. Jo galiam kartu su svogunais ir cesnakais ikepti ir i duona, kuri labai skanu prie grilintos mesos.

Atsakyti
Sveikos,kas iš jūsų naudoja šafraną.Man teko valgyti guliašą iš paukštienos,kur buvo naudojamas šafranas.
Gal yra,kurios naudoja savo virtuvėje ,būtų ydomu pasidalinti.
Atsakyti
Aš,čia rašau cukatų receptuką,kątik sudėjau į orkaitę džiovinti.Dariau ,pagal Knstancijos Buožytės-Brundzienės knygutę"Sodo derlius virtuvėje"
Pirmiausiai,prieš verdant žieveles reik pamirkyti3-4 dienas šaltame vandenyje,kiekvieną dieną reik keisti vandenį .
Kai jas išmirkome,nupilame tą vandenuką, žieveles užpilame šaltu vandenuku truputį pasaldome ir verdame ant silpnos ugnies1,5 val-2val.{viriau1,5val.}Po to žieveles išgreibiame perpilame šaltu vandeniu,ir paskleidžiame,kad nudžiūtų.
Tada galima virti cukatas
Cukatoms reikės200g apelsinų žievelių,
0,5kg cukraus,
porą stiklinių vandens,
Iš vandens ,cukraus išverdame sirupaą atvėsiname ir sudedame žievelesTaip verdame ant silpnos ugnies ,kol vanduo išgaruoja,sirupas sutirštėja.
Galima ,išvirus sudėt į švarius stiklainiukus,arba ,jei turima laiko ,ištiesiama skarda kepimo popieriumi ir pabarstoma cukrumi ,arba kiekviena cukata apvoliojama cukruje ir džiovinama orkaitėje
Ką aš ką tik padariau,taip padarytos cukatos naudojamos kepiniams puošti,į pačius kepinius dėti.
Aš,naudojauir mandarinų žieveles,kartu su apelsinais.
Darbo daug,bet pasidarbuoti verta.
Atsakyti
Svekutes 4u.gif
Mrgaites, zinau, kad ne i tema, bet gal kuri zinot, kaip reikia laikyti zieminius cesnakus? Juos saltai ar siltai ir pan.?

Aciu 4u.gif
Atsakyti