QUOTE(Milao @ 2015 11 30, 13:36)
O dėl tų kelių procentų pamaišymo, tai man labiau kliūva ne tie keli procentai rotoriuje, kurie tikrai sutinku kad yra mizeris palyginus su nuolatiniu oro maišymusi patalpose. Labiau nepatinka principas, kad orui drėkinti naudojamas iš išmetamo srauto surinktas kondensatas. Ventiliacijos esmė yra pašalinti lakias medžiagas (bezdalus). Tai šalinamos tos lakios medžiagos kondensuojasi rotoriuje kartu su drėgme, o paskui garinamos į tiekiamą orą. Taigi gali būti, kad atgal į patalpas grįžta daug didesnis kiekis šalintinų lakių medžiagų per kondensacijos/garinimo procesą, nei tie keli procentai tiesiogiai. Tas pats ir entalpiniuose šiumokaičiuose. Cibulio liaupsinami 3x brangesni "technologiškai pažangiausi" entalpiniai šilumokaičiai šiuo požiūriu nė per nago juodymą ne geresni už rotorius, nes įeinančio oro drėkinimui naudoja tą patį kondensatą. Eilinis kompromisas tarp energinio efektyvumo ir tiekiamo oro švarumo. Nesu radęs informacijos, ar daryti kokie nors tyrimai, kurie visa tai paneigia ar patvirtina. Bet kadangi aplamai ekonomiškai man patrauklesnis variantas yra ŽŠ + ŠS kombinacija be rekuperatoriaus, tai nematau prasmės labai gilintis.
Čia įdomi teorija. Tiesą sakant neteko niekur tokio aspekto girdėti. Mano galva vanduo turėtų distiliuotis ir jokių kvapų pernešti neturėtų.
Kaip ten bebūtų kalba sukasi apie tai ar rotoriai tinka laboratorijos sąlygomis ar ne. Vieni gauna sertifikatus net ir tokiomis sąlygomis. Dėl kitų kyla abejonių. Bet man atrodo kad tai pakankamas argumentas, kad gyvenamajam namui tai tikrai nekils jokių problemų. Ypač jei garaže neperdažinėji automobilių, ar vonioje neaugini mėgintuvėliuose ebolos virusų.
Papildyta:
QUOTE(Milao @ 2015 11 30, 13:36)
ŽŠ paprastai yra vertinamas kaip brangus priedas prie plokštelinio rekuperatoriaus. Aš į ŽŠ žiūriu labiau kaip į pigią alternatyvą rekuperatoriui. Man patiko koridos situacija iki įsigyjant rekuperatorių - ŽŠ kombinacijoje su geoterminiu siurbliu. Papildomai pastatytam rekuperatoriui atsipirkti reiks daug dešimtmečių. O jei į kombinaciją dar ir saulės kolektorius prisumuoti, tai tuo labiau.
Pučiant 160 m3, nuostoliai vėdinimui per šildymo sezoną, be jokios sistemos būtų apie 5000 kWh. Su ŽŠ 2500 kWh. Su 80 NK rekuperatorium 1000 KWh. Prie tokio rekuperatoriaus pridėjus žš papildomai susitaupo 500 kWh. Tai gi ŽŠ nauda be rekuperatoriaus 5 kartus didesnė nei poroja su juo.
Vistik ŽŠ taip pat nėra labai pigus ir mano galva racionalesnis pasirinkimas rekuperatorius. Kuris nors ir brangesnis, bet ir ženkliai naudingesnis.
ŽŠ dar turi vėsinimo privalumą. Jei nėra jokios kitos vėsinimo sistemos, tai gali būti gana svarbus argumentas.
ŽŠ pradininkas Vilienius, idėją nusižiūrėjo iš pietinės Lenkijos. Ten kur žiemos temperatūra kokiais penkiais laipsniais aukštesnė nei pas mus, žš NK pasidaro neprastesnis nei rekuperatoriaus.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2015 11 30, 16:49)
Kiek aš bandžiau įvertinti, tai NVK (entalpinis) siekia 70-80% realiai. Apie 90% nėra ko šnekėti.
Rotorinis ir plokštelinis entalpinis taip pat pašalina iš patalpų daug daugiau drėgmės, nei į jas patenka su aplinkos oru, bet tai neišvengiama, nes patalpose pastoviai kažkas džiūsta, garuoja.
Temperatūrinis NVK gal gal ir pasiekia 90%, bet tikrasis NVK tai yra entalpinis.
Įdomu kaip pats bandai skaičiuoti.
Entalpinių rekuperatorių gamintojai aiškina kiek kitaip.
http://www.inzinerin...ioventx-600-900
http://www.ventek.lt...-priedai-113-10
Pagal juos NK įvertinus entalpiją turėtų būti gerokai virš 100 procentų. Gaila jokia metodika kaip jie tokius skaičius gauna nepateikiama. Vis tik, net ir pakankamai skeptiškai žiūrint į tuos skaičius nėra labai sunku patikėti, kad drėgmę grąžinančių rekuperatorių realus NK tikrai neprastesnis nei geriausių plokštelinių.
Prie 0 temperatūros rotorius grąžina 75 procentus drėgmės, plokštelinis 50. Prie -10 rotorius grąžina 60, plokštelinis 22 procentus.
Iš savo patirties su plokšteliniu žiemą tikrai kentėjome dėl sauso oro. Antroje žiemos pusėje pastoviai veikdavo du oro drėkintuvai. Naujame name jau rinkausi rotorių. Kadangi namas beveik karkasinis, nėra drėgmės pertekliaus liekančio po statybų. Galiu pasakyti, kad net ir tokiu oru drėgmė yra apie 40 procentų.
Papildyta:
Labai geros ir normalios rekuperacinės sistemos skirtumas galėtų siekti 1000 kWh per metus, kas yra tikrai nemažai. Neskaitant geoterminio tai yra 130 Eur metams.
Kaip anksčiau rašiau man skirtumas tarp 80 NK ir 90 NK sistemos tesigauna 500 kWh.
Lyginant rotorių su plokšteliniu šis skirtumas susidaro dėl entalpijos, todėl labai didelis klausimas ar jis iš vis yra.
Lyginant paprastą ir labai gerą plokštelinį net šildantis vien elektra 500 kWh būtų apie 60 eurų per metus ir 600 eurų per 10 metų. Todėl tas labai geras neturėtų būti labai brangesnis. Na o daugeliui turintiems pigesnį šildymo būdą nei elektra vargu ar iš vis verta net į tokius dairytis. Nes turint geo vargu ar verta papildomai mokėti tūkstantį ir daugiau eurų, kad per 10 metų sutaupytum kiek daugiau nei šimtą.
Papildyta:
Žemiau +16C ortakius jau neblogai būtų ir apšiltinti, nes gali pradėti šlapti gipsas.
Prie 20 laipsnių ir 50 procentų drėgnumo oro, ortakiai rasoti turėtų pradėti jei temperatūra nukristų žemiau +10.
Šiaip tas maždaug 10 laipsnių temperatūrų skirtumas galioja daugeliu atvejų kondensato susidarymui normaliomis namų sąlygomis .