QUOTE(DEU @ 2015 11 28, 12:19)
Vienas nutylimas niuansas, kad plokštelinis su oro pašalina ir drėgmę, kas padidina realius šilumos nuostolius. Todėl dar labai didelis klausimas ar realiai plokštelio NK didesnis.
Taip, paprasti pašaliną drėgmę. Bet aš kalbu apie entalpinius, kurie name palaiko optimalią apie 55 proc. siekiančią drėgmę.
Papildyta:QUOTE(DEU @ 2015 11 28, 12:19)
Kitas nutylimas esminis niuansas, kad plokštelinis realiai veikia pliusinėje temperatūroje. Minusinės temperatūros orą reikia vienaip ar kitaip pašildyti. Jo NK matuojamas pliusinėje temperatūroje. Minusinėje nėra ką matuoti, nes jis bus tragiškas.
O kodėl visi pamiršta pasakyti, kad kuo lauke šalčiau, tuo rotaciniai į kambarius pučia vėsesnį orą. Būna kuomet ateina vos +14 laipsnių ar žemesnės temperatūros oras. Kiti sako, kad jau ir +17 laipsnių oras yra vėsus. Todėl norint turėti komfortą, reikia tą orą pašildyti. Tokiu atveju ir rotaciniai prisuka nemažai elektros.
Plokšteliniai entalpiniai puikiai veikia ir prie -20 ar didesnių šalčių. Tik esmė, kad jiems reikia pašildyti tiekiamą orą. Jei paprasti plokšteliniai užšalinėja nuo maždaug 0 laipsnių, tai entalpiniai kažkur nuo -8. O kiek per metus mes turime dienų, kai būna šalčiau nei -8? Greičiausiai kokį mėnesį.
Tačiau kai vertinamas rekūpo NVK reikia kalbėti ne tik apie didelius šalčius, o apie visus metus. Štai tuomet aš tikiu, kad plokštelinis entalpinis bus tikrai naudingesnis ir prisuks mažiau elektros.
Labai tradiciškai šia tema išsisakė Cibulis. Nekvėpuosiu bezdalais nors užmušk.
Aš tik niekaip nesuprantu, kaip jis tuos bezdalus ruošiasi išrūšiuoti. Nėra dar tokio rekuperatoriaus kuris pirstelėjus po anklode visus negerus kvapus gražiai susiurbtų ir pašalintų. Realybė tokia, kad gyvename tokioje aplinkoje kur nuolat maišosi visi tiek geri tiek negeri kvapai, o vėdinimo sistema šį kokteilį nuolat maišo su lauko oru, kuris taip pat nebūtinai labai geras ir be kvapų.
Pirmas ir esminis dalykas. Bezdaliai tai nėra tai, ką jūs taip tiesmukai įvardijate. Žodžiu bezdalai aš įvardiju visus blogus kvapus. Taip pat skirtingai nei Mintas, aš manau, kad plokšteliniai mažiau maišo kvapus. Štai kodėl manau, kad su plokšteliniu aš miegamuosiuose turėsiu tyresnį, gaivesnį, švaresnį orą. Rotacinis labiau blogus ar nepageidaujamus WC, virtuvės kvapus paskleis po visą namą.
Kodėl vieni tuos kvapus jaučia, o kiti nejaučia - nežinau. Galbūt uostant reikia išeiti į lauką ir vėl grįžti į patalpas. Panašiai kaip su kvepalais: kai susisuka galva (uoslė), reikia pauostyti kavos pupeles.
Kam tai argumentas priminsiu, kad visi vėdinimo srityje dirbantys forumo dalyviai, kurių buvo gal kokie 5 - 6, be jokių išimčių teigė, kad patys rinktųsi tik rotorių.
Jei dauguma Lietuvoje važinėja su VW ir Audi, tai nereiškia, kad nėra kitų gerų mašinų. Rotacinius lietuviai perka dėl dviejų priežasčių: jie tikrai veikia ir prie -25, kainuoja pigiau. Mano galva plokšteliniai entalpiniai garantuoja šiek tiek didesnį komfortą: mažiau maišo kvapus, palaiko tą pačią optimalią drėgmę ir turi geresnį metinį NVK. Tačiau visa problema yra ta, kad už rotacinius jie yra dvigubai brangesni. Todėl tikrai neverta dėl kelių sutaupytų NVK procentų ir tyresnio oro patalpoje pirkti plokštelinį entalpinį. Tą pačią funkciją gerai atliks ir rotacinis rekūpas. Paprasčiau sakant: rotacinius galime lyginti su VW, Škoda ar Toyota, o plokšteliniai entalpiniai kaip BMW, Mercedes ar Lexus. Ir rotaciniai, ir plokšteliniai entalpiniai atlieka tą pačią funkcija puikiai - vėdina namus, tačiau plokšteliniai entalpiniai garantuoja daugiau komforto.
Man tik įdomu, ką darys rotacinių įrenginių gamintojai, kai bus privalomi A+/A++ klasės namai? Jiems reikia, kad rekupų NVK būtų virš 90 proc. Dabar tokius pasiekia tik plokšteliniai. Rotaciniai mano žiniomis nesiekia 90 proc.