QUOTE(valkata @ 2008 06 25, 11:35)
Išvis, tikrai lietuviškas gali būti tik rapsų aliejus. Kitos aliejinės kultūros Lietuvoje neauginamos. Bet net ir lietuviško rapsų aliejaus nebėra. Viskas iš importinio aliejaus.
Tiesa, turguje galima nusipirkti sėmenų aliejaus. Tik visai neaišku kokia to aliejaus kilmė.
Seniai niekas čia neberašo, bet pabandysiu atgaivinti temelę, nes manau, gana aktuali...
Bent dabar, kiek žinau, yra atsiradę grynai lietuviško rapsų aliejaus (bent jau atstovai taip teigia) - tai TYRAS.
Ir dar, kiek buvau radusi info apie aliejaus sudėtį, tai, vertinant tas pigesnes aliejų rūšis (t.y. neskaitant alyvuogių ir pan.), rapsų aliejus yra žymiai geresnis nei saulėgrąžų, nes turi geresnį Omega riebalų rūgščių santykį (t.y. Omega-3 yra naudinga organizmui ir jos turi būti kuo daugiau, o Omega-6 - kuo mažiau, nes per didelis jos kiekis, atvirkščiai, kenkia...). Taigi dabar "Naturos" nebeperku...
Aišku, vienas iš geriausių - alyvuogių aliejus. Linų sėmenų aliejus - irgi labai geras - turi gerą Omega rūgščių santykį (daug Omega-3). Bet bėda ta, kad sveikatai naudingi tik šaltai spausti nerafinuoti aliejai, o jie galioja labai trumpai, taigi labai greit sensta... Be to, ir kepimui ne visi jie atsparūs ir tinkami, kaip čia kažkas rašė... Taigi dar reiks paieškot informacijos, koks aliejus labiausiai tiktų kepimui...
Mačiau, prieš keletą mėnesių buvo geras straipsnis apie aliejus žurnale apie ekologiją "Green'as" (kurio, deja, nebespėjau nusipirkt, nes išėjo naujas numeris), gal kas netyčia turite ir galit pasidalint informacija?