QUOTE(mintas @ 2015 09 21, 17:57)
Kadangi jau pradėjau daryti korekcijas, tai pabandžiau iškarto viską pakoreguoti atsižvelgiant į išsakytas pastabas.
2000kWh šildymui per metus - tokio namo Lietuvoje dar nėra. Gal ir klystu, bet aš taip manau.
Nereikia skaičiuoti teoriškai kai yra praktiniai rezultatai.
QUOTE(mintas @ 2015 09 21, 21:50)
Dabar tiksliai nepamenu, bet man rodos, žiemą namo šildymas elektra man kainavo apie 400 Lt, palaikant apie 20C laipsnių temperatūrą.
400Lt/mėn = 116 eur/m4n = 960 kWh/mėn
Žiemą 3 mėnesiai ir dar rudenį, pavasarį ne tokie šalti = 960+960+960+400+400+400 = 4000kWh sezonui
Manau, kad 3500kWh yra tikrai ne per daug atsipirkimo skaičiavimui.
Tai vėl atnaujinu:
Dujos: 6000/8*0,42 + 48 (metinis abonimentas) = 363 Eur/metams + didesni šilumos tilteliai dėl dujų drasiai 16 Eur =379 eur
Elektra 6000 * 0.12 = 720 Eur/metams
Skirtumas 341 eur metams
Dujinio investicija (su patikslinta katilo kaina 3500+įvadas 800 eur. Jeigu Dujos ne prie pat sklypo tai ir skaičiuoti neverta, nes neatsipirks. Žinau, kad ir pigiau įvadą padarė.
viso 4300 - 900 elektrinė įranga, bet dar nebuvau įtraukęs "aprišimo", kuris taip pat reikalingas boileriui +100 eur. Skirtumas 3300 eur.
3300/341= 10 metų. Atsižvelgiant į amortizaciją pasidaro 12 metų.
Norėjau pasakyti, kad tai nėra labai tolimas atsipirkimo laikas, nėra 25 metų. Labai svarbu žiūrėti, kiek kainuos dujų įvedimas ir kokio dydžio bei energinio efektyvumo manas. Taip pat svarbu ir kiek vandens išleidžiama.
Galima sakyti, kad nedideliam iki 130 m2, išskirtinai gerai apšiltintam namui su 3-4 kubais karšto vandens per mėnesį labiau patrauklus bus elektrinis šildymas, o didesniam ir ne taip gerai apšiltintam jau galima pagalvoti ir apie kažką kito, nes galima sutaupyti po 350-400 Eur kasmet tokios sistemos įdiegimui. Arba galima galvoti apie 6000kWh pasigaminimą su saulės jėgaine už 6000eur.
O kokios nuomones apie toki sildyma Stafor termidynamic
Pries "lipant" ant remo su xps garo izoliacija jau turi buti uzklijuota ir xps uzeina ant jos?
QUOTE(mintas @ 2015 09 21, 20:15)
Jei arkas apklijuojant XPS`u ant lango rėmo "neužlipama", tai gal ir neverta, bet jei "užlipama", tai manau, kad verta.
Lango rėmo šiluminė varža mažesnė už sienų varžą, tad apklijuojant XPS`u rėmus iš vidaus sumažinam šilumos ilginį tiltelį per langų montavimo siūlę. Žinoma tas pats pasiekiama langų rėmus šiltinant iš išorės, bet apatinės rėmo dalies, dėl palangių iš išorės neapšiltinsi, tad bent jau apačioje rėmą iš vidaus apšiltinti manau, kad verta.
Aš savo name ant visų langų rėmų "užlipau" su putplasčiu ir iš lauko ir iš vidinės pusės.
Lango rėmo šiluminė varža mažesnė už sienų varžą, tad apklijuojant XPS`u rėmus iš vidaus sumažinam šilumos ilginį tiltelį per langų montavimo siūlę. Žinoma tas pats pasiekiama langų rėmus šiltinant iš išorės, bet apatinės rėmo dalies, dėl palangių iš išorės neapšiltinsi, tad bent jau apačioje rėmą iš vidaus apšiltinti manau, kad verta.
Aš savo name ant visų langų rėmų "užlipau" su putplasčiu ir iš lauko ir iš vidinės pusės.
QUOTE(balamūtas @ 2015 09 22, 06:59)
Mintai, o jeigu i skaičiavimus įtraukus oras-vanduo ŠS, kurį BangaS siūlė? Didelis pliusas, kad vasarą būtų pigus karštas vanduo.
Neteko man matyti patrauklaus pagal kainą oras-vanduo ŠS varianto. Vilproje "no name" kaina prasideda nuo ~4.300,00 , aptarinėtasis "Energy Save" kainuoja ~3,484.00. Šio siurblio aprišimui dar šiek tiek dasidės, plius dar reikės įsirengti ir šildomas grindis, ar ŠS prastesnį variantą - radiatorinį šildymą. Bendra įrengimo kaina dar išauga. Man šildomos grindys jei neklystu kainavo apie 2000, šilumos siurblio aprišimas dar bus koks 1000 Gaunam įrengimo kainą virš 6000, o tai brangiau nei dujinis šildymas su viskuo - 5500, tad jei dujinis su nurodyta kaina EE namui jau neapsimoka palyginus su tiesioginiu elektriniu šildymu, tai ką jau kalbėti apie oras-vanduo ŠS, kuris žiemą per šalčius karštą vandenį ruošia ir šildo elektros pagalba tiesiogiai, o nespaudžiant šaltukui, nors ir su kompresoriaus pagalba, bet su prastu COP`u.
Rasi oras-vanduo už gerą kainą, tai situacija kita. man tokio varianto rasti nepavyko. Ženkliai patraukliau man atrodo investicija į oras-oras kanalinį ŠS už 1,144.87 ir saulės kolektoriai už 600 sumą. Susumavus su elektriniu šildymu grubiai 1000 bei visais montavimo darbais turim šildymo sistemą už grubiai 3700 kurios bendra įdiegimo kaina mažesnė už dujinės šildymo sistemos nepilnais 2000, o ekspluatacinės išlaidos manau nukonkuruotų dujinio katilo. Bet kokiu atveju, šiai sistemai net nereikia nieko daugiau išskyrus atvestą elektros liniją, nereikia jokio dujotekio šalimais, ir iš vis, tokią sistemą pavadinčiau labai draugiška aplinkai, tad manau, kad toks šildymo sistemos komplektacijos variantas žiūrisi patraukliausiai EE namui.
QUOTE(balamūtas @ 2015 09 22, 08:52)
Kur daviau nuoroda, tai BangaS siule uz 2100 su talpa, medziagom ir aprisimu, tik neisdave gamintojo. Tarkim grindys dar 2000, sumoj gaunam apie 4k, labai panasiai kaip oras-oras su saules kolektorium.
Iškirtinis oras-vanduo variantas, ženkliai pigesnis nei vidutinė rinkos vertės lyginamas su oras-oras ir saulės kolektorių komplektacija iš pirmų google eilučių. Nesąžininga. Be to, mano variante oras-oras šilumos siurblys brendinis, pasirinkus "no name" firmos spėju dvigubai pigesnį gerai paieškoję rasit.
QUOTE(BangaS @ 2015 09 22, 08:01)
Žiemą 3 mėnesiai ir dar rudenį, pavasarį ne tokie šalti = 960+960+960+400+400+400 = 4000kWh sezonui
Kad man kažkaip užsifiksavo šiek tiek kitas scenarijus. Aišku, atmintis ne užrašai, kurių dabar po ranka neturiu, bet jei atmintis nepaveda, tai mano žiemos sezonas pasiremiant tavo skaičiais atsiėjo:
400+960+960+400=~3000kWh, o mano namas nėra šiltas. Jei namą planuočiau elektriniam šildymui, jo sienos būtų trečdaliu šiltesnės. Nurodytą 15kWh/m2*metus energijos poreikį sutilpčiau su rimta atsarga. Jei tikėt energinio naudingumo skaičiuotojo pateiktu sertifikatu, aš į PN energijos poreikį šildymui jau dabar sutelpu.
Beje, 3000kWh padalinęs iš savo namo ploto, gaunu skaičiuką kvadratui, kuris atitinka mano anksčiau primestą, taip kad dėl šildymo sezono, panašu, kad atmintis nepaveda.
Galima sakyti, kad nedideliam iki 130 m2, išskirtinai gerai apšiltintam namui su 3-4 kubais karšto vandens per mėnesį labiau patrauklus bus elektrinis šildymas, o didesniam ir ne taip gerai apšiltintam jau galima pagalvoti ir apie kažką kito, nes galima sutaupyti po 350-400 Eur kasmet tokios sistemos įdiegimui. Arba galima galvoti apie 6000kWh pasigaminimą su saulės jėgaine už 6000eur.
Pilnai pritariu. Elektrinį šildymą ir siūlau energiškai efektyviam namui iki 80m2-130m2, kuris, kaip elektrinio šildymo sistemos projektuojamas, o ne perdaromas pastatytas. Kaip minėjau, planuočiau savo namą kaip elektrinio šildymo dabar, sienų apšiltinimo storis būtų ne mažesnis nei 40cm, ir visi kiti apšiltinimo sluoksniai būtų atitinkami.
Papildyta:
QUOTE(Thomaz @ 2015 09 22, 08:12)
Pries "lipant" ant remo su xps garo izoliacija jau turi buti uzklijuota ir xps uzeina ant jos?
Pas mane taip kaip aprašyta. Pirmiau garo izoliacija po to apšiltinimas, nors nežinau ar tai gerai. Pagal apšiltinimo principus apšiltinimo sluoksnis iš vidinės pusės, prieš garo izoliaciją turi sudaryti ne daugiau 30% likusios konstrukcijos šiluminės varžos. Jei tai neviršijama, tai neturėtų būti blogai, bet vat klausimas ar tikrai neviršijama. Vienareikšmiškai ir lango profilis ir stiklo paketas privalo būti irgi "šilti".
QUOTE(balamūtas @ 2015 09 22, 08:52)
Kur daviau nuoroda, tai BangaS siule uz 2100 su talpa, medziagom ir aprisimu, tik neisdave gamintojo. Tarkim grindys dar 2000, sumoj gaunam apie 4k, labai panasiai kaip oras-oras su saules kolektorium.
Dabar jau pabrango kažkodėl iki 2400eur. Tai kinietiškas inverterinis oras-vanduo ŠS žiemą šildantis apie 3kW
+grindinis šildymas 500m po 0,7 eur ir 0,3 eur patiesimas viso 500 eur.
ir kolektorius su dėže 200 eur + pajungimas 150 eur. Susidaro 850 eur, o ne 2000 eur. Viso 3250 eur ir 6000kWh šilumos pasigamintume už 2500 kWh elektros arba vietoj 720 eur liktų 300 eur.
(3250-900 eletrinė sistema)/420= 6 metai atsiperkamumas, bet bus triukšmo lauke.
QUOTE(arkava @ 2015 09 22, 08:11)
Aš skeptiškai nusiteikęs tiek joninių katilų atžvilgiu, tiek tokio "saulės kolektoriaus" sukombinuoto su ŠS atžvilgiu, net nesigilindamas į šių "technikos stebuklų" įsigijimo kainą.
... o joninis/teninis visai puikiai veikia su grindiniu (tas pats kaip boileri pajungt). O jei pasūdyti vandeni, ziurek ir 103 proc NK gaunasi
QUOTE(mintas @ 2015 09 22, 09:29)
Aš skeptiškai nusiteikęs tiek joninių katilų atžvilgiu, tiek tokio "saulės kolektoriaus" sukombinuoto su ŠS atžvilgiu, net nesigilindamas į šių "technikos stebuklų" įsigijimo kainą.
QUOTE(BangaS @ 2015 09 22, 10:29)
+grindinis šildymas 500m po 0,7 eur ir 0,3 eur patiesimas viso 500 eur.
ir kolektorius su dėže 200 eur + pajungimas 150 eur. Susidaro 850 eur, o ne 2000 eur.
ir kolektorius su dėže 200 eur + pajungimas 150 eur. Susidaro 850 eur, o ne 2000 eur.
Na mano grindinis šildymas iš 20mm Uponor vamzdelių, uponor kolektorių ir kolektorinių dėžučių, pagal šildymo galingumą perteklinis siekiant numušti termofikato temperatūrą, tad nieko keisto, kad brangesnis už grindinį šildymą išklotą iš "noname" vamzdelių. Kai rinkausi sistemą, konsultavausi su draugu santechniku, tai iš savo patirties jis man tą įrangą ir pasiūlė. Sakė nenori ateityje problemų rinkis ją. Aš kaip absoliučiai jokios patirties šioje srityje neturėdamas ją ir pasirinkau. Kaina vien už paklotus vamzdelius gavosi ~4000Lt, plius reikėtų pridėti kolektorius, kolektorines dėžutes, tad jei dar pridėti ir darbą, 2000Eur yra labai reali suma.