QUOTE(Diukas66 @ 2015 09 13, 19:28)
Po ilgų mąstymų nusprendžiau apšiltinti stogą 20cm R=9.2 m²K/W uždarų porų putom W/mk 0.022
Liambda po sendinimo jų ženkliai mažesnė, tad norint išliekančios didelės varžos, reikėtų pūsti daugiau.
Jei mąstai apie šiltą A klasės namą, tai dėl kelių kubų didesnio tūrio ir apšiltintos atitvaros ploto, šildymo sąnaudos padidės nestipriai. Taigi aš rekomenduočiau palėpę daryti eksploatuojamą.
Vis tik medienos karkasas nelabai draugauja su uždarų porų PUR putomis, tuo labiau pučiamomis tiesiai ant difuzinės. Pirmiausiai medinis karkasas šiek tiek juda, o uždarų porų PUR putos kietesnės, trapesnės. Yra tikimybė, kad bėgant laikui PUR putos suskilinės, o tai jau labai rimtos sandarumo praradimo problemos.
Kita problema, tai jūsų stogo konstrukcijos mediena sausa? Jei turi savyje daugiau drėgmės nei reikia, kalbama kad net putplastyje tokia mediena gali supūti. Jei putplastyje tik gali, tai garą silpniau praleidžiančiose, bei labai sandariai užpurkštose PUR putose tokia mediena garantuotai supūtų.
Man purškėjai minėjo, kad mediniam karkasui daug labiau tinka atvirų porų PUR putos. Jos ir minkštesnės, elastingesnės, bei laidesnės garui, bus sveikiau medienai. Aišku, nupurškus atvirų porų putomis reikėtų pasirūpinti ir garui nelaidžiu sluoksniu (kad ir PIR plokščių dengtų aliminiu, ar OSB plokščių pagalba, nors aišku galima ir plėvelėmis), plius putų reikėtų daugiau, nors jos stipriai pigesnės.
Dar viena mintis. PUR putos eitų tik tarp medinių gegnių? Tai medinės gegnės, su ženkliai mažesne šilumine varža gausis kaip šilumos tilteliai. Vidinėje pusėje medžio paviršiaus temperatūra bus mažiausia, ant medienos kondensuosis garas, mediena bus pastoviai drėkinama, permirkusi ir garantuotai supus, net jei prieš tai buvo gerai išdžiovinta. Negeras apšiltinimo sprendimas.
O kodėl nenorite purškiamos ekovatos vietoje putų? Man jos žiūrėtųsi patraukliau tarp medžio gegnių. Aišku, reikėtų apsaugos nuo garo, bet absoliučiai ramu dėl medienos. Jos užsipurškia pakankamai sandariai, tad garo apsaugai būtų mažesnis slėgio krūvis.