Beveik pabaigėme palėpės įrengimą. Štai čia montuosiu
palėpės liuką. Bus tikrai platus 70x112 cm. Renkuosi tarp
Fakro (modelis LWK Plus liamda 1,1) ir
Roto (modelis Cadet 3, liamda 0,9). Roto - vokiški, Franko - lenkiški. Vokiškų laiptų ne tik liamda geresnė (56 mm apšiltinimas prieš 36 mm), bet laiptų pakopos iš buko, patys laiptai 2 cm platesni, jie turi papildomą laiptą viršuje. Žodžiu, Roto apie 100 eurų brangesni, bet realiai gauni tikrai geresnį gaminį. Kažkaip gaila pinigų, bet mintys sukasi apie vokiškus. Ar verta imti šiltesnius palėpės laiptus?
Taip pat labai gailiuosi, kad dar projektinėje stadijoje neišnaudojau normaliai palėpės. Štai kaip ji atrodo beveik
įrengta. Čia vaizdas į kitą
pusę. Turiu nerealų 30 kv. metrų sandėlį. Jei būčiau žinojęs, kad šiltinsiu visą stogą, o ne stygas, tai pačias stygas būtumėme nuleidę žemiau ir palėpė būtų išėjusi aukštesnė. Todėl pusę jos bučiau padaręs kaip antrasolę, kitą - kaip sandėliuką/palėpę. Dabar liko tik palėpė (sandėliukas). Bet panašu, kad jis bus dažnai naudojamas. Ten net vaikai gali žaisti. Pats užlipau ir supratau, kad žiauriai faina toje palėpė. Plokščių stogų savininkai gyvenime nesupras tokio gėrio kaip palėpė. Jei būčiau iš karto žinojęs, tai dar būčiau padaręs šone mažus langiukus ir įsivedęs elektrą. Dabar palėpėje teks naudotis baterijomis (ar žibalu) šviečiančią lempą. Žodžiu, jei kas darysite namą su dvišlaičiu stogu, tai šiltinkite tik visą stogą ir išnaudokite pilnai palėpę. Nerealus dalykas. 101 kartą geriau nei rūsys.
Man dar kitas dalykas užkliuvo. Pirmame aukšte šiandieną buvo +22, antrame aukšte +23. O palėpėje labai karšta. Net specialiai pakabinau termometrą, kad galėčiau nuolatos stebėti temperatūrą. Tenai buvo net +26. Įtariu, kad ir žiemą palėpėje bus šilčiau nei visame name. Ar aš klystu? Jei taip, tai reikia iš palėpės kažkokiu būdu paimti tą šilumą ir grąžinti į namą. Būtų kvailą ją ten palikti? Geriausias dalykas būtų padaryti papildomas dvi ventiliacijos atšakas: padavimą ir ištraukimą. Į bendrą vėdinimo sistemą grįžtų daug šilumos, todėl pagerėtų rekupo NVK. Ar aš klystu? Žodžiu, ką daryti su šiluma palėpėje? Ar ji tik vasarą tenai bus? Gal žiemą bus ne toks didelis kontrastas tarp pirmo, antro aukšto ir palėpės?