sveikos mamytės,
norėčiau palinkėt visom mamytėm ilgai ir sėkmingai žindyt.
mano dukrytei dabar jau 1 metai ir ir 3 mėn. ir ji iki šiol valgo mano pienuką. taip yra todėl, nes neklausiau jokių močiūčių, kaimynių ir pan., kurios man siūlė duot jai arbatėlių,. prisimenu vaikas verkia, pūčia pilvuką, pieno upeliai, o anyta man sako, turbūt jau turėsi primaitint. žiūriu į ją, kam primaitint, jei krūtinė tuoj sprogs nuo pienuko pertekliaus. arba vis siūlydavo duot soske, bet aš ir vėl užsispyriau, kad ne, kam reikia. o dabar visi kartu džiaugiamės, kad nereikėjo nei soskių, nei buteliukų nei mišinėlių. IR DUKRYTĖ AUGA SVEIKA
dėl svorio priaugimo, tai mano dukrytė yra tikra coliukė, dabar sveria 9,3 kg. ji tik iki trijų mėnesių priaugdavo daug svorio, o nuo 3-jų tai tik 500 g -geriausiu atveju, nes būdavo ir mažiau. bet aš dėl to nesijaudindavau, nes vaikas linksmas, judrus, tik spėk gaudyt.
dėl naktinių maitinimų, tai man iki šiol dar tenka keltis naktį pamaitinti, nes ji yra megėja atsigert. kartais 1-ą kartą, kartais ir kelis. bet dėl to kėlimosi aš nuovargio nejaučiu, tik atsigeriam ir aš vėl užmėgu, kaip nieko nebuvo.
taip kad aš visom keturiom už maitinimą krūtimi.
QUOTE(Sindy @ 2005 04 23, 22:55)
Kruti tegu ima tiek, kiek pats mazylis nori. Tik misinuku nedamaitink. O kad netpiltu - pavalgiusi iskart palaikyk stacia, priglaudusi prie krutines (ranksluostuka pasiklot per peti verta ). Jei vistiek atpyle - vadinasi mazasis persivalge (kaip drakoniukas saldainiu fabrike )
O ką daryti, jei vaikiukas išvalgo vieną krūtį, išvalgo antrą krūtį ir vis tiek ieško valgyt? Ima tą tuščią krūtį, traukia, pyksta, verkia, vėl griebia i t.t., o pienelis nebėga . Negi laikyt alkaną, kol vėl pieno prisigamins??? Pastebėjau, kad man va šitaip pienelio trūksta per vakarinį maitinimą.
QUOTE(asMona @ 2005 04 24, 08:47)
O ką daryti, jei vaikiukas išvalgo vieną krūtį, išvalgo antrą krūtį ir vis tiek ieško valgyt? Ima tą tuščią krūtį, traukia, pyksta, verkia, vėl griebia i t.t., o pienelis nebėga . Negi laikyt alkaną, kol vėl pieno prisigamins??? Pastebėjau, kad man va šitaip pienelio trūksta per vakarinį maitinimą.
Speju, kad vakarinio maitinimo lauki isitempusi, galvodama ar tik vel netruks pienelio..?
Jau ne viena rase - pienukas gaminasi "galvoje". Stenkis nusiramint, juk jei jo uztenka kitais maitinimais, tai uzteks ir vakariniam - tereikia nusiraminti ir atsipalaiduoti. Pagaliau jei isvalgo viena, o paskui antra kruti - tikrai nebera toks alkanas. Juk ir suaugusiam sotumo jausmas ateina praejus kazkiek laiko po pavalgymo,net jei nedavalgai kazkiek. Na isalks biski greiciau - vel pamaitinsi ir bus gerai. Gamta taip sutvarko, kad jei vaikiukas daugiau ir stipriau trauks, tai po keliu dienu daugiau ir pienuko pasigamins. Jei damaitini - mazylis traukia nebetaip stipriai, nebe taip godziai.. vadinasi i smegenis eina signalai kad pieno netik kad netruksta, bet ir perdaug! Va ir pradeda krutine gaminti vis maziau pieno...
As zinau, lengva kalbeti - sunku tokiu patarimu paklausyti.. Kazkada pati praejau tapati pragara. Man tada patarimus dave 4 vaikuciu mama, o as vis abejojau, galvojau : "Lengva jai kalbeti - pas ja pieno buvo, o man.. Pas mane pienas jau dingsta!" Beprotiskai norejau maitinti pati. Labai labai! Bet vistiek kai uzpuole abejones - siunciau mama pirkti misinuku.. Ir kogero buciau netekusi malonumo maitinti pati, ir po siai dienai galvociau, kad tai pieno pas mane nebuvo.. Butu taip ir buve, jei dukryte nebutu to misinelio isvemusi.. Aciu jai ir dievui
QUOTE(asMona @ 2005 04 24, 08:47)
Na, mums lygiai tas pats vaizdelis buvo, per vakarini maitinima . Vyras leke pirkt misinelio, nes vaikutis alkanas ...Tai laime jo taip ir nesudavem. Stovi po siai dienai spinteleje . Pasirodo - tai pilvelio diegliai. Butent, kai pilvelio diegliai, vaikutis atrodo neramus, ir lyg valgyt pastoviai iesko, zodziu, alkanas. Bet jeigu jis valge 10min. is vienos kruties ir 10min. is kitos, jis tikrai nera alkanas tada. O pilvelio diegliai butent vakare ir prasideda. Taigi jeigu sugirdysi dar misinelio, tai dar blogiau tik bus. As negaliu 100% garantuoti, kad pas tave ta pati situacija, bet labai panasus simptomai, kaip ir mums buvo
As pries bet koki primaitinima ir arbateliu davima. Taigi, kol kas dar maitinu pati (mums 4men ir savaite) . Nors daugybe kartu buvo pagunda (pasiklausius "geru" patarimu) duoti arbateles pvz.: pankoliu , tai nusipirkt, nusipirkau, bet taip ir negirdziau . Nes jeigu kokia mama man patardavo duoti arbateles, tai as jos is kart klausdavau, iki kada ji maitino? Ir visada isgirsdavau atsakyma panasu i, tarkim, antra menesi mums pienelis baigesi ir t.t.
QUOTE(artev @ 2005 04 24, 22:30)
Na, mums lygiai tas pats vaizdelis buvo, per vakarini maitinima . Vyras leke pirkt misinelio, nes vaikutis alkanas ...Tai laime jo taip ir nesudavem. Stovi po siai dienai spinteleje . Pasirodo - tai pilvelio diegliai. Butent, kai pilvelio diegliai, vaikutis atrodo neramus, ir lyg valgyt pastoviai iesko, zodziu, alkanas. Bet jeigu jis valge 10min. is vienos kruties ir 10min. is kitos, jis tikrai nera alkanas tada. O pilvelio diegliai butent vakare ir prasideda. Taigi jeigu sugirdysi dar misinelio, tai dar blogiau tik bus. As negaliu 100% garantuoti, kad pas tave ta pati situacija, bet labai panasus simptomai, kaip ir mums buvo
As pries bet koki primaitinima ir arbateliu davima. Taigi, kol kas dar maitinu pati (mums 4men ir savaite) . Nors daugybe kartu buvo pagunda (pasiklausius "geru" patarimu) duoti arbateles pvz.: pankoliu , tai nusipirkt, nusipirkau, bet taip ir negirdziau . Nes jeigu kokia mama man patardavo duoti arbateles, tai as jos is kart klausdavau, iki kada ji maitino? Ir visada isgirsdavau atsakyma panasu i, tarkim, antra menesi mums pienelis baigesi ir t.t.
artev - tu labai protinga mamyte
O ta pankoliu arbatele isgerk pati kai atrodys kad pienuko reiketu daugiau - tikrai padeda As savo panelems iki 6 menesiu neduodavau nei arbateliu nei misinuku (beje man pritare ir mano gydytoja, kuri irgi uz naturalu maitinima). Misinuku maniskes taip ir nemate, nes nuo 6 menesiu damaitindavau koselem o uzgerdavom mamos pienuku , na veliau atsirado ir arbateles zinoma
Pirmaja maitinau iki 1 metuku ir nutraukiau tik todel, kad iki antrosios gimimo bebuvo like 4 menesiai ir daktarai visi reke kad negalima taip alinti savo organizmo (nors buciau nepaklausiusi ir toliau maitinusi, jei nebutu pagulde keliems menesiams (3) i ligonine del gresiancio persileidimo). A vot antroji pienuku megavosi iki 2 metuku, kol nutarem jog gana, nes kazkaip nepatogu pasidarydavo kai prie svetimu megindavo pasiimti is bliuzeles kruti kai tik istroksdavo
Tad jei norit maitint kuo ilgiau - bent pusmeti nei apie misinelius nei apie arbateles negalima net galvot
Na mamytės, aš jums labai pavydžiu, kad taip puikiai sekasi maitinti. Bet kartais būna, kad pieno TIKRAI trūksta ir vaikelio svoris visai neauga, va tada tenka duoti mišinuką, nors ir kaip to nenori
Artev, tikrai teisingai galvoji ir darai Tai ir toliau darykit. Išties svarbu -- pozityvus mąstymas ir patarimai tik tų, kurios pačios ilgai ir nesikankindamos maitino.
Egliuke, pagal natūralaus maitinimo šalininkus, pačios maitinti negali labai mažas procentas moterų. Kita dalis -- tiesiog neturinčios žinių, kaip teisingai tai daryti, senų patarimų prisiklausiusios ir panašiai. Liūdna, kad ir daugelis gydytojų mažai žino apie natūralų maitinimą ir nelabai ką gali patarti.
Jei ne mano jautiškas užsispyrimas, aš irgi vargu, ar ilgai būčiau žindžiusi. Jau gimdymo namuose aplankiusi anyta man "diagnozavo", kad pieno aš neturėsiu, nes vaikas vis žinda ir žinda Aš aišku, užsispyriau ir sau pasakiau, kad būtinai maitinsiu
Nežinau, ką būčiau dariusi ir tuomet, kai su savo metinuku pakliuvau į infekcinę ligoninę (į gimtadienį jam dovanų Roto virusą buvo atnešę ). Tai tuomet maniškis atsisakė valgyti bet ką, tik mano pieną traukė. Gydytoja kaip apsidžiaugė, kad aš dar maitinu , o slaugės tai stebėjosi, man karvės pieno po puslitrį nešiodamos (tiek maitinančioms priklauso, nors iš tiesų tai per daug) -- atseit, toks didelis vaikas, o dar žinda Pasikartosiu, bet visoms žindyvėms pirmiausia linkiu daug daug kantrybės ir protingų patarėjų
Egliuke, pagal natūralaus maitinimo šalininkus, pačios maitinti negali labai mažas procentas moterų. Kita dalis -- tiesiog neturinčios žinių, kaip teisingai tai daryti, senų patarimų prisiklausiusios ir panašiai. Liūdna, kad ir daugelis gydytojų mažai žino apie natūralų maitinimą ir nelabai ką gali patarti.
Jei ne mano jautiškas užsispyrimas, aš irgi vargu, ar ilgai būčiau žindžiusi. Jau gimdymo namuose aplankiusi anyta man "diagnozavo", kad pieno aš neturėsiu, nes vaikas vis žinda ir žinda Aš aišku, užsispyriau ir sau pasakiau, kad būtinai maitinsiu
Nežinau, ką būčiau dariusi ir tuomet, kai su savo metinuku pakliuvau į infekcinę ligoninę (į gimtadienį jam dovanų Roto virusą buvo atnešę ). Tai tuomet maniškis atsisakė valgyti bet ką, tik mano pieną traukė. Gydytoja kaip apsidžiaugė, kad aš dar maitinu , o slaugės tai stebėjosi, man karvės pieno po puslitrį nešiodamos (tiek maitinančioms priklauso, nors iš tiesų tai per daug) -- atseit, toks didelis vaikas, o dar žinda Pasikartosiu, bet visoms žindyvėms pirmiausia linkiu daug daug kantrybės ir protingų patarėjų
QUOTE(egliuke @ 2005 04 25, 11:26)
Na mamytės, aš jums labai pavydžiu, kad taip puikiai sekasi maitinti. Bet kartais būna, kad pieno TIKRAI trūksta ir vaikelio svoris visai neauga, va tada tenka duoti mišinuką, nors ir kaip to nenori
egliuke, TIKRAI negali maitinti tik 3% is visu tu, kurios galvoja kad negali ir todel nebemaitina. Man yra pasiseke kelioms tokioms tikrai negalincioms padeti suprast, kad tikrai gali. Bet as buvau pastoviai salia, tad dviese matomai buvo lengviau pasiekt ir patiket. Zinoma nepulsiu tvirtinti, kad va tu galejai. Bet nenustebciau, jei paaisketu jog galejai. Ir tikrai nekaltinsiu nei vienos patikejusios, kad butent ji yra is tu 3%. Tiesiog pas mus dar labai truksta ziniu. Blyn net teisingai ismokyt paduot kruti kudikiui niekas is kudikiu skyriaus personalo nesugeba.. prisiryja mazylis oro, pilvuka skauda, verkia, nevalgo.. mama apie pieno trukuma iskart galvoja, pergyvena, pradeda damaitint misinukais... O kartai tiek nedaug tetruksta kad abu butu laimingi, ir maitintusi naturaliai.. ech...
O kiek laiko tas svoris neaugo?
QUOTE(Sindy @ 2005 04 25, 20:49)
egliuke, TIKRAI negali maitinti tik 3% is visu tu, kurios galvoja kad negali ir todel nebemaitina. Man yra pasiseke kelioms tokioms tikrai negalincioms padeti suprast, kad tikrai gali. Bet as buvau pastoviai salia, tad dviese matomai buvo lengviau pasiekt ir patiket. Zinoma nepulsiu tvirtinti, kad va tu galejai. Bet nenustebciau, jei paaisketu jog galejai. Ir tikrai nekaltinsiu nei vienos patikejusios, kad butent ji yra is tu 3%. Tiesiog pas mus dar labai truksta ziniu. Blyn net teisingai ismokyt paduot kruti kudikiui niekas is kudikiu skyriaus personalo nesugeba.. prisiryja mazylis oro, pilvuka skauda, verkia, nevalgo.. mama apie pieno trukuma iskart galvoja, pergyvena, pradeda damaitint misinukais... O kartai tiek nedaug tetruksta kad abu butu laimingi, ir maitintusi naturaliai.. ech...
Pas mane dukrytė gimė 3800g, o 3 savaičių svėrė 3600gr. Tada sverdavau kiek suvalgo - per valandą iš abiejų krūtų 20-50 gr iščiulpdavo. Bet iš kitos pusės tai tikria nelaikau savęs "negalinčia maitinti" Maitinu iki šiol, tik nuo 3 savaičių geriam ir mišinuką, kadangi pieno pas mane taip ir neatsirado pakankamai, nors iki pusės metų po kiekvieno maitinimo nusitraukdavau ir paskutinius lašus. O šiaip sutinku, kad dažniausiai mamos pradeda primaitinti, nes trūksta aplinkinių palaikymo, patarimų, elementarių žinių.
... pamenu ir as tas dienas, kai vakarais graudziai zizuredavau i atrodo tuscias krutis... tai tada stengdavausi kiek galima daugiau pagerti arbtatos... ir sakydavau sau, kad tai tik iliuzija, jog jos tuscios... kad ten pienuko mano mazajai tiek , kiek reikia... ir drauge viena pasake, kad yra ten pieno, tikrai yra... labai svarbu, kad butu nors veinas zmogus, kuris palaikytu uzsispyrima maitinti... iki siol vyro gimines divijasi, kad taip ilgai maitinu... As tik nusisypsau... Ateis laikas ir nebereiks pienuko... Na, buna silpnumo momentai, kad pavargstu, kai blogiau pamiegu ir tada jau pradedu galvoti, kad viskas... gana... jau ir taip pakankamai... bet kai mazoji taip graziai praso "buko"... galvoju, na , dar palauksiu... Pradzia sunkiausisa, kol patiki, kad pieno yra ir bus... tiek keiek reikes... kad maitinsiu iki 2 metu!!!! Ir man pasake: tikek, kad maitinsi iki 2 metu!! As sakiau, naa bent iki metu... Bet tai tesiaisi iki siol... nezinau ar tai blogai, ar gerai... bet mums gerai... mazoji paserga retkarciais... bet gal butu sirgusis daugiau, jei ne mano pienelis... Ir jums kantrybes!!!!
QUOTE(asMona @ 2005 04 24, 05:47)
Man dar ligoninej buvo pasakyta, kad pienas pasigamina per 15 minuciu. Tai kai vaikiukas neprivalgydavo is abieju krutu, duodavau vel pirmaja, nes zisdavo viena 15-20 minuciu, ir jau vel budavo pasigamine Kartais vienas maitinimas uztrukdavo 1,5 - 2 valandas (dazniausiai vakare ), nes tekdavo keitinet kelis kartus, kol mazasis pasisotindavo.
Cia gal nelabai tinka kudikiams, kur labai trumpai zinda, bet juk ir misini paruost truputi uztrunka Galima turbut tas 10 minuciu iskenteti kaip nors, kol krutine pagamins
Dar vienas labai elementarus patarimas, del kurio gali nepavykti zindymas - duodant kruti ziuret, kad kudikio liezuvelis butu apacioje. Vienai mano pazistamai niekas to nepasake, tai dabar tenka nutraukinet pienuka ir vargti su buteliukais Buvo ir mums tokia problemele, laimei, sesele laiku pastebejo.
QUOTE(Momo @ 2005 04 26, 19:29)
Man dar ligoninej buvo pasakyta, kad pienas pasigamina per 15 minuciu. Tai kai vaikiukas neprivalgydavo is abieju krutu, duodavau vel pirmaja, nes zisdavo viena 15-20 minuciu, ir jau vel budavo pasigamine Kartais vienas maitinimas uztrukdavo 1,5 - 2 valandas (dazniausiai vakare ), nes tekdavo keitinet kelis kartus, kol mazasis pasisotindavo.
Cia gal nelabai tinka kudikiams, kur labai trumpai zinda, bet juk ir misini paruost truputi uztrunka Galima turbut tas 10 minuciu iskenteti kaip nors, kol krutine pagamins
Pabandžiau ir aš maitinti iš vienos krūties, po to iš kitos, o po to vėl iš pirmos. Deja, man pienelis taip greitai, t.y. per 15 minučių, nesigamina . Net po pusvalandžio dukrytė neturi ką traukti - na gal tik kelis gurkšnius. Aišku, labai blogai, kad neturiu, kas mane palaikytų. Vyras negali klausyti, kaip mažoji vakarais alkana verkia (tikrai žinau, kad verkia ne dėl pilvuko dieglių, nes kartą pabandėm duoti mišinėlio, tai pavalgė ir iškart užmigo), todėl mane kaltina, kad vaiką badu numarinsiu ir primygtinai liepia primaitinti. Mama vėlgi tas pats. Pastoviai pabrėžia, kokios mano minkštos krūtys - aišku kaip dieną, kad jose mažai pieno, be to prikaišioja, kad per mažai valgau ir dėl to pienelio nėra ir būti negali, nors tikrai maitinuosi normaliai, bet anot mano mamos, tai turėčiau kimšti nuo ryto iki vakaro. Žodžiu, baigiu palūžti - bijau, kad patikėsiu tuo, kas man kiekvieną dieną kalama į galvą ir pradėsiu primaitint, nes pienelio, kaip bebūtų gaila, tikrai nedaugėja