Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

QUOTE(amba41 @ 2015 08 27, 21:52)
Aišku liūdna ir gaila įdėto triūso bei neišsipidžiusių matymų- vizijų. Aš tai sveika drūta buvau. Laisčiau ir gėlynus, bet sausra privertė susimastyti ir koreguoti norus.
Kandidatas ratibida. Daugiametė, man graži. Dirvonui buvo skirta, bet  pavasario sėjos pražydo nuostabiai išlaikydama savo žalumą. Ruošiausi dirvonui, bet šitas kelsiu į gėlyną. Dirvone yra jau peržiemojusių , kurių nelaisčiau ir iki šiol gyvos, Aišku skurdi, susisukusiais lapeliais bet gyva. Viduvis - aitroka raudona spalva, bet buvo ir baltų, tai gana nebogai kartu. Pas mane pirmametės, tai dar vaikiškas ūgis ir maži krūmeliai. Ištvėrė lyg niekur nieko 4 dienas paliktos be laistymo kai buvo virš 30.  Gaura (ne gaurė). Puikus augalas, tiesa ji pasodinta geroje žemėje, ne kaip viduvis. Sako sunkiai žiemoja. Kamaninė tūbė. Ji 2-metė ir sėta tik šiemet, taip kad nežinau jos žydėjimo. Jai dzin nelaistymas. 
Dar puikiai ištveria sausrą patagoninė verbena. Radau pasisėjusią nuo pernai.  Augo sau visai pakraštyje nelaistoma nuo gimimo, kol buvo pastebėta. Ir pamylėta. Iš žolių - mėlynoji kelerija.

ratibida - butinai itrauksiu i noru sarasa.
viduvis- jau senai planuose, bet vis nerandu ju seklu pirkti...
gaura - tikrai mano kaime neziemoja( patikrinta ), nors man biezboznai grazi...
patagonine verbena atkrenta, nes vienmete. o zaist su daigiukais nesinori...nors labai grazi...
-------------
tiesa reik paminet, kad sausra labai gerai atlaike kazkokios bevardes heucheros raudonais lapais, bei vilnotosios notros.

QUOTE(jot.ka @ 2015 08 27, 22:14)
aš tai statybose buvau paskendus, tai gėlynais tik džiaugiausi, neskirdama didesnio dėmesio, bet kai staiga vieną dieną pamačiau, kad chrizantemos, beveik visai geltonos, o saulainių visos apačios nupliko,tada jau traukiau šlangas ir pyliau pyliau pyliau. Šiaip nuostolių kaip ir nėra, bet visgi kabinėtis galima, žolių lapai nurudo, stambesnių augalų apačios numetė lapus, o dar prisidėjęs vėjas, lapus nudaužė. Na bet visumoj, negaliu skųstis. Nors irgi apmąstymų buvo, kad gal reiktų augalų, kurie pakantesni sausrai, bet ko gero, tokiais ekstremaliais laikotarpiais visų augalų dekoratyvumas krenta.
Kaip ten bebūtų, mano gėlyne rugpjūtis gražiausias mėnuo, minimum priežiūros, maksimum džiaugsmo smile.gif

uzvakar gryzom is pajurio, tai matesi ant kiek pas jus ten buvo daugiau dregmes. medziai ir laukai dar zali, o pas mus palei Vilniu jau nugelte viskas...
Tuo paciu noriu paklaust, o kaip ta pajurine balza? turetu buti saurai atspari? berods Jus ja auginate?
--------------
neistvere tokios sausros net slamutis ir rudbekijos. o miskantai turbut nezydes- jau dabar i siena pavirte- zaliuoja tik apatines kurmo dalys- virsuje- sienas g.gif
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 08 28, 09:21)
ratibida - butinai itrauksiu i noru sarasa.
viduvis- jau senai planuose, bet vis nerandu ju seklu pirkti...
gaura - tikrai mano kaime neziemoja( patikrinta ), nors man biezboznai grazi...
patagonine verbena atkrenta, nes vienmete. o zaist su daigiukais nesinori...nors labai grazi...
-------------
tiesa reik paminet, kad sausra labai gerai atlaike kazkokios bevardes heucheros raudonais lapais, bei vilnotosios notros.

Taip vilntosios nortos nukirptais žiedynais pasitiko sausrą ir graži juosta pagal akmenis išmėtytus kad skersai pereičiau gėlyną.
Viduvio sėklų gavau iį e-seklos.lt. Rudenį skambinausi ir prašiau, kad pasistengtų atvežti. Ir atvežė. Sekiau jų naujienas ir užsisakiau. Bet baigėsi greitai. pas juos.
Dėl patagoninės verbenos kasmet žaidžiu. Ir dar su ja labai tinka mano manymu miltuotasis šalavijas. Irgi panašiai išsilaiko per sausrą. Dabar teks augintis daigelius ir tos biezbožnai gražios. Vienas daigas - didžiulis virpantis žiedelių krūmas. Labai jau naudinga. Žydi nuo birželio , o galo nesimato. Ne, tikrai augisiu daigais. O gal apklojus sausais lapais peržiemos.
Atsakyti
QUOTE(amba41 @ 2015 08 28, 10:45)
O gal apklojus sausais lapais peržiemos.

Lyg ir zada labai silta ziema. gal tikrai pavyks. jei pavyks- butinai raportuokit blush2.gif . nu grazi ji man... lyg siol pazinojau tik baltas, bet siemet kazkaip visur ruzavu uzsodino...irgi labai grazios.
o viduvio seklas e-seklose praziopsojau.
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 08 28, 14:56)
Lyg ir zada labai silta ziema. gal tikrai pavyks. jei pavyks- butinai raportuokit blush2.gif . nu grazi ji man... lyg  siol pazinojau tik baltas, bet siemet kazkaip visur ruzavu uzsodino...irgi labai grazios.
o viduvio seklas e-seklose praziopsojau.

Neatsimenu kiek sėjau, bet dabar turiu 7 viduvius. 3 raudoni, 3 balti 1 nuskuręs ir nežydi. Jei negausit, tai galiu pasidalinti. Pasižiūrėjau - liko virš 20 sėklų. Rašo , kad sodinti 40-50cm atstumais. Tokios plantacijos man nereikia, jei daigios. Nelabai man tas raudonis, bet kai greta baltos, tai atsimiešia.
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 08 28, 10:21)
-------------
Tuo paciu noriu paklaust, o kaip ta pajurine balza? turetu buti saurai atspari? berods Jus ja auginate?

Pas mane priesmėlis, nėra taip tragiškai po sausros, kaip pas Tave, vobla. Nors lietų augalai matė ko gero prieš mėnesį. Tepalaisčiau tik šiemet pasodintus kelis snapučių 'Rozanne' kerelius ir šilauoges (kas gėlėm nepriklauso).

Taigi, pas mane sausrą atlaikė ir visai gerai atrodo:
-lendrūnai 'Karl Foerster'
-miskantai 'Yaku Jima'
-gojiniai šalavijai (įv. veislės) - sugebėjo nukirpti sausros pradžioje ir atželti, ir pražysti
-akantai
-baptisijos
-notros 'Helen von Stein'
-šilokai (stambieji)
-patagoninės verbenos - nesėjau, pridygo sėjinukų nuo užpernai(!) sodintų, pernai išravėjau, šiemet dalį palikau
-astrancijos - mano nuostabai šiaurinėje namo pusėje nelaitomos ir žaliuoja, ir žydi

Pajūrinę balžą aš turėjau. Išroviau. Ir vėl turiu lotuliukas.gif Liko šaknų dalys - atžėlė. Jei nori, galiu perleisti smile.gif Tavuosiuose visiškuose smėliuose turėtų neišvirsti žydėjimo metu, ką padarė pas mane ir dėl ko jų atsisakiau. Pasiėmimas galimas vietoje (Širvintų r.) arba Vilniuje.

Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2015 09 02, 07:07)

Pajūrinę balžą aš turėjau. Išroviau. Ir vėl turiu lotuliukas.gif Liko šaknų dalys - atžėlė. Jei nori, galiu perleisti smile.gif Tavuosiuose visiškuose smėliuose turėtų neišvirsti žydėjimo metu, ką padarė pas mane ir dėl ko jų atsisakiau. Pasiėmimas galimas vietoje (Širvintų r.) arba Vilniuje.

bigsmile.gif noriu. Vilniuje. gal rasciau ka mainais duot g.gif
--------------
labai keista del astranciju unsure.gif visad maniau, kad jos dregno ir riebaus grunto, dalinio seselio augalai g.gif
-------------------------------------
pas mane sausra komplikuoja tai, kad zeme- laidus zvyras, jokiu pavesiu nieks niekur nemeta, plius vejas istisai kosia kaip prie juros. tokia dykuma ar bent jau pusdykume.
pvz. vakar pas mus seselyje rode +32, o lietaus ... nebepamenu kaip jis atrodo blush2.gif
------------------
gojiniai salavijai ir pas mane atlaike. irgi siuo metu zydet bando...
---------------
vakar mieste prisirinkau seklu pievinio salavijo. jau senai tykau seklu, bet vis neuzmatau pirkti. o vienam miesto skvere buvau uzmacius zydint, tai vakar kol laukiau besipirmarugsejinancios vyresneles- prisigliaudziau . vis dar buvo uzsilikes koks desietkas seklu. pavasari sesiu wub.gif
------------------
dar vienas mano toks keistas pastebejimas: visi sausramegiai augalai- melsvalapiai g.gif kazkaip labai vienspalves gautusi kompozicijos g.gif nebent koki raudonlapi siloka iterpti g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 02 rugsėjo 2015 - 07:51
QUOTE(Vobla @ 2015 08 28, 09:21)
uzvakar gryzom is pajurio, tai matesi ant kiek pas jus ten buvo daugiau dregmes. medziai ir laukai dar zali, o pas mus palei Vilniu jau nugelte viskas...
--------------
neistvere tokios sausros net slamutis ir rudbekijos. o miskantai turbut nezydes- jau dabar i siena pavirte- zaliuoja tik apatines  kurmo dalys- virsuje- sienas g.gif

Taip, pajūry tikrai nesijaučia sausros padarinių, buvau Vilniuje, tai kai kurios vietos išties atrodė liūdnai, ypač medžiai, ne rudens spalvomis dažosi, o byra rudi lapai. Ir ruduo pas mus atėjo lygiai pagal laikrodį, su lietumis ir perkūnijomis, ko šiemet prie jūros beveik nebuvo, tai drėgmės tikrai netrūksta.

Mano miskantas irgi nebuvo laistomas, nepatiko nedėmesys, tai apdžiūvęs smarkiai, bet šluotos vyniojasi, vakar apžiūrėjau bus pilnas žiedynų, kas visiškai sausros netoleruoja, tai monardos, šios dabar užsisėja kur papuola, bet neliejamos visos baltos nuo miltligės. Labiausiai šiemet drebėjau dėl pirmamečių astrancijų, kurios saulėkaitoje kepė, tai saulė joms tokia baisi nėra, kaip karštis, net ir prilietos karštomis dienomis geibo, bet tikiuosi, kad čia tik pirmų metų bėda, kitąmet viskas bus gerai.
Pirmametės ežiuolės iš sėklų 'Alba' jau kelia žiedynus, ir tikėjausi ir nesitikėjau, kad šiemet bent pamatyt galėsiu, tai dabar jau be galo nekantru, kada tie kotai išilgės ir į saulė pažvelgs baltas žiedas.

Negaliu atsidžiaugti savo sėjinuku. Radau pernai po kraujalakėmis daug vaikų, kai kurie buvo gražiais lapais kaip 'Pink Tanna', tai tuos be abejo ir pasisodinau į gėlyną, žiedai tikrai ne jos, o daugiau panašūs į paprastos rūšinės bumbuliukus, nors jie pailgi, ne apvalūs, ir vyšniniai. TAigi ilgų baltų kuokelių iš 'Pink Tanna' nepaveldėjo, šviesios spalvos taip pat, bet taip pat nepaveldėjo ir blukimo, kas mano akims didžiulis privalumas. Ūgis didelis, siūruoja žemiau aukštų melvenių šluotų, o jei žiūrint geru kampu fone atsiranda šluotsmilgių ryžumas, tai kraujalakės raudoni bumbuliukai tiesiog tobulai išryškėja, tai va mielosios, neravėkit visko iš eilės, galima ir pas save aptikti kažką gero smile.gif.

šiais metais, mano mylimiausias augalas ir daugiausiai dėmesio sulaukęs buvo šluotsmilgė, bijojau antros vasaros pusės, kai, visoms gražioms stadijoms pasibaigus ateis džiūvėsio valanda, bet kaip aš šia stadija džiaugiuosi, tas ryžumas tiesiog tobulas kaimynas bet kokiam kitam augalui išryškėti, ir kas man be galo patiko, kad vidurdienį žiūrint gėlynas neatrodo juodų šešėlių pilnas, nes šviesus žolės fonas to neleidžia, tai dabar galvoju, kad kitąmet, kai tenai sužels šluotsmilgių plotai, turėtų viskas būti gerai.

dar vienas augalas, kuriuo neatsidžiaugiu šią vasarą, tai verbena, strėlialapė. Mane užburia tokie augalai, kurie nuolat subtiliai keičiasi, šioji taip palengva iš mažučių žieynėlių per vasarą išaugina įspūdingas žvakides, radau daug sėjinukų, išsaugosiu visus, pribarstysiu gėlyne per visą ilgį, man ji iš tų tobulųjų augalų.

buvau Vilniuje Bernardinų sode, kažkaip tikėjausi daugiau, dauguma augalų tokie paskurę atrodo, na bet gal ir nenuostabu, kai kaimynystėje dideli medžiai auga, bet buvo ir kas nustebino, tai kemerai viename sodelyje įspūdingo aukščio, ir soras pamačiau visai kitomis akimis. Na, kad jos ten kiek pasivartę, tai gal ir nelabai patiko, bet dydis visgi sužavėjo, supratau, kad manosioms dar augt ir augt, o gal mano sunkioje žemėje jos niekad tokios ir nebus? Mano soros, tikrai neaukštos, gana kompaktiškos, tarp gana žemų saulainių jų net nelabai matosi. Bet atsirado vilčių, kad jos kada nors bus labai gražios smile.gif
Atsakyti
Vobla, parašiau AŽ, per ten ir susitarsim kur ir kada pasiimti pajūrinės balžas.
Atsakyti
Iš išgyvenančių be priežiūros per sausras turiu kažkokią kraujažolę:
https://picasaweb.go...593521227216866
Šiemet nuo karščio visai išbluko, šiaip ryškesnė violetinė būna.
Bičių, kamanių ir drugelių džiaugsmas - bandreniai:
https://picasaweb.go...430257252397986
Bet jų apačios greitai pasidaro negražios, be priedangos nepadoriai atrodo. Kartais dar miltligė kankina.
Be pretenzijų - bitkrėslė:
https://picasaweb.go...913004769198098
Trūkumas, kad greitai plečiasi, kasmet tenka rauti.
Atsakyti
Kažkada dar vidurvasarį žadėjau foto iš mamos sodo, gavo apdovanojimą, už gražiausius gėlynus.

user posted image

Čia tas geltonos ežiuolės sėjinukas, spalva nėra švariai oranžinė, bet ir ne geltona, kaip paradoxa, man gal kiek panaši į rudbekijos atspalvį, tokia rudai oranžinė.
user posted image

user posted image

user posted image

Flioksas šalia lelijos toks neišvyniojantis žiedelio iki galo, kažkokia įdomi veislė, dar turi tokios visai nenusakomos spalvos, kuris irgi pilnai neišsiskleidžia, man jie patiko, flioksų baidausi, nes visi kurie augo, pas mane labai sirgo, visi lapai būdavo juodai taškuoti, bet šituos flioksus knieti išbandyti.
user posted image
Atsakyti
Tikrai pavyzdinis sodas, vertas apdovanojimo. Yra kur akis paganyt.
Atsakyti
jot.ka- grazu. man tik mistika kaip ji ta veja tarp rangytu gelynu nusipjauna. pas mane kasmet linijos vis tieseja ir tieseja biggrin.gif , nes nesugebu taip issirangyt su zoliajove...arba geliu uzgriebiu, arba tenka i gelyna ilipus ta zoliapjove pilotuot- vagru vargas doh.gif
faktas, kad gamtoje organine forma kur kas geriau ziurisi nei geometrine, ale priziuret man lengviau tiesius gelynus blush2.gif
Atsakyti