Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikas nekalba 19

QUOTE(rozyte2015 @ 2015 09 03, 19:49)
pradedu galvot ir apie gyvenima Lietuvoje vien del jos, jei reikes
Ar esate įsitikinę, kad Lietuvoje jai bus geriau? g.gif
Jau dabar ji gyvena kitokioje kultūrinėje aplinkoje, tuo pačiu formuojasi ir nelietuviškas mentalitetas. Žinoma, pasaulėžiūros pagrindas - šeima, bet...
Aš jau seniai nebesu "juoda" patriotė ir dažnai pamąstau, jog mūsų švietimo sistema yra sudėtinga, orientuota į mokyklų reitingus ir mokinių pasiekimus, t.y., į gabiausius mokinius. Vidutiniokams sunku, o negabiems mokiniams - "kryžiaus keliai"... unsure.gif
Bet čia - tik mintys pasvarstymams. 4u.gif
Atsakyti
Sveiki,
gal turite kokių idėjų kaip skatint vaiką, kad jis apie save kalbėtų pirmu, o ne trečiu asmeniu? 4u.gif
Atsakyti
Klopedija, po siu metu kryziaus keliu, manau, kad musu svietimo sistema, niekur neorientuota verysad.gif yra tiesiog kazkoki statistiniu vienetu stumdymas...kas moka, tampa gersa mokinys, kas nemoka prisitaikyti tampa iskritusiu is sistemos verysad.gif

Cia tiesiog..istorija, bet...

Pasakojimas apie Tedį Stollardą
Stovėdama prieš penktokų klasę pirmąją dieną mokykloje, jinai pasakė vaikams netiesą – kad, kaip ir dauguma mokytojų, juos myli visus vienodai.
Bet juk tai buvo neįmanoma, nes pirmoje eilėje pakumpęs sėdėjo berniukas, vardu Tedis Stollardas.
Misis Thompson stebėdavo Tedį anksčiau ir matė, kad jam nesisekė žaisti su kitais vaikais, kad jo drabužiai nebuvo tvarkingi, kad jį reikėjo nuprausti. Be to, Tedis kartais būdavo nemalonus vaikas.
Kai misis Thompson taisydavo Tedžio darbus, ji su pasimėgavimu rašydavo jam neigiamus pažymius ir raudonu rašalu braukydavo klaidas.
Mokykloje, kurioje dirbo misis Thompson, mokytojai privalėjo pasidomėti ankstesnių klasių mokinių pažymiais. Mokytoja atidėjo Tedžio pažymių peržiūrą metų galui ir nustebo…
Tedžio I-os klasės mokytoja rašė, kad jis šaunus vaikas, daug besijuokiantis, dirba kruopščiai, puikiai elgiasi. Su juo gera dirbti.
Antros klasės mokytoja rašė, kad Tedis yra puikus mokinys, bet jis susirūpinęs, nes mama serga nepagydoma liga. Namuose jam nelengva.
III-ios klasės mokytoja pastebėjo, jog mamos mirtis jį paveikė, berniukas stengiasi, bet jam sunku. Tėtis juo ne itin rūpinasi ir jo gyvenimas pasikeis į blogąją pusę, jei niekas nesiims priemonių.
IV-tos klasės mokytoja rašė, kad Tedis šalinasi visų ir nesidomi mokykla, neturi draugų, miega per pamokas.
Dabar misis Thompson suprato viską. Jai pasidarė gėda dėl savo elgesio. Jinai dar blogiau pasijuto, kai mokiniai atnešė kalėdines dovanas, visas įvyniotas į gražų popierių. Išskyrus Tedį.
Jo dovana buvo įpakuota į rudą bakalėjos parduotuvės popierių. Mokytoja išvyniojo Tedžio dovaną.
Vaikai pradėjo juoktis, kai pamatė dirbtinių briliantų apyrankę, kurioje trūko vieno akmenėlio, ir vos trečdalį buteliuko kvepalų. Ji sutramdė besijuokiančius vaikus, užsimaudama apyrankę, pasigėrėdama, kokia ji graži, ir pasikvėpindama riešus kvepalais.
Tą dieną Tedis pasiliko po pamokų ir pasakė mokytojai: „Misis Thompson, šiandien Jūs kvepiate taip, kaip kvepėdavo mano mama“.
Kai vaikai išėjo iš klasės, misis Thompson ilgai verkė. Ir nuo tos dienos ji nustojo mokyti skaityti, rašyti ir skaičiuoti. Ji ėmė mokyti vaikus. Be to, skyrė ypatingą dėmesį Tedžiui. Jiems dirbant kartu, jo protas atsigavo. Kuo labiau mokytoja jį drąsino, tuo geriau jis mokėsi.
Metų gale Tedis tapo vienu iš šauniausių klasės berniukų. Ir, nepaisant to, jog mokytoja sakė, mylinti visus vienodai, jos „numylėtinis“ buvo Tedis.
Po metų jinai gavo raštelį nuo Tedžio, kuriame jis rašė, jog ji buvo pati geriausia mokytoja, kokią tik jis kada yra turėjęs savo gyvenime.
Praėjo 6-ri metai ir Tedis vėl parašė mokytojai. Jis rašė, jog baigė vidurinę mokyklą ir buvo trečias geriausias mokinys klasėje. Misis Thompson vis dar buvo pati geriausia mokytoja jo gyvenime.
Po 4-rių metų mokytoja vėl gavo Tedžio laišką. Jame jis sakė, kad jam nėra lengva, bet jis stengiasi ir jis vėl priminė, jog misis Thompson buvo jo mylimiausia mokytoja.
Vėliau atėjo dar vienas laiškas, kuriame Tedis pasakojo gavęs bakalauro laipsnį su pagyrimu ir nusprendęs studijuoti toliau ir kad misis Thompson buvo jo mylimiausia mokytoja. Dabar jo pavardė buvo ilgesnė: laišką pasirašė „daktaras Theodoras Stollardas”.
Istorija čia nesibaigia. Pavasarį atėjo laiškas, kuriame Tedis rašė, jog ketina vesti. Jo tėvas buvo miręs ir jis klausė misis Thompson, ar ji nesutiktų būti jaunikio mamos vietoje.
Žinoma, ji sutiko. Ji pasipuošė Tedžio mamos apyranke ir buvo pasikvėpinusi jo mamos kvepalais. Jie apsikabino vienas kitą ir daktaras Stollardas sušnibždėjo: „Ačiū, ,misis Thompson, už tai, kad manimi patikėjote. Ačiū, kad leidote man pasijusti svarbiam ir parodėte, jog aš galiu kažką pakeisti“.
Misis Thompson, vos sulaikydama ašaras atsakė: „Tedi, tu neteisus. Būtent tu mane išmokei, kad aš galiu kažką keisti. Kol tavęs nesutikau, aš nemokėjau būti Mokytoja“.
Mes niekuomet nežinome, kokią įtaką galime padaryti kitiems… savo veiksmais… ar… nieko nedarydami. Kartais net šypsena gatvės praeiviui gali padaryti tokių permainų, kurias net įsivaizduoti sunku. Atsiminkite tai. Pasistenkite ir jūs nors ką pakeisti vaiko gyvenime… Šiandien!
Atsakyti
QUOTE(rozyte2015 @ 2015 09 03, 13:03)
dmu, kiek jusu vaikuciui metu??

6. Paskutiniai metai prieš mokyklą.

QUOTE(Li @ 2015 09 03, 19:13)
Sveiki,
gal turite kokių idėjų kaip skatint vaiką, kad jis apie save kalbėtų pirmu, o ne trečiu asmeniu?  4u.gif

Manau, pradžiai su juo apie jį kalbėt antru asmeniu wink.gif (nors taip ir daroma...)
Atsakyti
QUOTE(Alchemie @ 2015 09 03, 20:16)
musu svietimo sistema, niekur neorientuota verysad.gif yra tiesiog kazkoki statistiniu vienetu stumdymas...
Reitingai ir yra statistika. Taigi, mūsų švietimas - statistikos vergas. doh.gif
Atsakyti
klopedija, dar nesu apsisprendus, bet manau per kitus metus reiks apsisprest... Kol kas tikrai nezinau kaip bus ir kaip geriau g.gif
Zinau tik tiek kad cia visur kainuoja pinigai ir nemazi. Visos terapijos, logopedes... Net is tikro nezinau ar cia yra tiek daug visko kiek Lietuvoj. Nemokamai gausim logepeda turbut kas kelias savaites - viskas. Cia jie mato vienintele isieti - logopedai. Jei vaikas jau nenesioja pampersu 3m tai jiems yra kazkoks stebuklas! Tai "irodo" kad vaikas tikrai nera koks atsilikelis.

dmu, o kada pradejot dirbti su vaikuciu? ta prasme, ne vien namie, o papildoma pagalba? ar vaikas jau gerai kalba dabar?
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2015 09 03, 19:30)
Reitingai ir yra statistika. Taigi, mūsų švietimas - statistikos vergas. doh.gif

Taip. Ir dar karzynkų. Nu gerai, krepšelių.
Papildyta:
QUOTE(rozyte2015 @ 2015 09 03, 19:34)
dmu, o kada pradejot dirbti su vaikuciu? ta prasme, ne vien namie, o papildoma pagalba? ar vaikas jau gerai kalba dabar?

Kažkur nuo 4 metų darželyje logopedas ir psichologas (anksčiau nebuvo galima pagal biurokratiją), šiemet pavasarį — VRC. Vaikas nerišliai plepa, bet susišnekėt su juo vis dar beveik neįmanoma. Labiausiai atkreiptinas dėmesys į tai, kad jis nėra dar uždavęs nė vieno klausimo. Beje, šiandien jis neva paklausė mano kolegos, kaip sekasi, tas atsakė, bet tai nebuvo tikras klausimas, t.y. dėl domėjimosi, o paprastas „įrašytos frazės pragrojimas”.
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2015 09 03, 20:30)

As turejau omenyje, kad tiek vnt. mokosi mokykloje, tiek iseis, tiek bandys i aukstasias, bet nera vaiku, moksleiviu...jau ten pasiekimai tai procentai ir t.t. atsilikom, ar pasivijom, ar palenkem...zmones pas mus negyvena verysad.gif
Atsakyti
rozyte, jei gyvenat Anglijoje - tai anglų kalbą nekalbiukam išmokti yra lengviau, o ir reikalavimai vėliau labiau orientuoti į individualų vaiką...

nežinau, aš jau fiziškai gyvendama Anglijoje, kad vaiko kalbai būtų geriau, į Lietuvą negrįžčiau...

aišku kas kam ir kaip, bet...

ir - jei žinočiau, kad ten gyvensiu, ko gero nesukčiau vaikui iš pradžių galvos dviem kalbom ir šnekėčiau ta kalba su juo ,kurią jis girdi aplink - vien tam, kad "prasilaužtų". Kai išmoktų laisvai angliškai, tai galėtų ir lietuviškai papildomai išmokt.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo stripulis: 03 rugsėjo 2015 - 22:05
Gal jus ir teisi. Tikrai zinau kad anglu kalba lengvesne vaikams bet ji nuo mazens girdejo tik lietuviu todel manau pralauzti ledus reiktu su lietuviu kalba. Namie kalbam lietuviskai ir turim aplinkoje seimos nariu. Todel supa vien lietuviai. Anglu kalba tik dabar pradejo girdet darzely. Dar tikrai nesu apsisprendus ka darysim. 4u.gif Gal neuzilgo angliskai kalbes. Kartais neviltis ima.. Sakau cia pasake viskas jai gerai, eikite pas logopeda. Daugiau jokiu patarimu jokiu terapiju.
Atsakyti
QUOTE(stripulis @ 2015 09 03, 23:03)
rozyte, jei gyvenat Anglijoje - tai anglų kalbą nekalbiukam išmokti yra lengviau, o ir reikalavimai vėliau labiau orientuoti į individualų vaiką...

nežinau, aš jau fiziškai gyvendama Anglijoje, kad vaiko kalbai būtų geriau, į Lietuvą negrįžčiau...

aišku kas kam ir kaip, bet...

ir - jei žinočiau, kad ten gyvensiu, ko gero nesukčiau vaikui iš pradžių galvos dviem kalbom ir šnekėčiau ta kalba su juo ,kurią jis girdi aplink - vien tam, kad "prasilaužtų". Kai išmoktų laisvai angliškai, tai galėtų ir lietuviškai papildomai išmokt.

Stripuli, lietuviskai veliau neismoks kaip gimtosios jau...jei vaikai atvaziuoja kalbedami lietuviskai ir paskui gyvenamosios erdves kalba uzgozia lietuviu, nors ji palaikoma namie ir kokioje sestadienineje mokykloje..deja lietuviu nunyksta ir pradingsta..nes ji sunki..nekalbiukas, jei ismoks angliskai, lietuviskai jau....tikrai bus ne iki to...tik va klausimas del vaiko raidos, jei vakui angliska ismokus ji normaliai isilietu i kolektyva, augtu, lavetu, raida normali..tai valio...juk del vaiko darai...jei kazkokie dalykai, kurie tik ryskiau maotis per kalbos raida, bet jie lieka bet kurioje kalbos grupeje sutrikimais...tai pagalba galima Lt ir pagalba kokia yra UK doh.gif tada geriau jau parvaziuoti
Atsakyti
Tai vat man visai neaisku kas jai yra. Man atrodo kol kas tik kalba. Elgesio problemu jokiu nematau, su motorika viskas gerai. Anksciau buvau reksne, jei kas netaip paleis gerkle, bet dbr lyg viskas gerai. Kazkiek gal isaugo is tu rekimu. Nors ji labai uzsispyrus smile.gif
Zodziu pagyvensim pamatysim. Bet manau pradzioj reiks jai pabuti Lietuvoje ir ziuresim kaip seksis.
Atsakyti