Vakar darėme sandarumo testą. Štai čia
video medžiaga. Tikėjausi geresnio rezultato - 0,2. Išėjo -
0,4440.Gal video neparodė visų probleminių vietų, todėl pasidalinsiu ir nuotraukomis - bus aiškiau. Realiai yra trys probleminės vietos: langai, komunikacijų įvadai ir medis. Gerokai traukė per
internetinio kabelioįvadą. Taip pat apie
langus (čia per maža stiklajuostė įdėta, žadėjo "7 langai" pakeisti, bet taip ir nepakeitė). Leido ir per perdangos
griovelius vandeniui išbėgti (bandėme juos putomis užpūsti, bet nepadėjo. Reikės rimčiau užsandarinti. Man keista, nes visu namo perimetru padarytas gelžbetonis žiedas ir tikrai nesitikėjau, kad trauks per perdangos skylutes). Taip pat leido ir
perdangos plokščių sujungimo vietoje. Prie HEB'o likę skylučių, todėl ir čia
prapūtinėjo. Štai ta
skylė iš arčiau. Prapūtinėje ir prie statinio, kuris
yra prie mūro. Galvojau, kad per šitą
skilusį statinį leis, bet realiai problemos nebuvo.
Galvojau, kad leis pirmo aukšto grindų ir sienos sandūroje (plintuso vieta), todėl visą pirmo aukštą
užsandarinome Siga. Ir aplink
vitrinas užsandarinome. Pirmame aukšte problemos nebuvo, bet leido toje pačioje
antro aukšto vietoje (plintuso vietoje). Tik nuotėkis buvo ne visur, o tik kai kur.
Keliuose vietose prie
lango leido. Teks taisyti ir prie
palangių. Nustebau, kad oro nuotėkis buvo pirmo aukšto šildomų grindų
deformacinėje juostoje. Pirma santechnikas sumontavo kanalizacijos stovą, o tik tada tinkavo, todėl nepriėjo prie vamzdžio. Štai kodėl pastebėtas nedidelis oro nuotėkis ir prie
kanalizacijos vamzdžio. Teks sandarinti ir
pirmo aukšto grindų ir laiptų sandūrą.Mane labiausiai nustebino, kad nedidelės skylutės perdangoje leidžia, bet štai tokia perdangos skylė -
neleidžia. Čia gal dėl to, kad mažos skylutės prie lauko sienų, o šita skylė vos ne namo viduryje.
Visos probleminės vietos tikrai nebrangiai ir nesudėtingai sutvarkomos. Neįsivaizduoju tik ką daryti su langais. Įtariu viską sutvarkius sandarumas pagerės iki 0,2-0,3. Tiesa, dar nėra padarytos rekuperatoriaus skylės, todėl jos gali pabloginti sandarumą. Kai pasidarysiu apdailą, žadu daryti pakartotinį sandarumo testą. Čia jau rudenį ar žiemą.
Norint, kad namas būtų kaip pasyvus, mane reikėjo ne prastesnio nei 0,4 sandarumo. Iš esmės toks ir pasiektas. Tikiuosi jį dar pasigerinti. Aišku nėra skaičiuoti šilumos tilteliai, tačiau įtariu, kad namo šildymo poreikis bus 13-16 kWh. Vis dar nieko nenusprendžiau dėl šildymo sistemos. Noriu geoterminio, bet pinigų gaila. Kita vertus tikiu, kad namo šildymas metams kainuotų apie 1200-1500 Lt. Tikrai padori suma, bet aukščiau B klasės tikriausiai negaučiau. Lieka dar ir karšto vandens problemą. Gal kas padės mano smegenyse sudėlioti mintis dėl šildymo ir karšto vandens ruošimo?
Beje, sandarumo testą darė ta pati firma, kur ir Mintui. Sakė, kad mano rezultatas tikrai papuola ir 3-5 geriausių. Pats geriausias Minto - 0,1, tada lygtai keli 0,3 eina. Ir tada jau 0,4.