QUOTE(mintas @ 2015 06 26, 17:24)
Taigi, dėl šildymo elektros pagalba manau ne laikas galvoti po namo pastatymo. Konkrečiai pas Cibulį, mano supratimu šiek tiek per daug vitrinų, kurios debesuotomis dienomis ir naktimis žiemos metu pasuks elektros skaitliuką truputį stipriau, nei norėtųsi šildant tiktai elektros pagalba. Nors sąmata už namo šildymą net ir elektra nebus gąsdinanti, ji bus panaši į B ar C klasės namo šildomo malkomis, tad girtis mažomis šildymo sąnaudomis nepavyks, o taip atidžiai prižiūrint namą stačiusius darbininkus, tikrai norėtųsi šio to daugiau.
Taip, kad mano patarimas konkrečiai Cibuliui - įsirenginėk ŠS. Šildydamas vien tik elektra nejausi pasitenkinimo. Patikėk, geriau truputį permokėti, bet jaustis laimingam dėl savo sprendimo, o su ŠS tavo namo šildymo sąnaudos tikrai bus rekordinėmis bent jau šiai dienai.
Taip, kad mano patarimas konkrečiai Cibuliui - įsirenginėk ŠS. Šildydamas vien tik elektra nejausi pasitenkinimo. Patikėk, geriau truputį permokėti, bet jaustis laimingam dėl savo sprendimo, o su ŠS tavo namo šildymo sąnaudos tikrai bus rekordinėmis bent jau šiai dienai.
O jei visgi paieškoti alternatyvos. Jei iš karto nepasidarau geoterminio, tai vėliau jau neįsirengsiu - tvora neleis. Nebent pasidaryti gręžinį, atsivesti kolektorių į katilinę, bet katilą pirkti po metų kitų. Kažkaip gana kvaila mintis.
Metus kitus tikrai galiu pagyventi vien su elektra. Įtariu, kad tikrai nebus sąskaitos didelės. Kaimynas pasakojo, kad paskutinį mėnesį sunaudojo 300 kWh elektros. Čia visa namo elektra, nes karštą vandenį ruošė būtent elektra (4 asmenų šeima). Išeina apie 39 eurai. Puiki suma.
Jeigu po metų kitų nepatinka didelės elektros sąnaudos, tai realiai liks oras-vanduo šilumos siurblys. Jį sumontuoti nebus jokių problemų. Dar turiu kreivų minčių apie fotovoltinę saulės elektrinę. Tik čerpių gaila. Visą vaizdą suvalgys.
Arba iš karto galima šildyti namą elektrą ir įsirengti 5-6 kv. m baterijų karštam vandeniui ruošti. Arba po metų kitų galiu pasikabinti baterijas tik karštam vandeniui ruošti.
Padėkite apsispręsti, kuris variantas geriausias apie 6000 kWh šildymui ir karštam vandeniui sunaudojančiam namui:
1. Tik elektra. Apie 1600 eurų.
2. Geoterminis. 9600 eurų.
3. Oras-vanduo. Apie 5000-7000 eurų.
4. Fotovoltinė saulės elektrinė. Įtariu apie 9000 eurų.
5. Elektra + saulės kolektoriai karštam vandeniui. Apie 3000-3500 eurų.