Sveiki,
čia paskutiniu metu buvo kalbų dėl šildymo elektra, ar apsimoka ar ne.
Jei namas atitinka PN šilumos nuostolių reikalavimus, tai tikrai apsimoka.
Pav. namas 120m2 *15kWh/m2/per metus = 1800kwh
Šildantis net dieniniu tarifu tai sudarytų apie 225 Lt (65 Eur) į mėnesį (1800*0,5(elektros tarifas)/4(šildymo mėnesiai))
Mano atveju,kadangi buvau nusprendęs statyti ŠS, kai reikėjo klijuoti putplastį, jo storio nedidinau, palikdamas projektinį 30cm, gavosi truputį labiau švaistantis šilumą namas. Išleidžiu ~400 Lt (116Eur) į mėnesį, o tai yra labai grubiai apie 26kWh/m2/per metus. Nors namui išdžiuvus šildymo poreikis šiek tiek turėtų sumažėti, bet tendencija aiški.
Turint omenį, kad už panašią kainą šildomi senesnės statybos dviejų kambarių butai pigesniu centriniu šildymu, manau, kad net mano, mažiau taupaus namo šildymas tik elektra nėra brangus. (Apie 1600 Lt per metus). Be to, mano namo šildymo sezonas yra tikrai trumpesnis.
Jei namas taupus ir atitinka PN keliamus reikalavimus, nematau poreikio investuoti į kitą šildymo sistemą, kaip tik į elektrą, su galimybę dalį šildymo naštos perkelti saulės baterijoms.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 06 21, 18:34)
Man grindinio šildymo įrengimas kainavo - 11 654 Lt.
Elektrinis šildymas kainuotų 5525 Lt (+ grindinis).
Įrenginėjant elektrinį šildymą, teisingiau būtų apsieiti be vandeninio grindinio šildymo tad kokią 10000 Lt šioje vietoje galima drąsiai sutaupyti. Kadangi visuose variantuose elektra tampa brangesnia tik 4000 Lt, tai sutaupius ant įdiegimo elektra tampa pigiausiu variantu.
Vis tik šildymo sistemą reikėtų pasirinkti namo projektavimo stadijoje. Tik šiuo atveju galima pasiekti didžiausią ekonomiją pasirinkus vieną iš šildymo būdų.
Papildyta:
QUOTE(vaikis_ @ 2015 06 21, 20:52)
Aš čia pagal saldytuvu tarnavimo laika lyginu,
Tai kad šiais laikais šaldytuvai gaminami maksimaliai piginant visą sistemą, tad pasitaiko modelių, kuriuose freonas teka metaliniais, o ne variniais vamzdeliais, tad šaldytuvas neremontuojamu tampa daug greičiau, nei sugenda kompresorius - surūdijus vamzdeliams.
Papildyta:
QUOTE(VilkasPilkas @ 2015 06 22, 09:44)
Idomu su kuo jie tuos griovelius daro su paprastu lauzomu peiliuku ar kazka mandriau turi?
Kadangi savo PUR obliavau su medienos elektriniu obliumi, manau, jog ir šiam darbui puikiausiai tiktų medienai skirta freza
.