Pabandžiau su Bango
išplėstine skaičiuokle pasiskaičiuoti įvairius šildymo variantus. Nežinau, kur galėčiau įdėti Excel failiuką, todėl tik trumpai papasakosiu, kokius duomenis gavau.
Man grindinio šildymo įrengimas kainavo - 11 654 Lt.
Geoterminis su integruotu boileriu, pasyvia vėsinimo funkcija ir montavimu kainuotų 33 147 Lt (+ grindinis).
Elektrinis šildymas kainuotų 5525 Lt (+ grindinis).
Oras-vanduo su integruotu boileriu kainuotų apie 22 861 Lt (+ grindinis).
Skaičiavau, kad namo energijos poreikis - 20 kWh/m, karšto vandens - 6 kubai.
Per 15 metųĮrengimas ir eksplotacija per xx metų,vertinant nusidėvėjimą, bet nevertinant infiliacijos ir sugaišto laiko, Lt. Y eilutė
Geoterminis: 56 538 Lt.
Oras-vanduo: 50 891 Lt.
Elektra: 52 483 Lt.
Per 20 metųĮrengimas ir eksplotacija per xx metų,vertinant nusidėvėjimą, bet nevertinant infiliacijos ir sugaišto laiko, Lt. Y eilutė
Geoterminis: 64 761 Lt.
Oras-vanduo: 67 855 Lt.
Elektra: 64 001 Lt.
Tie patys skaičiavimai pagal AF eilutęPer 15 metųĮrengimas ir eksplotacija per xx metų, įvertinant infiliaciją, nusidėvėjimą, palūkanas už indėlį ir sugaištą laiką. Visa pinigų suma turima. AF eilutė
Geoterminis: 57 144 Lt.
Oras-vanduo: 52 110 Lt.
Elektra: 53 844 Lt.
Per 20 metųĮrengimas ir eksplotacija per xx metų, įvertinant infiliaciją, nusidėvėjimą, palūkanas už indėlį ir sugaištą laiką. Visa pinigų suma turima. AF eilutė
Geoterminis: 60 409 Lt.
Oras-vanduo: 57 205 Lt.
Elektra: 66 411 Lt.
Jei vertintumėme 15 metų laikotarpį, labiausiai apsimoka oras-vanduo, tada elektra ir tik galiausiai geoterminis. Oras-vanduo palyginti su geoterminiu sutaupo apie 5000 Lt.
O jei imti 20 metų laikotarpį, tai aš čia kažko nesuprantu. Geoterminis Y grafoje - 64 761 Lt, AF grafoje - 60 409 Lt. Pridėjus infliaciją ir sugaištą laiką, sistemos eksploatacijos kaštai atpinga? Kažkas čia ne taip arba aš kažko nesuprantu.
Oras-vanduo 20 metų laikotarpyje: Y grafoje - 67 855 Lt, AF grafoje - 57 205 Lt. Elektra Y grafoje - 64 001 Lt, AF grafoje - 66 411 Lt. Vėlgi įvertinus infliaciją ir sugaištą laiką, oras-vanduo sistema atpinga, o elektra pabrangsta. Vienintelis logiškas paaiškinimas, kad elektra brangsta, todėl šildytis grynai elektra būtų brangiau nei kitais būdais.
Kaip bežiūrėti šitų trijų sistemų eksploatacijos kaštai per 15-20 kainuoja labai panašiai. Norint teisingai įvertinti, kuri sistema labiau apsimoka, reikia labai gerai atspėti elektros pigimo-brangimo tendencijas, labai tiksliai įvertinti sistemų tarnavo laiką ir galimus gedimus.
Jei elektra ne brangs, tai ji gal ir patrauklus dalykas. Tikėtina, kad pasidarius jungti su Švedija, elektra gali pigti. Geoterminis ir ypač oras-vanduo mano supratimu turi tikimybe sugesti, todėl jų eksploatacija gali stipriai išaugti. Sunku nuspėti ir sistemų tarnavimo laiką. Gali būti, kad geoterminis gerai veiks apie 15-20 metų, kuomet oras-vanduo resursas apie 10 metų. Elektrinės sistemos tikėtinas tarnavimo laikas apie 20 metų, nors realybėje gali būti ir tik 15 metų. Labai daug nežinomųjų, todėl sunku įvertinti, kuri sistema labiausiai apsimoka.
Geoterminis patrauklus tuo, kad turėtų ir vėsinimo funkciją.