Įkraunama...
Įkraunama...

Tunise

Aštuntoji diena
Mama nuspręndžia vieną dieną pailsėti nuo važinėjimų, juk ryt laukia ekskursija į sostinę. Bet aš visos dienos viešbutyje neiškęsiu g.gif
Taigi po pusryčių jau kai į darbą einu į metro stotį ax.gif Bandau pirkti bilietą į Bekaltą, bet manęs nesupranta, matyt netiki savo ausimis kad aš tikrai ten noriu blink.gif Tada bedu pirštu į tvarkaraštyje kaimelio pavadinimą, tik tuomet gaunu bilietą. Bilietai metro tikrai pigūs, kiek nepamenu, bet nedaug.
Metro kontrolierius prieš stotelę man netgi pasako kad tuoj bus maniškė. Išlipu, paeinu ir nusifotografuoju gatvelę kuria reikės sugrįšti, kad nepamirščiau kaip ji atrodo blush2.gif Kaip ir visuose Tuniso miestuose, taip ir šiame pirmoji kavinukė kurią pamatau, tai grynai vyriška, kurioje tik vyrai arbatą visą dieną geria, (dešnėje pusėje)
user posted image

Kempiniukas ir Afrikoje kempiniukas smile.gif
user posted image
Ir kituose miesteliuose tokių pastatų mačiau, čia vaikų darželis ar tai pradinė mokyklėlė, nes puikiai girdisi mažų vaikų balsai
user posted image
Einu, žioplinėju, jaučiu į mane slapčia žiūri, bet nieks nekalbina, neklausinėja, tiesiog tikra išsvajotoji ramybė smile.gif
Fotografuoju kas man gražu, autentiška, stengdamasi nepažeisti žmonių privatumo.
user posted image
Labai smalsu o kaip ten už tų užuolaidų namuose yra, bet aš didvyriškai laikausi
cool.gif Juk šiandien visiškai viena esu, taigi gerokai atsargesnė.
user posted image
Randu tokį kaip ir miestelio centriuką, gatvėse kažkaip vyrų gerokai daugiau nei moteriškių.
user posted image
user posted image
Netgi fontanas yra, tik be vandens.
user posted image
Cigarečių paprastose parduotuvėse kaip pas mus nenusipirksi, bent jau aš nemačiau, va tokiose specialiose parduotuvėlėse (nuotraukos kairėje) arba turguje nusipirkti galima.
user posted image
Bet labiausiai patiko mėsos parduotuvės thumbup.gif Niškyla klausimas jautieną ar karvieną parduoda, pakabinta nupjauta galva, arba net ir su visu kailiu ir dar kanopos pakabintos. Taigi net iš veido žinai kaip atrodė tavo tos dienos kepsnys.
user posted image

Papildyta:
Prieinu vietinį vaisių-daržovių turgelį, net keista, nieks nieko nesiūlo, tik labai jau smalsiomis akimis žiūri bigsmile.gif
user posted image
Toji ramybė truko, kol vaikučiai iš mokyklos pasipylė, šiek tiek nedrąsiai vienas kitas pasisveikina, o jau rudos akytės kad blizga iš to smalsumo, oi kokie jie gražučiai
user posted image

user posted image
user posted image
user posted image

Pirmą kartą mane užkalbina kažkokio autoserviso darbuotojai, pasiteirauja iš kur ir parodo į kurią pusę eiti į papludimį. Noriu pažiūrėti koks tas jų papludimys, bet kažkaip tai toloka atrodo
user posted image
Baigiasi gyvenamieji namai, visokios dirbtuvės, dirbtuvėlės. Man patys gražiausi
user posted image
Kuo toliau einu, tuo mažiau man panašu kad jūrą užtiksiu, matyt kažkurioje vietoje ne ten nusukau. Jau kaip ir miestelis baiginėjasi, prasideda alyvuogių ir daržovių laukai.
user posted image
Gal bent pusantro kilometro nuėjau ir supratau kad iki jūros šiuo keliu nenueisiu, o toliau sukinėtis nedrįstu, dar pasiklysiu, o vienai blūdinėti nėra jau taip jauku. Apsisuku ir grįžtu iki stoties.
Bilietą perku traukinyje iki Mokninės. Mokninė, kiek mačiau žemėlapyje jau didesnis miestelis.
Gausybė ąsočių, bet kažkokie man jie keisti, brokuoti, nelabai dailūs ir kai kurie labai jau skylėti
user posted image
Po kelių dienų išsiaiškinau kam tie skylėtieji naudojami ax.gif
labai nedaug paėjau kai išgirdau kažkokį tai meldimąsi, važiuoja lengvoji mažina, o per garsiakalbį maldas transliuoja.
user posted image

Papildyta:
Labai jau daug dėmesio aš čia sulaukiu, šūkauja, rėkauja, ne- nepatinka man čia, apsisuku ir grįžtu į stotį.
user posted image
Belaukiant traukinio susipažįstu su vietine tunisiete- jauna mergina, visa uždarai apsirengusi su pirštinaitėmis, atviras tiktai veidukas, bet tas uždaras drabužis matosi jos nė kiek nevaržo. Laisvai bendrauja, išsilavinusi, linksma. Man patiko kad tunisietės jaučiasi laisvos, nesuvaržytos, ne taip kaip daugumoje musulmoniškų kraštų. Man pasirodė kad mes gal kartais labiau suvaržytos jaučiamies nei tunisietės.
Atsakyti
QUOTE(Jerda @ 2015 05 26, 21:44)
user posted image
Belaukiant traukinio susipažįstu su vietine tunisiete- jauna mergina, visa uždarai apsirengusi su pirštinaitėmis, atviras tiktai veidukas, bet tas uždaras drabužis matosi jos nė kiek nevaržo. Laisvai bendrauja, išsilavinusi, linksma. Man patiko kad tunisietės jaučiasi laisvos, nesuvaržytos, ne taip kaip daugumoje musulmoniškų kraštų. Man pasirodė kad mes gal kartais labiau suvaržytos jaučiamies nei tunisietės.

Labai įdomu kokia kalba su Tunisiete bendravote?
Stebiuosi Tavo drąsumu,smalsumu ir savarankiškumu. Šaunuolė.
O pasakojimas tai superinis. Jau ir aš su Tavimi "pradedu atostogauti".Labai labai puikia viską aprašai.Ačiū širdingai.
Atsakyti
QUOTE(maryte47 @ 2015 05 27, 09:34)
Labai įdomu kokia kalba su Tunisiete bendravote?
Stebiuosi Tavo drąsumu,smalsumu ir savarankiškumu. Šaunuolė.
O pasakojimas tai superinis. Jau ir aš su Tavimi "pradedu atostogauti".Labai labai puikia viską aprašai.Ačiū širdingai.

Bendravau anglų-vokiečių su trupučiu arabišku mixu 4u.gif Tunisiečiai kol baigia mokyklą išmoksta 3 užsienio kalbas, Pirmoji būna prancūzų- jau pradinėse klasėse ją mokosi, paskui prisideda dar viena pasirenkama užsienio kalba, o paskui dar viena. Nuo kurios klasės tikrai nepamenu, nors ir sakė, tiesiog tiek daug informacijos per dieną gaudavau kad tik maža dalelė jos kartais išlikdavo ax.gif
Aš irgi prasitęsiu atostogas jums pasakodama, tiesiog pasijaučiu vėl atgal sugrįžusi smile.gif
Atsakyti
Devintoji diena
Ekskursija Tunisas-Kartagina-Sidi Bou Said
Išvykstame dar prieš 6 ryto, autobusas kai visada truputį vėluoja, bet aš jau labiau nustebčiau jei laiku atvyktų smile.gif Autobuse vairuotojas, gidas ir dar viena lietuvių pora. Netoli Suso persodina į kitą autobusą ir surenkami kiti turistai. Grupė nedidelė-19 žmonių, dauguma lietuviai ir keli rusai.
Važiuojant gidas daug pasakoja, bet man kažkaip sunku perprasti jo akcentą, o dar taip miego norisi, kad lyg ir girdžiu, bet nelabai ką pamenu. Be jokių sustojimų nupylėme iki Tuniso, greitai gal per pora valandų kai išvažiavome iš Suso.
user posted image
Dar po 20 minučių ir pirmasis sustojimas-Kartagina
Bilietai į kainą įskaičiuoti, tik už fotografavimą 1 dinaras. reikia susimokėti. Turistų tik viena mūsų grupė. Kartaginą iš istorijos pamokų žinojau, bet kad ji Tunise apie tai kažkaip nė minties nebuvo blush2.gif
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
Kitame krašte stovėjo kariškis su didžiuliu ginklu, bet fotografuoti neleido. Negalima jėgos struktūrų fotografuoti, bet kas draudžiama, to labiausiai ir norisi ax.gif O dar kai tų visokiausių kariškių ant kiekvieno kampo, ir čia visai rimtai, kur bepažvelgsi.
user posted image
Važiuojame į Sidi Bou Said
user posted image
Norint pasiekti miestelį tenka praeiti pro turgelį doh.gif
user posted image

Papildyta:
Oi kaip jie moka siūlyti, kalbinti, atkreipti dėmesį. Va šis prekeivisi duoda moteriškei į rankas lėkštę, , man bliūdelį, kalbina pažiūrėti kokie jie lengvi. Kažkaip nujausdama klastą neimu aš to bliūdo į rankas nors ir kaip kalbina schmoll.gif Tuomet duoda kitai moteriškei, toji ima ir bliudas jai krenta iš rankų. Pirma mintis- ačiū dievui kad ne aš, paskui -ogi visi kvatoja, bliūdelį už virvutės pardavėjas laiko( apačioje virvutė pritvirtinta ir taip juokaujama su turistais lotuliukas.gif
user posted image
O čia namas į kurį priimami turistai, aišku už nedidelį mokestų, parodoma kaip gyvena, pavaišina arbata. bet aš ten nėjau, man įdomiau po miestelį pavaikštinėti.
user posted image
Gidas dar šiek tiek papasakoja apie miestelį ir kas neina į namą išleidžiami savarankiškai pasivaikštinėti.
user posted image
user posted image
Vyksta vaikų festivalis, daug vaikų ir jaunimo
user posted image
user posted image
user posted image
Atsakyti
[quote=Jerda,2015 05 27, 13:33]
Devintoji diena

Ar verta dėmesio ši ekskursija ir kokia jos kaina? Šiaip man tai tie griuvėsiai visi-ne prie dūšios. Aš gal tik labiau tą Sidi Bou Saidą norėčiau aplankyti.
Gal tada geriau savarankiškai važiuoti. Na matysim kaip ten mes nuspręsime. Jei nebus kokių įdomesnių dalykų,tai gal susigundysim.

Man čia šis fotoreportažas ,kaip žmonės liaudiškai sako"apkatkė-apšilimas" prieš išvykstant.
Na dar prašau turėkite truputėlį su manimi kantrybės-jau rytoj paskutinė diena man "try.......".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo maryte47: 27 gegužės 2015 - 14:55
[quote=maryte47,2015 05 27, 15:53]
[quote=Jerda,2015 05 27, 13:33]
Devintoji diena
Ar verta dėmesio ši ekskursija ir kokia jos kaina? Šiaip man tai tie griuvėsiai visi-ne prie dūšios. Aš gal tik labiau tą Sidi Bou Saidą norėčiau aplankyti.
Gal tada geriau savarankiškai važiuoti.
[/quote]

Man ši ekskursija labai labai patiko. Joje ne tik daug pamačiau, bet ir labai daug ir įdomaus sužinojau. Super geras gidas, atsidavęs savo darbui, labai mylintis savo šalį. Savarankiškai aš kiekvieną dieną privažinėjau, daug pamačiau bet ne viską ką mačiau supratau. Net toks elementarus dalykas- kaip pereiti gatvę, man iš pradžių košmaras, vėliau-sudėtingas reikalas, o kai gidas pasakė kaip -vienas malonumas pereiti gatvę tapo thumbup.gif Kad pėsčiųjų perėja nieko nereiškia tą aš pamačiau jau pačią pirmą dieną doh.gif Stovėk nors ir pusvalandį nieks nepraleis, paskui sulaukdavome kada nors truputį mašinų sumažėdavo ir per gatvę vos ne pabėgom skuosdavom. O pasirodo tereikia vairuotojui parodyti delną ištiestais pirštais, ir tai reiškia kad jūs planuojate eiti, jis jus mato ir praleidžia. Neįtikėtina bet tai VEIKIA thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif O aš daugiau nei savaitę pr gatvę kaip ožka laksčiau, arba prie vietinių derindavau kada jie eidavo ax.gif
O kainas ekskursijų aš jums jau seniau esu atsiuntusi, dabar nepamenu. Pigiau nei su ekskursija gausis tik tuo atveju, jei tik visuomeniniu transportu važiuosite, o jei taupydamos laiką iš sostinės iki Sidi Bou Said su taksi vyksite nelabai sutaupysite. Lietuvaitės vienos vyko tai nemažai už taksą sumokėjo, dar praalko, tai į kavinukę miestelyje užsuko tai sakė kainytės išgąsdino, ten turistinis miestas tai kainos viešbučių ir kavinių kosminės. Gal ir yra kavinukė kur normalesnės kainos, bet iš kur tu žmogus žinosi. Savarankiškai apsimoka todėl kad esi pats savo laiko šeimininkas. Bet aš nesigailiu kad su ekskursija tikrai įdomu buvo, tik laiko mažoka, sostinėje daugiau norėtųsi laiko praleisti.
Atsakyti
[quote=Jerda,2015 05 27, 17:01]
. O pasirodo tereikia vairuotojui parodyti delną ištiestais pirštais, ir tai reiškia kad jūs planuojate eiti, jis jus mato ir praleidžia. Neįtikėtina bet tai VEIKIA thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif O aš daugiau nei savaitę pr gatvę kaip ožka laksčiau, arba prie vietinių derindavau kada jie eidavo ax.gif

Nu čia tai geras.....Labai Tau ačiū už šią informaciją. Tikrai iškur žinoti,kad pas juos tokia tvarka.
Na jau nieko daugiau nemąstau,informacijos smegenyse daug,o kaip kas bus-paaiškės vietoje bebūnant. Pirmiausiai reikia pasiekti Tunisą.
Atsakyti
Sidi Bou Said miestelis garsėja mėlynomis durimis, o iųkalti metaliniai ornamentai ne bet kas, o istorija, kiekvienas turi savo reikšmę, dauguma sudaro kryžių, ant vienų durų randa vietą skirtingų religijų kryžiai.
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image

Bet radau durų ir kitokių spalvų, nors buvau girdėjusi kad tik vienos geltonos durys yra visame miestelyje ir kad tų durų savininkas prašė leidimo kad jam būtų leista išskirtinėmis sąlygomis nusidažyti duris geltona spalva.
user posted image
user posted image

user posted image

O čia vaizdas pro geltonų muziejaus durų plyšelį ax.gif
user posted image
O čia pro tvorą, nebuvo laiko uzsukti į muziejų, tiesiog nė nežinojau kad toks ir yra, netikėtai atradau.

user posted image
Rašiau rašiau ir tik blic, ir pradingo elektra kelioms sekundėms. Na galvoju pyyyyppp.... viskas pradingo, kaip apsidžiaugiau kad beveik viskas išliko clap.gif
matyt gana šiai dienai biggrin.gif
user posted image
Atsakyti
Labai įdomu. Ir paskutinė foto verta būti uždėta ant ekrano wink.gif 4u.gif
Laukiam toliau įspūdžių blush2.gif
Atsakyti
Kogero tęsinį jau skaitysiu pati pabuvojusi TUNISE......

Atsakyti
QUOTE(Jerda @ 2015 05 27, 18:01)
Pigiau nei su ekskursija gausis tik tuo atveju, jei tik visuomeniniu transportu važiuosite, o jei taupydamos laiką iš sostinės iki  Sidi Bou Said su taksi vyksite nelabai sutaupysite.

Na mes dviese vykome visuomeniniu transportu + taksi + salotos su šviežiomis sultimis brangiame bare su geru vaizdu (kavinėse Sidi tikrai kainos didokos). Tai sutaupėme pusė kelionės kainos nei siūlė Novaturas. Taksi gal 20 lt išleidom. Nuo Sidi iki Tuniso važiavom, taksistas šaunus pasitaikė, apie sostinę papasakojo ir aplenkė auto spūstis, kad į traukinį spėtume. Jam tas 20 lt buvo labai didelis uždarbis, iš kart baigė darbą ir kito kliento nebevežė biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(kotrynalis @ 2015 05 29, 19:55)
Na mes dviese vykome visuomeniniu transportu + taksi + salotos su šviežiomis sultimis brangiame bare su geru vaizdu (kavinėse Sidi tikrai kainos didokos). Tai sutaupėme pusė kelionės kainos nei siūlė Novaturas. Taksi gal 20 lt išleidom. Nuo Sidi iki Tuniso važiavom, taksistas šaunus pasitaikė, apie sostinę papasakojo ir aplenkė auto spūstis, kad į traukinį spėtume. Jam tas 20 lt buvo labai didelis uždarbis, iš kart baigė darbą ir kito kliento nebevežė biggrin.gif

Na va kainos Tunise derybų reikalas jūs gera kaina nuvykot. Man kas pasakojo tai gerokai daugiau išleido, labai nesigilinau, nes savarankiškai neplanavau vykti. Labai gerai kai pasidaliname kiek kas panašiai kainavo, tuomet lengviau kitiems orentuotis, o tai kartais taip apgauna kad ojojoi ax.gif

Devintosios dienos tęsinys.
Po Sidi Bou Said vykome į Tunisą. Pakeliui mačiau daug apsaugos postų, žinau kad jų fotografuoti negalima, bet draudžiamas vaisius toks geidžimas ax.gif
user posted image
Pirmiausia kavinėje prie jūros papietavome: maistas įskaičiuotas, gėrimai už papildomą mokestį.
user posted image
O po to į miestą. Pasakė laiką kelintą prie autobuso susitnkame ir galėjome arba savarankiškai vaikščioti, arba kartu su gidu. Gidas taip gerai vedė, įdomiai pasakojo kad nieks savarankiškai ir nėjo. Keista bet net miesto centre turistų visai nebuvo, tik kelis pavienius, o grupių nesusitikome
user posted image
user posted image
user posted image

Kas keli šimtai metrų policijos mikroautobusiukai, džipai. Policija pasikalbėjo su mūsų gidu ir nuo to laiko mus toliau lydėjo vienas mašiniukas. Dešnėje pusėje mūsų palyda, kuri paskui po miestą lydėjo ir iki Bardo muziejaus palydėjo, kada nustojo lydėti nė nepastebėjau. Akivaizdžiai neleidžia fotografuoti, o jei pakliūna į antrą planą negi aš kalta blush2.gif
user posted image

O šitų užsibarikadavusių išviso nepastebėjau, aš tik pastatą fotografavau, namuose tik juos pastebėjau
user posted image

user posted image
Prie paminklo irgi taip lengvai neprieisi
user posted image

Papildyta:
Netgi pro turgų greitu žingsniu pravedė
user posted image
Ėjimo pro turgų tikslas buvo šis pastatas. Bet kas tai neprisimenu. Kažkaip tai tuo metu supratau ant kad Tunisas ne tik saulė, jūra, puikus oras, turgūs, istoriniai paminklai, bet ir kad tai šalis krečiama neramumų kurioje prieš 4 metus gimė Islamiškoji revoliucija, po poros metų nužudytas opozicijos lyderis, o dar po poros mėnesių padegta valdančios partijos būstinė, o po kelių dienų mirtininkai Suse ir Monastyre. Pernai rudenį įvykęs masinis susišaudymas, ir prieš mėnesį įvykęs Bardo muziejaus užpuolimas. Ir kad toks sustiprintas saugumas ne be reikalo, kažkas vyksta, kas gidas gudriai negąsdindamas išsisuko. Jis puikiai paminėjo kad šalis labai nestabili politiškai ir kad nėra saugi, jis to neneigė, bet ir negasdino. Tik grįžusi į viešbutį internete paieškojau kas dabar vyksta Tunise ir sužinojau kad tik prieš pora dienų kalnuose prie Alžyro sienos vyko susirėmimai, nukauti 10 ekstremistų ir žuvo 2 kariai. Kol pats visa to nepamatai, tu žinai, bet nesupranti ant kiek tai rimta, vis tik kas tai yra karas, neramumai. Yra tekę būti Egipte iš karto po revoliucijos, pirmą dieną kai atidarė Kairo muziejų jį aplankyti. Tuomet nebaisūs nei tie tankai atrodė, nes žmonės buvo pilni optimizmo, džiaugsmingi, pasiekę savo ir dar nesupratė kad po revoliucijos situacija ilgą laiką tik blogėja.
Ir dar šią savaitę karys kareivinėse nušovė 3 kitus karius, o 15 sužeidė. Tai greičiausiai kokie nors vidaus konfliktai, bet kaip sakoma ir lazda kartais iššauna, o kuo daugiau ginklų, tuo didesnė to tikimybė.
Kažkaip sunkiai man ši ekskursijos dalis, ši tema rašosi- skaudu, o tai praleisti negaliu- nebūtų teisingas pasakojimas, tai šių dienų šalies gyvenimas
user posted image
Atsakyti