Įkraunama...
Įkraunama...

Tunise

Pasakojimas idomus, bet kartu ir bauginantis unsure.gif , kazkaip as irgi bendrauju tik LT ir Rus, tai is vis neramu pasidare unsure.gif , o vaziuoju tik su 2 vaikais blink.gif
Atsakyti
Ačiū mergaitės už palaikymą, Zmama nesijaudinkite tik pasirinkite internacionalų viešbutį. Aš suklydau pasirinkdama, skaičiau atsiliepimus apie viešbutį, kad jis prancūziškas ilgą laiką priklausęs prancūzų turoperatoriui ir tik su juo dirbęs, neskaitant pavienių turistų, ir gal trečias sezonas kaip ir užsienio turizmo agentūrų klientus priimantis. Nieko prieš prancūziškumą iki išvykstant neturėjau, bet nė nepagalvojau kad taip viskas bus tik prancūzų kalba. Tunisiečiai kalboms gabūs, moka kelias užsienio kalbas, bet esmė ta kad aš ne tokia gabi kalboms ir mūsų mokamos kalbos skirtingos lotuliukas.gif Iš tiesų čia biški reikia ir Novaturui duoti velnių kad neišsireikalauja iš viešbučio kad būtų ir nors jau anglų kalba visa informacija, animacija. Atbėgo gidė penkioms minutėms į autobusą išdalino informacinius lapelius su info apie šalį ir ekskursijomis pasakė susitikimo laiką, išvardijo eilės tvarką į kokius viešbučius vykstama ir išėjo, važiavome vieni su vairuotoju. Vykstant tikiesi kad pasitiks, kol nuvyksi papasakos apie šalį jos specifiką, tradicijas, pro kokius objektus vykstame. Nieko nepapasakoja va paskui ir gaunasi kad arabiškuose kraštuose moteriškės naktimis su vietiniais į pasimatymus laksto, į namus naktimis važiuoja o paskui sugrįžus dašyla kad išprievartavo blink.gif Čia prisiminiau dabar daug kur spaudoje, televizijoje matytą moteriškę. Aišku ten jau ir moteriškei galva galvoti reikėjo. Bet kiekviena šalis turi savo spetcifiką kurios turistai tikrai nežino, o gidai tam ir yra kad pasakytų, sudomintų šalimi, kad neliktum nusivylęs. Į viešbutį atvykusi ir į Sacharą buvo gidė Guoda, lietuvė jau 5 metus gyvenanti Tunise, ištekėjusi už vietinio. Neblogai, informacijos pateikė, bet ar tai ugnelės trūksta o gal vis dar tas lietuviškas ramumas, santūrumas jaučiasi. Ko paklausi visada atsakys, papasakos, įdomu sužinoti kaip pusiauvietinei sekasi. Šiaip kuo daugiau skirtingų gidų, tuo įdomiau. Kiekvienas pateikia per savo prizmę, o tu atsirinki kas ir kaip.
Gidė Guoda kalbasi su turistais: moteriške geltona skraiste ir vyriškiu.
user posted image
O į kitą ekskursiją Tunisas-Kartagina-Sidi Bou Said lydėjo vietinis, tunisietis gidas, Maskvoje studijavęs žurnalistiką ir kalbantis rusiškai. Man labai patiko jo bendravimas, pasakojimas, o jau kiek klausimų visokiausių uždavėme, ypač aš smalsavau blush2.gif Na ką padarysi, per savaitę tiek visko įdomaus buvau mačiusi, bet ne viską supratau kas ir kaip smile.gif Bet gudrus kaip tikras arabas, jei nenori kokios temos liesti, tai taip pradės tiesiai per aplinkui pasakoti, tiek prikalbės, kad net užmiršti nuo ko visa tai ir prasidėjo.
O vardo tai nepamenu, bet va kaip atrodo tas gidas
user posted image
Atsakyti
Jerda, ačiū už fotoreportažą. Labai informatyvus. Laukiu tęsinio. 4u.gif
Atsakyti
labai smagus pasakojimo stilius, taip tiesiai šviesiai kaip yra, be jokiu pagražinimu ar padailinimų
Atsakyti
QUOTE(Jerda @ 2015 05 21, 12:20)
Zmama nesijaudinkite tik pasirinkite internacionalų viešbutį.

Tai, kad tas viešbutis jau seniausiai užsakytas, net nežinau, koks jis blush2.gif g.gif verysad.gif

gal kas buvot jame?

http://www.novaturas...d=fortunatravel
Atsakyti
QUOTE(Jerda @ 2015 05 21, 11:20)

Labai puikia čia Tu mums papasakoji. Ačiū . Bet dar apie ekskursiją į Sacharą labai norėčiau kad nuosekliau papasakotum. Kaip ten iki kažkur autobusu,tada džipais,tada kupranugariais-poto į viežbutį? O ryte prie druskos ežero ir pas tuos berberus ? Ar eiliškumas kitoks? Kada tos oazės aplankomos?
O jojant kupranugariais kur piniginę pasidėti-ant kaklo? O fotiką ar kamerą? Galima-įmanoma pasifotkinti jojant?

O dar pinigų reikia džipų vežikams ir kupranugarių vedliams duoti? Ar jau čia sumokama už ekskursiją ir užtenka?
Atsakyti
QUOTE(maryte47 @ 2015 05 21, 16:27)

Labai puikia čia Tu mums papasakoji. Ačiū . Bet dar apie ekskursiją į Sacharą labai norėčiau kad nuosekliau papasakotum.

Tai kad nuosekliau jau nebeįmanoma g.gif Viską eilės tvarka parašiau, net ir kavos pertraukėlę paminėjau ax.gif
Penktoji diena arba anta Sacharos diena
Prižadinimo skambutis nuskamba dar prieš 4 ryto. Oi kaip dar norėtųsi pamiegoti, atrodo tik atsigulėme ir vėl reikia keltis ir kuo greičiau, nes reikia dar nusiprausti, pusryčius pavalgyti ir dar vienos valandos kelionė iki druskos ežero laukia
Druskos ežeras
user posted image.
Laikiame saulės patekėjimo
user posted image
user posted image
Ir sakė gidė kelis kartus, nelipkit ten kur minkšta, išsitepsit. Bet kaip nelipsi, įdomu juk bigsmile.gif
user posted image
Čia daugiausia vienoje vietoje vandens kiek aš užtikau šiame ežere mirksiukas.gif
user posted image
Šalia ir datules pardavinėjo, reikėjo nusipirti, geros ir pigiau nei parduotuvėse kaina derybų reikalas, bet... Nieko brangesnių nusipirkau biggrin.gif
user posted image

Paskui nuvažiavome į kaimelį, pavadinimų nerašysiu, nes galiu labai apsimeluoti 4u.gif Kas buvo nusipirkę pasivažinėjimą arkliukais iki privačios oazės tie vyko į oazę, kas ne liko miestuke.
user posted image
Diedukas parodė kaip įlipama į palmę, parodoma super akrobatika, susižavėjimo šūksniai, aplodismentai ir pageidautina tipsai smile.gif O mintyse galvoji, na va diedukas kaip sugeba, o mane per pus jaunesnę daržą paravėjus kartais net pirdikulitas susuka. blush2.gif 4u.gif blush2.gif
user posted image
user posted image
O kas aukščio bijo, net žiūrėti negali, gali laiko veltui neleisti, apsipirkti. Dar viena datulių prekybos vieta. Pats tas lauktuvėms, kad brangūs laukiantieji nepersivalgytų rolleyes.gif Kaina 1 dinaras, skanios, mėsingos. Vieną lėkštutę ir aš nusipirkau, dabar galvoju geriau būčiau mažiau fotografavusi, o daugiau nusipirkusi. Bet genialios mintys kaip visada, ateina po laiko g.gif
user posted image

Papildyta:
Arkliukais grįžtame atgal į kaimelį, ten jau laukia džipai. Jais vykstame iki natūralių oazių.
Pirmoji oazė mažiau lankoma, į ją veža tik lietuvius ir rusus.
user posted image
Man ši oazė buvo atgaiva sielai. Po jos nuspręndžiau kad ekskurija nusisekė :)Tik 10 km iki Alžyro sienos, bet jo nematome, nes Atlaso kalnai skiria.
user posted image
Gyvybės šaltinis-vanduo.
user posted image
Na šiai dienai užteks, einu žiūrėti Eurovizijos, sirgti už savus nors ir nepatinka man jie. Bet patriotiškumas nugalėjo ax.gif
Atsakyti
[quote=Jerda,2015 05 21, 21:05]

Tai kad nuosekliau jau nebeįmanoma g.gif Viską eilės tvarka parašiau, net ir kavos pertraukėlę paminėjau ax.gif

Nuo žioplumo vaistų nėra-čia aš sau prisitaikiau.
Ačiū labai labai,ir atsiprašau Jerda-viską radau,kelis kartus paskaičiau,net atsikopinau.
Dabar susidarysiu tipo planelį tos ekskursijos.
Gal ir aš kažką panašaus galėsiu aprašyti kai gryšiu. Bet foto tai nežinau kaip čia sukeliamos -nemoku. Aš tai facebooke sukeliu nuotraukas.

Dar įdomu tęsinys Jūsų atostogų-laukiame.
Atsakyti
QUOTE(maryte47 @ 2015 05 21, 16:27)

Labai puikia čia Tu mums papasakoji. Ačiū . Bet dar apie ekskursiją į Sacharą labai norėčiau kad nuosekliau papasakotum. Kaip ten iki kažkur autobusu,tada džipais,tada kupranugariais-poto į viežbutį? O ryte prie druskos ežero ir pas tuos berberus ? Ar eiliškumas kitoks? Kada tos oazės aplankomos?
O jojant kupranugariais kur piniginę pasidėti-ant kaklo? O fotiką ar kamerą? Galima-įmanoma pasifotkinti jojant?

O dar pinigų reikia džipų vežikams ir kupranugarių vedliams duoti? Ar jau čia sumokama už ekskursiją ir užtenka?

maryte47,

Ekskursijos eiliskumas i Sachara gali skirtis pas keliones organizatorius. Mes pvz. pirma diena lankemes pas berberus, oazes, o antra diena vykome i amfiteatra. Visur nuveza autobusas, persodina i dzipus, vel i autobusa iki viesbucio ir t.t. Jojant kupranugariais filmavau ir fotografavau, is pradziu reikejo priprasti prie linguojancio jojimo ritmo, paskui jokiu problemu, fotoaparata ir kamera pasikabinau ant kaklo, pinigine irgi, po apsiaustu, o kuprines palikom autobuse, vairuotojas saugojo. Kazkaip jokiu problemu mums aplamai nekilo Tunise, nei del prancuzu kalbos, nei kazko kito...Turejom isideje trumpa prancuzu k. zodyneli, as siek tiek kalbu, bet vis tiek samgu, kai pats rodai iniciatyva ir stengiesi kitoje salyje gerbti ju tradicijas ir paprocius, tuomet ir i jus bus kitoks poziuris 4u.gif
Atsakyti
Vladukė sako tiesą dėl ekskursijų, eiliškumas gali skirtis, nėra ko čia sukti galvą anksčiau laiko smile.gif Mes mokame už ekskursiją nemažus pinigus, tai tik telieka važiuoti, žiūrėti, o kitais buitiniais reikalais agentūra pasirūpins, tai jų darbas.
Dėl kalbos tai problemos buvo tik ten , kur tikrai nesitikėjau-viešbutyje. Kaip tik viešbutyje tikiesi kad bus derinamasi prie visų, o ne tik išskirtinai prie vienos tautybės žmonių. Daugiau niekur kalbinių problemų nekilo, nors kasdien vis kur nors keliavome. Na aš būtiniausias apsipirkinėjimui frazes arabiškai moku, bet.. egiptietišku buitiniu dialektu, o tunisietiškas dialektas vėl kitoks unsure.gif Nors joks musulmonas arabas nepripažins kad yra kokie tai dialektai, jiems arabų kalba yra šventa, nes ja parašytas koranas. Žinau kad buitinė kalba vadinasi vienaip, korane vartojama kitaip, bet kaip tiksliai nė nepamenu. Esmė ta kad su laiku visada keičiasi kalba, tik ne visi nori tai pripažinti. Čia panašiai kaip ir mes seneliai kalbėjo kitaip nei mes, net sveikindavosi kitaip-Garbė Jėzui Kristui, atsisveikindavo -Sudiev. Taip ir ten Egipte sveikinasi -Saba el chair( labas rytas) , o tunisiečiai dažniau vieną visam paros metui naudoja-Aslema( arba Salem) Jie supranta kad kaip ir arabiškai bandai su jais tartis, bet ta arabų kažkokia tai kitokia lotuliukas.gif O dar tooobulas tarimas doh.gif Bet svarbiausia geri norai thumbup.gif Net skaičių rašymas skiriasi, tunise arabiškais skaitmenimis visur rašo( taip kaip ir pas mus 1 2 3 ir tt) O Egipte kitokie, 0- reiškia taškiukas, 7- V raidė, ir tt.
Va kaip atrodė meniu kavinėje, nors jie žiūriu restoranu pasivadinę, nors pas mus McDonaldas restoranu vadinasi, tai čia nors jau maistas tikras. Svarbiausia kad kainos pažįstamais skaičiais parašytos, primeti kad patiekalas daugiau nei 18 dinarų tikrai nekainuos ax.gif O jei rimtai ant sienos dar prancūzų kalba meniu buvo.
user posted image
Atsakyti
QUOTE(Jerda @ 2015 05 22, 12:15)
  O jei rimtai ant sienos dar prancūzų kalba meniu buvo.
user posted image

O gerai,dukra moka šiektiek prancūziškai,tai tegul ji ir kalbės......
Dabar dar suku smegenis,kaip čia pinigėlių kiek vežtis. Į kavines neplanuojam-nebent kokį kartelį kavos ar ten kokios arbatos įdomios išgerti. Arba jei savarankiškai į Sidi Bou Saidą vykti nuspręsim,tai jau visa diena užtruks. Pagrinde Sachara,dar gal kokia kita ekskursiją papirksim,gal nardymą rasim. Lauktuvėms nemažai turiu skirti-daug laukiančiųjų būna. Taip suprantu kad už 1 Eurą 2 dinarai gaunami,ar mažiau? O ką už 2 dinarus galima nupirkti? Ar nieko? Nesijuokite kad gal ir durni mano klausimai. Dar 30 dinarų toms markutėms pasilikti-išvykimo mokesčiui...... Kaži ar tilpčiau 300 Eurų. ?
Atsakyti
Į kelionę geriau pasiimti per pus mažiau daiktų ir per pus daugiau pinigų, nei planuoji mirksiukas.gif
Išlaidos kiekvieno asmeninis dalykas, nieko tuo negaliu patarti, vienas lauktuvėms perka magnetuką už 1 dinarą, o kitas odinę rankinę už 90din. Aš jau baigiu atpratinti nuo lauktuvių, atvežu kažkuo pavaišinti, datulėmis, vietiniais sausainiais, kelis magnetukus, dar vietinio gėrimo ir draugams ir kolegoms užtenka. Vaikams tai daugiau vežu, bet tai ką ir taip tektų pirkti, kedus, maikutes. O visokių nesamoningų suvienyrų, kurie grįžus tik dulkes renka, nebeperku, pora magnetukų ir gana. Tokių visokių nesamonių per pirmąsias keliones prisipirkau, dabar jau pragudrėjau ax.gif
Gidė pasiūlo pasivaikščioti upeliu- ten tolėliau gražūs vaizdai. Nežinau kodėl, bet pusė grupės pasiūlymu nepasinaudojo.
user posted image
O ten tolėliau nuostabus tarpeklis, tikra atgaiva sielai. Aš šiek tiek pamišusi dėl uolų ax.gif
user posted image
user posted image
user posted image
Laikas labai greit prabėgo. Susėdome į džipus ir išvažiavome į Šebikos oazę, čia turistų jau buvo daugiau.
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image

Atsakyti