Dėl Įgaliojimo, Biologe-jis gal kaip ir nereikalingas jums, jeigu viskas eina į kortelę ir jokio turto mama neturi. Bet, galvoju, jeigu toliau tvarkysit dokumentus dėl tos 280 Eur pašalpos, ar nereikės ten mamos paraso ant kažkokio prašymo. Nežinau, neįsivaizduoju net. Arba tada, kai kortelės galiojimo laikas baigsis (ga galima bus paštu užsakyti ir aktyvuosit pati).
Pas mane tokia situacija, kad mama nenori man įgaliojimo parašyti. O man jo reikia tik dėl vieno vienintelio dalyko-mamai paštininkė atneša pensiją į namus. Ji šiai minutei dar supranta, ką reikia su taip pinigais daryti, puikiai su jais dar tvarkosi pati. Bet jeigu ji atsigultų ligoninėj, aš jau negalėčiau tos pensijos paimti. Ir ką tada daryti. Norėčiau, tarkim, žmogų samdyti, tai net tos pensijos pinigėlių negalėčiau pridėti, nes aš jų tiesiog negalėčiau paimti. O mama įgaliojimo nesutinka parašyti, nes supranta ne taip, kaip yra-jai atrodo, kad jei jį parašys, tai tų pinigų jau ji ir negaus. Imsiu tik aš ir viskas. Ir neina išaiškint, kad aš dėl ateities darau, Jos atsakymas-dabar aš dar sugebu pati tvarkytis, tad ir tvarkysiuosi, o kai nesugebėsiu, tada padarysim. Jai nedaeina, kad jau tada nepadarys.
Dar dėl tų transporto išlaidų-jos priklauso kiekvienam, kam priskirta nuolatinė priežiūra, ar ne?
Atsiprašau, jei klausimai atrodo keisti, bet noriu susivokti visame kame.
Labas rytas,
igaliojimo neturiu, kazkaip neprireike.Buvau kazkada pas notare uzsukus, nes mama turto turi. Bet man pasake, kadangi as vienas vaikas, tai ner ko pinigu leist, nes vis tiek viskas man liks. Banko kortele mamos susitvarkau per aplinkuiiDel transporto islaidu ryt eisiu i Sodra.
Kantrybes visoms
igaliojimo neturiu, kazkaip neprireike.Buvau kazkada pas notare uzsukus, nes mama turto turi. Bet man pasake, kadangi as vienas vaikas, tai ner ko pinigu leist, nes vis tiek viskas man liks. Banko kortele mamos susitvarkau per aplinkuiiDel transporto islaidu ryt eisiu i Sodra.
Kantrybes visoms
Tuos kelis eurus transporto islaidom gausit,jei gydytoju komsija paskyre. Atsiuncia/ pasiimat du lapus. Jei neskyre- negausit.
Rupyba duoda tai, kad jei nedirbat, jums eina stazas ir sveikatos draudimas. Gali buti taip,kad kazkada teks kreiptis i teisma del rupybos nustatymo, reiks mamos paraso prasyme paskirti jus rupintoja.
Rupyba duoda tai, kad jei nedirbat, jums eina stazas ir sveikatos draudimas. Gali buti taip,kad kazkada teks kreiptis i teisma del rupybos nustatymo, reiks mamos paraso prasyme paskirti jus rupintoja.
Ačiū, ponia Lylia, trumpai ir aiškiai dėl rūpybos. Manau, man nereikės, kol kas dirbu, kad ir patrumpintu laiku, iki pensijos gal taip ir ištempsiu, stažą jau turiu pakankamą.
Dėl transporto reikės pasidomėt, kokia tvarka, jokia gydytojų komisija neskyrė, tokios išvis nebuvo, bet žmogus tai guli, nevažinėja troleibusais!
Arneza, jei neišeina įgaliojimas, gal bandykit sutvarkyt internetinę bankininkystę ir kad mamos pensija eitų į kortelę. Per aplinkui, kaip sako sapniukass Kaip supratau, dar pajudanti, tai nusivežat į banką, sutvarkot - sąskaita jos, kortelė jos, parašas jos, jūs tik vairuotoja, niekas į jos pinigus nesikėsina. O kortelės kodą nužiūrėt ir kartais tą kortelę pasiskolint gal pavyktų. Realiai mama pati vargu ar internete savo sąskaitą tikrins Mes kaip nujausdami šį pavasarį mamai šitaip sutvarkėm, banke visi ten sulėkė žiūrėt seniausios banko istorijoj internetinės bankininkystės naudotojos Tiesa, mums nebuvo sunku, ji pati pritarė, kad paštininkės nešiojama pensija - per daug vargo, o pinigų jai nereikia, neturi kur jų leist, viskuo aprūpinta ir galvos dėl išlaidų nesuka.
Dėl transporto reikės pasidomėt, kokia tvarka, jokia gydytojų komisija neskyrė, tokios išvis nebuvo, bet žmogus tai guli, nevažinėja troleibusais!
Arneza, jei neišeina įgaliojimas, gal bandykit sutvarkyt internetinę bankininkystę ir kad mamos pensija eitų į kortelę. Per aplinkui, kaip sako sapniukass Kaip supratau, dar pajudanti, tai nusivežat į banką, sutvarkot - sąskaita jos, kortelė jos, parašas jos, jūs tik vairuotoja, niekas į jos pinigus nesikėsina. O kortelės kodą nužiūrėt ir kartais tą kortelę pasiskolint gal pavyktų. Realiai mama pati vargu ar internete savo sąskaitą tikrins Mes kaip nujausdami šį pavasarį mamai šitaip sutvarkėm, banke visi ten sulėkė žiūrėt seniausios banko istorijoj internetinės bankininkystės naudotojos Tiesa, mums nebuvo sunku, ji pati pritarė, kad paštininkės nešiojama pensija - per daug vargo, o pinigų jai nereikia, neturi kur jų leist, viskuo aprūpinta ir galvos dėl išlaidų nesuka.
Na va, paskambinėjau šen ten ir išsiaiškinau dėl transporto kompensacijų skyrimo. Gal kam aktualu, tai trumpai:
1. Turi būti Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos nustatytas specialusis transporto išlaidų kompensacijos poreikis (nustatytas slaugos poreikis nieko nereiškia)
2. Tam transporto poreikiui kriterijai kiti, negu slaugai ar globai, išvardinti tame įsakyme
DĖL SPECIALIŲJŲ NUOLATINĖS SLAUGOS, NUOLATINĖS PRIEŽIŪROS
(PAGALBOS), LENGVOJO AUTOMOBILIO ĮSIGIJIMO IR JO TECHNINIO
PRITAIKYMO IŠLAIDŲ KOMPENSACIJOS IR TRANSPORTO IŠLAIDŲ
KOMPENSACIJOS POREIKIŲ NUSTATYMO KRITERIJŲ SĄRAŠO, TVARKOS
APRAŠO IR PAŽYMŲ FORMŲ PATVIRTINIMO
2005 m. gegužės 4 d. Nr. A1-120/V-346 '
nuoroda: https://e-seimas.lrs...5799/UkJaEfVaxF
3. Jei jau turit tą NDNK pažymą - keliaujat į Sodrą ir gaunat, kas priklauso, o jei ne, galit nesivargint.
Įdomioji dalis - jei žmogui nustatytas slaugos poreikis, t. y. realiai jis guli ir neatsikelia - transporto kompensacija visai nebūtina. Pvz., mano mamai špyga - IV klasės širdies nepakankamumas netrukdo troleibusais važinėt! To ir paklausiau kažkokios vedėjos iš NDNK, bet ji ką - neatitinka kriterijų, ir basta. Ot jei abiejų kraujotakos nepakankamumas (nesvarbu, kad jai nekrozinės opos, bet va tik vienoj kojoj), ataksija ar dializės... Nu žo, yra kaip yra.
1. Turi būti Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos nustatytas specialusis transporto išlaidų kompensacijos poreikis (nustatytas slaugos poreikis nieko nereiškia)
2. Tam transporto poreikiui kriterijai kiti, negu slaugai ar globai, išvardinti tame įsakyme
DĖL SPECIALIŲJŲ NUOLATINĖS SLAUGOS, NUOLATINĖS PRIEŽIŪROS
(PAGALBOS), LENGVOJO AUTOMOBILIO ĮSIGIJIMO IR JO TECHNINIO
PRITAIKYMO IŠLAIDŲ KOMPENSACIJOS IR TRANSPORTO IŠLAIDŲ
KOMPENSACIJOS POREIKIŲ NUSTATYMO KRITERIJŲ SĄRAŠO, TVARKOS
APRAŠO IR PAŽYMŲ FORMŲ PATVIRTINIMO
2005 m. gegužės 4 d. Nr. A1-120/V-346 '
nuoroda: https://e-seimas.lrs...5799/UkJaEfVaxF
3. Jei jau turit tą NDNK pažymą - keliaujat į Sodrą ir gaunat, kas priklauso, o jei ne, galit nesivargint.
Įdomioji dalis - jei žmogui nustatytas slaugos poreikis, t. y. realiai jis guli ir neatsikelia - transporto kompensacija visai nebūtina. Pvz., mano mamai špyga - IV klasės širdies nepakankamumas netrukdo troleibusais važinėt! To ir paklausiau kažkokios vedėjos iš NDNK, bet ji ką - neatitinka kriterijų, ir basta. Ot jei abiejų kraujotakos nepakankamumas (nesvarbu, kad jai nekrozinės opos, bet va tik vienoj kojoj), ataksija ar dializės... Nu žo, yra kaip yra.
QUOTE(biologė @ 2016 10 26, 00:16)
Pasiskambint turbūt verta, nors kartais realiai kalba žmoniškiau, negu telefonu. Bet va žinok kada tas kartas, o kada kitas kartas. Na ir pasigūglint galima turbūt, tik dabar nebeturiu entuziazmo.
O va šitąjį... dėl rūpybos dokumentų pvz. - kam jie reikalingi? Neturiu, niekas neprašo ir neįsivaizduoju, ką jie man duotų. Ar mamai. Galima plačiau? Kaip ir įgaliojimas nežinau kam reikalingas. Visos tvirtina, kad reikia, nu tai gal, bet notaro pasikvietimas kainuos, o ar tikrai man jo reikia? Neturi mama jokių reikalų niekur, nei turto, nei ko...Tai ką daryt ji mane įgalios?
O va šitąjį... dėl rūpybos dokumentų pvz. - kam jie reikalingi? Neturiu, niekas neprašo ir neįsivaizduoju, ką jie man duotų. Ar mamai. Galima plačiau? Kaip ir įgaliojimas nežinau kam reikalingas. Visos tvirtina, kad reikia, nu tai gal, bet notaro pasikvietimas kainuos, o ar tikrai man jo reikia? Neturi mama jokių reikalų niekur, nei turto, nei ko...Tai ką daryt ji mane įgalios?
O bbz. Man tai daug kur reikia. Banke, pasų poskyry, toj pačioj Sodroj, pašte (pensiją paimant), duodant į teismą dokumentus dėl rūpybos.
Iš rūpybos nauda tokia, kad tada eina Sodra - tu tada skaitosi, kad dirbi 0,5 etato. Tau nauda, mamai tas pats, pinigų nepadaugėja. Nebent jei pats moki sodrai, tada nebereikia jai mokėti.
O tai pas tave pažymoj parašyta, kad transportas kompensuojamas, ar ne?
Papildyta:
Žėk, Biologe. Jei pas tave pažymoj parašyta, kad transportas komensuojamas, tai aš šiandien tyčia nuėjau to susitvarkyt už senelį ir užklausiau, ką daryt, jei ne pats žmogus ir nėr įgaliojimo. Sakau, juk tai logiška, kad pats žmogus ateiti negali, matot juk dokumentus, argi jūs pati nenustebtumėt, kad žmogui nustatytas nuolatinės slaugos poreikis, skirti pinigai transportui apmokėti, o jis ateitų pats ir sakytų, saliut, štai ir aš, kur čia pasirašyt??? Juolab, koks skirtumas, kas juos atneša, juk yra dokumentas, kad žmogui tie pinigai mokami, dokumentas tai originalus, ir jūs juos duosit tik tam paskirtam žmogui, o ne tam, kas atnešė. Tas atnešęs juk nė cento negaus, dar susimokės už parkavimą, jei nebus gudrus ir nepasistatys kur nors Karaliaus Mindaugo....
Tai šiuokart užtaikiau ant normalios bobos. Ji iš pradžių mykė, kad įgaliojimas ir notaras. Aš tada pradėjau mykti, kad rajonas, toli, notarai nesipuola. Tada ji pradėjo teigti, kad gal tas žmogus guli ar gulės ligoninėje, tada tinka vyr, gydytojo patvirtinimas. Tada aš pradėjau teigti, kad guli, bet ne ligoninėje, o namie, ir basta.
Tada ji pavartė papkę ir atrado, kad vis tik yra nuostata, kad dokumentus gali atnešti belekoks žmogus. Svarbu, kad juos užpildytų tas, kas reikia. Sako, ar jūsų draugės mama pati pasirašys? Aš atsakiau, kad o jo jo, laisvai, zaprasta. Tada man davė blanką ir sakė - mama užpildo namie, dukra atneša. Pasiima pažymą, mamos ir savo pasus ( čia jau aš galvoju - gal ir kokį santuokos liudijimą, kad įrodyt giminystę dėl šventos ramybės?), žo, atsineša ką turi, ir tada gerai gausis.
Ar nori to prašymo? Galiu nuskanuot ir atsiųsti tau.
O rimc, gal tikrai dirbt puse etato mamos slaugytoja? O kitą pusę darbe, ne kažką daugiau ten ir dirbu. Kažin galima taip? Reiks pamąstyt ties tuo punktu. Tik darbas (tas oficialusis) ne prie konvejerio, tai realybėj esu darbdavio svajonė (tiesa, jis to nesupranta ir dar paburbuliuoja, kai į darbą ateinu ne 7.30, o 10.00) - dirbu mažiau laiko už mažiau pinigų, o turiu padaryt vis tiek tą patį, kaip už pilną algą. Tai jei dirbsiu puse etato ir reikalaus rezultato kaip už pilną...
Mamos pažymoj būtent to neparašyta. Tik slauga ir taškas, transporto kompensacijai jos diagnozė netinkama. Nu nors nereiks ieškot ir nervuotis dėl tų kelių eurų, per 15 min. telefonu viską išsiaiškinau.
Mamos pažymoj būtent to neparašyta. Tik slauga ir taškas, transporto kompensacijai jos diagnozė netinkama. Nu nors nereiks ieškot ir nervuotis dėl tų kelių eurų, per 15 min. telefonu viską išsiaiškinau.
Pasakysiu paprastai, tuos kelis eurus uz transporto islaidas skiria ir prie prieziuros pasalpos, nebutinai prie slaugos. Cia priklauso nuo komisijos. Pas mus ja zmones vadina ,,uz autobusa"
Papildyta:
Turit pasiklausti socialiniame skyriuje. Gal nelabai skirtu, nes ta rupyba skiria teiseja, buna teismo posedis.
Papildyta:
QUOTE(biologė @ 2016 10 26, 14:39)
O rimc, gal tikrai dirbt puse etato mamos slaugytoja? O kitą pusę darbe, ne kažką daugiau ten ir dirbu. Kažin galima taip? Reiks pamąstyt ties tuo punktu.
Turit pasiklausti socialiniame skyriuje. Gal nelabai skirtu, nes ta rupyba skiria teiseja, buna teismo posedis.
QUOTE(biologė @ 2016 10 26, 14:39)
O rimc, gal tikrai dirbt puse etato mamos slaugytoja? O kitą pusę darbe, ne kažką daugiau ten ir dirbu. Kažin galima taip? Reiks pamąstyt ties tuo punktu. Tik darbas (tas oficialusis) ne prie konvejerio, tai realybėj esu darbdavio svajonė (tiesa, jis to nesupranta ir dar paburbuliuoja, kai į darbą ateinu ne 7.30, o 10.00) - dirbu mažiau laiko už mažiau pinigų, o turiu padaryt vis tiek tą patį, kaip už pilną algą. Tai jei dirbsiu puse etato ir reikalaus rezultato kaip už pilną...
A, nu tada apsieisi, tada jinai važiuodama troleibusu turės mokėti pilną kainą. Kaip graudu, koks nuostolis!
Tikrai taip, kaip sako Noa, kartais duoda lapus, parvezi, pasiraso, atvezi.
QUOTE(biologė @ 2016 10 26, 10:47)
Pas mane ir yra ta problema, kad mama niekada nenorėjo pensijos į kortelę. Jai yra kaifas, malonumas, kad paštininkė jai į kiemą atneša pensiją ir atiduoda į rankas. Ir šiandien ji dar kartą pakartojo, kad kol jos kojos neš ir ji bus namuose,nieku gyvu nesutiks jokių pensijos vedimų į kortelę, jokių finansinių įgaliojimų. Taip jos protas šviečia ir nieko negaliu padaryti.
O kortelė yra pagaminta. Ji ją turi. Bet pensijos į ten negauna.
QUOTE(Arneza @ 2016 10 26, 15:45)
Pas mane ir yra ta problema, kad mama niekada nenorėjo pensijos į kortelę. Jai yra kaifas, malonumas, kad paštininkė jai į kiemą atneša pensiją ir atiduoda į rankas. Ir šiandien ji dar kartą pakartojo, kad kol jos kojos neš ir ji bus namuose,nieku gyvu nesutiks jokių pensijos vedimų į kortelę, jokių finansinių įgaliojimų. Taip jos protas šviečia ir nieko negaliu padaryti.
O ta pastininke visai nepazistama? Jei atsitiks taip, kad nesusivoks ir nepasirasys, tada pensija paimsit jus, juk pas jus gyvena. Zinau, kad vienas senukas tiek norejo tureti savo pinigus, kad anukai prispausdino popieriuku, tai kai uzeidavo siutas, tuos paveiksliukus ir paduodavo pasibovyti
Maniske irgi kartais praso pensijos, tada jau zinau, kad blogai tuoj bus. Pasidaro nerami, perka namus, kraustosi, klausia, kas kaimynai, praso, kad nuvaziuociau i isivaizduojama nama ir tt. Ir vis grasina, kad is manes iseis. Eik, sakau, va durys, zygiuok, jei tik turi sveikatos. Tik taip apsiramina, kai nedraudziu. O jei bandau nusnekinti geruoju, tai tada dar labiau nerimsta. Zodziu.