Ačiū už patarimus, bandysiu vadovautis.
Tariuosi su MB, ar mums reikia kokios socialinės pagalbos į namus, jei jau būtų galimybė. Pasvarstėm - nu atsiųs kokią moteriškę iš darbo biržos, nei ji ką moką nei žino, patikimumas nežinomas, sugyvenamumas irgi, ją įleisk - išleisk, net jei duosi raktą, šunys tai kieme palaidi, o jei aš juos uždarau, tai pati ir esu namie. Grindis išplaus, į parduotuvę nueis? Patys mokam, o kad viską sužiūrėtų ir ramiai visai dienai į darbą išeičiau, vis tiek nebus. Tai nieko ir nepageidausim, turiu savo slaugutę valandai, ir gana. Čia gal aktualiau kokiems vienišiems senoliams.
QUOTE(ponia Lylia @ 2016 10 25, 11:38)
Pažymėjimo reikia, jei pasibaigs paso galiojimas, tada atvaźiuos į namus nufotografuoti. Mums buvo bēda, kad pasibaigė paso galiojimas, mama nevaikšto, o pažymėjimo neturim. Jei neturi to pažymējimo, nevažiuoja į namus pareigūnas, o jei neturi paso, tai, paĉios suprantat, kad tada jokio pažymėjimo nepadarys
Paskui dar kažkam reikėjo, nešiuojuosi su savim. Nežinai, kada kas ko paprašys.
Nesiūlo gydytojai nieko. Reikia prašyti patiems. Kai ką socialinis duoda taip, kitiems daiktams reikia gydytojo pažymos, tokio kaip recepto. Jei prašysit lovos, tai išsireikalaukit, kad parašytų ir ĉiužiniui. Kitaip gausit pliką lovą.
Paskui dar kažkam reikėjo, nešiuojuosi su savim. Nežinai, kada kas ko paprašys.
Nesiūlo gydytojai nieko. Reikia prašyti patiems. Kai ką socialinis duoda taip, kitiems daiktams reikia gydytojo pažymos, tokio kaip recepto. Jei prašysit lovos, tai išsireikalaukit, kad parašytų ir ĉiužiniui. Kitaip gausit pliką lovą.
As dar pridursiu, kad neigalumo pazymejimas reikalingas butu nuolaidai su autobusu (80%). Nes jei yra toks neigalus ir ji lydintis asmuo, tai bilieto nuolaida 80% abiem.
Mamos pažymėjime rašo: ,,specialiųjų poreikių lygis: DIDELIŲ". Pagal gydytojų pažymą tie lygiai gali skirtis.
Esu girdėjusi, tiksliau, pasakojo viena kaunietė, ji slaugė savo mamą. Todėl susidurdavo su KMUK medikais. Kai reikdavo parsivešti iš ligoninės mamą, ji išsireikalaudavo, kad parvežtų su greitąja. Yra sakiusi, kad priklauso žmogų, kuriam nustatytas slaugos poreikis, parvežti nemokamai į namus. Kad žmonės nežino, todėl nereikalauja. Anyta prisimenu, savo tėvą parsiveždavo. Bet tas būdavo seniai, gal 10, gal daugiau metų atgal.
Gal kas galit pakomentuoti?
Esu girdėjusi, tiksliau, pasakojo viena kaunietė, ji slaugė savo mamą. Todėl susidurdavo su KMUK medikais. Kai reikdavo parsivešti iš ligoninės mamą, ji išsireikalaudavo, kad parvežtų su greitąja. Yra sakiusi, kad priklauso žmogų, kuriam nustatytas slaugos poreikis, parvežti nemokamai į namus. Kad žmonės nežino, todėl nereikalauja. Anyta prisimenu, savo tėvą parsiveždavo. Bet tas būdavo seniai, gal 10, gal daugiau metų atgal.
Gal kas galit pakomentuoti?
QUOTE(biologė @ 2016 10 25, 12:00)
Tai pampersai pirmu taikymu! O visokiu gyvenima palengvinanciu priemoniu, staliuko prie/virs lovos, kokio keltuko i vonia, vezimelio - cia savo gydytojos irgi prasyt? Dar nespejau tikslai sugalvot, ko butiniausiai reikia, kai ka ir taip turim nusipirke...
Dėl techninės pagalbos priemonių Jums reikia pas savo gydytoją - einat ir sakot, ko reikia ir pan. Jis išrašo pažymą, kad Jums reikalingas/būtinas ir su ta pažyma į vietinį neįgaliųjų centrą ir arba pasiimat iš karto, ką turės, ar laukiat tam tikrą laiką.
Va koks pasirinkimas:
http://www.tpnc.lt/l...lbos-priemones/
Už kai kurias prekes gali prireikt primokėti
Papildyta:
QUOTE(biologė @ 2016 10 25, 13:10)
Ačiū už patarimus, bandysiu vadovautis.
Tariuosi su MB, ar mums reikia kokios socialinės pagalbos į namus, jei jau būtų galimybė. Pasvarstėm - nu atsiųs kokią moteriškę iš darbo biržos, nei ji ką moką nei žino, patikimumas nežinomas, sugyvenamumas irgi, ją įleisk - išleisk, net jei duosi raktą, šunys tai kieme palaidi, o jei aš juos uždarau, tai pati ir esu namie. Grindis išplaus, į parduotuvę nueis? Patys mokam, o kad viską sužiūrėtų ir ramiai visai dienai į darbą išeičiau, vis tiek nebus. Tai nieko ir nepageidausim, turiu savo slaugutę valandai, ir gana. Čia gal aktualiau kokiems vienišiems senoliams.
Dėl soc. darbuotojų - yra du tipai.
Socialinio darbuotojo padejėja - ateis porai valandų per dieną - padėt po namus kuistis, gal apsiplaut, maistą pašildyt ir pan.
soc. darbuotoja-slagė-padėjėja - ši jau sugeba pamatuot spaudimą, vaistą suleist , pragulinius reikalus apžiūrėt/tvarkyt, gal ir kokią kinezi-mankštą padaryt (jei to reik).
Dar skirias apmokėjimas - vienos nemokamai, kitos dalinai mokamai. Tai čia labai reik su savo Neiįgaliųkų centro darbuotojomis padraugauti.
Su nustatyta slauga priklauso ir priežiūros priemonės soc. skyriuje. Kad jas gauti turi gydytoja išrašyti tokį kaip ir receptą soc. skyriuj. Kai ką gavom iškart, o lovai gaut pastatė į eilę. Pasakė kad gali tekti laukt apie 2 mėnesius, bet gavom jau kitą savaitę. Tai priklauso nuo to ar turi sandėlyje, o gal kas grąžina. Mum paskambino kad žmonės grąžina, liepė nuvažiuot pasižūrėt ar tinka ir jei tiks paimti iš namų. Tik į soc. skyrių nuvažiavom dokumentus užpildyt, sumokėt pinigus už lovą. Lova kainavo 60e, bet gera, funkcinė. Dabar naudosimės kol reiks. Dar jie sakė kad lovos skyrimui gydytoja turi būtinai parašyti kad gulintis, nes kitaip nelabai duoda. O taip jie ten nelabai aiškina ką gali gauti, geriau kai pats žinai, konkrečiai prašai, tai tuomet viską sutvarko. Vežimėlį duoda nemokamai, prausimo suoliukas, tualeto kėdė, čiužinys yra mokami, bet kainos tikrai mažos. Vėliau viską reikia grąžinti. Mačiau kad yra maitinimo staliukai prie lovos, bet mumnereikėjo, tai neprašiau.
Aš labai norėčiau pamatyti, ką pasakys gydytoja apie Biologės mamos bartelį. Biologe, galima kartu su tavim pas ją eit ir tiesiog pažiūrėt?
Spėju: sakys, a vo kaip aš viską puikiai surašiau, kad netgi slaugą gavai, čia mano nuopelnas, duok man ką nors.
Lovos nepriklauso, niekas nepriklauso, nebent man duosi ką nors, kiek tu, žadina, gali neduoti man nieko!
Spėju: sakys, a vo kaip aš viską puikiai surašiau, kad netgi slaugą gavai, čia mano nuopelnas, duok man ką nors.
Lovos nepriklauso, niekas nepriklauso, nebent man duosi ką nors, kiek tu, žadina, gali neduoti man nieko!
QUOTE(cambala @ 2016 10 25, 14:09)
As dar pridursiu, kad neigalumo pazymejimas reikalingas butu nuolaidai su autobusu (80%). Nes jei yra toks neigalus ir ji lydintis asmuo, tai bilieto nuolaida 80% abiem.
Supratau. Ačiū visoms.
Susisiekiau su Neįgalumo tarnybis darbuotoja. Informavo, kad jau priimta įstatymo pataisa ir visiems eilės būdu yra siunčiamos naujos pažymos su pilna galiojimo data. Tad gavusi irgi užsakysiu pagaminti.
Papildyta:
QUOTE(Žmuoga @ 2016 10 25, 17:57)
Dėl soc. darbuotojų - yra du tipai.
Socialinio darbuotojo padejėja - ateis porai valandų per dieną - padėt po namus kuistis, gal apsiplaut, maistą pašildyt ir pan.
soc. darbuotoja-slagė-padėjėja - ši jau sugeba pamatuot spaudimą, vaistą suleist , pragulinius reikalus apžiūrėt/tvarkyt, gal ir kokią kinezi-mankštą padaryt (jei to reik).
Dar skirias apmokėjimas - vienos nemokamai, kitos dalinai mokamai. Tai čia labai reik su savo Neiįgaliųkų centro darbuotojomis padraugauti.
Gal kartais žinot, ar dėl soc.darbuotojos reikia kreiptis į savivdybę, ar galima ir į miestely esančią seniūniją?
QUOTE(Noa @ 2016 10 25, 19:02)
Aš labai norėčiau pamatyti, ką pasakys gydytoja apie Biologės mamos bartelį. Biologe, galima kartu su tavim pas ją eit ir tiesiog pažiūrėt?
Tai aišku, ketvirtadienį ryte esu užsiregistravus, varom! Nemanau, kad kažką duosiu, kol kas neturiu už ką
MB siūlo keist gydytoją, bet ką aš žinau, ne kažkoks pasirinkimas, stebuklo nepadarys ir jaunystės negrąžins nė viena, šitoji gal ne tiek kyšio prašėsi, kiek savo šešėlio bijo. Jei pati žinosiu, ko reikalaut, tai gal ir gausiu?
O savivaldybėj, kaip ir tikėjausi - nereikia jokių įgaliojimų, notarų, teismų, sprendimų... Laukiau virš pusvalandžio (vėl vienintelė interesantė visam skyriuj!), kol moterytės ten savus reikalus aptars, bet paskui greitai ir maloniai, užteko mano giminystę įrodančių dokumentų ir mamos sąskaitos duomenų - ir nuo kt. mėnesio gaunam slaugos pinigus, t. y. mama į savo sąskaitą gauna. Kadangi mamos nuotraukos nesinešioju, neįgaliojo pažymėjimo negavau, bet gal pasidarysiu savo seniūnijoj, maža ką... Nuolaidos autobusui neaktualu, mama jau seniai autobusams nepajėgi, bet gal kam nors ims ir pravers.
Socialinių darbuotojų, kaip supratau iš Žmuogos info, mums nereikia - matuoju spaudimą, leidžiu vaistus ir perrišinėju žaizdas ne blogiau už diplomuotą seselę (buvau išsitreniravus dar sūnui augant, tas su neregėtu polinkiu į nelaimingus atsitikimus, tai chirurgas jau tada siūlė asistentės vietą ).
Arneza, man paaiškino, kad dėl tų reikalų galiu kreiptis į seniūniją, jei ką.
Noa, noriu paklaust, kaip dėl tos transporto kompensacijos, 8 ar kiek ten eurų kaip gaunami? Nedideli pinigai, ypač lyginant su tais, kuriuos mokėdavau vežiodama į/iš ligoninės dukart savaitėj, bet vis šis tas. Man ten savivaldybėj sakė, kad ta neįgalumo tarnyba turėtų kažką išrašyt dėl transporto, bet turiu tik pažymą, kad nustatytas specialusis poreikis - nuolatinė slauga, ir viskas. Tai vėl ten kreiptis ar tik su turima pažyma kažkur eit?
QUOTE(biologė @ 2016 10 25, 22:01)
Noa, noriu paklaust, kaip dėl tos transporto kompensacijos, 8 ar kiek ten eurų kaip gaunami? Nedideli pinigai, ypač lyginant su tais, kuriuos mokėdavau vežiodama į/iš ligoninės dukart savaitėj, bet vis šis tas. Man ten savivaldybėj sakė, kad ta neįgalumo tarnyba turėtų kažką išrašyt dėl transporto, bet turiu tik pažymą, kad nustatytas specialusis poreikis - nuolatinė slauga, ir viskas. Tai vėl ten kreiptis ar tik su turima pažyma kažkur eit?
Blin, o va šitos aš dar nesusitvarkius, užmiršau.
Tvarkoma taip. Pasiimi tai, ką išrašo savivaldybė, ir eini į Sodrą, savo skyrių. Mūsų ten, Putvinskio g. Tada palauki 2 val eilėj, duodi tai, ką tau davė savivaldybė, ir tave išmeta lauk, nes tu neturi nei globos, nei įgaliojimo, ir ta pažyma ne tavo vardu, o ji nežino, kas tu toks. Mano atveju buvo taip.
Tada aš apskundžiau juos, kadangi prichamavojo man sočiai ("susitvarkykit globą, tada būsit kaip žmogus!" - "kaip kaip aš tada būsiu, o kaip kas aš dabar?!" -"Nesikabinėkit prie žodžių!" arba ""kaip jūs mane užknisot su tais savo - čia mokamas automobilių parkavimas, kiek aš čia lauksiu! Eikit pėsčioms, ir nereiks čia mums pretenzijas reikšti! Aš va visada ateinu pėsčiomis!" - "Jūs juk suprantate, kad aptarnaujate Kauno rajoną, o esate Kauno centre? Mums iš kur pėsčiomis eiti, iš Kulautuvos? Transporto išlaidų neįgaliam žmogui???" - "Visi jūs tokie prašinėtojai!!!"). paskambino kažkokia viršininkė chrienova, atsprašė, bet netikiu, kad be to dar kažką padarė.
Ir nors turiu įgaliojimą, bet nenuėjau dar kartą dėl patirto didelio malonumo bendraujant.
Nu reiks nueit. Ir jūs nueikit, bet nežinau, kaip ten bus. Aš nesuvokiu, koks jiems skirtumas, kas atneša dokumentus, nors kurjeris atneša, juk jūs neprašot tų pinigų sau į sterblę, pinigai eis pačiam neįgaliam žmogui į jo sąskaitą prie jo pensijos! Ne, mano atveju joms tai niekaip nedaėjo.
Smagiai nuskambėjo! Gal vienok gerai - nu kiek gali tvardytis, vaizduot ramią ir patenkintą, emocijas užgniaužinėt ir nebent naktim pagalvei parodyt, būt visada miela maloni mandagi... Čia tokia proga atsipalaiduot ir nevyniot žodžių į vatą, tiesiog psichoterapija
Tik va bėda - savivaldybė man neišrašė nieko. Visai nieko. Gavau žodinį pažadą kt. mėnesį pervest slaugos pašalpą ir tiek. Jokio įgaliojimo irgi neturiu (tik mamos el. bankininystės prieigą ir kortelės kodą ) Tai neturiu su kuo ir eit, išskyrus tą neįgalumo tarnybos pažymą. Arba išvis neit, nes laikas ir kelionė kainuos tuos pačius kelis eurus, o nervai tai išvis neįkainojami, ypač kai jų tiesiog akyse mažėja... Nebent kai labai norėsis išsiliet, nueisiu, nes saviškių tai gaila, ant jų nesilieju.
Tik va bėda - savivaldybė man neišrašė nieko. Visai nieko. Gavau žodinį pažadą kt. mėnesį pervest slaugos pašalpą ir tiek. Jokio įgaliojimo irgi neturiu (tik mamos el. bankininystės prieigą ir kortelės kodą ) Tai neturiu su kuo ir eit, išskyrus tą neįgalumo tarnybos pažymą. Arba išvis neit, nes laikas ir kelionė kainuos tuos pačius kelis eurus, o nervai tai išvis neįkainojami, ypač kai jų tiesiog akyse mažėja... Nebent kai labai norėsis išsiliet, nueisiu, nes saviškių tai gaila, ant jų nesilieju.
Aš ėjau tik su pažyma. Praspyrė, bet iki šiol manau, kad neteisingai. Gal jūs pasiskambinkit pirma, kad nevažinėt?
Bet žinokit, labai labai patariu - kvieskit notarą į namus ir išsiimkit tą įgaliojimą, kol dar mamai viskas gerai su galva. Nes būčiau aš jo neišsiėmus - kiekvienam žingsny bėdos! Net rūpybos dokumentus pateikti teismui man reikėjo su tuo įgaliojimu.
Bet žinokit, labai labai patariu - kvieskit notarą į namus ir išsiimkit tą įgaliojimą, kol dar mamai viskas gerai su galva. Nes būčiau aš jo neišsiėmus - kiekvienam žingsny bėdos! Net rūpybos dokumentus pateikti teismui man reikėjo su tuo įgaliojimu.
Pasiskambint turbūt verta, nors kartais realiai kalba žmoniškiau, negu telefonu. Bet va žinok kada tas kartas, o kada kitas kartas. Na ir pasigūglint galima turbūt, tik dabar nebeturiu entuziazmo.
O va šitąjį... dėl rūpybos dokumentų pvz. - kam jie reikalingi? Neturiu, niekas neprašo ir neįsivaizduoju, ką jie man duotų. Ar mamai. Galima plačiau? Kaip ir įgaliojimas nežinau kam reikalingas. Visos tvirtina, kad reikia, nu tai gal, bet notaro pasikvietimas kainuos, o ar tikrai man jo reikia? Neturi mama jokių reikalų niekur, nei turto, nei ko...Tai ką daryt ji mane įgalios?
O va šitąjį... dėl rūpybos dokumentų pvz. - kam jie reikalingi? Neturiu, niekas neprašo ir neįsivaizduoju, ką jie man duotų. Ar mamai. Galima plačiau? Kaip ir įgaliojimas nežinau kam reikalingas. Visos tvirtina, kad reikia, nu tai gal, bet notaro pasikvietimas kainuos, o ar tikrai man jo reikia? Neturi mama jokių reikalų niekur, nei turto, nei ko...Tai ką daryt ji mane įgalios?