Tas taip, globą. O rūpybą? Jei rūpybą susitvarkai, Sodra skaitosi ar ne?
Blin, su tokiais tempais tai žmogus pirmiau numirs, tfū tfū tfū.
QUOTE(Noa @ 2016 09 06, 18:19)
Nes aš nenoriu tvarkytis globos. Aš noriu galvoti, kad jam nėra demencijos, man taip yra kažkaip smagiau. Įrodinėk tu dabbar tą neveiksnumą, nenoriu O dirbt - kada aš dirbsiu
O kas labai jau nori ? O ypac kai teismas pripazista artima zmogu neveiksniu... Man tai buvo labai negera viduj, bet ka darysi - reikia juk kad eitu darbo stazas ir butum soc.draustas.
Ar jus galvosit ar negalvosit - nieko nepakeisit. Tvarkykites, nes procesas tikrai ilgas. O ir demenciniai sveikyn neeina.
QUOTE(Noa @ 2016 09 06, 20:19)
Sapniukass, o jei susitvarkai rūpybą, "Sodra" skaičiuojasi?
Nes aš nenoriu tvarkytis globos. Aš noriu galvoti, kad jam nėra demencijos, man taip yra kažkaip smagiau. Įrodinėk tu dabbar tą neveiksnumą, nenoriu O dirbt - kada aš dirbsiu
as nuo nauju metu nebedirbsiu, todel tvarkiausi rupyba. Man nereikes PSD moketi ir stazas eis.
Jau rasiau, bet taves temoj dar nebuvo. As ejau i Sodra, dave pazyma uz metus kiek priskaiciuota mamai pensijos. Su ta pazyma pas advokata.
Po menesio teismas buvo.
Kada zmogus demencinis - teismo procesas uztrunka zymiau ilgiai. Po to, kai advokatas perduoda visus popierius i teisma, pirmiausia teismas turi pripazinti kad ligonis yra neveiksnus. Teismas siuncia i spec. teismo ekspertu med. komisija( ja sudaro vyr. psichiatras ir dar vienas darbuotojas), kurios eiles reikia laukti daugiau nei puse metu. Toj komisijoj pakalba su ligoniu ir siuncia popierius atgal i teisma. Teisme pripazista, kad ligonis negali savini pasirupinti. Antras teismo procesas jau yra globejo skyrimas.
Visa tai tikrai uztrunka gal kokius metus.
Jei senam zmogui viskas gerai su galva ir jokiu demenciju nera - gal tada ir per menesi susitvarkoma .
Visa tai tikrai uztrunka gal kokius metus.
Jei senam zmogui viskas gerai su galva ir jokiu demenciju nera - gal tada ir per menesi susitvarkoma .
QUOTE(sapniukass @ 2016 09 07, 09:26)
as nuo nauju metu nebedirbsiu, todel tvarkiausi rupyba. Man nereikes PSD moketi ir stazas eis.
Jau rasiau, bet taves temoj dar nebuvo. As ejau i Sodra, dave pazyma uz metus kiek priskaiciuota mamai pensijos. Su ta pazyma pas advokata.
Po menesio teismas buvo.
Po menesio teismas buvo.
Taigi, aš ką tik pradėjau...
O kam ta pažyma, kiek mamai priskaičiuota pensijos? Ta prasme, koks skirtumas, kiek mama pensijos gauna? Ai, jei gauna nedaug, tai advokatas nemokamai, ar taip?
O kam tas advokatas? Negalima pačiam po prašymo susirašyti?
Mes padavėm dokumentus neveiksnumui nustatyti ir kartu skirti globą.Psichiatrinę komisiją skyrė teismas, už ją nereikia mokėti. Dokumentai priduoti gegužės mėn., jau praėjo visos komisijos ir dabar laukiam teismo. Jokio advokato samdytis nereikia, nebent pas jus kokie tai kiti motyvai. Pats teismas išsireikalauja medicininius dokumentus ir skiria psichiatrinę ekspertizę bei soc. darbuotojo apžiūrą. Būtų reikėją mokėti tik už psichiatrų komisijos atvykimą namo, tačiau kadangi mes nuvežėme pas juos,tai nieko nekainavo.
Manau, advokatas reikalingas tam, kad surašytų tą ten prašymą. Aš pamėginsiu pati. Gal kas išeis, gal rasiu kokį pavyzdį internete
Radau dar vienų sauskelnių! MoliCare. Radau kažkokioj Ramunėlės vaistinėj, iki tol nežinojau, kad tokia ant svieto yra. Už Abri pigesni, už Seni brangesni,su Tena gal panašiai, jei Tena ne Camelia vaistinėj, kur jie pigiau...
Išmėginsiu dar ir tuos
Radau dar vienų sauskelnių! MoliCare. Radau kažkokioj Ramunėlės vaistinėj, iki tol nežinojau, kad tokia ant svieto yra. Už Abri pigesni, už Seni brangesni,su Tena gal panašiai, jei Tena ne Camelia vaistinėj, kur jie pigiau...
Išmėginsiu dar ir tuos
QUOTE(Noa @ 2016 09 07, 21:01)
Manau, advokatas reikalingas tam, kad surašytų tą ten prašymą. Aš pamėginsiu pati. Gal kas išeis, gal rasiu kokį pavyzdį internete
Einu tuo paciu keliu ir irgi bandau apsieiti be advokato
Dalinuosi ziniom
http://www.teisinepa...siniudokumentus
Nzn ar nuoroda atsidarys tiesiogiai, jei ne - tai nukopijuokit.
Ten procesinių dokumentų šablonai - tarp ju yra pareiskimai ir del globos ir del rupybos.
Dar naudinga info (deja, saltinio neatsimenu):
"Kreipiantis dėl asmens pripažinimo neveiksniu, globos nustatymo ir globėjo paskyrimo teismui reikia pateikti šiuos dokumentus:
1. prašymą dėl asmens pripažinimo neveiksniu, globos nustatymo ir globėjo paskyrimo;
2. asmens, kurį prašoma pripažinti neveiksniu, nęįgalumo pažymėjimo kopiją, gydytojo pažymą bei kitus įrodymus apie asmens psichinę būklę;
3. asmens, kurį prašoma pripažinti neveiksniu, duomenis apie jo turimą nekilnojamąjį turtą ar kilnojamuosius daiktus, kuriems reikalinga nuolatinė priežiūra (įmonė, žemė, pastatai ir kt.);
4. asmens, kuris pateikė prašymą, tapatybės dokumento kopiją;
5. asmens, kuris nori būti globėju, tapatybės dokumento kopija;
6. dokumentus, įrodančius pareiškėjo ir asmens, kuris nori būti globėju, giminystės ryšį su asmeniu, kurį prašoma pripažinti neveiksniu;
7. asmens, kuris nori būti globėju, medicininį pažymėjimą (f-046/a) apie jo sveikatos būklę;
8. asmens, kuris nori būti globėju, pažymą apie gaunamas pajamas ir darbo vietą;
9. asmens, kuris nori būti paskirtas globėju, rašytinis sutikimas būti globėju;
10. kitų asmenų, kurie yra suinteresuoti bylos baigtimi, rašytiniai sutikimai, kad sutinka jog asmuo, kuris nori būti globėju, būtų paskirtas globėju.
Sekmes
Dėl pareiškimo pateikimo man labai gerai patarė savivaldybės teisinėje konsultacijoje. Davė ir pavyzdį pagal kurį rašyti prašymą. Reikia tik registruotis į savivaldybės teisinės pagalbos skyrių. Geriausia pasiskambinti ir ten patars kur kreiptis. Jeigu būsimo globėjo pajamos yra mažos, tai gali gauti nemokamą pirminę pagalbą. Tačiau man užteko tik teisininko patarimo ir viską surašėm patys. Čia teisingai rašo kokias pažymas reikia pateikti, tik pažymą apie norimo globoti asmens svikatos būklę gali išsireikalauti tik teismas, jųs jos negausit, todėl net neieškokit. Kai surinksit visusas pažymas krepkitės tiesiai į teismą.
QUOTE(Noa @ 2016 09 06, 22:19)
Aš turiu rūpybą, eina stažas ir nereikia mokėti sveikatos draudimo.
Kas dėl giminaičių supratimo ir palaikymo. Dar kartą įsitikinau, kad kiti labai pasikeičia, kai patys gauna patirti tokį patį vargą. Nors ir neilgai, kelias savaites intentyvaus lakstymo ir sėdėjimo šalia prie mirštančio. Šįryt net į akis apsakiau, kad matai, kaip pasikeitė viskas, dabar jau skambini ir klausi, o seniau visai buvo neįdomu. Deja, bet tai ne mano mamos kitas vaikas, deja.
Ufff, užmigo...
Labas. Ačiū, kad esat - koks buvo man džiaugsmas netikėtai čia pakliuvus (sauskelnių ar kažko panašaus beieškant). Pasirodo, yra su kuo snektelet (kad tokiu kaip as ne viena - ir taip zinau, bet kas is to, jei kiekvienas kas sau) ir suzinot, kad man dar visai neblogai. Ziurint su kuo lyginsi, aisku. O cia dar lietuviskos raides prapuole, durnas kompas, nu!
Viskas kazkaip iveikiama, bet tas absoliutus laiko neturejimas... Isvaziuot atostogoms? Nors savaitgaliui? Vakarui gamtoj ar mieste? Pagamint seniau iprastus normalius sekmadienio pietus? Pabendraut su seima? Pasivaiksciot? Paskaityt knyga? Juokas per asaras... Jei atsirado pusvalandis laiko - pirmyn su skuduru per grindis ar unitaza, ar isvirsiu sultinio koncentrata dviem dienom i prieki, ar paieskosiu, kurioj vaistinej pigiau tas ar anas...
Kaip atlaikot tos, kurios slaugot artimuosius metus, dvejus, penkerius? As tik antra menesi - ir jau stogas kazkaip netvirtai laikosi, kad ji kur...
Labas. Ačiū, kad esat - koks buvo man džiaugsmas netikėtai čia pakliuvus (sauskelnių ar kažko panašaus beieškant). Pasirodo, yra su kuo snektelet (kad tokiu kaip as ne viena - ir taip zinau, bet kas is to, jei kiekvienas kas sau) ir suzinot, kad man dar visai neblogai. Ziurint su kuo lyginsi, aisku. O cia dar lietuviskos raides prapuole, durnas kompas, nu!
Viskas kazkaip iveikiama, bet tas absoliutus laiko neturejimas... Isvaziuot atostogoms? Nors savaitgaliui? Vakarui gamtoj ar mieste? Pagamint seniau iprastus normalius sekmadienio pietus? Pabendraut su seima? Pasivaiksciot? Paskaityt knyga? Juokas per asaras... Jei atsirado pusvalandis laiko - pirmyn su skuduru per grindis ar unitaza, ar isvirsiu sultinio koncentrata dviem dienom i prieki, ar paieskosiu, kurioj vaistinej pigiau tas ar anas...
Kaip atlaikot tos, kurios slaugot artimuosius metus, dvejus, penkerius? As tik antra menesi - ir jau stogas kazkaip netvirtai laikosi, kad ji kur...
QUOTE(biologė @ 2016 09 12, 21:11)
Ufff, užmigo...
Aš galvoju - gal ne pas visus ta slauga tokia intensyvi, kad visiškai užimta pilnai diena, nei paskaityt nėr kada? Nes kaip suvokiu, jūs čia kalbat apie tai, kad dar į darbą einat, ir po darbo per galvą verčiatės?
Nes jei darbas, tarkim, namie, tada vis viena tas slaugomas žmogus kažkada miega, galima spėt kažką pasidaryt.
Aišku, jau su tais visais savaitgaliais tai bėda gaunasi. Pasivaikščiot galima paprašius kažką pabūti - pas mus, tarkim, senelis gyvena su mūsų šeima, du paaugliai vaikai, taigi gali ir pasėdėt, ir pakalbėt, ir pamaitint.
Pietus išsprendžiu kitaip - liepiu juos daryti kitiems. Pvz. vaikams Gerai, senelis gal nesuvalgys ten kokio karbonado, tada paimsiu tą patį, kurį visi valgo, ir jam sumalsiu, ir tiek.
Stogas man irgi aktuali tema. Aš kažkaip nutariau, kad nėr ko per daug išsisekint, ibo neaišku, kiek čia truks - žinotum, kad du mėnesiuis, temptum iš paskutiniųjų, o jei 10 metų, tai kaip tada su stogu? Žo, stogą reikia prižiūrėt. Dėl to tiesiog leidžiu sau daugiau - pvz. einu į keramikos kursus, senelį pažiūri vaikai. Man nuo to stogas labai gerai atsitaiso. Aišku, kitam kas kita atitaiso, pažįstama eina sportuoti, irgi labai, sako, gerai pasikrauna.