Įkraunama...
Įkraunama...

Tėvų karšinimas (11)

QUOTE(Nakviša @ 2016 07 10, 12:01)
Turiu grynai techninį klausimą: reikia ligonį parsivežti slaugai iš ligoninės. Parsivežam pas save į kaimą,  priežiūrai. Nevaikšto ir tikėtina nevaikščios dar metus. Moteris sveria virš 90 kg, po dubens kaulo ir šlaunikaulio operacijos (griūdama susilaužė). 77 metai.
Mūsų su vyru automobiliai nėra pritaikyti parvežti gulinčius žmones.  Reikia, kad koks slaugos auto su neštuvais būtų ir padėtų įnešti.
Veiksmas iš Ukmergės į Ukmergės rajoną. Kur užsisakyti ir kiek kainuoja?

Arba samdykit greitaja pagaba ( lyg pervezimas kainuoja apie 30 euru, bet cia mieste), arba bandykit kreiptis i neigaliuju centra, jei toks yra jusu mieste. Jei ligonis turi neigaluma, turetu nemokamai pervezt.
Atsakyti
QUOTE(cambala @ 2016 07 10, 12:49)
Arba samdykit greitaja pagaba ( lyg pervezimas kainuoja apie 30 euru, bet cia mieste), arba bandykit kreiptis i neigaliuju centra, jei toks yra jusu mieste. Jei ligonis turi neigaluma, turetu nemokamai pervezt.

Aš Vilniuje. Ukmergės rajone mama persikėlė, pasiima pas save seserį.
Klausimas dar kitas. Mama tvirtina, kad jai slaugos išmokos nepriklauso. Tik nesuprantu kodėl. Ji minėjo, kad jos pensija per didelė, plius ji nėra šeimos narys, tik giminė. Nelabai suprantu kodėl, negi ji iš savo pensijos turės viską supirkinėti?
Atsakyti
QUOTE(Nakviša @ 2016 07 10, 13:24)
Klausimas dar kitas. Mama tvirtina,  kad jai slaugos išmokos nepriklauso. Tik nesuprantu kodėl. Ji minėjo, kad jos pensija per didelė,  plius ji nėra šeimos narys, tik giminė. Nelabai suprantu kodėl,  negi ji iš savo pensijos turės viską supirkinėti?

Del slaugos ismoku nelabai galiu kazka pakomentuoti, gal atsakys kiti.
Kryziu kelius reikia nueiti, kad gaut kazkokias ismokas. Bet ta jusu mamos sesuo turbut gauna prie pensijos ir invalidumo pinigus? Tokiu atveju is tu pinigu ir turetu buti perkama. Nors esu kazkur skaicius, kad jei ligoni priziuri ne artimas giminaitis( tiksliau ne vaikai , ir ne tevai), jis gali tapti globeju ar slaugytoju ir jam tada mokami kazkokie pinigai. Dar zinau viena atveji kai moters vyras uosviene priziuri, tai irgi ismokas gauna. Tikslesne informacija manau suteiktu savivaldybes soc.paramos skyrius.
Atsakyti
QUOTE(cambala @ 2016 07 10, 13:49)
<…> Tikslesne informacija manau suteiktu savivaldybes soc.paramos skyrius.

Tai taip, reiks. Nes man kažkas nesiriša.
Ok, mes badu nemirsim. Bet mama kiekvieną kartą apsiverkia, kai pradeda apie tai kalbėti. Verkia, kad mums teks ją išlaikyti, kad negalės malkų užsipirkti, kad kodėl jos vaikai ją nesirūpina ir t.t.
Aš mąstau pragmatiškai: ok, giminės. Tetą aš myliu ir mylėjau. Reikia pagalbos - reikia susidėlioti viską. Mes nuo savo sodybos esame 70 km atstumu. Moterį reikia parsivežti, reikia materialine puse pasirūpinti, reikia kambarį paruošti, reikės kažkokį žmogų rasti, kuris masažus ar kažką darys, kad raumenys per metus laiko neatrofuotusi ir t.t.
Žodžiu, plano dar neturiu, kol kas klaidžioju informacijos vakuume.
Atsakyti
QUOTE(Nakviša @ 2016 07 10, 13:55)
Tai taip,  reiks. Nes man kažkas nesiriša. 
Ok, mes badu nemirsim. Bet mama kiekvieną kartą apsiverkia,  kai pradeda apie tai kalbėti.  Verkia, kad mums teks ją išlaikyti, kad negalės malkų užsipirkti,  kad kodėl jos vaikai ją nesirūpina ir t.t. 
Aš mąstau pragmatiškai: ok, giminės. Tetą aš myliu ir mylėjau. Reikia pagalbos - reikia susidėlioti viską. Mes nuo savo sodybos esame 70 km atstumu.  Moterį reikia parsivežti,  reikia materialine puse pasirūpinti,  reikia kambarį paruošti,  reikės kažkokį žmogų rasti,  kuris masažus ar kažką darys, kad raumenys per metus laiko neatrofuotusi ir t.t.
Žodžiu, plano dar neturiu,  kol kas klaidžioju informacijos vakuume.

Vienu zodziu vargelis tik prasideda...
Tai jei nesirupina tikri vaikai, o jusu mama jau apsiima priziuret, tai tarkites su tais vaikais- arba jie tegu jusu mamai moka kazkokius pinigus, arba tiesiog tegul jusu mama teismo keliu tampa tos moters globeja. Jos vaikai tures teisiskai sutikti ir tokiu budu jusu mama gaus ismokas.
Cia zinokit nieko nuostabaus... Jei sektumet tema ir ankstesnes, pamatytumet, kad visgi kazkam vienam tenka rupintis, nors ir vaiku yra ir ne vienas vaikas, bet atsiranda tokie " durnesni", kuriems tiesiog sazines jausmas zinomas, o tie "protingesni" gyvena be jokiu problemu ir vargo nemato biggrin.gif .
Stiprybes jusu mamai 4u.gif .
Atsakyti
QUOTE(cambala @ 2016 07 10, 14:36)
Vienu zodziu vargelis tik prasideda...
Tai jei nesirupina tikri vaikai, o jusu mama jau apsiima priziuret, tai tarkites su tais vaikais- arba jie tegu jusu mamai moka kazkokius pinigus, arba tiesiog tegul jusu mama teismo keliu tampa tos moters globeja. Jos vaikai tures teisiskai sutikti ir tokiu budu jusu mama gaus ismokas.
Cia zinokit nieko nuostabaus... Jei sektumet tema ir ankstesnes, pamatytumet, kad visgi kazkam vienam tenka rupintis, nors ir vaiku yra ir ne vienas vaikas, bet atsiranda tokie " durnesni", kuriems tiesiog sazines jausmas zinomas, o tie "protingesni" gyvena be jokiu problemu ir vargo nemato biggrin.gif .
Stiprybes jusu mamai 4u.gif .

Pusseserė - 2 gr neįgalioji. Jos vyras - pilantis visą gyvenimą. Anūkai (sunėnai) motina pakaitom irgi rūpinasi. Dėdė (vyriausias brolis) seniai anapus. Mano mama - likusi jauniausia sesuo.

Nėra pas mus giminėje "durnesnių" ar "protingesnių". Yra aplinkybės, kurios taip susiklostė ir reikia spręsti susidariusią padėtį.
Atsakyti
QUOTE(Nakviša @ 2016 07 10, 14:24)
Klausimas dar kitas. Mama tvirtina,  kad jai slaugos išmokos nepriklauso. Tik nesuprantu kodėl. Ji minėjo, kad jos pensija per didelė,  plius ji nėra šeimos narys, tik giminė. Nelabai suprantu kodėl,  negi ji iš savo pensijos turės viską supirkinėti?

Laba.

Dėl slaugos išmokos, tai ji skiriama,, kai ligoniui/neįgaliam yra oficialiai priskirta nuolatinė slauga.
Man rodos ji skiriama tik esant 1ai grupei, kai ligonis na visiškai ar beveik visiškai yra nesavarankiškas.

Slaugos išmoka mokama į ligonio sąskaitą, o ne slaugančiąjam.

Žmogus, kuris realiai slaugo ligonį gali nebent susiveikt rūpybą/globą, bet ji yra neatlygintina ir yra reikalinga labiau teisiniams/biurokratiniams dalykam tvarkyt.

Pirmiausia Jum reiktų sužinot, ar su tetos diagnoze ir sveikatos būkle priklauso nuolatinė slauga ir jeigu taip - rinkite dokumentus ir važiuokit į Neįg.nust.tarnybą, kad peržiūrėtų jos nedarbingumą ir esant laimei - skirtų slaugą.
Tuo pačiu metu, būtų gerai, kad teta bent notaro pagalba Jūsų mamai duotų įgaliojimą tvarkyt jos eikalus valst.įstaigose ir t.t.
O teta sąmoninga? Dėl vežimo gulinčio žmogaus, manau tarkitės arba su greitąja, arba su vietiniu soc.centru.
Papildyta:
Beje, turiu klausimą toms, kurių tėvams skyrė slaugą. Ar Jum teko kada dokumentus į neįg.nustatymo tarnybą vežti be ligonio?
Ar įmanoma ir ar tai neturi įtakos grupės nustatymui?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Wwola: 17 liepos 2016 - 20:39
QUOTE(Wwola @ 2016 07 17, 20:42)
Beje, turiu klausimą toms, kurių tėvams skyrė slaugą. Ar Jum teko kada dokumentus į neįg.nustatymo tarnybą vežti be ligonio?
Ar įmanoma ir ar tai neturi įtakos grupės nustatymui?

Aisku, kad taip. Dar tada nebuvau net teismo paskirta mamos globeja, tiesiog seimos gydytoja surinko visus israsus is mamos ligos istorijos korteles ir dave man. Tada veziau i ta neigalumo tarnyba, ten perziurejo popierius ir gal po menesio dave popierius, su kuriais reikejo eiti i soc. paramos skyriu.
Kaipgi demencija sergantis ligonis gali pristatyti dokumentus i visas atitinkamas tarnybas? doh.gif
Wwola, kaip sekasi? Pradingot senai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cambala: 17 liepos 2016 - 22:27
QUOTE(Nakviša @ 2016 07 10, 14:24)
Mama tvirtina,  kad jai slaugos išmokos nepriklauso.
Dalinai klysta. Jai priklauso ne slaugos, o priežiūros (tai ne tapatūs dalykai) išmokos: http://www.negalia.l...e-kompensacija/

Kadangi minėjot Vilnių, tai įmetu šią nuorodą: http://www.vilnius.l....php?2379553850
Bet dokumentus turėsite tvarkytis pagal neįgaliojo registracijos/deklaruotą gyvenamąją vietą.
Atsakyti
Laba diena,
Matau, kad diskutuojate apie soc.išmokas. Man irgi iškilo keletas klausimų, nes mamai patvirtino Alzhaimerį. Santariškės dar ruošia išvadą, šiomis dienomis ją pasiimsiu. Mama neturėjo jokio neįgalumo iki šiol.
1. Nuo ko man reikės pradėti, kai nuvešiu šeimos gydytojai išvadą? Ko prašyti? Neįgalumą tvarkytis?
2. Ar žmogui, gyvenančiam kaime, priklauso kažkokia ateinanti slaugytoja? Ar verta jos prašytis prie tokios ligos? Kur reikėtų kreiptis?
3. Nors yra ligos pradžia, labai gerai žinau šią ligą ir žinau, kaip ji greitai gali progresuoti, tad nusteikusi, kad reikės samdytis kažkokią moterį kartu su mama gyventi. Ar globai pinigus, jei tokius gausim, turės gauti ta moteris, t.y.dokumentus "ant jos" reikės tvarkyti, ar aš galėsiu gauti juos, nors mamą žiūrės kitas (samdytas) žmogus?
Ačiū!
Atsakyti
QUOTE(Wwola @ 2016 07 17, 20:42)
Laba.

Dėl slaugos išmokos, tai ji skiriama,, kai ligoniui/neįgaliam yra oficialiai priskirta nuolatinė slauga.
Man rodos ji skiriama tik esant 1ai grupei, kai ligonis na visiškai ar beveik visiškai yra nesavarankiškas.

Slaugos išmoka mokama į ligonio sąskaitą, o ne slaugančiąjam.
Žmogus, kuris realiai slaugo ligonį gali nebent susiveikt rūpybą/globą, bet ji yra neatlygintina ir yra reikalinga labiau teisiniams/biurokratiniams dalykam tvarkyt.

Pirmiausia Jum reiktų sužinot, ar su tetos diagnoze ir sveikatos būkle priklauso nuolatinė slauga ir jeigu taip - rinkite dokumentus ir važiuokit į Neįg.nust.tarnybą, kad peržiūrėtų jos nedarbingumą ir esant laimei - skirtų slaugą.
Tuo pačiu metu, būtų gerai, kad teta bent notaro pagalba Jūsų mamai duotų įgaliojimą tvarkyt jos eikalus valst.įstaigose ir t.t.
O teta sąmoninga? Dėl vežimo gulinčio žmogaus, manau tarkitės arba su greitąja, arba su vietiniu soc.centru.

Žodžiu. Aš kai pradėjau kalbėtis su Ukmergės skyriumi, man biški fantazija atšoko.
Bendru šeimos susitarimu, patys finansuosim gydymą ir priežiūrą.
Neįgaliųjų vežimėlį parsivežiau šeštadienį. Vakar susitariau su vietine ambulatorija, ateis perrašinėti kas 5 dienas.

Tetai prasideda lengva depresija, nes pastoviai verkia, kad nori numirti ir nebūti našta.

Dėl notaro pagalvosiu.
Atsakyti
QUOTE(Arneza @ 2016 07 18, 09:44)
Laba diena,
Matau, kad diskutuojate apie soc.išmokas. Man irgi iškilo keletas klausimų, nes mamai patvirtino Alzhaimerį. Santariškės dar ruošia išvadą, šiomis dienomis ją pasiimsiu. Mama neturėjo jokio neįgalumo iki šiol.
1. Nuo ko man reikės pradėti, kai nuvešiu šeimos gydytojai išvadą? Ko prašyti? Neįgalumą tvarkytis?
2. Ar žmogui, gyvenančiam kaime, priklauso kažkokia ateinanti slaugytoja? Ar verta jos prašytis prie tokios ligos? Kur reikėtų kreiptis?
3. Nors yra ligos pradžia, labai gerai žinau šią ligą ir žinau, kaip ji greitai gali progresuoti, tad nusteikusi, kad reikės samdytis kažkokią moterį kartu su mama gyventi. Ar globai pinigus, jei tokius gausim, turės gauti ta moteris, t.y.dokumentus "ant jos" reikės tvarkyti, ar aš galėsiu gauti juos, nors mamą žiūrės kitas (samdytas) žmogus?
Ačiū!

1. Kad paskirtu spec. poreikius. Buna sp1 ir sp2. Pacioj pradzioj turbut paskirs tuos mazesnius poreikius( juos jau neigalumo tarnyboj nustatys). Seimos gydytoja turi tuos popierius suruosti- surinkti ir paduoti jums, tada einat i neigalumo tarnyba.
2.Priklauso. Tik ji bus ne slaugytoja, o soc. skyriaus darbuotoja. Tik deja, niekas i ta kaima nevazines. Ir ji neslaugys, o tik ateis keliom valandom , maisto atnes is parduotuves arba pades namuose apsitvarkyti. Kreiptis reiketu del tokios pagalbos i to rajono soc. paramos skyriu.
3. Jus tiesiog samdysit priziurincia moteriske is savo pinigu. Jokiu dokumentu tvarkytis nereikia. Tik deja tos negalios pinigeliai mazi ( cia as kalbu apie tuos pinigus kur priklausys is invalidumo komisijos nustatymo), tai , kad jums slauges samdymas brangiai kainuos...
Jau kai bus visai nekas su Jusu mama , arba kai praeis nors maziausiai puse metu po siu poreikiu nustatymo, tada vel galesit kreiptis i seimos gydytoja, i psichiatrus ir vel su naujais popieriais kreiptis i neigalumo tarnyba poreikiams perziureti. Tada gausit didesnius pinigelius.

Jus pradekit tvarkytis reikalus, kad buti mamos globeja. Nes reikes tvarkyti kruva reikalu ( bankinius, nekilnojamojo turto, paso keitimo ir kt.). Nes tojiems reikalams su tokia liga savo mamos nepriveziosit. Tapti globeja uzsitesia beveik metus laiko doh.gif .
Arba tegu mama jums paraso notaro patvirtinta igaliojima tvarkyti visus jos reikalus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cambala: 18 liepos 2016 - 12:09