Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 12

QUOTE(cibulis @ 2015 06 02, 22:20)

Man tai niekaip galai nesueina su tais naujais reikalavimais. Dauguma firmų yra užsiciklinę ant gręžskylės užpildymo ir šilumnešio. Vienos aiškina, kad gręšskylės užpildymui tinka tik žvirgždo-cemento mišinys. Kitos firmos aiškina, kad tinka ir žvirgždo-molio.

Na kiekviena firma nori turet kazkoki pranasuma. Siaip mano giliu isitikinimu jokio skirtumo kuo jus uzpildysit ta grezstkyle vis tiek ten temperatura bus panasi. Kitas daug svarbesnis dalykas ir ko dazniausiai nedaroma ir nekreipiama demesio vandeningu sluoksniu atskyrimas. Visi tie geoterminio greziniai yra vandeningu sluoksniu susimaisymo zidiniai. Vat tarp vandeningu sluoksniu be kalbu turi buti naudojamas tamponavimui skirtas molis kuris uzdaro pertekejimus.
Situacija isgrezia cibulis vandens grezini 80-90 m gylio. Salia grezia geoterminio skyle, ileidzia zonda ir visa skyle uzpila zvyru. Vandens lygis grezinyje kokie 30 m nuo zemes pavirsiaus o uztersto gruntinio vandens 2 m nuo zemes. Ir ka turime ogi puikia uztersto gruntinio vandens infiltracija i geriamaji vandeni, kaip sakant pasidarome drenaza.
Cia sitacija kai tera vienas vandeningas o kitur buna keli vandeningi sluoksniai su skirtingom chemijom.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 06 02, 23:20)
1. Kokiu santykiu skiedėte? Daug suėjo? Arba iki kokios darbinės temperatūros skiedėte? Kaip ją galima pamatuoti?

2. Man Gelmita šiandieną sakė, kad kaip tik sujungimai geriau. Jie visai nebijo dėl sujungimų. Jei sprogsta, tai greičiausiai ne sujungimų vietose. Taip jie sakė.

Man irgi atrodo, kad vientisas geriau. Tik kaip sužinoti, kad neužspaustas kolektorius ar per daug neužlenktas?

Rekomenduoja skiesti 1:3 temperatura uzsalimo -15. Buvau nupirkes 5 backas po 25l. 4.5 bachkos supylem. Tai bus apie 110l. Kai tuo tarpu visas turis virs 200L. tai santykis gavosi 1:2 smile.gif
Jei liks koncentrato, tai neskubek parduoti. Cia slegis kaip patangose, karst nuo karto reikia slegi pakelt.

Niekas ten nesprogs, zonduose slegis turi buti ne daugiau 3Bar. As pripuciau 2.2 dabar po triju metu kazkur 1.7 nukrito. Kabina jie tau makaronus su tais virinimais. Gal jiems rankos is galo islindusios? vamzdzio palenkt nemoka? smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo honda15i: 03 birželio 2015 - 08:13
QUOTE(honda15i @ 2015 06 03, 09:12)
Kabina jie tau makaronus su tais virinimais. Gal jiems rankos is galo islindusios? vamzdzio palenkt nemoka? smile.gif

Kiek už tą pakasimą ir palenkimą paimsi? 10 eur (ir tai maksimum)? O va už virinimą galima drąsiai kartais didesnę sumą į sąmatą įsirašyt...
Atsakyti
QUOTE(mantesas @ 2015 06 03, 07:24)
Kitas daug svarbesnis dalykas ir ko dazniausiai nedaroma ir nekreipiama demesio vandeningu sluoksniu atskyrimas. Visi tie geoterminio greziniai yra vandeningu sluoksniu susimaisymo zidiniai. Vat tarp vandeningu sluoksniu be kalbu turi buti naudojamas tamponavimui skirtas molis kuris uzdaro pertekejimus.

O kaip juos teisingai reikia atskirti?

Firmos A atsakymas apie gręžinio užpildymą:
Nei jūsų nurodytas dokumentas nei koks kitas, Lietuvoje nenurodo kuom reikia užpildyti gręžskylę. Mažai laidų vandeniui skiedinį interpretuoja įvairiai, tačiau jūsų nurodyti pavyzdžiai kalba apie tą patį. Žvirgždo-skiedinio mišinys (skiedinys tai gręžimo skiedinys, bentonitas + vanduo + antisolis (jeigu gręžia rimta firma) tai yra tas pats kas molis su vandeniu) yra lygiai tas pats kas žvirgždo- molio mišinys. Mes tą patį gręžskylės užpildą vadiname žvirgždo - bentonitinio molio mišinys. Šis būdas tinka Lietuvoje pagal reikalavimus.

Visai kita kategorija [geothermal grout] Šiluminio laidumo skiediniu (vertimas mano kiti gali vadinti kitaip), šitą dalyką naudoja labiau pažengusios valstybės už Lietuvą, specialus užpildas gerai tuo kad vandeningus sluoksnius izoliuoja kur kas geriau, tačiau šilumos efektyvumas ginčitinas dalykas, gali būti kad net sumažėja. Todėl mokėti dvigubą kainą už geoterminio gręžinio įrengimą ir gauti tapati šilumos kiekį Lietuva dar nepasiruošusi. Todėl dokumentas ir nenurodo kokio užpildo tiksliai reikia tik “ ..mažai laidų vandeniui.. ”

Firmos B atsakymas apie gręžinio užpildymą:
Gręžskylę pildome priklausomai nuo projektinių reikalavimų ir konkrečių geologinių-hidrogeologinių sąlygų. (Požeminis vanduo sluoksnyje paprastai juda, kuo didesnis judėjimo greitis tuo geresnis šilumos atidavimas, jeigu zondą įgrūsti į molį ar priemolį, jame galima suformuoti ledo sluoksnį, kurį atšildyti gali būti labai sudėtinga ir t.t.

Papildyta:
QUOTE(honda15i @ 2015 06 03, 08:12)
Niekas ten nesprogs, zonduose slegis turi buti ne daugiau 3Bar. As pripuciau 2.2 dabar po triju metu kazkur 1.7 nukrito. Kabina jie tau makaronus su tais virinimais. Gal jiems rankos is galo islindusios? vamzdzio palenkt nemoka? smile.gif

Viena firma paaiškino, kad gamykloje dvigubas suvirino zondas (tas U forma) metras kainuoja brangiau nei pačiam padaryti vietoje. Maždaug U formos zondą perka grynai gręžskylei, o daro sujungimą. Tiek gręžskylės (vetikalus), tiek horizontalus vamzdis yra tas pats. Kažkokia čia man mistika.
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2015 06 03, 08:24)
Kiek už tą pakasimą ir palenkimą paimsi? 10 eur (ir tai maksimum)? O va už virinimą galima drąsiai kartais didesnę sumą į sąmatą įsirašyt...

Turiu nužiūrėjęs dvi firmas. Viena kolektorių padarytų vientisą, kita virintų vertikalios/horizontalios ašies susikirtime (už papildomą priemoką padarytų be virinimo, vientisą). Pirma, kuri deda vientisą kolektorių, jį pildytų etanoliu, antra jį nori užpildyti propilengliukoliu. Kuris variantas rimtesnis?

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 06 03, 16:13)
O kaip juos teisingai reikia atskirti?

Firmos A atsakymas apie gręžinio užpildymą:
Nei jūsų nurodytas dokumentas nei koks kitas, Lietuvoje nenurodo kuom reikia užpildyti gręžskylę. Mažai laidų vandeniui skiedinį interpretuoja įvairiai, tačiau jūsų nurodyti pavyzdžiai kalba apie tą patį. Žvirgždo-skiedinio mišinys (skiedinys tai gręžimo skiedinys, bentonitas + vanduo + antisolis (jeigu gręžia rimta firma) tai yra tas pats kas molis su vandeniu) yra lygiai tas pats kas žvirgždo- molio mišinys. Mes tą patį gręžskylės užpildą vadiname žvirgždo - bentonitinio molio mišinys. Šis būdas tinka Lietuvoje pagal reikalavimus.

Visai kita kategorija [geothermal grout] Šiluminio laidumo skiediniu (vertimas mano kiti gali vadinti kitaip), šitą dalyką naudoja labiau pažengusios valstybės už Lietuvą, specialus užpildas gerai tuo kad vandeningus sluoksnius izoliuoja kur kas geriau, tačiau šilumos efektyvumas ginčitinas dalykas, gali būti kad net sumažėja. Todėl mokėti dvigubą kainą už geoterminio gręžinio įrengimą ir gauti tapati šilumos kiekį Lietuva dar nepasiruošusi. Todėl dokumentas ir nenurodo kokio užpildo tiksliai reikia tik “ ..mažai laidų vandeniui.. ”

Firmos B atsakymas apie gręžinio užpildymą:
Gręžskylę pildome priklausomai nuo projektinių reikalavimų ir konkrečių geologinių-hidrogeologinių sąlygų. (Požeminis vanduo sluoksnyje paprastai juda, kuo didesnis judėjimo greitis tuo geresnis šilumos atidavimas, jeigu zondą įgrūsti į molį ar priemolį, jame galima suformuoti ledo sluoksnį, kurį atšildyti gali būti labai sudėtinga ir t.t.
Papildyta:

Viena firma paaiškino, kad gamykloje dvigubas suvirino zondas (tas U forma) metras kainuoja brangiau nei pačiam padaryti vietoje. Maždaug U formos zondą perka grynai gręžskylei, o daro sujungimą. Tiek gręžskylės (vetikalus), tiek horizontalus vamzdis yra tas pats. Kažkokia čia man mistika.
Papildyta:

Turiu nužiūrėjęs dvi firmas. Viena kolektorių padarytų vientisą, kita virintų vertikalios/horizontalios ašies susikirtime (už papildomą priemoką padarytų be virinimo, vientisą). Pirma, kuri deda vientisą kolektorių, jį pildytų etanoliu, antra jį nori užpildyti propilengliukoliu. Kuris variantas rimtesnis?

tai ar pavyko palenkti vamzdzius? grezinius padare? siurbly apriso? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(honda15i @ 2015 07 15, 10:33)

Dar ne.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 15 liepos 2015 - 11:31
laba,

Gal kas susiduret su 'hibridiniu' silumos siurbliu ir daugiau galetumet nusviesti....
Tas pats SS esant lauko temperaturai > +3C veikia kaip oras-vanduo, ir kai lauko
temperatura < +3C rankiniu budu perjungiamas i rezima vanduo-vanduo

Man vienas statybu atstovas perpasokojo kito pasidatyta SS hobridini varienta...
kaip supratau vanduo-vanduo - kai tiesiogiai pats vanduo pumpojamas is grezinio i name
esanti SS. grezinio gylis 26m, vandens grezinyje pastoviai buna per 7m., pers salcius
sunaudoja apie 20m3/para vandens. kiek supratau namas senesnes statybos.
siurblys 'samodielka' ar tai kinietiskas. atsaldytas vanduo pumpojamas lauk...
SS silumokaitis buna 1-2 kartus per sezona praplaunamas nuo apnasu ...

gal kas kur uztikot kas LT parduoda SS su lengvai prieinamu (isvalymui) silumokaiciu?

kiek teko uztikti SS naudojantis tiesiogiai vandeni is (gruntinio) grezinio yra efektyvus
kai vanduo yra ne giliau kaip 15m nuo pavirsiaus . Taip pat reikalingas antras grezinys atsaldytam vandeniui isleisti ir sis grezinys nuo pirmojo turi buti uz tam tikro atstumo.
kokie dar buna niuansai tokios sistemos?
kaip krenta tokio SS cop kai vanduo yra 20m, 30m gylyje?

Atsakyti
QUOTE(honda15i @ 2015 07 15, 10:33)

Dar praeitą savaitę pasirašiau sutartį su Artva. Artimiausiu metu padarys gręžinį ir atves lauko kolektorių į katilinę.
Atsakyti
Sveiki, turbut jau ne karta buvo atsakyta i man rupima klausima sioje temoje, bet tingiu versti visas temas ir ieskoti atsakymo smile.gif Gal kas nepatinges ir brukstels man atsakyma. Kiek dabar mazdaug kainuoja geoterminio irengimas? Suprantu, kad kaina priklauso nuo daugelio dalyku, bet bent jau apytikslia kaina noreciau suzinot ☺
Atsakyti
QUOTE(AisLu @ 2015 07 23, 17:14)
Sveiki, ...  Gal kas nepatinges ir brukstels man atsakyma... Suprantu, kad kaina priklauso nuo daugelio dalyku, ...

Sveikas smile.gif Taip, nuo daugelio dalykų. Žiūrint kokiam elitui priklausai:
1. Aš nieko nežinau, bet padarykit ir sumokėsiu (meistrai dirbantys >20 metų- visažiniai!);
2. Truputį žinau, bet jei protingai pašnekėsim- sumokėsiu už atliktus darbus (meistras su protingu žvilgsniu- išmanantis meistras!);
3. Domiuosi, nagrinėjuosi, gilinuosi ir nemokėsiu už nekokybiškus darbus (imu pavyzdį iš cibulis'o!).
Mano atveju, vien gręžiniai 2x120m, neįskaitant techninės priežiūros, kainavo 19'966 Lt smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saaba: 23 liepos 2015 - 19:54
QUOTE(saaba @ 2015 07 23, 19:52)
Mano atveju, vien gręžiniai 2x120m, neįskaitant techninės priežiūros, kainavo 19'966 Lt smile.gif

Man gręžinys, t.y. visas laukos kolektorius su atvedimu iki katilinės ir užpildymu ekologišku propilengliukoliu (čia pagal naujausius reikalavimus) su gręžinio pasu ir pridavimu geologijos tarnybai kainuos beveik 3 kartus pigiau. Tik mano gręžinys stipriai seklesnis - 90 metrų.
Papildyta:
QUOTE(AisLu @ 2015 07 23, 17:14)
Gal kas nepatinges ir brukstels man atsakyma. Kiek dabar mazdaug kainuoja geoterminio irengimas?

Klausimas tai apie nieką. Kokie namo energijos nuostoliai? Čia esminis klausimas. Jei namas kiauras ir prastai apšiltintas, tai gali reikėti 250 m gylio gręžinių (dviejų po 125 m) ar net dviejų po 150 m. Tada automatiškai reikės kokių 12 kW šilumos siurblio. Tada klausimas, koks atvedimo iki katilinės atstumas. Tada klausimas kokie vamzdžiai viduje: varis ar plastikas? Tada ar darysite viską su pasu ir pridavimu LGT ir pildysite ekologišką skystį ar pildysite etanolį (antifrizą iš esmės) ir t.t. Tai reiškia, kad kaina gali būti nuo 10 000 iki 20 000 eurų.

Mano atveju kaina bus iki 10 000 eurų. Aš už šią kainą gausiu visišką rinkos naujovę Alpha Innotec siurblį su COP 4,7, integruotu karšto vandens boileriu ir pasyvia vėsinimo funkcija, 90 m gręžinį, Pipe-Life 40 mm vamzdžius, propilengliukolį, pridavimą LGT, pajungimą tik su variu, vamzdelių izoliavimą kaučiuku (dėl namo vėsinimo) ir gal dar kažką, ko nepamenu. Mano supratimu geriau ir būti nelabai gali. Bet kaina palyginti maža (ir realiai dar mažiau nei 10 000 eurų) todėl, kad namas labai šiltas ir jam reikia labai mažai šilumos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 23 liepos 2015 - 20:26
Lygiai 10 lt pigiau uz 1 grezinio metra.

p.s. ekologisko propilengliukolio nebuna, Buna paprastas, su uzrasu eko, ir atatinkama kaina... smile.gif

QUOTE(cibulis @ 2015 07 23, 19:36)
Man gręžinys, t.y. visas laukos kolektorius su atvedimu iki katilinės ir užpildymu ekologišku propilengliukoliu (čia pagal naujausius reikalavimus) su gręžinio pasu ir pridavimu geologijos tarnybai kainuos beveik 3 kartus pigiau. Tik mano gręžinys stipriai seklesnis - 90 metrų.
Papildyta:

Klausimas tai apie nieką. Kokie namo energijos nuostoliai? Čia esminis klausimas. Jei namas kiauras ir prastai apšiltintas, tai gali reikėti 250 m gylio gręžinių (dviejų po 125 m) ar net dviejų po 150 m. Tada automatiškai reikės kokių 12 kW šilumos siurblio. Tada klausimas, koks atvedimo iki katilinės atstumas. Tada klausimas kokie vamzdžiai viduje: varis ar plastikas? Tada ar darysite viską su pasu ir pridavimu LGT ir pildysite ekologišką skystį ar pildysite etanolį (antifrizą iš esmės) ir t.t. Tai reiškia, kad kaina gali būti nuo 10 000 iki 20 000 eurų.

Mano atveju kaina bus iki 10 000 eurų. Aš už šią kainą gausiu visišką rinkos naujovę Alpha Innotec  siurblį su COP 4,7, integruotu karšto vandens boileriu ir pasyvia vėsinimo funkcija, 90 m gręžinį, Pipe-Life 40 mm vamzdžius, propilengliukolį, pridavimą LGT, pajungimą tik su variu, vamzdelių izoliavimą kaučiuku (dėl namo vėsinimo) ir gal dar kažką, ko nepamenu. Mano supratimu geriau ir būti nelabai gali. Bet kaina palyginti maža (ir realiai dar mažiau nei 10 000 eurų) todėl, kad namas labai šiltas ir jam reikia labai mažai šilumos.

Atsakyti