Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 12

QUOTE(Verteris @ 2015 06 01, 09:32)
O jie dar nebankrutavę?

a nžn, bet matau kad tas pačias Sveo fotkes panaudojo čia http://protis.com.ua/
Atsakyti
Koks skystis geriausiai tinka zondo užpildymui?

Naujame geoterminių gręžinių projektavimo apraše rašoma:

15. Šilumnešis turi būti pagamintas iš savaime degraduojančių ir aplinkai draugiškų medžiagų ir tiesioginio patekimo į požeminius vandeningus sluoksnius atveju jis neturi kelti neigiamo poveikio požeminio vandens kokybei ir aplinkai. Galima naudoti:
15.1. vandens ir etanolio mišinį;
15.2. vandens ir propilenglikolio mišinį;
15.3. kitus netoksiškus ir biologiškai greitai degraduojančius tirpalus (medžiagas, mišinius), kurių saugos duomenų lapuose nurodyta, kad jie pagal ES kriterijus nepavojingi aplinkai

Kalbėjau su Danushis vyrais. Jie man sakė, kad geriausiai šilumą atiduoda vanduo, bet jis gali užšalti. Po vandens eina spiritas, o etilen-propilengliukoliai prasčiausiai atiduoda šilumą. Be to spiritas nėra agresyvus ir negadins vamzdžio. Propilengliukolis turi būti užpildytas su inhibitoriais, kurie mažina korozijos riziką, bet atsieit jie veiksmingai tarnauja tik 4-5 metus, todėl po 4-5 metų neva reikia keisti propilengliukolį. Spirito keisti nereikia.

Kiek supratau spiritas yra skystesnis, todėl greičiau teka zondu. O tai reiškia, kad turi mažiau laiko surinkti iš aplinkos šilumą. Čia gal vienintelis spirito trūkumas, todėl propilengliukolis labiau tinka.

Kokį skysti naudojate zondo užpildymui ir kodėl? Kuris geriausiai tinka? Ypač atsižvelgiant į naujus ekologijos reikalavimus.
Papildyta:
QUOTE(honda15i @ 2015 05 31, 17:28)
Mano atveju alkune buvo suvirinta gamykloje. Daugiau jokiu virinimu, vamzdziai nupjauti katilineja.

O kaip darėte toje vietoje, kur vertikalus zonas pereina į horizontalų? Artva sako, kad vamzdis bus tiesiog užlenkiamas ir dar žemėmis apipilamas, todėl be suvirinimo toje vietoje niekaip negalima.

Gamykloje gali suvirinti iki 120 m ilgio zondą. Man tokio su atvedimu iki katilinės tikrai pakaktų. Tik kaip su tuo užlinkimu, kur vertikalus zondas pereina į horizontalų?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 01 birželio 2015 - 13:53
Dar tiek išsiaiškinau, kad jei siūlo gręžskylę užpilti žvirgždo-molio mišiniu, tai čia senovinis būdas. Naujoviškai reikia užpilti žvirgžo-cemento mišiniu. Tokia gręžskylė net geriau atiduoda šilumą.

Dar pasakojo, kad jei užpildas yra propilengliukolis su 30 proc. inhibitoriais, tai nebus jokios korozijos ir skysčio keisti nereikės. Gal visgi propilengliukolis geriau nei spiritas.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 06 01, 14:55)
O kaip darėte toje vietoje, kur vertikalus zonas pereina į horizontalų? Artva sako, kad vamzdis bus tiesiog užlenkiamas ir dar žemėmis apipilamas, todėl be suvirinimo toje vietoje niekaip negalima.

Gamykloje gali suvirinti iki 120 m ilgio zondą. Man tokio su atvedimu iki katilinės tikrai pakaktų. Tik kaip su tuo užlinkimu, kur vertikalus zondas pereina į horizontalų?

Prasciausiai uzlenkem tuos vamzdzius. Kaip sakiau nieko nevirinau ir nereikia.

Pas mane man rodos ir buvo 120 ilgio PE, liko nemazai metru vamzdzio tai ispardaviau, dalis suejo pozeme kaip izoliacija elektrai/sviesolaidziui.
Atsakyti
QUOTE(honda15i @ 2015 06 01, 15:26)
Prasciausiai uzlenkem tuos vamzdzius. Kaip sakiau nieko nevirinau ir nereikia.

Vienintelis suvirinimas kolektoriaus pačioje apačioje? Ar teisingai supratau? O kokiu kampu užlenkėte kolektorių vertikalios ir horizontalios plokštumos susikirtimo vietoje? Tikrai žinote, kad užlenkimas neturėjo jokio poveikio? Gal dalį vamzdžio užspaudėte ir padidėjo pasipriešinimas sistemoj?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 06 01, 18:47)
Vienintelis suvirinimas kolektoriaus pačioje apačioje? Ar teisingai supratau? O kokiu kampu užlenkėte kolektorių vertikalios ir horizontalios plokštumos susikirtimo vietoje? Tikrai žinote, kad užlenkimas neturėjo jokio poveikio? Gal dalį vamzdžio užspaudėte ir padidėjo pasipriešinimas sistemoj?

taip, suvirinimas tik apacioje.
viskas alementaru lenki PE vamzdi taip kad lankas gautusi. atkasi lenkimo vietoje daugiau zemes, padarai nuzulniai ir lenki. Nelenksi jo gi staciu 90 laipsniu kampu nes uzlenksi smile.gif

pasipriesinimas minimalus, siurbliukas pradirbo visa sildymo sezona 1 greiciu nesu pastebejes kad butu didelis delta T skirtumas.
Atsakyti
Kaip yra su kolektoriaus užpildu. Štai čia rašo, kad tinkamai eksploatuojant naudojimo laikas yra 10 metų. Reikia skystį perpilti/papildyti kas kažkiek metų ar nereikia?

Ir iš esmės geriau propilengliukolis ar spirito pagrindu gaminamas skystis?
Atsakyti
QUOTE(mantesas @ 2015 05 31, 10:12)
O vamzdzio vientiso neileisi nes reikes virinti zemiausiam taske nes vamzdi reikia sulenkti 180 laipsniu kampu ko be specialios detales nepoadarysi

Kiek suprantu, tai vamzdį virina bent jau žemiausiame taške. Tai daro gamykloje (mano žiniomis gamykliškai virina lyg tai tik "Artva" ir "Remeta"). Gamykliškai virintam vamzdžiui išduoda bandymų sertifikatą.

Vienos firmos tokį vamzdį (iki 120 m ilgio) iki katilinės nuo gręžinio atveda vientisą (neskaitant suvirinimo žemiausiame taške), kitos dar suvirina toje vietoje, kur vertikalus kolektorius pereina į horizontalų.

Kaip geriau: vientisas ar suvirintas vertikalaus/horizontalaus susikirtimo taške?
Papildyta:
Kuris zondo skystis geresnis: vokiškas propilengliukolis su inhibitoriais ar lietuviškas spirito pagrindu pagamintas M100 ar M300 ?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 06 02, 22:06)
Kiek suprantu, tai vamzdį virina bent jau žemiausiame taške. Tai daro gamykloje (mano žiniomis gamykliškai virina lyg tai tik "Artva" ir "Remeta"). Gamykliškai virintam vamzdžiui išduoda bandymų sertifikatą.

Vienos firmos tokį vamzdį (iki 120 m ilgio) iki katilinės nuo gręžinio atveda vientisą (neskaitant suvirinimo žemiausiame taške), kitos dar suvirina toje vietoje, kur vertikalus kolektorius pereina į horizontalų.

Kaip geriau: vientisas ar suvirintas vertikalaus/horizontalaus susikirtimo taške?
Papildyta:
Kuris zondo skystis geresnis: vokiškas propilengliukolis su inhibitoriais ar lietuviškas spirito pagrindu pagamintas M100 ar M300 ?

Pas mane m1000 spirito pagrindu pirktas is vilpros. Kad spirito yra isitikinau, zaizda degino 😃

Be kalbu vientisas geriau, patikimiau
Atsakyti
QUOTE(honda15i @ 2015 06 02, 21:18)
1. Pas mane m1000 spirito pagrindu pirktas is vilpros. Kad spirito yra isitikinau, zaizda degino 😃

2. Be kalbu vientisas geriau, patikimiau

1. Kokiu santykiu skiedėte? Daug suėjo? Arba iki kokios darbinės temperatūros skiedėte? Kaip ją galima pamatuoti?

2. Man Gelmita šiandieną sakė, kad kaip tik sujungimai geriau. Jie visai nebijo dėl sujungimų. Jei sprogsta, tai greičiausiai ne sujungimų vietose. Taip jie sakė.

Man irgi atrodo, kad vientisas geriau. Tik kaip sužinoti, kad neužspaustas kolektorius ar per daug neužlenktas?
Papildyta:
Man tai niekaip galai nesueina su tais naujais reikalavimais. Dauguma firmų yra užsiciklinę ant gręžskylės užpildymo ir šilumnešio. Vienos aiškina, kad gręšskylės užpildymui tinka tik žvirgždo-cemento mišinys. Kitos firmos aiškina, kad tinka ir žvirgždo-molio. Vieni ant kitų varo ir aiškina, kad jei kas daro žvirgždo-molio, tai daro senoviškai, nes pagal naują įstatymą reikia tik žvirgždo-cemento. Naujas įstatymas štai ką sako: 14. Gręžskylė su joje sumontuotu šilumokaičiu turi būti užpildyta (iš apačios į viršų) vandeniui mažai laidžiu skiediniu (gręžskylės užpildu). Ir dar čia: 5.6. gręžskylės užpildas – įvertinus konkrečios vietovės geologines sąlygas, atskiroms gręžskylės dalims užpilti projektuotojų parinktas medžiagų mišinys, naudojamas atskirų vandeningų sluoksnių tarpusavio izoliacijai ir geriems šilumos mainams tarp geologinės aplinkos ir šilumnešio užtikrinti. Kaip ir konkrečiai nenurodo, ką naudoti.

Dėl etanolio ir propilengliukolio. Dauguma varo, kad dabar galima naudoti tik propilengliukolį, etanolis jau netinka. Įstatyme rašoma:
15. Šilumnešis turi būti pagamintas iš savaime degraduojančių ir aplinkai draugiškų medžiagų ir tiesioginio patekimo į požeminius vandeningus sluoksnius atveju jis neturi kelti neigiamo poveikio požeminio vandens kokybei ir aplinkai. Galima naudoti:
15.1. vandens ir etanolio mišinį;
15.2. vandens ir propilenglikolio mišinį;
15.3. kitus netoksiškus ir biologiškai greitai degraduojančius tirpalus (medžiagas, mišinius)
.
Taip išeina, kad tinka ir etanolis, ir propilengliukolis ir greičiausiai tas pat spiritas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 02 birželio 2015 - 22:20
QUOTE(cibulis @ 2015 06 02, 23:20)
Taip išeina, kad tinka ir etanolis, ir propilengliukolis ir greičiausiai tas pat spiritas.

O chemijos mokykloje kada mokeisi? Etanolis ir yra spiritas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2015 06 03, 05:31)
O chemijos mokykloje kada mokeisi? Etanolis ir yra spiritas smile.gif

Ačiū už vertimą į lietuvių kalbą. 4u.gif
Atsakyti