Šį rytą atvažiavo atstovai tikrinti, kodėl bėga skystis iš "Alpha Innotec" siurblio. Paaiškėjo, kad vanduo susidaro kompresoriaus bloke (dėžėje).
Nuotraukoje gal ir nesimato, bet viduje buvo nemažai vandens. Dar spėjau nufotografuoti gręžinio
cirkuliacinį siurblį. Atstovas irgi pasidarė nuotraukas ir išsiuntė užklausą gamyklai. Jisai sakė, kad kompresoriaus bloke gali susidaryti kondensato, todėl gamykla yra numačiusi
kondensato išbėgimo vamzdelį. Tik įprastinėmis sąlygos susidaro kur kas mažiau kondensato, o aš net ir siurbliui nedirbus visą naktį iš ryto radau gero delno dydžio balutę.
Po pietų atstovas man skambina, kad nori pasidaryti daugiau ir geresnių nuotraukų, nes gamykla sako, kad taip neturėtų būti. Žodžiu, jiems reikia daugiau informacijos, kad rastų priežastį. Šį kartą ir aš pasidariau daugiau ir geresnės kokybės nuotraukų, nors viso vandens nuotraukomis nepavyks perteikti. Jo ten buvo daugiau nei matyti nuotraukose:
pirma, antra, trečia, ketvirta ir
penkta. Įdomu, ką pasakys gamykla. Atstovai sako, kad siurblys visiškai naujas ir mažai dar kas naudoja, nors ir yra sumontuoti. Kituose lyg ir nėra tiek daug drėgmės arba žmonės dar nesiskundė.
Iš naujo siurblį paleido su mažesne histerizės kilpa: vietoje 2 nustatė 1,5. Temperatūros:
Po 2:00 val. - iš gręžinio +2,2, į gręžinį -0,9. Turiu to momento
video. Kaip matyti video medžiagoje grindų grįžtama temperatūra po 2 val. vis tiek 0,5 laipsnio per žema už numatytą grįžtama.
Po 2:30 val. - iš gręžinio +1,9, į gręžinį -1,1.
Po 2:45 val. - iš gręžinio +1,8, į gręžinį -1,2.
Po 4 minučių siurblys išsijungė ir nespėjau užfiksuoti įtekančių/ištekančių propilengliukolio temperatūrų, bet greičiausiai jos bus labai panašios kaip nurodytos paskutinės. Paskutines 17 val. iki siurblio paleidimo jis nedirbo, todėl gal prireikė didesnio kiekio šilumos, o gal ir klystu. Bet, žodžiu, sumažinus histerizės kilpą prišildyti temperatūrą iki numatytos pakanka apie 2:50 val.
Primenu su histerizės kilpa nustatyta 2 reikšmes iš gręžinio įtekančias ir ištekančias temperatūras. Beje, prieš įsijungdamas siurblys ilsėjosi virš 27 val.
Temperatūros
po 12 min.veikimo - +6,6/+3,3;
po 30 min. veikimo - +4,7/+1,6.;
po 2 val. veikimo - +2,2/-0,9;
po 3 val. veikimo - +1,7/-1,2;
Prieš pat išsijungiant - +1,5/-1,2.
Labai panašios temperatūros. Su naujais nustatymas siurblys pagamino 14,4 kWh šilumos (dirbo apie 2:50 val.) su ilgesne histerizės kilpą pagamino 20 kWh šilumos (dirbo 3:30 val.). Mano galva gręžinys abiem atvejais nusodintas vienodai, bet ilgiau dirbdamas pagamino 38 proc. daugiau šilumos. Beje po 3:26 val. pertraukos rodė tokias ateinančias ir grįžtančias
temperatūras. Skirtumas tarp numatytos ir realios grįžtamos temperatūros jau 0,6, o tai reiškia, kad grįžtamam reikia atvėsti dar 0,9 laipsniu ir siurblys įsijungs. Panašu, kad su histerizes kilpą 1,5 siurblys stipriai dažniau junginėsis.
Prieš paleidžiant šilumos siurblį naujai pastatytas skaitliukas grynai siurbliui rodė, kad yra sunaudota
0,42 kWh elektros. Baigus siurbliui dirbti -
3,04 kWh. Taigi siurblys sunaudojo 2,62 kWh elektros ir pagamino
14,4 kWh šilumos. COP išeina 14,4/2,62 = 5,496, t.y. 5,5. Pradžioje darbo COP siekė apie 5,8. Nežinau, kas dar siurblyje naudoja elektrą, bet po to kai jis nustojo dirbti ir praėjus 3 val. skaitliukas rodė
tokius skaičius. Per 3 val. kažkas prisuko 0,05 kWh elektros. Gal čia siurblio ekrano apšvietimas. Nežinau kas daugiau galėjo tiek mažai prisukti elektros.
Taip pat turiu video kaip keičiasi į grindis paduodamo vandens srautas (gal jį reikia vadinti debetu). Man sakė, kad kai siurblys gamina šilumą, grindų cirkuliacinis dirba 45 proc. pajėgumu, o siurbliui nedirbant, cirkuliacinio pajėgumas krenta iki 40 proc. Siurbliui gaminant šilumą į grindis tekantis srautas keičiasi
nuo 830 iki 980 l/val. Kai siurblys negamina šilumos, grindų cirkuliacinis vandenį varinėja tokiu srautu:
nuo 780 iki 920 l/val. Trumpam buvo atsukęs visą maksimalų srautą. Štai ką tuo metu rodė pirmo aukšto
debitomačiai. Daugumos pralaidumas padidėjo iki 2,5 l/min., o dviejų iki 3,0 l/min. Maksimalaus siurblio grindų cirkuliacinio galingumo nepamenu, bet jis lyg ir siekia 1600 l/val. ar tai 1800 val. Kodėl net uždėjus grindų cirkuliacinį dirbti maksimaliu režimu, debitomačiai išspaudžia vos 2,5-3 l/min.? Beje, tas debitomatis atsigavo. Pasirodo negalima sukioti suėmus už tos plastikinės dalies, kuri rodo srautą. Reikia sukti paėmus žemiau esantį ratuką.
Dar porą vietų, kur "Saulės šiluma" supjovė grybą:
pirma ir
antra nuotrauka. Aš jiems visą sumą esu sumokėjęs. Nesu sumokėjęs tik 50 eurų už paskutinį apsilankymą. Aš jiems siunčiu nuotraukas su broku ir prašau, kad atvažiuotų taisyti. O jie net isteriškai rėkia, kad kol nesumokėsiu 50 eurų, tai būsiu skolininkų sąraše ir jie netaisys broko. Įsivaizduojate, koks absurdas. Man montuodami skundėsi, kad daug skolininkų turi. Gali būti, kad ir kitur pridirba, o žmonės nemoka pinigus, nes pirma prašo, kad ištaisytų broką, o tada sumokės likutį. O jie isteriškai reikalauja sumokėti 50 eurų likutį, nors nėra pataisytas brokas. Ir kaip su tokiais kalbėti? Šį kartą greičiausiai reikės kreiptis į vartotojų teises. Beje, panašu, kad yra užsikišęs gręžinio filtras, nes veikiant siurbliui, slėgis krenta 0,2 baro. Būtų galima lengvai jį pravalyti, bet trūksta vieno
kranelio štai čia. Dabar užsukus tik apatinį kranelį, dalis lauko kontūro gliukolio išbėgtų - maždaug iš 3-4 metrų ilgio vamzdžio, esančio katilinėje. Dar ir kokią tarą sunku pakišti, nes siurblys prie pat.