Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 12

QUOTE(cibulis @ 2015 11 08, 15:19)
Šiandieną radau apsisiusiojusį siurblį. Išvaliau grindis, ir po kurio laiko vėl radau nedidelį balutę. Rytoj iš pačio ryto atvažiuos "Tenko" aiškintis, kas negerai. Slėgis lygtai nepakito, bet reikės pažiūrėti vakare.

Tada nusprendžiau pasireguliuoti debitomačius. Štai pirmo aukšto maksimaliai atsukti debitomačiai. Debitas daugiau 1,5 l/min. nepadidėja. Tada pabandžiau visas kilpas užsukti, bet vieną palikau atvirą. Štai video (čia pirmo aukšto kolektorinė dėžė). Debitas toje vienoje kilpoje pakilo iki 2,5 l/min. Panašu, kad cirkuliacinis siurblys tikrai per mažu pajėgumu nustatytas.

Tada tą patį su debitomačiais pabandžiau padaryti ir antrame aukšte. Vienas debitomatis irgi apsisiusiojo. Užsukau ir paduodamą, ir grįžtamą. Gal jis nėra gerai prisuktas ir todėl leidžia? Santechnikas aiškina, kad čia ne jo reikalas, o gamintojo brokas. Pasiūliau pirmą atvažiuoti ir jam gyvai pažiūrėti. Gal dar ten galima kažką pareguliuoti. Gerai bent tai, kad leidžia antro aukšto WC kilpos debitomatis. Realiai šitos kilpos net neturėjo būti. Pats santechnikas savo nuožiūra padarė. Ne bėda, jei ji bus užsukta.
Papildyta:

Oho. Tikrai siurblys gali per valandą įsijungti/išsijungti net 3 kartus? Ne per daug. Greitai gali sugesti.

3 kartai, toks yra gamyklinis nustatymas. Pas amne prie salčių (-11/-15) tai įsijungdavo kas valanda ir dirbdavo apie 30 min.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 08, 16:19)
Šiandieną radau apsisiusiojusį siurblį. Išvaliau grindis, ir po kurio laiko vėl radau nedidelį balutę. Rytoj iš pačio ryto atvažiuos "Tenko" aiškintis, kas negerai. Slėgis lygtai nepakito, bet reikės pažiūrėti vakare.

Tada nusprendžiau pasireguliuoti debitomačius. Štai pirmo aukšto maksimaliai atsukti debitomačiai. Debitas daugiau 1,5 l/min. nepadidėja. Tada pabandžiau visas kilpas užsukti, bet vieną palikau atvirą. Štai video (čia pirmo aukšto kolektorinė dėžė). Debitas toje vienoje kilpoje pakilo iki 2,5 l/min. Panašu, kad cirkuliacinis siurblys tikrai per mažu pajėgumu nustatytas.

Tada tą patį su debitomačiais pabandžiau padaryti ir antrame aukšte. Vienas debitomatis irgi apsisiusiojo. Užsukau ir paduodamą, ir grįžtamą. Gal jis nėra gerai prisuktas ir todėl leidžia? Santechnikas aiškina, kad čia ne jo reikalas, o gamintojo brokas. Pasiūliau pirmą atvažiuoti ir jam gyvai pažiūrėti. Gal dar ten galima kažką pareguliuoti. Gerai bent tai, kad leidžia antro aukšto WC kilpos debitomatis. Realiai šitos kilpos net neturėjo būti. Pats santechnikas savo nuožiūra padarė. Ne bėda, jei ji bus užsukta.
Papildyta:

Oho. Tikrai siurblys gali per valandą įsijungti/išsijungti net 3 kartus? Ne per daug. Greitai gali sugesti.

as tavo vietoje geriau isjungciau SS ir laukciau kol atvaziuos atstovai.
Pas mane pries pora metu buvo vandens nuotekis. Baigesi tuo kad saugiklius ismushe, uztrumpino, parejo faziu kontroles rele 600lt smile.gif

SS cirkuliacinis turi be problemu prastumti vandeni grindyse.
as esu paklojes 1 km 16mm wavin PB. SS pas mane rusyje, iki antro auksto grindu minimum 5m, stumia be problemu. Debidomaciu neturiu tai negaliu srauto palygint.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo honda15i: 08 lapkričio 2015 - 16:16
Cibuli. A kodel pas tave vandens nubegimo trapa iskiles kelis milimetrus virs plyteliu ? bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo biesas66: 08 lapkričio 2015 - 16:14
QUOTE(cibulis @ 2015 11 08, 11:27)
Taip, projektą darė Wavin. Štai čia duomenys: pirmas, antras ir trečias lapas. O čia pirmas ir antras aukštas. Štai apie kokias užsirėtusias kilpas kalbėjau. Gal jos irgi sukuria papildomą pasipriešinimą sistemai? O gal jose yra likę oro? Ar gali taip būti.

Cirkuliacinis dabar nustatytas, kad dirbtų 40 proc. pajėgumu. Kažkada mačiau, kad buvo užkilęs iki 45 proc. Lygtai buvo ir 60 proc., bet dėl šito nesu tikras. Gal klystu.

Nedidelis tas sistemos pasipriešinimas, 10kPa pagal projektą. Kai žiūrinėjau, koks man siurblys tiktų (pas mane pasipriešinimas didesnis daugiau nei dukart), tai ir tai patys silpniausi cirkuliaciniai tiko. Taip kad belieka susirasti tą optimalią greitaveiką, kad ne per mažai termofikato stumtų ir ne per daug elektros darbui vartotų...

Patys grindinio vamzdžiai tai normaliai atrodo, manau, kai betonavo ir prisipaudė jie didžiaja dalia žemyn, tikrai neturėtų ten kažkokių oro kamščių likti. Taip kad dabar tik visus nuotėkius iš sistemos (tiek vidaus, tiek lauko kontūrų) sugaudyti ir viskas bus normaliai.
Atsakyti
QUOTE(emda @ 2015 11 08, 16:09)
3 kartai, toks yra gamyklinis nustatymas. Pas amne prie salčių (-11/-15) tai įsijungdavo  kas valanda ir dirbdavo apie 30 min.

Jei tikrai siurbliui normalu įsijungti/išsijungti iki 3 kartų per valandą, tai tada ir man reikės optimizuoti temperatūras. Tegul junginėjasi dažniau.
Papildyta:
QUOTE(honda15i @ 2015 11 08, 16:10)
as tavo vietoje geriau isjungciau SS ir laukciau kol atvaziuos atstovai.

Ačiū už patarimą. 4u.gif Išjungiau. Atstovai irgi pritarė, kad geriau išjungti, nors po kelių valandų radau vos kelis lašus vandens.
Papildyta:
QUOTE(honda15i @ 2015 11 08, 16:10)
SS cirkuliacinis turi be problemu prastumti vandeni grindyse.
as esu paklojes 1 km 16mm wavin PB. SS pas mane rusyje, iki antro auksto grindu minimum 5m, stumia be problemu. Debidomaciu neturiu tai negaliu srauto palygint.

Mano name apie 800 metrų vamzdžių. Reikės cirkuliacinio pajėgumus padidinti. Slėgis grindyse per kelias valandas dar nukrito. Nuo paleidimo jau krito 0,5 baro: nuo 1,8 iki 1,3. Kažkas dar negerai. Gal čia per tą debitomatį leido. Mažytė skylutė, bet diena iš dienos savo darbą padaro. Slėgis gręžinyje puikiai laikosi.
Papildyta:
QUOTE(biesas66 @ 2015 11 08, 16:14)
Cibuli. A kodel pas tave vandens nubegimo trapa iskiles kelis milimetrus virs plyteliu ?  bigsmile.gif

Plytelščikas nesutvarkė. Sakė, kad santechnikas turi pabaigti. Tai taip ir likę. Vieni nuo kitų stumia darbus.
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2015 11 08, 17:41)
Taip kad belieka susirasti tą optimalią greitaveiką, kad ne per mažai termofikato stumtų ir ne per daug elektros darbui vartotų...

Dabar nustatytas siurblio pajėgumas: 40 proc. Bent jau taip rodo pats siurblys. Atstovas man taip rašė:
Cirkuliacinio siurblio maksimalus srautas 1575 l/h, paleidimo metu nustatyta, kad dirbtų 60% galingumu, tai turime mažiau nei 1000 l/h, o ne 3000 l/h.

Akivaizdu, kad 40 proc. per mažai. Reikės pabandyti uždėti bent 60 proc.

Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2015 11 08, 17:41)
Patys grindinio vamzdžiai tai normaliai atrodo, manau, kai betonavo ir prisipaudė jie didžiaja dalia žemyn, tikrai neturėtų ten kažkokių oro kamščių likti. Taip kad dabar tik visus nuotėkius iš sistemos (tiek vidaus, tiek lauko kontūrų) sugaudyti ir viskas bus normaliai.

Štai čia yra video kaip man betono grindis. Ir man ramybės nuotėkiai neduoda, nes slėgis šokina. Gal čia tas debitomatis kaltas. O gal ir kažkur siurblyje dingsta skystis.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 08, 18:50)

Dabar nustatytas siurblio pajėgumas: 40 proc. Bent jau taip rodo pats siurblys. Atstovas man taip rašė:
Cirkuliacinio siurblio maksimalus srautas 1575 l/h, paleidimo metu nustatyta, kad dirbtų 60% galingumu, tai turime mažiau nei 1000 l/h, o ne 3000 l/h.

Akivaizdu, kad 40 proc. per mažai. Reikės pabandyti uždėti bent 60 proc.

Čia, berods, susiklaidinote - anas laiškas buvo apie išorinio kontūro cirkuliacinį, dabar gi kalbame apie vidaus kontūro cirkuliacinį. Gerai būtų iš gamintojo gauti to vidinio cirkuliacinio siurblio panašius našumo parametrus...
Atsakyti
Grindyse apie 650m D16.
SS rodo, kad cirkuliacinis dirba 0.3-0.7l/min nasumu. (Liek L/h reikia skaiciuot). NUstatyta Medium greitis, taciau ryt padarysiu dar mazesni.
Labai darbui pagelbejo neseniai papildomai sumontuotas Bypass ant kolektoriaus, ypac kai nenaudojama buferine talpa.

QUOTE(Verteris @ 2015 11 08, 19:00)
Čia, berods, susiklaidinote - anas laiškas buvo apie išorinio kontūro cirkuliacinį, dabar gi kalbame apie vidaus kontūro cirkuliacinį. Gerai būtų iš gamintojo gauti to vidinio cirkuliacinio siurblio panašius našumo parametrus...

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2015 11 08, 20:52)
Grindyse apie 650m D16.
SS rodo, kad cirkuliacinis dirba 0.3-0.7l/min nasumu. (Liek L/h reikia skaiciuot). NUstatyta Medium greitis, taciau ryt padarysiu dar mazesni.
Labai darbui pagelbejo neseniai papildomai sumontuotas Bypass ant kolektoriaus, ypac kai nenaudojama buferine talpa.

l/min ar l/sec? Nes jei jei min, tai per valandą išeitų debitas 18-42 litrai, kas akivaizdžiai per mažai...
Atsakyti
g.gif Pats suabejojau.Pasitikslinsiu.

QUOTE(Verteris @ 2015 11 08, 20:02)
l/min ar l/sec? Nes jei jei min, tai per valandą išeitų debitas 18-42 litrai, kas akivaizdžiai per mažai...

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 04, 19:48)
Siurblio atstovas sakė, kad taip pildyti lauko kontūro negalima. Reikia prieš pilat į gręžinį propilengliukolį su distiliuotu vandeniu sumaišyti kažkokioje taroje, pasimatuoti jo užšalimo temperatūrą ir jei ji tinkama,  tik tada supilti skystį į lauko kontūrą. Jei pildoma kaip man padaryta, tai skysčiai gręžinyje susiluoskniuoja (skirtingi medžiagų tankiai) ir gręžinyje gali susidaryti kamštis (jie vadina dešra).

Įdomi teorija.

Jei skysčiai sloksniuojasi, tai nesvarbu, kokioje taroje tu juos sumaišysi, jie vis tiek vėliau vėl išsisloksniuos. Tai reiškia, kad net sumaišius glikolį su vandesniu atskiroje taroje ir į vamzdyną supylus jau sumaišytą, mišinys laikui bėgant išsisloksniuos ir susidarys taip įvardinti kamščiai.

Jei skysčiai (glikolis ir vanduo) maišosi, tai net supylus juos atskirai į vamzdyną, tai yra pirmiausiai supylus reikiamą kiekį glikolio koncentrato, o vėliau reikiamą kiekį gryno distiliuoto vandens, mišinys pradės maišytis net neveikiamas cirkuliacinio siurblio, o su cirkuliacinio siurblio pagalba susimaišys ženkliai greičiau.

Taigi, tereikia atsakyti į klausimą, glikolis su vandeniu maišosi ar išsisloksniuoja. Mano žiniomis jis maišomas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 08 lapkričio 2015 - 22:06
QUOTE(arkava @ 2015 11 08, 21:10)
g.gif Pats suabejojau.Pasitikslinsiu.

Ten rodo l/s
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 11 06, 21:13)
Įmanoma ir tokią funkciją Alpha Innotec turi. Nustatymus galima keisti tik su slaptažodžiu. Man suteikė prieigą. Galėjau jau šiandieną pakeisti, bet kol kas palauksiu. Noriu, kad elektrikas pastatytų elektros apskaitos skaitliuką. Tada bus galima pažaisti savaitę su vienu nustatymu ir savaitę su kitu nustatymu. Bet man sakė, kad dabar nustatyti parametrai yra labai optimalūs. Tokius daro daugelyje Alpha Innotec siurblių Lietuvoje.

Tai taip, Cibulio namas toks pats, kaip ir dauguma kitų namų Lietuvoje, todėl standartiniai nustatymai pats tas smile.gif.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 11 06, 21:13)
Dalinuosi informacija, nes gal kam nors bus įdomu. Aš visai nesiparinu.

Skaitau žinutes šiek tiek vėliau nei parašytos, bet pusė info jau ištrinta. Tikrai kažkas "nesiparina" ir "viskuo dalinasi" smile.gif.
Papildyta:
QUOTE(Milao @ 2015 11 06, 22:26)
Jo, tik žaidžiant reikia nepamiršti, kad sumažinus histerizę tikėtina gausi ne tik geresnį COP, bet ir prastesnį siurblio ilgaamžiškumą.

Mano name temperatūra per parą kinta laipsnio dalimi, tikėtina kad ir pas Cibulį. Visa šildymo technika pardavinėjama Lietuvoje pritaikyta temperatūros kritimui daugiau nei 2C laipsniai per parą, tad ir stovi Cibulio siurblys nedirbdamas kalias paras, kol šildymo technika (su standartiniais nustatymais "kaip dažno lietuvio name") temperatūros kritimą pastebi.

Ilgaamžiškumas tai trumpėtų, bet komfortas ir stabili temperatūra tai išloštų.
Papildyta:
QUOTE(emda @ 2015 11 07, 18:23)
Siurbio isijungimų skaičius niekaip neitakoja COP.

Klysti, ir dar kaip turi įtakoti. Dažniau įsijunginėjančio ŠS COP`as bus geresnis.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2015 11 07, 20:52)
Nuorinti kolektoriu galu ir pats.

O kam jį papildomai nuorinti, kai ant jo automatiniai nuorintuvai stovi. Nieko daryti nereikia, grindys pačios nusiorins.
Papildyta:
QUOTE(*** @ 2015 11 07, 21:26)
Paeksperimentuok. Paleisk koki 60%. Uzsuk trumpiausiu kilpu gristamus. Bent jau kaip man aiskino tai siluma turi buti kuo greiciau nunesta nuo silumokaicio.

Kuo greičiau? Tai gal imkim maksimumą ir sakykim, kad jei šilumą nuims šviesos greičiu pratekantis termofikatas, tai bus pats ekonomiškiausias nustatymas? Nesamonių nesamonė, visur yra ribos. Šiuo atveju ribos yra nustatomos paduodamo ir gryžtamo termofikatų skirtumu, kuris KKK rekomenduojamas apie 10C laipsnių, ŠS atveju, manyčiau per akis užtenka 4C-5C laipsnių. Mažesnio skirtumo tikrai neverta daryti, nes stipriai kils cirkuliacinio elektros sąnaudos, kurios mažins bendrą ŠS COP`ą.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2015 11 08, 10:55)
Kitas dalykas yra tas, kad keičiasi slėgis gręžinyje. Jos šokinėja 0,2 baro. Gal dar ne viskas gerai su gręžiniu. Gal sistemoje visgi yra likę oro.

Tai juk postu aukščiau aiškino kame bėdos. Kai pradeda veikti cirkuliacinis, visuomet slėgis kinta, priklausomai nuo to, kurioje cirkuliacinio pusėje jis pastatytas. Tik tas dydis, gali būti ne tik dėl oro sistemoje, bet ir dėl didesnio galingumo cirkuliacinio, o lauko kolektoriui kaip tik didesnio galingumo ir statomi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 08 lapkričio 2015 - 23:42